Multitasking? Hvordan sette opp doble skjermer med HDMI

Viktige takeaways

 • Doble skjermer er fordelaktige for hyppig applikasjonskobling på datamaskiner. Lær hvordan du setter opp to skjermer med HDMI på Windows, macOS og Linux.
 • Koble HDMI-kabler til både skjermer og datamaskinporter, juster skjerminnstillinger og sørg for at skjermene kjører med sin opprinnelige oppløsning for optimal ytelse.
 • Bruk en HDMI-splitter eller -adapter avhengig av tilgjengelige porter og inngangs-/utgangskompatibilitet. Vurder oppløsningsstøtten og lydalternativene når du velger riktig metode. To skjermer kan forbedre spillopplevelsen og øke produktiviteten.

Du kan dra nytte av to skjermer hvis du ofte bytter mellom programmer mens du arbeider på datamaskinen. Denne artikkelen vil vise deg hvordan du setter opp to skjermer med HDMI. Du vil også lære hvordan du konfigurerer doble skjermer på ulike operativsystemer: Windows, macOS og Linux.

Hvordan sette opp doble skjermer med HDMI

Du trenger to skjermer og en HDMI-kabel for hver for å komme i gang. Du kan bruke standard HDMI-kabler hvis datamaskinen har to HDMI-utganger og begge skjermene har HDMI-innganger. Det kan imidlertid hende du trenger en adapterkabel hvis datamaskinen har to forskjellige videoutganger (f.eks. HDMI og DisplayPort eller DVI).

Når du har alt nødvendig utstyr, følg disse trinnene for å lære hvordan du kobler til skjermene:

 • Koble HDMI-kabler til begge skjermene og koble den andre enden til datamaskinens videoutgang eller grafikkortporter.
 • Koble strømledningen til en stikkontakt og slå på begge skjermene.
 • Alt som gjenstår å gjøre nå er å justere datamaskinens skjerminnstillinger slik at begge skjermene fungerer som forventet. Nedenfor er konfigurasjonstrinnene for doble skjermer på Windows-, macOS- og Linux-systemer.

    Med Pranjal Mishra (Din Brand Mates administrerende direktør)

  Slik konfigurerer du doble skjermer på Windows

  Følg disse trinnene for å konfigurere doble skjermer på Windows til å vise etter behov:

 • Åpne System fra Innstillinger-delen og velg Skjerm. Datamaskinen din skal kunne oppdage eventuelle eksterne skjermer som er koblet til den automatisk.
 • Som standard er den første skjermen du kobler til PC-en merket som standardskjerm. For å endre dette, klikk på skjermen du vil være den primære, klikk på rullegardinmenyen Flere skjermer, og merk deretter av for Gjør dette til min hovedvisning.
 • Dra skjermene i visningsvinduet rundt for å matche deres fysiske orientering.
 • Til slutt må du kontrollere at visningsmodusen er satt til Forleng disse skjermene. Du finner denne innstillingen som en rullegardinmeny nederst til høyre i visningsvinduet.
 • En ting å huske på er at skjermene dine kjører med den opprinnelige oppløsningen som standard. Selv om du kan endre dette, anbefaler vi at du lar skjermene stå i standardoppløsningen, da kjøring med en lavere (eller høyere) oppløsning kan påvirke skjermens ytelse.

  Slik konfigurerer du doble skjermer på macOS

  Når begge skjermene er koblet til Mac-en, følger du disse trinnene for å konfigurere dem:

 • Gå til Apple-menyen > Systeminnstillinger > Skjermer på din Mac.
 • I skjermpanelet bør du se begge skjermene dine oppført. Hvis ikke, sørg for at begge skjermene er slått på, og at kablene deres er riktig tilkoblet.
 • Klikk på Arrangement-fanen. Du kan dra og slippe skjermen for å matche monitorarrangementet på skrivebordet ditt.
 • Til slutt klikker du på Utvid skrivebord for å aktivere bruk av to skjermer. Alternativt kan du også velge å speile skjermene dine.
 • Igjen, husk at når det gjelder skjermskalering og oppløsninger, er det best hvis du kjører skjermen med den opprinnelige oppløsningen. Selv om du kanskje kan lage en egendefinert oppløsning, er det en sjanse for at det kan skade skjermens ytelse eller til og med vise tilfeldige artefakter.

