SCORM forklart: Forstå innholdspakken

SCORM er et flott initiativ for å muliggjøre effektiv e-læring. Den lar deg distribuere innholdet ditt til ulike LMS-er uten problemer og administrere innhold fra forskjellige kilder.

Uansett hvor du eller elevene dine er, kan du gjøre innholdet ditt tilgjengelig for dem.

Men hva om du ikke følger SCORM?

Du må kanskje bruke så mye tid og penger på innholdet ditt for å endre innstillingene eller designen og gjøre det kompatibelt med andre systemer og bruksområder.

Men hvis LMS og innhold er SCORM-kompatibelt, kan du unngå disse problemene.

I denne artikkelen vil jeg diskutere hva SCORM er og hvordan det er fordelaktig.

Hva er SCORM?

Delbar innholdsobjektreferansemodell (SCORM) refererer til et sett med spesifikasjoner og tekniske standarder for e-læring eller nettbasert læringsteknologi. Den ble utviklet og vedlikeholdt av Advanced Distributed Learning Initiative (ADL) for å standardisere e-læring og tilgjengelighet.

SCORM leverer datamodellene og kommunikasjonsmetodene som gjør at læringsstyringssystemer (LMS) og e-læringsinnhold kan fungere sammen. I tillegg veileder den programmerere i å skrive kode som fungerer sømløst med ulike e-læringsprogramvaresystemer.

For eksempel, hvis du har en PDF-fil, trenger du ikke å bekrefte om den vil fungere på alle PDF-lesere eller ikke. En vanlig PDF-fil vil bli åpnet på Adobe Acrobat Reader som på WPS Office og andre PDF-lesere. Det er fordi alle PDF-filer er laget basert på visse standarder som gjelder for alle. Derfor trenger du ikke lage forskjellige PDF-filer for andre lesere.

Dette er nøyaktig hvordan SCORM hjelper. Den sikrer at alle e-lærings-LMS-er og innhold enkelt kan samarbeide med hverandre, på en lignende måte som PDF-standarden sikrer at alle PDF-filer kan spilles av i alle PDF-lesere. Hvis du bruker et SCORM-kompatibelt LMS, vil det spille av alt SCORM-kompatibelt innhold. Det motsatte er også sant; alt SCORM-kompatible innhold vil spilles av i alle SCORM-kompatible LMS.

Dette bringer oss til å forstå disse kjernebegrepene:

SCORM-samsvar: Hvis et LMS samsvarer med SCORM-standarder, kan det enkelt lese og levere innholdet i en SCORM-pakke. SCORM-samsvar har også forskjellige nivåer. Noen SCORM-kompatible LMS-er kan bare lese/levere innholdet, men kan ikke spore en elevs poengsum, oppmøte eller fremgang.

SCORM-sertifisert: Et kursinnhold sies å være SCORM-sertifisert hvis det er sertifisert av ADL.

Type SCORM

Det er forskjellige SCORM-versjoner utgitt siden 1999. Så for å velge en, må du finne ut innholdsbehovene dine og typen innhold som skal støttes i ditt valgte LMS.

La oss ta en titt på forskjellige typer SCORM.

SCORM 1.1: Den første SCORM-versjonen avslørte at SCORMs konsept er implementerbart. Imidlertid måtte den være mer robust for bredere bruk.

SCORM 1.2: Denne versjonen er mye brukt selv i vår tid. Det løste mange problemer som dukket opp i forrige versjon. Store LMS-er støtter SCORM 1.1, og innholdsskapere produserer fortsatt læringskurs som oppfyller standardene til denne versjonen.

SCORM 2004: Utgitt i 2004, den nåværende SCORM-versjonen har løst mange problemer med SCORM 1.2 og har nye standarder for innhold og API-kommunikasjon i runtime-miljøet.

I tillegg kan SCORM 2004 dele og bruke data om fremdriften til ulike læringsmål i et læringsplattform. Denne versjonen har en mer robust testpakke for å sikre bedre interoperabilitet. Det gir også mer kontroll til innholdsutviklerne på innholdet i e-læringskurset.

Den er i stand til å spesifisere adaptiv aktivitetssekvensering ved å bruke innholdsobjektene. Innholdsutviklere kan også bruke navigasjonsspesifikasjoner for å definere hvordan elever kan komme videre med kursinnholdet.

