LED, QLED eller OLED-TV: Hvilken bør du velge?

Viktige poeng

  • LED-TV-er benytter LED-lys som lyskilde, noe som gir presis kontroll over individuelle subpiksler, og muliggjør ulike grader av lysstyrke og fargeintensitet.
  • QLED-TV-er integrerer et Quantum Dot-lag for å produsere et klarere og mer nøyaktig hvitt lys enn tradisjonelle LED-baklys, noe som resulterer i mer levende og presise farger.
  • OLED-TV-er kjennetegnes ved individuelle piksler som genererer sitt eget lys, noe som gir eksepsjonell kontrast, dypeste svartnivåer, samtidig som de er det tynneste og mest energieffektive alternativet tilgjengelig.

Dersom du er i markedet for en ny TV, eller tilfeldigvis går forbi en elektronikkbutikk, har du sannsynligvis blitt møtt med et mylder av merker og modeller som alle hevder å ha overlegen teknologi. Dette er en vanlig strategi for TV-produsenter for å skille seg ut fra konkurrentene – men hvilken teknologi er egentlig den beste investeringen for deg?

De mest utbredte TV-ene i dag er LED-, OLED- og QLED-modeller. La oss dykke ned i disse teknologiene og se på hva som skiller dem. Deretter vil vi hjelpe deg med å finne den beste TV-teknologien som passer dine spesifikke behov og ønsker.

Hvordan LED-, QLED- og OLED-TV fungerer

De fleste moderne flatskjermer fungerer etter det samme prinsippet: Et bilde dannes ved hjelp av et sett piksler som lyser opp i henhold til signalet fra en datamaskin. Det er imidlertid forskjeller i hvordan denne prosessen utføres, og hver metode har sine fordeler og ulemper.

La oss se nærmere på forskjellene i hvordan LED-, QLED- og OLED-TV-er fungerer.

LED-TV

LED-TV-er bygger på det samme grunnprinsippet som de første LCD-TV-ene. De består av et flatt panel med flere lag som styrer lys og farge. Det innerste laget er en baklysenhet, som lyser opp skjermen slik at du kan se bildet. I stedet for lysrør eller andre lyskilder, bruker LED-TV-er lysdioder (LED), derav navnet.

Selv om LED-TV-er har flere lag, er dette i bunn og grunn hvordan det fungerer. Lyskilden – en LED-skjerm – befinner seg bakerst i TV-en. Foran denne er det en vertikal polarisator som kun slipper gjennom vertikale lysbølger.

Etter den vertikale polarisatoren vrir laget med flytende krystaller det vertikalt polariserte lyset mellom null og 90 grader, avhengig av spenningen som påføres. Deretter følger en horisontal polarisator som kun slipper gjennom horisontale lysbølger.

På denne måten kan TV-en styre hvilken subpiksel (de individuelle røde, grønne eller blå fargecellene i hver piksel) som mottar lys. Hvis TV-en for eksempel skal vise et hvitt bilde, vil den vri det innkommende vertikale lyset 90 grader for alle subpikslene. Men hvis du trenger et 50 % grått bilde, vil lyskilden bare vris 45 grader, og omtrent halvparten av lyset vil passere gjennom.

For et svart bilde vil ikke TV-en vri det vertikalt polariserte lyset, noe som betyr at ingen lys slipper gjennom den horisontale polarisatoren. Dette resulterer i et svart bilde på TV-en. Selv om det er andre viktige forskjeller mellom LCD- og LED-TV-er, er hovedprinsippet for hvordan de produserer bildet du ser på skjermen det samme.

QLED-TV

QLED-TV-er starter med samme oppbygning som en LED-TV: bakbelysning, vertikal polarisator, lag med flytende krystaller, horisontal polarisator, fargelag og selve skjermen. QLED-TV-er bruker imidlertid ikke hvite LED-baklys. Årsaken er at hvite LED-baklys sjelden er perfekt hvite. Hvis du ser nøye på LED-lysstriper, vil du ofte se at de har et gulaktig skjær.

For å løse dette problemet bruker den ledende QLED-TV-produsenten Samsung et Quantum Dot-lag som lyskilde. I stedet for å bruke hvite LED-er som bakgrunnsbelysning, bruker selskapet LED-lyskilder for å aktivere krystallene i Quantum Dot-laget. Dette laget sender deretter ut et naturlig hvitt lys som er sterkere enn det fra en tradisjonell LED-kilde.

Dette gjør at TV-en kan vise mer livaktige og nøyaktige farger enn vanlige LED-TV-er. QLED-TV-er er så presise at Samsung til og med hevder at deres TV-er kan gjengi en milliard farger – i bunn og grunn alle farger det menneskelige øyet kan oppfatte. Quantum Dot-teknologien er så god at noen TV-produsenter til og med legger den til OLED-TV-er og kaller dem QD-OLED.

OLED-TV

Den største forskjellen mellom OLED-TV-er og LED- og QLED-TV-er er hvordan de produserer lys. I stedet for å kreve bakbelysning, sender de individuelle pikslene i en OLED-TV ut lys selv.

I motsetning til LED- og QLED-TV-er, som krever konstant strøm for å drive hele baklyslaget, vil laget med flytende krystaller blokkere lyset fra baklyslaget hvis en del av skjermen er svart.

Det er også derfor OLED-TV-er har uendelig kontrastforhold. Når et område på skjermen er svart, sendes det ikke ut noe lys fra den delen. Dette står i kontrast til QLED- og LED-TV-er, hvor en viss mengde lys, uansett hvor lite, alltid slipper gjennom, enten via laget med flytende krystaller eller fra nabopikslene.

