Etterlengtet comeback for mobilspill: En anmeldelse av Beyond Gravity
Kanskje du har lagt merke til det, men den siste måneden har mobilspill hatt en liten nedgang, med noen få store titler som det lenge etterlengtede Hitman Go for Android og multiplattformspillet Angry Birds Epic, men ikke så mange andre nye utgivelser. Mobilspillscenen har, for å si det mildt, vært litt ensformig. Dette kan ha skyldtes Steams sommerutgave som trekker alle spillere mot PC-er, eller det kan bare være tilfeldigheter – det er vanskelig å si sikkert. Det som er sikkert, er at de nye utgivelsene antyder at mobilspillmarkedet er i ferd med å komme seg igjen. Beyond Gravity har vært tilgjengelig på Android siden slutten av juni 2014 og har allerede rukket å lanseres på flere andre plattformer. Selv om den opprinnelig var planlagt lansert sent i 2013, ble den etter noen uventede forsinkelser omsider planlagt for iOS 10. juli 2014. Her er vår vurdering.
Beyond Gravity er et underholdende spill. Utgangspunktet kan virke enkelt ved første øyekast, men det er ikke glemt av Qwiboo, spillutviklerne (som også står bak det populære spillet Bike Baron). Konseptet er kanskje ikke helt nytt, men det unike ligger i tilnærmingen. Spillet starter med at karakteren din har krasjet ned på en planet, og det er opp til deg å finne veien ut og samtidig samle opp bonuser underveis.
Spillopplevelse
Som utviklerne selv sier det: «Beyond Gravity er et prosedyregenerert plattformspill der du hopper mellom planeter og prøver å samle så mange bonuser som mulig.» Dette oppsummerer det ganske bra. Forutsetningen er enkel: et trykk på skjermen sender karakteren din i den retningen den er vendt. Hvis beregningen var riktig, vil du ha samlet alle bonusene og landet trygt på neste planet. Hvis du ikke lykkes, kan du trykke på skjermen en gang til for å utføre et dobbelthopp i luften. Hvis heller ikke det går, vil du forsvinne i det store rommet (selv om det ser ut som om du faller ned i verdensrommet), slik er fysikkens lover. Og når vi snakker om fysikk, hvis du liker prosjektilbevegelser, gir dette spillet deg mange muligheter til å eksperimentere. Spillet har en veldig enkel læringskurve. Du vil få taket på det i løpet av få minutter (ideen er å trykke og slippe til rett tid) og deretter nyte den endeløse utfordringen som den prosedyregenererte verdenen byr på. I tillegg flyter spillet jevnt og er responsivt. Gitt at dette er et premium-spill, i likhet med den originale Angry Birds, slipper du kjøp i appen – det er et engangskjøp, noe som er forfriskende i disse dager. Det er mer vanlig at spill får spillere til å betale 20 dollar bare for å komme seg gjennom en opplæring. Med innsamlede bonuser kan du oppgradere utseendet til skipet ditt, samt hoppekraften til karakteren din. Du kan ikke kjøpe disse oppgraderingene direkte; du må tjene dem.
Grafikk
Den unike grafikken i en gammeldags tegneseriestil kjører med jevne 60 bilder per sekund. Spillet har ingen lag, ingen visuelle feil eller andre problemer så langt vi har sett. Det ser bra ut, spesielt fordi det ikke går den vanlige «retro»-grafikkveien, men i stedet velger en ny retning. Bonusene ser ut som flerfargede skruer og bolter. Det er fargerikt, men ikke for skrikende eller overmettet. Det kan hende det bare var hos meg, men spillet startet i portrettmodus før det umiddelbart byttet til landskapsmodus, noe som ikke ga noen grunn til bekymring. Moroen kommer fra samspillet med objektene: et støvete dunk når du lander på en planet, et høyt skrik når du bommer på en planet og faller, røyken som henger etter deg når du hopper over planeter, og de små livsformene på planetene du lander på, er alle tegn på at det er lagt ned mye arbeid i spillet.
Lyd
Lydkvaliteten eller originaliteten påvirker ikke plattformspillopplevelsen i stor grad. Vi kan fortelle deg at lyden er grei, med alle susingene, knitringene, bonuslydene og skrikene, men selve spillopplevelsen påvirkes ikke engang dersom lyden er fraværende. Det samme gjelder for Beyond Gravity. Faktisk, for å være ærlig, kunne jeg levd uten musikken. Det finnes litt romalder-effekter, men helhetsinntrykket er at musikken, selv om den ikke er irriterende, virker litt uinspirerende. Hvis musikk er viktig for deg som spiller, kan spillets lyd enkelt slås av mens du lytter til din egen musikk. Du kan slå av lyd og musikk separat via innstillingene uten å måtte dempe hele enheten.
Konklusjon
Spillet er tilgjengelig for universell nedlasting, bortsett fra på Mac og iOS. Det er planlagt lansering for iOS 10. juli, noe som er spennende. Spillet ble testet på Android, men det er også tilgjengelig på Windows Phone, Linux og – med din støtte – kan også bli tilgjengelig på Steam via Greenlight (som er en slags kickstarter for spill). Hvis utviklerne gjør det riktig, kan det kanskje ende opp der oppe med spill som Where’s My Water eller Cut the Rope, eller det kan forsvinne like fort som Tiny Wings. Det får tiden vise.
Last ned Beyond Gravity for Android [$1.99]