SRE vs. DevOps: Hva er forskjellen og hvordan de utfyller hverandre?

Site Reliability Engineering (SRE) er en metode der team benytter seg av prinsipper fra programvareutvikling for å håndtere infrastruktur og driftsrutiner. Målet er å skape svært skalerbare og pålitelige systemer, noe som igjen forbedrer tjenestekvaliteten.

Mange organisasjoner integrerer i dag SRE i sine DevOps-strategier for å optimalisere både programvareutvikling og leveringsprosesser.

Både SRE og DevOps deler grunnleggende verdier når det gjelder å integrere drift og utvikling. Dette bidrar til et felles mål om å forbedre utgivelsessykluser og pålitelighet. Likevel er det forskjeller i hvordan de fungerer.

SRE fokuserer på styring av driftslivssyklusen, mens DevOps har hovedfokus på applikasjonens livssyklus.

Før vi går inn på konkrete forskjeller, fordeler og utfordringer, la oss se nærmere på det grunnleggende om SRE og DevOps.

Hva er Site Reliability Engineering (SRE)?

SRE er en tilnærming der programvare brukes til å automatisere driftsoppgaver, administrere systemer og løse infrastrukturproblemer. Istedenfor tradisjonelle systemadministratorer, bruker SRE programvare og automatisering for å håndtere problemer og administrere produksjonsmiljøer mer effektivt. Fokus er på systemer og verktøy som hjelper bedrifter å levere pålitelige programvareprodukter og funksjoner raskt og hyppig.

SRE bidrar til å samordne verktøy, prosesser og ressurser som er nødvendige for å levere programvaretjenester. Et viktig mål er raskt å identifisere og reagere på problemer eller driftsavbrudd. Dette gjøres ved å finne årsaken til et problem, løse det, og deretter forbedre systemene for å unngå lignende hendelser i fremtiden.

Ideelt sett er SRE rettet mot å forbedre prosessene innen programvareutvikling. Det fokuserer på tilgjengelighet, effektivitet, respons på hendelser, kapasitet, ytelse og ventetid.

SRE sin rolle i en organisasjon

SRE sin rolle er å sikre at alle produksjonssystemer er pålitelige, tilgjengelige og leverer tjenester effektivt. Det innebærer å løse problemer raskt, både før og etter at de oppstår, for å minimalisere nedetid.

SRE-team er ansvarlige for overvåking, ytelse, tilgjengelighet, effektivitet, hendelsesrespons, kapasitetsplanlegging og endringshåndtering av tjenestene.

Fordeler med SRE inkluderer forbedret ytelse og sikkerhet, samtidig som risiko og nedetid reduseres. Det fører også til reduserte driftsutgifter, raskere respons på hendelser, og mindre tidsbruk på repetitive oppgaver gjennom automatisering, noe som samlet gir store besparelser.

Resultater av Site Reliability Engineering

SRE-teamets hovedoppgave er å sørge for kontinuerlig drift i produksjon. Viktige resultater inkluderer:

  • Redusere gjennomsnittlig tid for gjenoppretting (MTTR) ved å rulle tilbake til en tidligere stabil versjon i tilfelle feil eller problemer fra en ny lansering.
  • Redusere gjennomsnittlig tid for å oppdage (MTTD).
  • Automatisering i hele CI/CD-prosessen.
  • Automatisering av funksjonell og ikke-funksjonell testing i produksjon.
  • Utføre vaktstøtte.
  • Dokumentere og dele informasjon om hendelser og tiltak.

Hva er DevOps?

DevOps, eller Development and Operations, er en metodikk som kombinerer programvareutvikling og drift. Det bruker automatisering for å distribuere, konfigurere og vedlikeholde programvareprodukter og funksjoner.

DevOps fremmer samarbeid mellom utviklings- og driftsteam ved å vektlegge kontinuerlig integrasjon og utvikling. Gjennom samarbeid kan team redusere utviklingstiden og forbedre produksjonen.

DevOps-metoder benytter seg av automatisering i alle relevante trinn for å øke effektiviteten og optimalisere produktutgivelsessyklusen. Dette inkluderer redusert risiko for feil og raskere levering innenfor budsjett.

DevOps er en fleksibel tilnærming som kan brukes i små, mellomstore og store prosjekter innen programvareutvikling, IT-drift, webutvikling, IT-infrastruktur, med mer.

Det innebærer også automatisering av ulike prosesser i CI/CD-prosessen, noe som bidrar til raskere lansering av nye produkter og funksjoner. Dette krever tettere overvåking, tilbakemeldinger og andre mekanismer for å forbedre hastighet, pålitelighet og effektivitet. Tilbakemeldingssløyfer brukes til å evaluere operasjoner og identifisere problemområder for forbedring.

