tipsbilk.net

Slik åpner du Task Manager på en Mac

Viktige takeaways

  • Du kan åpne macOS tilsvarende Task Manager, kalt Activity Monitor, ved å bruke Spotlight-søk, Launchpad eller Applications-mappen i Finder.
  • Hold Activity Monitor i Dock for enkel tilgang ved å Control-klikke på appikonet og velge «Keep in Dock» fra hurtigmenyen.
  • Activity Monitor kan tvinge til å avslutte en app eller prosess som ikke svarer: velg den og klikk på «X»-knappen øverst.

Siden macOS generelt er mer stabilt enn Windows, føler de fleste ikke behovet for å finne et verktøy som Oppgavebehandling. Likevel er det tider når du trenger det – spesielt hvis en app nekter å svare. Vi lærer deg hvordan du åpner Mac-ekvivalenten til Task Manager.

Slik åpner du Activity Monitor, Mac’s Task Manager

Å bruke Spotlight-søk på Macen er den enkleste måten å åpne nesten alt på systemet. Den kan finne apper, filer og innstillinger med bare noen få tastetrykk. Det er mye raskere enn å surfe rundt manuelt for å finne det du trenger.

For å åpne Spotlight, trykk bare på Command + Space på din Mac. Deretter begynner du å skrive Activity Monitor (de første bokstavene skal få det opp) og trykk på retur. Om et øyeblikk vil du se aktivitetsovervåkingsvinduet.

Vil du ikke bruke Spotlight av en eller annen grunn? Du kan også åpne Mac-ekvivalenten til Task Manager ved å bruke Launchpad på Mac-en. Du finner vanligvis Launchpad-ikonet på Mac-dokken, indikert med rutenettet med flerfargede ikoner.

  10 klagebehandlingssystemer for å løse kundeklager

Når du åpner Launchpad, klikker du på Annet-mappen (du må kanskje bla til venstre eller høyre til en annen side for å se den) for å finne Activity Monitor som ligger ved siden av andre macOS-verktøyapper.

Til slutt kan du også finne Activity Monitor i Programmer-mappen på Mac-en. Åpne et nytt Finder-vindu, velg Programmer fra sidefeltet, og klikk på Verktøy-mappen for å finne og åpne den.

Hold Activity Monitor i Dock for enkel tilgang

Når du åpner Activity Monitor-appen ved å bruke en av metodene ovenfor, vil den vises i Dock nederst på skjermen. Imidlertid forsvinner denne snarveien når du avslutter appen.

Hvis du bruker Activity Monitor ofte, kan det være lurt å beholde den på Dock. For å gjøre dette, Ctrl-klikk på Activity Monitor-ikonet på Dock og velg Alternativer > Behold i Dock fra hurtigmenyen. Fra nå av kan du få tilgang til Activity Monitor rett fra skrivebordet.

Hvordan tvinge å avslutte apper ved å bruke Mac Task Manager

En av de vanligste årsakene til å åpne Windows Task Manager er å lukke apper når de slutter å svare. Selv om dette ikke skjer så ofte på macOS, kan det hende du må tvinge til å avslutte en app når den ikke reagerer eller viser unormal oppførsel.

Den enkleste måten å gjøre dette på er å bruke vinduet Force Quit Applications på Mac-en. For å åpne den raskt, trykk på Kommando + Tilvalg + Escape samtidig. Derfra velger du den ikke-svarende appen og trykker Force Quit. Når du blir bedt om bekreftelse, klikker du Force Quit igjen. Alternativt kan du få tilgang til dette vinduet ved å klikke på Apple-menyen > Tving avslutning fra menylinjen.

  15 kraftige instruksjoner for å heve ChatGPT-opplevelsen din

I tillegg til vinduet Force Quit Applications, kan du også lukke apper ved hjelp av Activity Monitor (som du ville gjort med Task Manager). Dette er nyttig hvis du vil tvinge avslutning av en prosess i stedet for en app, siden prosesser ikke vises i vinduet Force Quit Applications.

Åpne Activity Monitor på Mac-en, velg den ikke-svarende appen under CPU-fanen, og klikk på Stopp-knappen (X) øverst. Klikk Tving avslutning når du blir bedt om å bekrefte, og appen slås av.

Denne prosessen ligner på å lukke apper med Task Manager, så det burde ikke være vanskelig å tvinge ned apper på macOS hvis du nylig byttet fra Windows.

Hva gjør din Macs Task Manager?

I motsetning til Windows Task Manager, som viser PC-ens ytelsesgrafer i ett vindu, har Activity Monitor separate faner for ressurser en app bruker, for eksempel CPU, minne, energi, disk og nettverksbruk.

Ved å klikke på en overskrift kan du sortere etter det alternativet, noe som gjør det enkelt å se hvilke prosesser som bruker mest ressurser. For eksempel, sortering etter % CPU viser alle prosesser som gjør mange intensive oppgaver.

Hvis du konsekvent ser en app her som faktisk ikke gjør hardt arbeid, kan den oppføre seg dårlig. For et populært eksempel har vi forklart hvordan du fikser feilen «kernel_task» med høy CPU-bruk hvis du støter på den.

Energi kommer godt med hvis du bruker en MacBook og ønsker å få så mye batterilevetid som mulig. Sortering etter energipåvirkning lar deg se hvilke apper som trekker mest strøm. Du kan lukke dem for å få MacBook-en til å vare lenger før du trenger en lading.

  Jira vs. Azure DevOps: The Ultimate Comparison

For å få mer informasjon om en prosess, velg den og klikk på Info (i)-knappen øverst i aktivitetsovervåkingsvinduet for mer informasjon. Som nevnt tidligere, kan du også klikke på Stopp (X)-knappen for å drepe enhver prosess, selv om du ikke bør lukke noe med mindre du er sikker på at du ikke trenger det.

Activity Monitor har noen få praktiske alternativer i menylinjen du bør vite om. Fanen Vis lar deg velge hvilke prosesser som skal vises. I stedet for Alle prosesser vil du kanskje se bare aktive prosesser for å filtrere ut støy, for eksempel. Du kan også bruke Kolonner-alternativet for å skjule eller vise mer informasjon for hver prosess.

Og under menylinjen Vindu finner du noen få alternativer – som CPU-bruk og GPU-historikk – som åpner små vinduer. Disse lar deg overvåke ressursbruk uten å holde hele Activity Monitor-vinduet åpent. Hvis du liker disse, prøv å bruke Vis > Dock-ikon for å endre appens ikon fra standard til en levende graf over CPU, nettverk eller annen aktivitet.

Disse visningene er flotte hvis du liker å overvåke ytelsen til Mac-en din, spesielt mens du spiller. For mer om hva Mac-ekvivalenten til Task Manager kan gjøre, se vår omfattende guide til Activity Monitor på Mac.

Det er enkelt å åpne Activity Monitor og holde et øye med hva som skjer på Mac-en. Vi har vist deg flere måter å få tilgang til det, så det burde ikke være noe problem å administrere aktive prosesser på Mac-en når det er nødvendig. Jo mer du vet om Mac-en din, jo mer effektivt kan du få arbeidet gjort på datamaskinen.

x