Rett opp «ifconfig-kommando ikke funnet»-feil i minutter

Håndterer «ifconfig-kommandoen ikke funnet»-feilen og ser etter en guide som kan hjelpe deg med å fikse det? Hvis ja, har du snublet over den rette nettsiden.

Alle langvarige Linux-brukere kan være enige med meg når jeg sier ifconfig er en gå-til-kommando for å sjekke nettverksgrensesnittkonfigurasjonen. Denne ifconfig-kommandoen har blitt svidd dypt inn i hjernen vår på grunn av år med gjentatt bruk.

Imidlertid ville det være et sjokk for Linux-brukere hvis de prøvde å kjøre denne kommandoen på noen av de nylig utgitte Linux-distroene og fikk en feilmelding som sier «ifconfig-kommandoen ikke funnet.»

Hvis det er tilfellet med deg, har du havnet på riktig nettside.

Denne artikkelen dekker detaljert informasjon om denne feilen, hvorfor den oppstår, og viktigst av alt, hvordan du kan fikse den.

Så, uten videre, la oss komme i gang!

Hva er ifconfig-kommandoen?

ifconfig er OG-systemadministrasjonsverktøyet som brukes til å konfigurere nettverksgrensesnitt. ifconfig er ganske lik ipconfig, en kommando som brukes i Windows-maskiner som lar deg samle informasjon om nettverksgrensesnittkonfigurasjon og konfigurere den.

ifconfig regnes som et av de mest nyttige Linux-nettverksverktøyene da det henter og viser detaljert informasjon om et nettverkskort, inkludert IP-adresse, MAC-adresse, nettverksstatus og mer. Utenom det lar den deg også konfigurere nettverksgrensesnitt.

Imidlertid har ifconfig-verktøyet blitt avviklet på grunn av mangel på vedlikehold og aktiv utvikling, og, viktigst av alt, til fordel for en bedre og kraftigere erstatning, ip-kommandoen fra iproute2-pakken. Dette kan være grunnen til at når du prøver å kjøre ifconfig-kommandoen, viser den feilmeldingen som sier «ifconfig-kommandoen ikke funnet.»

Hvorfor oppstår «ifconfig-kommandoen ikke funnet»-feilen?

Som feilmeldingen beskriver, ser du denne feilen fordi maskinen din ikke har ifconfig-verktøyet installert.

Her er noen av de vanligste årsakene som kan utløse denne feilen:

  Mad City Music Codes: Løs inn nå

#1. Net-tools-pakken mangler

net-tools er en pakke med verktøy som kan skryte av flere kommandolinjeverktøy, inkludert ifconfig, arp, netstat og route. Dette verktøysettet ble utviklet for å tillate Linux-brukere å konfigurere nettverksfunksjoner. Pakken har imidlertid ikke sett noen utvikling på et tiår, og de fleste Linux-distroer har til og med allerede avviklet den.

Hvis denne pakken ikke er installert på din Linux-maskin, er det grunnen til at du har å gjøre med ifconfig-kommandoen ikke funnet feilen.

#2. ifconfig Erstattet med ip-kommandoen

Som nevnt tidligere er ifconfig-verktøyet en del av net-tools-pakken. Denne pakken har ikke sett noen utvikling på årevis, og derfor har mange Linux-distroer avviklet denne pakken og erstattet den med en mer avansert og kraftig iproute2-pakke.

Hvis det er tilfelle, betyr det også at ifconfig-kommandoen er erstattet med ip-kommandoen.

#3. ifconfig mangler som standard på CentOS/RHEL 7, Fedora 18 og Arch Linux

Siden net-tools-pakken ikke har sett noen aktiv utvikling fra Linux-fellesskapet, og noen Linux-distros har bestemt seg for å erstatte dette verktøysettet med iproute2-pakken. Disse distroene er CentOS/RHEL 7, Fedora 18 og Arch Linux.

Hvis du bruker disse distroene, kan det å ikke ha installert nettools-pakken som standard være årsaken til at ifconfig-kommandoen ikke fungerer for deg.

#4. Begrensede privilegier

Hvis du ikke bruker Linux-maskinen din som administrator eller mangler superbrukerprivilegier, kan du se denne ifconfig-kommandoen ikke funnet feilen. Dette skjer fordi net-tools-verktøysettet blir installert i roten, og filene er lagret i /sbin og /usr/sbin.

Noen distroer inkluderer ikke disse katalogene for skallsøk i PATH-miljøet for kjørbare filer. Dette kan være tilfelle hvis du har installert net-tools-pakken, men du står overfor denne feilen.

Dette er noen av grunnene til at du arbeider med ifconfig-kommandoen ikke funnet feilen.

Måter å fikse «ifconfig-kommandoen ikke funnet»-feil

Denne ifconfig-kommandoen ikke funnet feilen kan være ganske frustrerende, siden den begrenser deg fra å konfigurere nettverksgrensesnittene dine. Det som er bra her er at denne feilen er ganske enkel å fikse.

Jeg har delt noen av de beste løsningene nedenfor som kan hjelpe deg med å fikse denne feilen –

  Slik importerer du data fra et annet Google-ark

Installer nettverktøy

Som nevnt tidligere, oppstår denne feilen først og fremst når Linux-maskinen din ikke har installert nettools-verktøysettet. Siden ifconfig-verktøyet er en del av net-tools-verktøysettet, kan du ikke installere ifconfig alene. Du må installere hele net-tools-verktøysettet i stedet.

Heldigvis kan du enkelt installere net-tools-verktøysettet ved å følge disse enkle trinnene –

Trinn 1: Start Terminal.