  Stringify avsluttes etter fem år

Gjennom årene har SCORM 2004 blitt revidert for å løse problemer i forrige utgivelse og tilby flere funksjoner. Etter at SCORMs 1. og 2. utgave ble utgitt i 2004, var dens neste versjon 3. og 4. utgave med flere funksjoner.

SCORM 2004 3RD Edition: den ble utgitt i 2005 og avklarte ulike samsvarsbehov og interaksjoner mellom kjøretidsmiljøet og innholdsobjekter for sekvensering. Den introduserte nye samsvarskrav for å forbedre interoperabilitet.

SCORM 2004 4th Edition: den ble utgitt i 2009 og ga strengere krav til interoperabilitet og fleksibilitet når det gjelder datapersistens.

Hvordan fungerer SCORM?

La oss forstå konseptet ved å bryte ned de to komponentene i SCORM:

Delbart innholdsobjekt (SCO): SCORM handler om å lage e-læringsmateriell som enkelt kan «deles» i ethvert system. Den spesifiserer hvordan man produserer SCOer som skal gjenbrukes i flere sammenhenger og systemer.

Referansemodell (RM): SCORM er egentlig ikke en standard, men en modell som refererer til standarder industrien allerede har som kan løse noen av problemene. Ved å referere til eksisterende standarder, forteller denne referansemodellen innholdsutviklere hvordan de skal brukes og gjør dem lett tilgjengelige.

Så uansett hvilken SCORM-versjon du bruker, fungerer alt basert på disse to prinsippene:

Innholdspakning

Innholdspakning, også kjent som innholdsaggregeringsmodellen (CAM), definerer hvordan en gitt innholdsdel skal leveres.

Alt e-læringsmateriell for et kurs er organisert i en SCORM-pakke med alle dataene et LMS trenger for å lansere og importere innholdet. Den bestemmer informasjon som navnet på en fil og hvilke som skal lanseres.

En fil inne i en SCORM-pakke kalles «imsmanifest», som forteller hvordan du skal starte eller lansere innholdet til LMS. Det er faktisk en XML-fil som viser innholdets hierarkiske struktur, både fra perspektivet til et fysisk system og en elev.

Kjøretidskommunikasjon

Kjøretidskommunikasjon er i hovedsak datautveksling som bestemmer hvordan et stykke innhold samhandler med et LMS når det spilles. Det er en toveiskommunikasjon som utveksler data mellom LMS og SCORM-kursinnholdet.

Videre omhandler det innholdssporing og levering. Så det er to hovedkomponenter til det:

  • Et stykke innhold må «finne» læringsstyringssystemet
  • Når den gjør det, må den kommunisere med LMS gjennom forskjellige «hent» og «sett»-forespørsler sammen med relatert vokabular.

Det er her du kan finne svar som elevens navn, poengsum og om vedkommende har bestått eller ikke bestått eksamen.

Eksempel: Et SCORM-kurs kan tilpasses for å be om en elevs navn fra ditt LMS. Et annet eksempel kan være når LMS må mates elevens bestått eller ikke bestått status eller sluttpoengsum for å gjenspeile fremgang og kursstatus.

Hvem bruker SCORM og hvorfor?

SCORM er et kraftig verktøy for elever på nett, enten de søker fjernundervisning eller datamaskinbasert opplæring. Det lar skapere lage innhold, organisere det én gang og fortsette å bruke det i forskjellige systemer og sammenhenger uten å måtte endre noe.

Det er som en plug-and-play-funksjonalitet som er nyttig for begge scenarier – innenfor og på tvers av organisasjoner. Dette vil hjelpe deg å nå ut til et større publikum raskt uten å investere tid eller penger i modifikasjoner for forskjellige systemer. Dette er grunnen til at organisasjoner av forskjellige former og størrelser har begynt å omfavne SCORM for å tilby e-læring eller nettbasert opplæring til studenter som ønsker å lære en ferdighet eller ansatte å trene og oppgradere.

La oss se på noen av de mange fordelene med SCORM for å forstå hvorfor det gir mening å bruke det.

Interoperabilitet

Hvis du lager e-læringsinnhold, vil kanskje klienten din at du skal integrere det i et læringsstyringssystem. På samme måte ønsker klienter å importere viktig innhold fra flere kilder til LMS for LMS-skapere. Hvis du ikke følger SCORM, kan denne integrasjonsprosessen med andre leverandører bli kostbar og tidkrevende.

