Møt Sachin Arya: Mentoren som former morgendagens gründere

De usynlige heltene bak suksessfulle oppstartsbedrifter

Vi hedrer ofte gründerne og deres visjoner. Men har du noen gang stoppet opp og tenkt på de dedikerte personene som jobber iherdig bak kulissene, og som bidrar til at disse oppstartsbedriftene når sine mål?

Mennesker som Sachin Arya. Dette er individer som legger hele sin sjel i å støtte unge gründere, og som stiller ressurser til disposisjon. De veileder også de unge talentene gjennom hvert steg av utviklingen.

Jeg er tilbake med nok et dyptgående intervju med Sachin Arya, en mann som har loset utallige ideer frem til millionbedrifter.

Dette er ikke bare en sak om Sachin Arya, men en hyllest til alle mentorene og veilederne som arbeider dag og natt for at unge talenter skal kunne realisere sine visjoner.

Du er sikkert nysgjerrig på hvem Sachin Arya er. La meg forklare det:

Hvem er Sachin Arya?

Sachin Arya er en ledende strateg i inkubasjon og entreprenørskap for alle BITS-campuser i Pilani, Goa, Hyderabad, Dubai og snart Mumbai. Inkubatoren hans har spilt en sentral rolle i å forme og støtte et innovativt og entreprenørielt miljø ved BITS Campus.

Inkubatoren har direkte og indirekte motivert og inspirert en rekke BITS-studenter til å satse på entreprenørskap. Ifølge estimater har BITS-studenter og alumner startet over 300 selskaper siden inkubatoren ble etablert i 2004.

Han har hatt denne stillingen i over fem år, og har siden den gang veiledet mange ideer fra start til å bli betydelige virksomheter. Jeg anser ham som en moderne guru som unge gründere ser opp til. Hvorfor jeg er så sikker på det? Les videre, og svarene hans vil gi deg innsikt i det.

Spørsmål: Hva skiller BITS fra andre institusjoner i verden?

A: Sachin påpeker at BITS Pilani ligger i en liten, avsidesliggende landsby, 200 kilometer fra Jaipur og andre større byer. Dette er det han kaller «den hemmelige sausen» som gjør institusjonen unik.

Å være lokalisert i et avsides område utenfor rekkevidde av byens distraksjoner, skaper et miljø der studentene kan fokusere. Det bygger karakter og utvikler naturlige lederegenskaper og gründerånd.

Det er ikke tilfeldig at BITS har over 6000 alumner som er administrerende direktører og 7000 alumner som har startet selskaper, rett etter IIT Bombay og Delhi.

Det er ingen portforbud for studenter, og regler for å forlate campus er fleksible. Dette gir studentene rom for å vokse og være produktive.

Kjente du til dette?

Spørsmål: Hva kreves for å få ett års permisjon fra BITS?

A: Nyheten om at studenter ved BITS kunne ta ett års permisjon fra studiene vakte stor interesse. Alle ville vite mer om kriteriene for å få denne muligheten. Derfor bestemte jeg meg for å ta tak i denne saken.

Sachin forteller historien om hvordan denne permisjonsordningen kom i stand. Det var mange diskusjoner om hvorvidt det var en god idé. Til slutt kom de til at de måtte ta grep for å fremme gründerkulturen, og at ingenting er bedre enn å støtte studentenes ambisjoner.

Han fortsetter med å forklare at kriteriene for å ta permisjon er at man må jobbe med en oppstart eller være på vei mot å starte en. Hvis en student kan presentere ideer, eller tas opp i et program for entreprenørskap, får de lov til å ta et års pause.

Ja, så enkelt er det! Det er ikke så strenge kriterier som mange tror.

Spørsmål: Er erfaring nødvendig for å starte egen bedrift?

A: Ifølge Arya finnes det ikke et klart svar på om erfaring er nødvendig for å starte et selskap. Han bruker Pixxel, en oppstart innen romavbildning, som eksempel. Selskapet krever dybdekunnskap, men ble startet fra et studenthjem, og de lanserer nå satellitter.

Et annet eksempel er Grow, et selskap startet av Ishaan, som jobbet i flere år for å opparbeide seg erfaring før han startet sin egen virksomhet.

Spørsmål: Hva kjennetegner tankesettet til BITS-studenter?