Trinn 2: Skriv inn den delte kommandoen nedenfor og trykk Enter. Du vil bli bedt om å skrive inn root-passordet for å utføre denne kommandoen, siden denne kommandoen gjør endringer på systemnivå og oppdaterer tilgjengelige pakker.

sudo apt-get oppdatering

Trinn 3: Etter det må du installere net-tools-pakken. For det, skriv inn kommandoen som er delt nedenfor og trykk Enter.

sudo apt-get install net-tools

Dette vil installere net-tools-pakken. Etter en vellykket installasjon, sjekk om feilen vedvarer ved å kjøre ifconfig-kommandoen på nytt. Hvis ja, kan du bruke kommandoen til å administrere nettverksgrensesnittene dine.

Merk at disse kommandoene ikke vil fungere på Linux-distros bortsett fra Debian, Ubuntu, Kali og Raspbian.

Så hvis du bruker en annen Linux-distro på datamaskinen din, kan du bruke følgende kommandoer –

 • Alpine – apk legg til nettverktøy
 • Arch Linux – pacman -S net-verktøy
 • CentOS – yum install nett-verktøy
 • Fedora – dnf installer nettverktøy
 • RedHat – dnf installer nettverktøy

Installering av net-tools-verktøysettet på din Linux-maskin vil stort sett fikse denne feilen. Men hvis feilen vedvarer selv etter installasjon av net-tools-verktøysettet, kan du ha problemer med PATH-miljøvariabler.

Løs problemer med PATH-miljøvariable

Som nevnt tidligere, inkluderer de fleste distroer ikke kataloger der ifconfig er plassert i PATH-variabelen.

Siden disse katalogene ikke er inkludert i skallsøkene etter kjørbare filer, blir ikke kommandoen gjenkjent når du kjører denne kommandoen og viser ifconfig-kommandoen ikke funnet feilen.

For å sjekke om katalogen som inneholder binærfilen ifconfig er inkludert i PATH, kan du følge disse enkle trinnene:

Trinn 1: Start Terminal.

Trinn 2: Skriv echo $PATH og trykk Enter. Dette vil vise deg kataloger som er inkludert i PATH-variabelen.

Sjekk om katalogen som inneholder binærfilen ifconfig er oppført. Hvis ikke, har du tre alternativer for å løse PATH-miljøvariabelproblemet –

  Slik blokkerer du avsendere i Mail-appen på iPhone og iPad

Den første måten du kan fikse ifconfig-kommandofeilen på er ved å legge til katalogen som inneholder binærfilen ifconfig til PATH-variabelen.

 • Start Terminal.
 • Skriv inn kommandoen som er delt nedenfor og trykk Enter.
export PATH=”/sbin:/usr/sbin:${PATH}”
 • Skriv nå ifconfig-kommandoen og trykk Enter.

Den andre metoden inkluderer å kjøre ifconfig-kommandoen direkte med hele banen.

Dette er trinnene som må følges for å gjøre det samme –

 • Start Terminal.
 • Skriv inn kommandoen som er delt nedenfor og trykk Enter.
/usr/sbin/ifconfig

Den siste metoden du kan følge for å fikse dette PATH-variabelproblemet er ved å kjøre ifconfig-kommandoen med superbrukerrettigheten. Dette er den enkleste og enkleste løsningen, men du må oppgi root-passordet.

For dette –

 • Start Terminal.
 • Skriv inn kommandoen som er delt nedenfor og trykk Enter.
sudo ifconfig command

Det er det. Dette er hvordan du kan løse PATH-miljøvariabelproblemet for å fikse ifconfig-kommandoen ikke funnet-feilen.

Bruk ip-kommandoen i stedet for ifconfig

Ifconfig-verktøyet har blitt avviklet, og en bedre erstatning for dette er utvilsomt ip-verktøyet fra iproute2-verktøysettet. Selv noen av de mest populære distroene har allerede erstattet net-tools-verktøysettet med iproute2.

iproute2 toolkit erstatter nett-verktøy på mange måter. For eksempel er iproute2-verktøysettet mye kraftigere, påliteligere og lettere sammenlignet med nett-verktøy. Utenom det har iproute2 et bedre og mer intuitivt brukergrensesnitt enn nett-verktøyene.

Fremfor alt er grunnen til at jeg anbefaler deg å bytte til iproute2-verktøysettet at iproute2-verktøysettet har vært under aktiv utvikling av Linux-fellesskapet. Den siste utviklingen dette verktøysettet har mottatt ble utgitt 20. februar 2023.

På grunn av denne kontinuerlige utviklingen er iproute2-verktøysettet kompatibelt med noen nettverkskonfigurasjonsverktøy på toppnivå. Den kan også brukes til å utføre oppgaver som kildebasert ruting, bonding, broer, QoS, VLAN, etc., som ellers ikke er mulig med net-tools-verktøysettet.

Derfor vil det være en god idé å bytte til iproute2-verktøysettet.

Siste ord

Der har du det – en detaljert veiledning om hvordan du fikser ifconfig-kommandoen ikke funnet-feilen.

ifconfig er et veldig nyttig verktøy som du kan bruke til å konfigurere og sjekke nettverksgrensesnitt i Linux. Verktøypakken har imidlertid blitt avviklet og har ikke sett engang en mindre utvikling på over et tiår.

Derfor, selv om du kan fikse feilen og bruke ifconfig-kommandoen ved å bruke de nevnte metodene, anbefaler jeg å bytte til det nyeste og kraftigere ip-verktøyet.

Deretter kan du sjekke ut Linux-distros for å vite som systemadministrator og utvikler.