  Slik konfigurerer du doble skjermer på Linux

  Det er enkelt å konfigurere to skjermer på Linux. Når den andre skjermen er koblet til, følger du disse trinnene:

    Slik kansellerer du app-abonnementer på iPhone eller iPad
 • Gå over til Display-delen i Innstillinger-menyen.
 • Pass på at visningsmodus er satt til Join Displays.
 • Til slutt drar du skjermene for å matche deres fysiske rekkefølge. Du kan også velge hvilken skjerm som fungerer som den primære skjermen ved å bruke alternativet gitt nedenfor.
 • Selv om disse trinnene er for Ubuntu 20.04 LTS, bør trinnene for andre Linux-distribusjoner være på samme måte. Bruker du en Raspberry Pi for å kjøre Linux? Finn ut hvordan du lager et 4K-oppsett med to skjermer med Raspberry Pi. Du kan til og med kjøre flere skjermer på en virtuell maskin med bare noen få enkle trinn.

  Hvordan kjøre to skjermer med én HDMI-port

  Du kan kjøre to skjermer med én HDMI-port ved hjelp av en adapter eller en HDMI-splitter. La oss ta en titt på hver av disse metodene.

  Slik bruker du en HDMI-splitter for doble skjermer

  Følg disse trinnene for å sette opp to skjermer med en HDMI-splitter:

 • Identifiser HDMI-porten på datamaskinen.
 • Når du har funnet den, kobler du enden av HDMI-splitteren til denne porten. Koble deretter de to HDMI-kablene til splitteren.
 • Koble deretter den ene enden av hver kabel til en skjerm. Men hvis skjermene dine har forskjellige innganger (f.eks. den ene har DisplayPort mens den andre har HDMI), må du bruke riktig kabel/adapter for hver skjerm.
 • Til slutt slår du på skjermene og datamaskinen; du bør se skrivebordet ditt utvidet over begge skjermene!
 • En ting å huske på er at ikke alle HDMI-splittere er skapt like. Noen splittere støtter bare spesifikke oppløsninger, så det er viktig å velge en som fungerer med ditt spesielle oppsett. En annen vurdering er om du trenger en aktiv eller passiv splitter. Aktive splittere er vanligvis dyrere, men gir bedre ytelse, spesielt på lengre avstander. En passiv splitter bør være tilstrekkelig hvis du kobler til to skjermer i nærheten.

  Hvordan sette opp doble skjermer ved hjelp av en adapter

  Ulike adaptere er tilgjengelige for oppsett med to skjermer, så det er avgjørende å velge en som er kompatibel med datamaskinen og skjermen. Når du har adapteren, koble den til HDMI-porten og skjermen. Hvis ikke, må du kanskje endre datamaskinens skjermbehandlingsinnstillinger.

    18 viktig programvare enhver dataforsker bør vite om

  VGA til HDMI dobbel skjerm ved hjelp av en adapter

  Hvis du har en datamaskin med VGA-utgang og vil koble den til en HDTV eller skjerm med HDMI-inngang, må du bruke en adapter. Konvertering av VGA til HDMI er ikke komplisert, men det er et par ting du må huske på.

 • Du trenger først en adapter som konverterer fra VGA til HDMI. Disse er allment tilgjengelige og relativt rimelige.
 • Du må da sørge for at datamaskinens videoutgang er satt til riktig oppløsning. Mange adaptere vil bare fungere med spesifikke oppløsninger, så det er viktig å sjekke adapterens spesifikasjoner før du gjør endringer.
 • Når alt er konfigurert, kobler du adapteren til datamaskinens VGA-utgang og kobler den til HDTV-en eller skjermens HDMI-inngang.
 • En annen ting å merke seg er at du må komme opp med en egen løsning for lyd i tilfelle du er avhengig av HDMI, da VGA ikke støtter lyd. Avhengig av adapteren din, kan du også miste bildets klarhet eller kvalitet, så vurder bruken din og ta avgjørelsen med omhu.

  Oppsett av to skjermer på en spillkonsoll

  En dobbel skjerm satt opp på en spillkonsoll kan forbedre spillopplevelsen din betraktelig. Ved å bruke to skjermer får du et bredere synsfelt, noe som kan være nyttig når du skal spore fiender eller utforske omgivelsene dine. I tillegg kan to skjermer tillate deg å holde styr på flere chattevinduer eller andre informasjonskilder samtidig. Et oppsett med to skjermer er verdt å vurdere hvis du vil ta spillingen til neste nivå. Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle konsoller støtter et oppsett med to skjermer.

  Øk produktiviteten med doble skjermer

  To skjermer er en fin måte å øke produktiviteten på ved å la deg ha flere applikasjoner åpne samtidig. De kan også hjelpe med multitasking ved å gi mer skjermplass. Du kan for eksempel holde e-posten åpen på én skjerm mens du jobber med et prosjekt i et annet vindu på den andre skjermen. Hvis du vil lære hvordan du enkelt kobler to skjermer til en bærbar datamaskin, følger du trinnene ovenfor. Uansett hvordan du planlegger å bruke dem, kan doble skjermer bidra til å øke produktiviteten og gjøre multitasking til en lek.