Fordelene med DevOps inkluderer reduserte menneskelige feil, lavere kostnader, forbedret kvalitet og økt effektivitet.

Resultater av DevOps

DevOps bidrar til å redusere konflikter mellom utviklings- og driftsteam, og gjør det mulig for bedrifter å levere produkter og funksjoner pålitelig. Noen av resultatene av DevOps inkluderer:

  • Kortere programvareutgivelsessykluser.
  • Reduserte utviklings- og vedlikeholdskostnader.
  • Automatisert og kontinuerlig testing av produktet gjennom produksjonsprosessen.

Nå skal vi utforske forskjellene mellom SRE og DevOps.

Forskjeller mellom SRE og DevOps

Bedrifter bruker i økende grad DevOps og SRE for å bygge moderne applikasjoner, legge til nye funksjoner og løse problemer knyttet til robusthet. Mens DevOps fokuserer på utviklingsoperasjoner, tar SRE for seg påliteligheten av tjenesten.

De to metodene utfyller hverandre ved hjelp av ulike tilnærminger. En av de viktigste forskjellene er at DevOps fokuserer på resultater, mens SRE tar ansvar for trinnene som kreves for å nå disse målene. SRE ser på prosessene som sikrer at DevOps lykkes.

Tabellen nedenfor illustrerer noen av de viktigste forskjellene mellom SRE og DevOps.

Parameter Site Reliability Engineering (SRE) Development and Operations (DevOps)
Fokus SRE fokuserer på å støtte driftsdelen av programvareproduktadministrasjon. Det jobber for å sikre tilgjengelighet, pålitelighet, skalerbarhet, eliminere redundans, forbedre effektiviteten, redusere risiko, øke robusthet og forbedre oppetid. DevOps fokuserer mer på hastigheten og kontinuiteten i utvikling og lansering av programvareprodukter og funksjoner. Dette inkluderer:

  • Bygge programvare
  • Koding av nye funksjoner
  • Testing av programvare
  • Lansering av programvare
  • Rette feil
  • Forbedre effektiviteten
Tilnærming Bruker programvareteknikk for å forbedre IT-infrastrukturen og driften for å sikre et pålitelig og tilgjengelig produksjonsmiljø. Strømlinjeformer utviklings- og distribusjonsprosesser, øker effektiviteten og forkorter utviklingstiden, samtidig som kostnader og risiko reduseres. Dette gjør at team raskt kan lansere nye produkter og funksjoner.
Kompetanse Cloud computing
Programvareingeniør-systemarkitektur
IT-drift
Overvåkingssystemer for produksjonsautomatisering
God skriftlig og muntlig kommunikasjon
Cloud computing
Agil programvareutvikling
Overvåkingssystemer
Skriptspråk
Produksjonsautomatisering
God skriftlig og muntlig kommunikasjon
Integrasjon SRE bruker ikke verktøy på grunn av ulike utfordringer. I stedet er det avhengig av skriptspråk som Python eller Bash. Bruker ulike integrerings- og automatiseringsverktøy som Chef eller Puppet.
Omfang Håndtering av driftsproblemer som infrastrukturproblemer, overvåking av produksjonsfeil, sikkerhet, og sørge for at nye funksjoner ikke forårsaker feil. Opprette nye produkter og funksjoner.
Samarbeid Samarbeid er mellom team i driften. Samarbeid er mellom utvikling og drift.

Hvordan SRE utfyller DevOps

I DevOps deler de forskjellige teamene ansvar for et programvareprodukt. Likevel er hvert team ansvarlig for sin egen kode og vaktstøtte. DevOps støtter deling av ansvar for både infrastruktur og programvareprodukter.

Selv med forbedret samarbeid og kortere tilbakemeldingssløyfer, opplever bedrifter ofte at de lanserer produkter med feil, noe som fører til ytelsesproblemer og driftsavbrudd. Det er her SRE kommer inn i bildet.

SRE bygger bro mellom utviklere og IT-drift. Hovedoppgavene til SRE-ingeniører inkluderer:

  • Overvåking av systemene og tjenestene i produksjonsmiljøet.
  • Automatisering av systemene.
  • Løsning av problemer.
  • Innføring av funksjonalitet for hendelsesrespons for automatisk å identifisere og redusere problemer, finne årsaker og områder for forbedring.
  • Tilby vaktstøtte.

Fordeler med Site Reliability Engineering

SRE analyserer driften, prosessene og infrastrukturen for å finne den beste måten å sikre tilgjengelighet. Det bidrar også til å identifisere og løse problemer, forbedre ytelsen og redusere nedetid og sikkerhetsrisiko.