  Hvordan koble til Frontier trådløs ruter eller modem

SCORM løser dette problemet ved å la deg integrere innhold i et LMS sømløst. Dermed, ved å bli SCORM-kompatibel, vil innholdet ditt spilles av på et hvilket som helst LMS hvor som helst. Derfor kan du selge e-læringsprodukter raskere og nå dine mål. Det vil også bidra til å øke produktiviteten og effektiviteten til organisasjonen din.

Gjenbrukbarhet

SCORM gjør det mulig å gjenbruke et stykke innhold i forskjellige systemer og scenarier. Dette er svært fordelaktig for innholdsskapere siden de ikke trenger å lage forskjellig innhold for forskjellige systemer eller kontekster og bruke tid, krefter og penger i prosessen. I stedet vil ett enkelt stykke innhold spilles på tvers av systemer uansett hvor brukeren er og hvilket LMS de bruker.

tilgjengelighet

Tilgjengelighet er et annet mål med å skape SCORM. SCORM-kompatible kurs er pakket for å gjøre dem bærbare på tvers av forskjellige systemer. Du kan levere et SCORM-kurs fra hvor som helst uten komplekse installasjoner eller rekonfigurering. Den tilbyr en teknisk retningslinje for å hjelpe katalogisere og oppdage eksternt innhold.

Så ved å levere innhold til et flertall av læringsplattformer, gjør du innholdet ditt tilgjengelig for et større massepublikum som enkelt kan få tilgang til innholdet ditt ved å bruke et hvilket som helst læringssystem eller fra et hvilket som helst sted. På denne måten vil ikke publikum føle seg utelatt, men vil tro at du bryr deg om dem.

Tilpasningsevne

SCORM tilbyr tilpasningsmuligheter ved å la innholdsskapere lage unike kurs ved å mikse og matche SCOer manuelt. I tillegg lar den dem lage sekvenseringsregler for å tilpasse undervisningsinnholdet etter hvert som en elev går videre med kurset basert på deres mestring og innspill. Dermed kan du skreddersy instruksjonene for å passe organisatoriske og individuelle behov.

I tillegg kan SCORM tilpasse seg den skiftende teknologien uten å kreve kostbart opptak, redesign eller rekonfigurering.

Rimelig pris

SCORM kan bidra til å redusere kostnadene ved integrering. I fravær av SCORM, må du lage forskjellig innhold for forskjellige læringsplattformer og distribuere dem til publikum som kanskje bruker forskjellige læringsplattformer. Så hver gang må du tenke på hvilket innhold som passer til hvilket LMS og publikum.

Dette vil kreve at du gjør endringer og innstillinger for å dekke ulike behov. Dette er en kostbar avtale, som også er tidkrevende. Og du vet at tid er lik penger.

Men bruk av SCORM vil spare deg for slike utgifter. Du kan integrere innholdet ditt i et hvilket som helst LMS og betjene et bredere publikum. Dette øker salget og kursadopsjonen og forbedrer avkastningen.

Når skal du bruke SCORM (og når ikke)

Å være SCORM-kompatibel er gunstig når:

  • Bygge et stort bibliotek med e-læringsmateriell
  • Integrering med flere leverandører
  • Bruke et LMS for å administrere og levere e-læringsinnhold
  • Utforme e-læringskurs som kan spore en elevs prestasjoner og fremgang
  • Lage e-læringsinnhold som skal gjenbrukes i ulike scenarier

SCORM passer kanskje ikke godt når:

  • Utforme et enkelt og statisk nettsideinnhold med hyperkoblinger
  • Utvikle et utradisjonelt e-læringskurs som avanserte spill, simuleringer, etc.
  • Bruker bare ett internt system og ønsker aldri å endre det
  • Ønsker å publisere enkelt, enkelt referanseinnhold

Hvordan lage SCORM-pakker

Hvis du vil lage en SCORM-pakke enkelt fra bunnen av uten å bruke et forfatterverktøy, følg disse trinnene:

Samle data

Det første du må gjøre når du oppretter en SCORM-pakke er å samle inn alle dataene du trenger for kurset ditt.

Siden du lager kurset for elevene, må det svare på spørsmålene deres og hjelpe dem å lære en ferdighet. Så invester tiden din i å samle alle dataene, inkludert tekst, video, lyd, bilder osv., for kursinnholdet ditt.

  Slik sletter du apper på Nintendo Switch

For dette kan du planlegge ved å skissere kursinnholdet på et stykke papir eller datamaskinbasert tekstredigerer. Når du har undersøkt og samlet inn dataene, organiser dem i en relevant rekkefølge som gir mening. Det må være arrangert på en slik måte at det blir lettere for elevene å forstå og navigere gjennom innholdet.

