Skadelig programvare for mobil – Slik beskytter du dine mobile enheter

Siden i dag kan mobile enheter gjøre nesten alle oppgaver som kan gjøres på en datamaskin, har hackere byttet taktikk. Det er veldig enkelt å få telefonen din infisert med skadelig programvare.

Om mobil skadelig programvare

Mobil malware er skadelig programvare som spesifikt retter seg mot operativsystemet på telefonen din for å stjele private data.

Selv om truslene ikke er like fremtredende på mobile enheter som på andre arbeidsstasjoner, er det fortsatt et alvorlig problem som må tas opp og ses på for din sikkerhet.

Dette innlegget vil dekke alt om mobil malware og hvordan du kan beskytte deg mot det.

La oss hoppe inn i det med en gang.

Hvordan kan en enhet bli infisert med skadelig programvare?

Det er mange måter telefonen din kan bli infisert med skadelig programvare, så du kan gjette at det ikke er veldig vanskelig for hackere å bryte seg inn i systemet ditt hvis det ikke er godt beskyttet. Vær oppmerksom på disse praksisene.

Her er noen av disse måtene:

#1. Phishing eller forfalskning

En av de mest populære metodene for å stjele informasjonen din, phishing, er å lure folk til å tro at de gir informasjonen sin til en pålitelig kilde.

For eksempel lager en hacker et nettsted som ligner veldig på det du ofte besøker, og lurer deg til å tro at du logger på det opprinnelige nettstedet. Det kan være en sosial medieplattform, et forum, din bankportal eller et hvilket som helst nettsted på internett.

De gjør dette vanligvis via e-post. Så neste gang du mottar en e-post som sier at du må logge på nettstedet eller endre passordet ditt, kontroller og kontroller på nytt om e-posten er sendt fra en legitim kilde, ikke en hacker.

Les også: Måter å unngå vishing-angrep [Spam Blocking Apps]

Forfalskning er lik, men i stedet for å be om detaljene dine, vil hackerne bare at du skal klikke på en bestemt ondsinnet lenke for å få kontroll over enheten din.

  Hvordan duplisere en Spotify-spilleliste

Du kan også motta disse truslene som SMS.

#2. Bruke en Jailbroken eller rootet enhet

Hvis du har jailbroken eller rootet mobiltelefonen din, har du satt enhetens interne beskyttelse og sikkerhetslag på sidelinjen for å ha ubegrenset kontroll over operativsystemet.

Selv om dette kan bety at du har full frihet til hva du kan gjøre med enheten, betyr det også at enheten din er svært utsatt for skadelig programvare.

#3. Laste ned apper fra upålitelige kilder

Mange ganger liker vi å laste ned apper fra tredjepartskilder bare fordi de ikke er offisielt tilgjengelige i appbutikken.

Å gjøre dette er risikabelt fordi nettstedet du laster ned appen fra kan være spam, og muligens kan det automatisk laste ned skadelig programvare på enheten din uten at du legger merke til det.

Dette er en av grunnene til at du bare bør laste ned filer fra pålitelige kilder.

Konsekvenser av skadelig programvare

Alvorlighetsgraden av skadevarehandlingene kan avhenge av mange ting, så du er aldri sikker på de nøyaktige konsekvensene du kan møte for det.

Men her er noen av de vanligste problemene du kan oppleve fra et personlig og forretningsmessig perspektiv.

#1. Tap av sensitive data

Avhengig av typen skadelig programvare kan den slette eller skade filer fra enheten din. Disse filene kan være viktige for deg, for ikke å si veldig sensitive.

Med mindre du har tatt en sikkerhetskopi av filene, er det knapt noen måte å hente dem etter nettangrepet.

#2. Misbruk av informasjonen din

Når skadelig programvare kommer inn på enheten din, får den et godt tak i filene. Og på grunn av dette faktum kan informasjonen din misbrukes på forskjellige måter.

Informasjonstyveri er et av de alvorligste resultatene av et skadelig programvareangrep, ettersom stjålet informasjon kan selges til tredjepartskilder.

Disse detaljene spenner fra din personlige identitet til bedriftens konfidensielle data.