Noen av fordelene inkluderer:

  • Automatisering av tilsynet med utviklings- og leveringssystemene, noe som gjør dem svært skalerbare og bærekraftige sammenlignet med manuelle inngrep.
  • Gir innsikt i systemene ved å overvåke parametere som logger og andre data på tvers av tjenester. Dette bidrar til å vurdere tilstanden til tjenestene, identifisere forbedringsområder og finne grunnleggende årsaker til problemer.
  • Eliminerer konflikter mellom utviklings- og driftsteam. Utviklingsteamet ønsker gjerne å slippe ny programvare eller funksjoner så raskt som mulig, mens driftsteamene ønsker å forsikre seg om at produktet ikke forårsaker problemer. SRE er avgjørende for suksessen til DevOps.
  • Øker hastigheten på å oppdage og løse hendelser, og effektiviserer vakt- og varslingsprosessene.
  • Kvantifiserer kostnadene og konsekvensene av strømbrudd. SRE kan hjelpe ledelsen, utviklingen og driften med å forstå kostnadene og konsekvensene av brudd på SLA.
  • Ved å eliminere rutineoppgaver kan ingeniører dedikere minst 50 prosent av tiden sin til ingeniøroppgaver. Dette gjør at de kan fokusere mer på å forbedre konstruksjonen og systemenes pålitelighet, noe som igjen reduserer rutineoppgavene ytterligere.

Utfordringer ved SRE

SRE er en relativt ny disiplin som fortsatt er i utvikling. Til tross for fordelene har den også noen ulemper.

  • Mangel på kvalifisert personell: Siden det er en ny disiplin, er det få SRE-ingeniører på markedet. Dette skyldes behovet for å ha flere ferdigheter, noe som setter en høy standard.
  • SRE-tilnærmingen er et relativt nytt, uprøvd konsept, med lavere adopsjonsrate sammenlignet med DevOps. Dermed er det ikke sikkert at den løser alle potensielle problemer i produksjonsmiljøet.
  • Et annet problem er behovet for tett oppfølging av ingeniørene, noe som kan føre til mikrostyring og redusert effektivitet.
  • Ingeniørene må ha en grundig forståelse av systemet for å kunne automatisere det. Når dette er gjort, vil systemet være i stand til å finne og løse problemer før de forårsaker driftsavbrudd.
  • Motstand mot endringer i organisasjonskulturen er et annet problem. Mange ansatte er ofte motvillige til endringer, noe som kan være en utfordring i starten.

Hvorfor du bør integrere SRE og DevOps

Det er i praksis umulig å forhindre alle problemer, men du kan redusere konsekvensene ved å sørge for raskere gjenoppretting av tjenester, lære av hendelser og løsninger, og forbedre systemene for å unngå gjentakelse av lignende problemer.

Integrering av SRE med DevOps forbedrer tjenestene og sikrer vellykket leveranse. SRE fokuserer på å automatisere manuelle og repetitive oppgaver og prosesser, og forbedrer dermed tilgjengelighet og pålitelighet.

Dette reduserer igjen dobbeltarbeidet for ingeniørene, samtidig som utviklerne kan konsentrere seg om å levere nye produkter eller funksjoner. Driftsteamene kan bruke mer tid på å administrere infrastrukturen.

Automatisering av produksjonsmiljøet gir proaktiv kvalitetssikring, som forbedrer tilgjengeligheten og påliteligheten til programvaren i produksjon. For eksempel vil automatisering av oppgaver fjerne problemer knyttet til menneskelige feil, tretthet og repeterende arbeidsoppgaver, noe som øker sikkerheten og hastigheten på lansering av nye produkter eller funksjoner.

SRE og DevOps har ulike mål. DevOps sitt mål er å forbedre programvareutviklingssyklusen ved å forbedre kommunikasjonen og samarbeidet mellom utviklere og andre team. SRE sitt mål er å forbedre systemene ved å øke påliteligheten og effektiviteten.

Siste ord

Rollen og ansvaret til SRE-team er avgjørende for å sikre en kontinuerlig forbedring av teknologier, prosesser, mennesker, kultur og praksis i en organisasjon. Enten du er i ferd med å gå over til DevOps, eller allerede har implementert det, vil SRE gi deg mulighet til å forbedre hastighet, pålitelighet og andre aspekter som gir økt effektivitet og kostnadsbesparelser.

SRE fungerer som en bro mellom programvareutvikling, IT-drift og support. Det styrker forholdet mellom IT-drift og utviklere, noe som gir bedre samarbeid, kortere tilbakemeldingssløyfer og mulighet til å lansere mer pålitelig programvare raskere.

Du kan også utforske DevOps-veiledningen for de beste sikkerhetsmetodene.