A: Arya sier at studentene investerer mye penger i utdanningen sin ved BITS, men er likevel villige til å velge bort sikre og godt betalte jobber for å starte sin egen virksomhet.

Han antyder at dette kan skyldes den rådende kulturen ved BITS. Studentene påvirkes av det entreprenørielle miljøet og inspireres av andre som tør å satse på egne ideer.

Han legger til at studentene vet at selv om deres egne prosjekter mislykkes, vil de likevel ha gode jobbmuligheter, siden mange selskaper ser gründererfaring som en bonus. Dette har motivert mange til å ta sjanser.

Jeg ble overrasket. Tenk deg å takke nei til en høy lønn for å gå inn i en usikker verden med mange utfordringer. Det er dette tankesettet vi snakker om.

Spørsmål: Hvordan presenterer man ideer for investorer?

A: Sachin påpeker at investorer ikke bare ser på de økonomiske sidene av en idé. De er mer opptatt av lidenskapen og visjonen til gründerne.

De ser etter evner til problemløsning og evnen til å håndtere utfordringer. I tillegg vurderes potensialet i ideen og markedet.

Investorene ser også på hvordan ideen skal utvikles, hvilke tiltak som skal iverksettes for at den skal lykkes, og hvordan midlene skal brukes, om det er til utstyr eller ansatte.

Det siste de ser etter, er om ideen representerer noe nytt og innovativt. De er ikke ute etter å finne opp hjulet på nytt. I dag handler mange oppstartsbedrifter om å koble selger og kjøper sammen.

Spørsmål: Når bør en gründer vurdere å gi opp?

A: Det snakkes mye om oppstartssuksess, men lite om feil. Sachin smiler og sier at det er et vanskelig spørsmål å svare på.

Han sier, basert på erfaring, at mange selskaper og ideer ikke overlever fordi kundene ikke ser verdien i produktet. Hvis kunder forsvinner, må man finne ut hva som er årsaken til problemet.

Hvis produktet ikke fungerer og kundene forlater, er det et tegn på at selskapet ikke vil klare seg.

Spørsmål: Hvordan finner man den rette medgründeren?

A: Sachin ler litt av dette spørsmålet, og vet hva jeg ønsker å undersøke. Svaret hans er ganske dyptgående, og jeg anbefaler å se videoen. I korte trekk sier han at det er vanskelig å finne en medgründer fordi det er vanskelig å finne noen med samme ideer og tankesett som man selv har.

Å ha en medgründer kan sammenlignes med et ekteskap der partnerne ofte er uenige om ting. Som medgründer må man respektere den andre partens ideer og grunner, og det er ikke alltid like lett.

Tips til studenter som vil satse på en gründerreise?

A: Sachin forteller at den indiske regjeringen finansierer mange gründerinkubatorer. Disse vil gjerne hjelpe folk som ønsker å starte egne selskaper.

Med veiledning og hjelp fra disse institusjonene kan man utvikle sine ideer og realisere sine visjoner. Han nevner også tilskudd og økonomisk støtte som gis for å støtte oppstartsbedrifter og deres utvikling.

Hva er det du liker best med jobben din?

A: På dette spørsmålet svarer Sachin med: «Hvorfor gjør jeg dette?» Han sier at man må finne nye måter å løse problemer på i møte med studenter.

Han har ikke en bestemt mal, og følger ikke en rutine. Med nye studenter hvert år, har alle ulike forventninger. Derfor lærer han noe nytt hver dag.

Forfatternes konklusjon

Vi lærte mye av samtalen med Sachin. Mange vil finne uvurderlig kunnskap i denne samtalen. Jeg stilte ham mange flere spørsmål, blant annet om hans lønn og hvorfor BITS er så dyrt, i tillegg til andre erfaringer.

Jeg anbefaler deg å se hele podcasten for å oppleve svarene fra han selv. Følg med for flere interessante interaksjoner og innsikter. I mellomtiden er det bare å fortsette å lære og utvikle deg.

Du kan også lese om bak styrebordet med Vedant Singh Thakur (administrerende direktør i My Content Cafe), Pranjal Mishra (administrerende direktør i Your Brand Mate) og Saurav Kumar Sinha (administrerende direktør i Homversity).