#3. Treg ytelse for enheten din

Selv om det ikke er så alvorlig og skadelig som de to ovennevnte konsekvensene, kan en sakte ytelsesenhet være en skikkelig smerte.

Skadelig programvare kan gjøre den raskt fungerende telefonen om til en rusten telefon med spionprogrammer og trojanere.

#4. Smittsomme effekter på hele nettverket

Når skadelig programvare kommer inn på enheten din, er det en mulighet for at den kan spre seg til alle enhetene som kobles til det samme nettverket.

Hvis dine ansatte eller familiemedlemmer opererer på samme nettverk, kan skadelig programvare feil på alle enhetene deres ved å kopiere seg selv inn i dem.

#5. Avbrudd i virksomheten din

Å bli utestengt fra å kjøre forretningsprosessene dine jevnt er en forferdelig følelse, men det er en av de vanlige konsekvensene av skadelig programvare på enheten din.

Ettersom hackere får et godt tak over bedriftens nettverk, vil det ikke ta lang tid å forstyrre operasjonsflyten ved å kapre systemet og hindre deg i å betjene kunder.

Dessuten kan de:

 • Endre dine viktige systemdata
 • Skaff deg dataene og selg dem til konkurrentene dine
 • Stjele eller slette forsknings- og utviklingsdata
  10 Databaseadministrasjon Læringsressurser for å øke karrieren

Dette kan koste bedriften din tonnevis med penger, energi og merkevareverdi.

Typer skadelig programvare

Det finnes forskjellige typer skadelig programvare som din mobile enhet kan bli infisert med, og virkningen av hver skadevare varierer. Nedenfor er noen vanlige typer skadelig programvare du må være oppmerksom på.

#1. Nettleserutnyttelse

Mange nettlesere der ute er ikke utstyrt med de beste sikkerhetsfunksjonene, så det er en stor mulighet for at nettleseren din kan utnyttes til å stjele informasjon fra den. Appene du kjører i nettleseren, for eksempel PDF-leser, kan også være målrettet.

#2. Virus og trojanere

Virus og trojanere er overalt på internett, dessverre. Kanskje inneholder appen du vil laste ned et virus eller en trojaner som er klar til å angripe systemet ditt når det er installert på enheten.

Det kan gjøre noe så ufarlig som å endre bakgrunn og språk eller så alvorlig som å stjele passordet og bankinformasjonen din.

#3. Spyware og Madware

Madware, kortformen for mobil adware, er en slags skadelig programvare som finner veien inn i systemet ditt etter at du har installert et slags skript eller program.

Det skjer uten ditt samtykke, og formålet med det er å samle inn data fra enheten din for å spamme deg med annonser.

De fleste av madware-variantene der ute inkluderer også et element av spyware, slik at informasjonen din også kan selges til tredjepartskilder.

Informasjonen kan inkludere alle data, for eksempel passord, plassering, navn osv.

#4. Drive-by-nedlasting

Noen ganger kan vi bli lurt til å åpne et ondsinnet nettsted eller e-post, og når vi gjør det, blir vi ofre for en mobil skadelig programvare kalt drive-by-nedlasting.

Det den gjør er at den automatisk blir installert på enheten din for å frigjøre en rekke trusler, inkludert:

 • Spionprogramvare
 • Adware
 • Skadevare
 • Bots

Alt dette kan stjele, manipulere og slette dataene dine og kontrollere enheten din slik den vil. Faktisk, når denne typen skadelig programvare får tak i enheten din, kan den brukes til å sende virus til folk i organisasjonen din.

Tegn på at mobilen din er infisert med skadelig programvare

I de fleste tilfeller er det lett å se at noe er galt med enheten din fordi tegnene blir veldig tydelige. Her er noen av de mange tegnene på at mobiltelefonen din kan være infisert med skadelig programvare:

 • Telefonens batteri tømmes mye raskere 🔋
 • Telefonen din opplever problemer med overoppheting ♨️
 • Telefonen din bremses gradvis 🐢
 • Du legger merke til en ny, tilfeldig app på enheten din 📱
 • Du legger merke til mange popup-vinduer 📢
 • Du opplever dårlig tilknytning 🌐

Hvis du merker noen av disse tegnene, må du være klar over at enheten din kan være infisert, og du må fikse det.

