Er smartmålere virkelig en helserisiko?
Før du begir deg ut på jakten etter å forstå hva smartmålere er, er det viktig å være klar over en sentral ting: Smartmålere, akkurat som andre apparater som sender ut radiofrekvent stråling, utgjør ingen fare for helsen din.
I dag florerer det med bekymringer på internett angående de antatte farene ved smartmålere. Det påstås at siden disse målerne benytter radiofrekvenser, kan de forårsake kreft, angst, søvnproblemer og en rekke andre helseplager. Dette er ikke bare uskyldige konspirasjonsteorier som sirkulerer på nettet; det har vært faktiske demonstrasjoner mot myndighetenes bruk av smartmålere, der demonstrantene fremhever helsebekymringer som hovedårsak. Men hva er egentlig smartmålere, hvordan fungerer de, og hvorfor er radiofrekvent stråling ikke skadelig?
Smartmålere: Energiforbruksmålere med trådløs kommunikasjon
Smartmålere er digitale instrumenter som måler energiforbruket i hjemmet ditt. De registrerer nøyaktig hvor mange kilowattimer elektrisitet du bruker, og ved hjelp av trådløs radiofrekvens (RF) sender de informasjonen om energiforbruket til strømselskapet i sanntid. Det er denne bruken av radiofrekvenser som mange oppfatter som en potensiell helserisiko. Vi skal imidlertid se nærmere på dette om et øyeblikk.
Både smarte og tradisjonelle elektriske målere måler mengden strøm du bruker i kilowattimer. De er vanligvis plassert utenfor huset, men er naturligvis koblet til bygningens elektriske krets.
Eldre mekaniske målere bruker to metallledere og en aluminiumsplate for å måle energiforbruket. De to lederne genererer et elektromagnetisk felt (en form for stråling) ved hjelp av strømmen som går gjennom huset ditt. Dette feltet får aluminiumsplaten til å rotere. Jo mer strøm du bruker, jo raskere snurrer platen. Denne rotasjonen driver et fempanels display som viser energiforbruket i kilowattimer.
Smartmålere benytter AC-sensorer for å måle spenning og strømstyrke i husets elektriske krets. Disse digitale sensorene er nøyaktige, har ingen bevegelige deler, og unngår derfor mekanisk slitasje og feil. I motsetning til mekaniske målere, sender smartmålere data om energiforbruk til strømleverandøren ved hjelp av radiofrekvenser, noe som eliminerer behovet for fysisk måleravlesning og gir strømselskapet sanntidsdata om forbruket ditt.
Det er viktig å skille smartmålere fra energiovervåkingsprodukter som Sense eller Smappee. Disse enhetene kobles til sikringsskapet ditt og gir deg mulighet til å overvåke energiforbruket via telefon eller nettbrett, samt gi råd om hvordan du kan redusere strømregningen.
Hvorfor er det så mye bekymring?
Mange hevder at RF-strålingen fra smartmålere forårsaker kreft, søvnløshet, angst og en rekke andre helseproblemer. Smartmålere har imidlertid vært i bruk i amerikanske hjem siden 2006, og ifølge U.S. Energy Information Administration har nesten halvparten av alle amerikanske hjem en smartmåler. Hvor kommer denne feilinformasjonen fra, og hvorfor har den dukket opp så plutselig?
Noen amerikanere uttrykte bekymring for smartmålere ved introduksjonen i 2006, men med tiden avtok disse bekymringene. Storbritannia har imidlertid nylig startet en landsomfattende overgang fra mekaniske til smarte målere (som inkluderer energimonitorer, noe som er en fordel for britene), og dette har skapt en del kontrovers.
I utgangspunktet var det bare en liten andel av befolkningen i Storbritannia som var bekymret for hvordan smartmålere påvirker helsen. Men etter at britiske energiselskaper fikk kritikk i media for å blåse opp strømregninger og ignorerer produksjonsfeil i tusenvis av smarte målere, utviklet helsebekymringene rundt smartmålere seg til et vanlig klagepunkt og et populært tema for underholdningsnyheter på internett som ønsket raske penger. Folk ønsket en grunn til å mislike smartmålere, og dermed begynte ulike nettsteder å hevde at smartmålere forårsaker kreft. Siden internett er globalt, har disse ubegrunnede bekymringene også spredt seg over Atlanterhavet.
Men disse bekymringene er helt grunnløse. RF-stråling er ufarlig.
Lavfrekvent stråling utgjør ingen fare
Vi har tidligere forklart hvorfor Wi-Fi og andre RF-applikasjoner ikke er farlige, men vi vil bruke et øyeblikk på å gjenta det. Det kan være litt komplisert, men hvis du forstår at ioniserende stråling er farlig, mens ikke-ioniserende stråling er ufarlig, er du godt på vei til å forstå forskjellen.