Forskjeller mellom LED-, QLED- og OLED-TV-er

Nå som vi forstår forskjellene i hvordan disse TV-ene fungerer, la oss se på hvordan dette påvirker seeropplevelsen. LED-, QLED- og OLED-TV-er har alle sine fordeler og ulemper, og ingen av dem er generelt overlegne de andre. Her er det du trenger å vite når du skal velge mellom disse TV-ene:

Lysstyrke

Lysstyrke er en avgjørende faktor for seeropplevelsen, med mindre TV-en din står i et fullstendig mørkt rom. Skjermen må være lys nok til at du kan se klart selv med sterkt omgivelseslys. Dette gjelder spesielt om TV-en står i en stue med mange vinduer.

Her skiller QLED-TV-er seg ut. Quantum Dot-laget gjør QLED-TV-er ekstremt lyssterke, selv sammenlignet med mer grunnleggende LED-TV-er. De er også mer energieffektive, så du trenger ikke bruke like mye strøm for å oppnå en lys skjerm.

Lysstyrke er generelt OLED-TV-ens svakeste punkt. Siden hver subpiksel genererer sitt eget lys, kan ikke TV-produsentene gjøre dem for lyse uten å risikere innbrenning, noe som begrenser skjermens levetid.

Kontrast

Bildekreditt: vanitjan/Freepik

OLED-TV-er skiller seg ut når det gjelder kontrast, på grunn av sin unike måte å fungere på. I motsetning til LED- og QLED-TV-er, som alltid har bakbelysning, vil hver enkelt piksel på en OLED-TV kun lyse opp når det er nødvendig. Dette betyr at OLED-TV-er har et uendelig kontrastforhold, noe som gir dypeste svartnivåer og fyldigere farger.

Du kan se dette ved å flytte et lite hvitt objekt foran en svart bakgrunn, for eksempel en hvit musepeker over et mørkt skrivebord. De fleste LED- og QLED-TV-er vil vise en viss «blooming», det vil si at den svarte bakgrunnen rundt den hvite pekeren virker litt lysere.

Dette er ikke et problem med OLED-TV-er. Uansett hvor lyst eller hvitt objektet er, vil de omkringliggende pikslene forbli svarte, takket være hvordan OLED-skjermer fungerer.

Fargenøyaktighet

OLED-TV-er hadde tradisjonelt en fordel over andre TV-teknologier på grunn av sin arbeidsmetode. Men QLED-TV-er kommer raskt etter, spesielt etter at Samsung introduserte NeoQLED-TV-er som kombinerer MiniLED-teknologi med Quantum Dot-skjerm.

Hvis du er ute etter den beste fargenøyaktigheten, er det likevel best å velge en OLED-TV. Men hvis du er usikker på å velge denne teknologien fordi stuen din er lys og åpen, bør du sjekke ut QD-OLED-TV-er, som kombinerer et Quantum Dot-lag med OLED-skjermer.

Innbrenning

Bildekreditt: Wikimedia

Til tross for alderen og utviklingen innen OLED-teknologi, er den fortsatt utsatt for innbrenning, spesielt ved langvarig bruk. Hvis du ofte ser på samme kanal eller spiller det samme spillet i mange timer hver dag, bør du kanskje unngå OLED-TV-er.

Det er bedre å bruke en QLED- eller LED-TV, da disse teknologiene ikke er utsatt for innbrenning. Men hvis du allerede har en OLED-TV, er det viktig å vite hva som forårsaker innbrenning og hvordan du kan fikse og forhindre det.

Pris

Bildekreditt: Tooykrub/Shutterstock

Pris er ofte den viktigste faktoren når du skal kjøpe TV. Hvis du har et begrenset budsjett og ønsker å få den største skjermen for pengene, bør du gå for en LED-TV. Dette er den eldste teknologien av de tre, og dermed også den rimeligste.

Men hvis du bygger en hjemmekino og ønsker å unngå kostbare feil, bør du vurdere de dyrere QLED- eller OLED-modellene, spesielt hvis du er ute etter en bedre seeropplevelse.

LED, QLED eller OLED: Hvilken TV bør du kjøpe?

Som nevnt tidligere, er QLED-teknologi egentlig bare en forbedring av LED-TV-er. Den introduserer ingen radikal ny måte å sende ut lys eller skape bilder på. I stedet forbedrer den lysstyrken og fargenøyaktigheten på TV-en.

Når det gjelder valget mellom QLED eller OLED, er det ingen enkel løsning. Dette er fordi begge teknologiene har sine fordeler og ulemper.

QLED-TV-er lar deg få det beste av to verdener. De er litt rimeligere enn OLED-TV-er, samtidig som de leverer bedre fargenøyaktighet enn LED-TV-er. De er også generelt sett de mest lyssterke. Derfor er en QLED-TV et godt valg hvis den skal stå i en stue med mange vinduer.

Til tross for at de ikke er like lyssterke som QLED- og LED-TV-er, er OLED-TV-er fortsatt gullstandarden for farge- og bildekvalitet. Muligheten til å slå av individuelle piksler betyr at du får nøyaktige, dype svarte farger og unngår problemet med lyslekkasje som finnes på LED- og QLED-TV-er.

Siden OLED-TV-er ikke trenger en konstant bakbelysning som krever strøm, er de også de tynneste og mest energieffektive skjermene du kan kjøpe.

Den beste TV-teknologien for hjemmet ditt

Nå som du kjenner forskjellene mellom de tre TV-teknologiene, kan du velge den som best passer dine behov. Finn ut hva som er viktigst for deg: pris, lysstyrke eller fargenøyaktighet.

Men et TV-kjøp handler ikke bare om skjermteknologi – det er mange andre faktorer som du må ta hensyn til når du skal velge en TV til hjemmet ditt.