Tips for å unngå å bli infisert med skadelig programvare

Det er en rekke tiltak du kan ta for å holde enheten din trygg og sikker. Disse tiltakene vil gjøre det vanskelig for ondsinnede trusler å komme inn på mobiltelefonen din.

  Hva er Smishing, og hvordan beskytter du deg selv?

#1. Hold deg oppdatert på oppdateringer

Hver gang du ser at en ny oppdatering har kommet for operativsystemet ditt, gjør deg selv en tjeneste og oppdater den umiddelbart fordi den også inkluderer forbedrede sikkerhetsfunksjoner. I tillegg til å oppdatere operativsystemet, bør du også holde appene dine oppdatert.

#2. Behold kun pålitelige apper

Du må unngå å laste ned apper fra upålitelige tredjepartskilder og installere apper som ser lyssky ut. Dobbeltsjekk hver app før du installerer den på mobilen din, fordi det kan være hackernes døråpning til enheten din.

#3. Ikke klikk på hver kobling du ser

Lenker er overalt på internett, men ikke alle lenker er ekte. Prøv å senke farten, legg merke til de digitale omgivelsene dine og spør deg selv om lenken du er i ferd med å klikke på er fra en pålitelig kilde eller om den ser skisser ut. Hvis det er sistnevnte, så ikke klikk på det.

Phishing-svindel er overalt, inkludert e-poster, tekstmeldinger og til og med sosiale plattformer, så du må være forsiktig før du klikker på en lenke.

#4. Dobbeltsjekk kildene du blar gjennom

Jeg forstår; noen ganger er det vi leter etter ikke tilgjengelig noe sted på nettet bortsett fra på den lille søppelposten som inneholder hundre popup-vinduer og annonser. Du må være forsiktig med disse nettstedene, siden de automatisk kan installere programmer på enheten din uten at du merker det.

#5. Begrens apptillatelser

Hver app har tillatelser, og det er opp til deg om du vil tillate dem. For apper du ikke stoler helt på, er det best å begrense tillatelsene deres slik at de ikke har mye tilgang til dataene dine.

Mobile Malware-apper

De mobile malware-appene nedenfor vil sette sikkerhet i forkant av enheten din.

Malwarebytes

Malwarebytes er tilgjengelig for både Android- og iOS-enheter, og beskytter telefonen din mot svindel og ondsinnede aktiviteter. Selv om det er en premiumversjon du kan bruke, lar den deg komme i gang helt uten kostnad med deres gratisplan.

Gjennomføring av skanninger og personvernrevisjoner for alle apper, fjerning av infeksjoner og blokkering av annonser er noen av hovedfunksjonene til denne appen.

Avast Premium Security

Flere prisvinnende løsninger, Avast Premium Security er tilgjengelig for en rekke forskjellige plattformer, inkludert mobile enheter.

Her er noen av de mange funksjonene til denne appen:

 • Trygg og sikker netthandel
 • Blokker spionprogrammer, virus så vel som ondsinnede appinstallasjoner
 • Lås bilder og apper med en PIN-kode
 • Spor den sist kjente plasseringen til den tapte enheten
 • Ta bilde og lyd av tyven som stjal enheten din
 • Overvåk e-postadresser for passordlekkasjer

Den lar deg også skanne ethvert WiFi-nettverk du er i ferd med å koble til for sårbarheter.

Trend Micro

Du kan laste ned Trend Micros sikkerhetsapp på Android så vel som på iOS-enheter. Den er fullpakket med flotte funksjoner og starter med å blokkere skadelige nettsteder, annonser, sporing av personlig informasjon og usikre WiFi-nettverk.

Det hjelper deg også med å optimalisere enheten din for best ytelse og eliminere mistenkelige apper som potensielt kan stjele informasjonen din. Du kan bruke denne appen gratis.

Siste ord

Det er alltid en god idé å være trygg enn beklager når det kommer til sikkerhet, siden internett er fullt av ondsinnede trusler som kan skade deg på ulike måter.

Dette innlegget vil hjelpe deg å forstå bedre hva du må gjøre for å være beskyttet til enhver tid.

Deretter kan du finne ut hvordan du skanner og fjerner skadelig programvare fra Android- og iOS-enheten din.