Samsungs McAfee-partnerskap: En unødvendig belastning på smart-TV-er og telefoner
Samsung og McAfee har lenge hatt et samarbeid, og dette partnerskapet ser ut til å fortsette, til tross for at mange anser det som en uønsket praksis. Det som tidligere var begrenset til datamaskiner, har nå utvidet seg til Samsungs Galaxy S10-telefoner og deres smart-TV-er fra 2019.
Dette er ikke første gang Samsung har inkludert McAfee på sine smarttelefoner. Galaxy S8 ble også levert med denne antivirusappen installert. Senere ble McAfee også lagt til eldre Galaxy-enheter gjennom en oppdatering, en handling mange opplevde som påtrengende.
Det er ingen hemmelighet at McAfee betaler Samsung betydelige summer for å forhåndsinstallere programvaren sin, en vanlig praksis blant PC-produsenter. Dette gjør det mulig for McAfee å øke sin rekkevidde, spesielt blant mindre teknisk kyndige brukere som kanskje ikke er klar over at antivirusapper på Android ofte er unødvendige. På samme måte som med antivirusprogramvare som følger med datamaskiner, er det sjelden et behov for slike apper. Microsofts Windows Defender er et godt eksempel på et integrert antivirusprogram som gjør jobben effektivt for Windows-brukere.
Det som virkelig vekker bekymring, er at Samsung nå også inkluderer McAfee på sine smart-TV-er fra 2019. Ifølge en pressemelding:
«McAfee har forlenget sin avtale for å inkludere McAfee Security for TV-teknologi, forhåndsinstallert på alle Samsung Smart TV-er produsert i 2019. Sammen med å være markedsleder i Smart TV-kategorien globalt, er Samsung også det første selskapet som forhåndsinstallerer sikkerhet på disse enhetene, noe som understreker selskapets forpliktelse til å bygge inn sikkerhet fra starten. McAfee Security for TV skanner apper som kjører på Samsung Smart TV-er for å identifisere og fjerne skadelig programvare.»
At Samsung er «det første selskapet som forhåndsinstallerer sikkerhet på disse enhetene» er ikke nødvendigvis et gode. Det er en grunn til at dette ikke er vanlig praksis: det er stort sett unødvendig. Samsungs smart-TV-er opererer på Tizen OS, som er basert på Linux. Skadelig programvare er svært sjelden på dette operativsystemet. Dermed er behovet for antivirus i utgangspunktet ikke-eksisterende.
For smart-TV-er, som for Android, er det viktigste rådet å være forsiktig med hva du installerer. Hvis du ikke er sikker på hva en app er, bør du ikke installere den. Unngå installasjon fra andre kilder enn den offisielle app-butikken for TV-en din. Det er viktig å bruke sunn fornuft og unngå å sidelaste tilfeldige filer.
Selv om det finnes dokumenterte tilfeller av at Android-baserte smart-TV-er har blitt infisert med løsepengevare, skyldes dette nesten alltid at apper installeres fra uoffisielle kilder. Så lenge du er forsiktig med hva du installerer, er det liten risiko for å oppleve dette. I tillegg er det verdt å huske at Samsung TV-er kjører Tizen, ikke Android.
Det er viktig å understreke at smart-TV-er ikke er helt sikre enheter. Disse enhetene, som alltid er tilkoblet internett, vil sannsynligvis bli hyppigere mål for angrep i fremtiden. Produsentene har historisk sett ikke prioritert sikkerheten deres. Enkelte modeller er fortsatt utsatt for angrep via mann-i-midten-angrep, der en angriper må være på samme Wi-Fi-nettverk. Slike angrep vil uansett ikke kunne forhindres av et antivirusprogram.
Et antivirusprogram på en TV virker overflødig. Det er rett og slett unødvendig.