«Dette nettstedet ønsker å vise varsler!» Denne meldingen har lenge vært en kilde til irritasjon på internett. En funksjon som i utgangspunktet var ment for å være nyttig, ble misbrukt av mange nettsteder til å plage brukere. Nå tar nettlesere som Mozilla Firefox og Google Chrome endelig grep for å stoppe dette.
Hvorfor ble disse varslene så irriterende?
Varslingsfunksjonen ble introdusert for å gjøre internett til en bedre plattform for applikasjoner. Nettapplikasjoner skulle kunne sende deg varsler om nye meldinger og e-poster – hvis du ønsket det. Disse varslene skulle også fungere selv om du hadde lukket nettsiden. Hva kan være galt med det?
Problemet oppsto da nettlesere begynte å presentere disse varslingsforespørslene på en svært inntrengende måte. Hver gang du besøkte en nettside, selv om det bare var for å lese en enkelt artikkel, kunne en melding dukke opp som var vanskelig å ignorere. Stadig flere nettsider begynte å legge til varslingsforespørsler. Et nyhetsnettsted kunne for eksempel sende varsler om nye artikler til abonnentene via nettleservarsler.
Det var ikke selve varslingsfunksjonen som var problemet, men måten varslingsforespørslene ble presentert på. Nettlesere burde ha gjort noe med disse popup-vinduene for lenge siden.
Mozilla Firefox tok initiativet
Mozilla var den første nettleserutvikleren som tok tak i disse irriterende varslene. Endringen ble introdusert i Firefox 72, som ble lansert 7. januar 2020.
I stedet for en stor varslingsmelding som dukker opp umiddelbart når du besøker en nettside, ser du nå en liten snakkeboble i adressefeltet, til venstre for nettadressen. Denne boblen vil også vibrere litt når siden laster.
Du kan fortsatt aktivere varsler for en nettside ved å klikke på boblen og deretter velge «Tillat varsler». Hvis du ikke ønsker å se boblen vibrere, kan du klikke på «Aldri tillat» i stedet. Alternativt kan du gå inn i Firefox’s innstillinger og deaktivere varslingsforespørsler helt.
Uansett vil du ikke lenger bli møtt av popup-vinduer så snart du åpner en nettside. Mozilla opplyser at de «oppdaget under testing at omtrent 99 % av varslingsforespørslene ikke blir akseptert, og 48 % blir aktivt avvist av brukeren.»
Google Chrome 80 demper også varsler
Google fulgte etter med Google Chrome 80, som ble lansert 4. februar 2020. Denne endringen vil ikke bli aktivert for alle umiddelbart, men Google sier at de planlegger å aktivere den automatisk for brukere som gjentatte ganger avviser varsler, og på nettsider der svært få godtar varsler.
For å aktivere den manuelt, kan du aktivere flagget «Bruk stillere meldinger». Du får tilgang til dette ved å skrive chrome://flags/#quiet-notification-prompts i Chromes adressefelt og trykke Enter.
Etter det kan du gå til Chromes varslingsinnstillinger – klikk på menyen > Innstillinger > Avansert > Nettstedinnstillinger > Varsler og aktivere «Bruk roligere meldinger (blokkerer varslingsforespørsler fra å forstyrre deg).»
Når denne funksjonen er aktivert i Chrome, vil du se et klokkeformet varslingsikon på høyre side av Chromes søkefelt, også kjent som adressefeltet. Hvis du holder musen over ikonet, vil du se meldingen «Du blokkerer vanligvis varsler. For å la dette nettstedet varsle deg, klikk her.»
Som i Firefox, kan du fortsatt aktivere varsler hvis du ønsker det. Nettsider kan bare ikke lenger plage deg gjentatte ganger med popup-vinduer som avbryter nettsurfing.
Hva med Apple Safari og Microsoft Edge?
Den nye versjonen av Microsoft Edge er nå basert på Chromium-koden som brukes i Google Chrome. Det betyr at Microsoft Edge vil begrense nettvarsler på samme måte som Google Chrome gjør.
Apple har ennå ikke offentliggjort noen planer om å dempe disse irriterende varslingsforespørslene i Safari-nettleseren. Det er imidlertid fortsatt mulig å deaktivere varslingsmeldinger i Safaris innstillinger. Det ville ikke være overraskende om Apple fulgte etter og gjorde disse varslingsforespørslene mindre inntrengende.
Oppdatering: Apple gjorde faktisk en endring i Safaris varslingsmeldinger tilbake i 2019, selv om det ikke gjorde dem «stillere» på samme måte som Firefox og Chrome gjorde. Nettsider kan ikke lenger vise push-varslingsforespørsler umiddelbart når en side lastes inn. De må be om varslingstillatelser som respons på en brukerinteraksjon på siden.
Bare så det er sagt, Safari var den første store nettleseren som blokkerte push-varslingsforespørsler når ingen brukerinteraksjon ble registrert. Dette reduserer spamvarsler betraktelig. @googlechrome og @firefox eksperimenterer også med lignende funksjoner pic.twitter.com/IttYdgejRj
— Luc s ??? (@Lucas_Does_Tech) 9. oktober 2019