Lag HTML-sider

Alt innholdet du har laget må lastes opp til et LMS og vises i en nettleser slik at elevene dine enkelt kan få tilgang til dem.

Så før kurset ditt blir en SCORM-pakke, må du organisere det i HTML-sider som et nettsted. I tillegg kobler du alle media og tekst i HTML-sider for å gjøre det mulig å spille dem på plattformen.

Det kan imidlertid være vanskelig for deg å utføre dette trinnet hvis du ikke er godt kjent med teknologien. Hvis det er tilfelle, kan det være lurt å bruke et forfatterverktøy hvis du vil lage ditt SCORM-innhold.

Men hvis du vet hvordan du lager innholdets HTML-versjon, er du flink til å gå manuelt. For dette:

  • Lag kurset ditt og strukturer det i Google Dokumenter
  • Gå til Fil > Last ned > Nettside (.html, zippet)

Det vil hjelpe deg å laste ned innholdets HTML-versjon.

Når du har HTML-versjonen fungerende i en nettleser, kan du administrere dens SCORM-kompatibilitet.

Legg til SCORM-filer

I dette trinnet må du lage flere tekstfiler som beskriver innholdet ditt ved å bruke SCORM-terminologier og legge dem til en ZIP-fil med HTML-innholdet ditt.

Dette trinnet vil sikre at ditt SCORM-kompatible LMS enkelt kan behandle kurset og registrere læringsstatistikk etter at det blir tilgjengelig for elevene.

Her er én måte å gjøre det på:

  • Du kan besøke nettstedet – scorm.com for å laste ned et eksempel på en SCORM-pakke.
  • Analyser filstrukturen og hvordan de har lagret HTML-innholdet og SCORM-filer som beskriver innholdet
  • Kopier fem filer til mappen din med HTML-kurset – adlcp_rootv1p2.xsd, ims_xml.xsd, imscp_rootv1p1p2.xsd, imsmanifest.xml, imsmd_rootv1p2p1.xsd
  • Åpne imsmanifest.xml med et tekstredigeringsprogram for å analysere det nøye. Denne filen inneholder viktige data, inkludert kurstittelen, definerer SCORM-versjonen og viser ressursene i HTML-filen.
  • Rediger tittelteksten og koblingene til kursinnholdet ditt. Den første ressursen i denne listen er den primære HTML-filen som kobler til andre ressurser som er nevnt i kurset ditt.

Pakk resultatene dine

Etter å ha redigert imsmanifest-filen, kan du legge til SCORM- og HTML-filene i en ZIP-fil for å pakke den. Deretter laster du opp denne ZIP-filen til plattformen der du vil at kurset skal vises, og kontroller om det behandles.

Men hvis du vil unngå alt dette tekniske, kan du bruke et forfatterverktøy, som nevnt ovenfor. Det er også en bedre måte hvis du vil lage flere SCORM-kurs med så mange mediefiler med videoer og lyd. Et forfatterverktøy som Adobe Captivate, iSpring Suite, Camtasia, etc., kan hjelpe deg med å konvertere kursene til HTML-filer som er SCORM-kompatible, som du kan legge direkte til en LMS-plattform.

Trinn for å spille og teste en SCORM-pakke

Å spille en gitt SCORM-pakke er mulig direkte fra datamaskinens nettleser. Bare pakk ut ZIP-filen og start den. Hvis du bruker et LMS, kan du laste opp SCORM-pakken til den. Spill kurset ved å klikke på det.

Det anbefales å teste en SCORM-pakke før du laster den opp direkte til LMS eller overleverer den til klienten din. Det er fordi det kan være spesifikke feil i kurset som må fikses. Du kan teste en SCORM-pakke ved å bruke en plattform som SCORM Cloud.

Du kan teste SCORM-pakken din ved å registrere deg for en gratis prøveversjon. Du kan laste opp pakken og starte den. Ta dette kurset som om du er en elev og sjekk hvordan det presterer.

Konklusjon

SCORM er et effektivt verktøy for innholdsutviklere. Det hjelper dem med å lage kurs og gjøre dem tilgjengelige for et bredt publikum.

Så hvis du er en innholdsskaper, bruk et LMS og innhold som er SCORM-kompatibelt for å hjelpe elevene med å lære og oppgradere seg selv samtidig som de gir større avkastning.