Den farlige strålingen du kanskje har hørt om i dokumentarer om Tsjernobyl og filmer som Godzilla, er ioniserende stråling. Denne typen høyfrekvent stråling befinner seg i den ytterste enden av strålingsspekteret, og den er kraftig nok til å frata atomer og molekyler deres elektroner. De kraftigste formene for ioniserende stråling er gammastråler og røntgenstråler, som er resultatet av nedbrytning innenfor atomkjernen.
Vil smartmåleren din forårsake kjernefysisk nedbrytning? Selvsagt ikke. I så fall ville huset ditt forsvinne umiddelbart.
Smartmålere opererer i 902 MHz til 2,4 GHz båndet, og er klassifisert som radiofrekvenser, som befinner seg i den laveste enden av strålingsspekteret. Radiofrekvenser er ikke-ioniserende og fullstendig ufarlige. De er svakere enn det infrarøde lyset fra en TV-fjernkontroll, eller de ultrafiolette strålene du eksponeres for på stranden når du soler deg.
Er du fortsatt i tvil? De kraftigste Wi-Fi-rutere opererer på et 5,8 GHz bånd, som er betydelig høyere enn frekvensen til en smartmåler. Hold hånden ved siden av en Wi-Fi-ruter, og kjenn etter om den blir varm.
Dette er ikke bare en teori; det er et faktum. Alle som har levd de siste 100 årene har hver dag blitt utsatt for RF-stråling, men forventet levealder fortsetter å stige. Det er blitt utført flere tester på sikkerheten til radiofrekvenser enn på kjemikaliene i teppet eller tannkremen din.
Hvordan tjene penger på konspirasjonsteorier
En undersøkelse fra 2011 utført av U.S. Energy Information Administration viser at helsebekymringer er en av de viktigste årsakene til at folk kansellerer installasjonen av smartmålere eller utsetter den. Dette er et ufarlig symptom på et langt mer alvorlig problem: Internett er fylt med feilinformasjon, og dette har konsekvenser i den virkelige verden.
Innenfor skrivebransjen snakker vi om «nisjer». En nisje er det som gjør et nettsted eller en forfatter unik og gir dem autoritet i et nettfellesskap, og det er det som gir inntekt. Selv når et nettsted publiserer kvalitetsinnhold innenfor sin nisje, er det dessverre vanskelig å tiltrekke seg trafikk.
Men hvis du bygger virksomheten din rundt konspirasjonsteorier, er det lett å skape en nisje og tjene penger. Skrevne ord har en viss tyngde, og hvis du skaper mye oppstyr rundt et emne som gjennomsnittspersonen har liten kunnskap om (som lavfrekvent stråling), er det stor sannsynlighet for at folk vil tro det du sier, særlig hvis du antyder at helsen deres er i fare.
Ønsker du å tjene penger på en nettkonspirasjon? Her er en rask guide:
Finn noe som er vanlig, men likevel mystisk, og lat som om det er dødelig. Det spiller ingen rolle om vitenskapen er imot deg, for mange mennesker stoler ikke på vitenskap.
Skap en følelse av fellesskap. Mennesker vil bekrefte hverandres overbevisning for å føle seg mer sikre på at de har rett.
Letttolkede attester er mer verdt enn en rekke vitenskapelige studier. Hvis du imidlertid kan finne en halvferdig vitenskapelig artikkel eller en utdatert studie, bør du bruke den.
Prøv å komme i nyhetene. De vil også tjene penger.
Oppfordre til handling. Når folk protesterer offentlig mot noe, er det mindre sannsynlig at de lytter til motstridende synspunkter.
Overbevis folk om at de er med i et «sannhetssamfunn» og at de kjemper mot en mektig konspirasjon.
Gi regjeringen skylden. Folk misliker som regel regjeringen.
Se bort fra logisk ekvivalens. Når det gjelder smartmålere, bør du foreslå at folk bruker mekaniske målere, selv om mekaniske målere også produserer EM-stråling.
Knytt deg til andre konspirasjonsmiljøer. Følgerne deres vil ofte være de samme.
Ethvert nettsted eller blogginnlegg som kommer med påstander om helsen din, gjør det for å tjene penger. De gjør det ikke fordi de bryr seg om deg og de gjør det ikke for å redde noen; de gjør det fordi hvert klikk på nettsiden deres genererer annonseinntekter.
Radiofrekvensene fra en smartmåler kommer ikke til å ta livet av deg, men å tro på alt du leser på internett kan føre til at du tar noen dumme beslutninger om helsen din. Vær alltid kritisk til hvor et nettsted får informasjonen sin fra, og prøv å vurdere argumentene ut fra bevis, ikke spekulasjoner.
Kilder: FPL