Blokker uønskede anrop: Guide til Android

Av og til kan lyden av telefonens ringetone framkalle irritasjon eller frustrasjon. Kanskje det er noen du helst ikke vil ha kontakt med som stadig ringer eller sender meldinger. Andre ganger kan det være fremmede numre som uten stans forsøker å nå deg.

Denne artikkelen presenterer forskjellige metoder for å blokkere irriterende anrop og uønskede kontakter, slik at du kan få tilbake kontrollen over din kommunikasjon.

La oss starte med å utforske disse løsningene.

Hvordan blokkere samtaler på Android

Android-operativsystemet tilbyr en innebygd funksjon som lar deg stenge ute uønskede innringere. Du kan enkelt legge til telefonnumre i enhetens blokkeringsliste, noe som effektivt hindrer alle anrop eller tekstmeldinger fra de spesifikke numrene.

Det finnes to primære måter å blokkere anrop på Android: via Oppringer-appen (fra listen over nylige anrop) eller ved å legge til nummeret manuelt. Den første metoden er nyttig for å blokkere numre som allerede finnes i telefonloggen, mens den andre gir deg muligheten til å blokkere hvilket som helst nummer.

Fremgangsmåten kan variere litt avhengig av hvilken Android-modell og versjon du bruker, men prinsippene er stort sett de samme.

Følg disse trinnene for å blokkere et anrop på din Android-enhet:

  • Åpne Oppringer-appen. Finn deretter nummeret du ønsker å blokkere, og trykk på det.
  • Trykk på informasjonsikonet (i-ikonet) til høyre.
  • Trykk på «Mer»-alternativet, som ofte finnes nederst på skjermen.
  • Trykk på «Blokker kontakt».
  • Ovennevnte metode fungerer for å blokkere alle numre som har ringt deg. Men hvis du ønsker å blokkere et nummer som ikke har kontaktet deg tidligere, kan du gjøre dette manuelt:

  • Åpne Oppringer-appen, og trykk på de tre vertikale prikkene øverst til høyre.
  • Trykk på «Innstillinger».
  • Trykk på «Blokker numre».
  • Skriv inn nummeret i feltet «Legg til telefonnummer», og trykk på +-symbolet.
  • Ved å bruke denne metoden kan du legge til et hvilket som helst telefonnummer i blokkeringslisten. Når du trykker på plusstegnet, vil det aktuelle nummeret ikke lenger kunne kontakte deg via SMS eller anrop.

    Det nasjonale «Ikke ring»-registeret

    Om du er lei av salgssamtaler, kan du registrere telefonnummeret ditt i det nasjonale «Ikke ring»-registeret. Dette er spesielt relevant for de som bor i USA. Hvis du bor et annet sted, bør du sjekke med lokale myndigheter for å se om de har lignende tiltak mot automatiske spam-anrop.

    Gå til donotcall.gov, en tjeneste tilbudt av Federal Trade Commission (FTC), hvor du kan registrere både fasttelefon- og mobiltelefonnummer for å stoppe robosamtaler.

    Gjennom denne tjenesten kan du enkelt registrere telefonnummeret ditt, bekrefte at det er lagt til i FTCs «Ikke ring»-liste, og til og med rapportere uønskede anrop fra ukjente numre. Etter registrering har telefonselgere 31 dager på seg til å slutte å ringe deg.

    Bedrifter som bryter denne listen, kan bli ilagt betydelige bøter. Det er imidlertid verdt å merke seg at du fortsatt kan motta politiske samtaler, veldedige samtaler, inkassosamtaler, informasjonssamtaler og telefonundersøkelser. Denne listen beskytter altså ikke mot alle typer telefonsamtaler. Mer informasjon om «Ikke ring»-registeret finner du her.

    Dessverre fungerer denne metoden hovedsakelig mot legitime selskaper. Registeret kan ikke blokkere robosamtaler eller svindlere, da de ofte ikke overholder loven.

    Bruk «Ikke forstyrr»-modus

    Selv om «Ikke forstyrr»-funksjonen ikke er designet spesifikt for å blokkere uønskede anrop, kan den være svært hjelpsom. Når telefonen er i «Ikke forstyrr»-modus, kan bare innringere som er på favorittlisten din nå deg. Alle andre anrop vil bli sendt direkte til telefonsvareren.

    Dette alternativet er praktisk fordi det dessverre ikke er mulig å blokkere alle uønskede anrop. Spammere og selskaper benytter seg ofte av flere telefonnumre, noe som gjør det vanskelig for blokkeringslisten å fange opp alle. Med telefonen i «Ikke forstyrr»-modus vil du i hvert fall unngå irriterende varsler om anrop og tekstmeldinger.

    Slik setter du opp «Ikke forstyrr» for å oppnå litt fred:

  • Åpne innstillingene på din Android-enhet, og trykk på «Varsler».
  • Trykk på «Ikke forstyrr».
  • Aktiver «Ikke forstyrr»-funksjonen ved å skru bryteren til blå.
  • Selv om «Ikke forstyrr» som standard blokkerer alle varsler, kan du tilpasse funksjonen etter dine behov. Her er noen alternativer du kan endre:

    • Angi et tidsplan: Telefonen vil automatisk aktivere «Ikke forstyrr» på et bestemt tidspunkt hver dag.
    • Gjør unntak for anrop og SMS: Du kan tillate anrop og SMS fra alle i kontaktlisten din, spesifikke kontakter eller bare visse grupper.
    • Appunntak: Du kan legge til andre apper, som e-post og sosiale medier, som skal omgå «Ikke forstyrr»-restriksjonene.

    Hvis du er desperat etter å stoppe de konstante spam-anropene, kan denne metoden fungere godt for deg, men det kan kreve litt arbeid å sette den opp.

    Bruk tredjepartsapper for automatisk blokkering

    Hvis de foregående metodene ikke er nok, og du fortsatt mottar uønskede anrop, kan du vurdere å bruke tredjepartsapper fra Play-butikken. Det finnes flere apper for nedlasting, som tilbyr lignende funksjonalitet.

    Operatør-applikasjoner

    Mange mobiloperatører tilbyr gratis applikasjoner som varsler deg om et innkommende anrop er spam. For eksempel har AT&T sin «Call Protect»-app, som er tilgjengelig i App Store og Google Play Store. Verizon har «Call Filter», og T-Mobile tilbyr også en sikkerhets- og skjermingsapp for sine kunder.

    Hvis du er usikker på tredjepartsappene nevnt her, kan du kontakte operatøren din eller besøke deres nettside for å se hvilke alternativer de tilbyr. Tredjepartsapper kan endre hvordan telefonen din ringer, hvordan du svarer og mer. Hvis du vil unngå ekstra trinn, tilbyr de største mobiloperatørene vanligvis noen alternativer.

    Ofte stilte spørsmål

    Her er noen svar på vanlige spørsmål om blokkering av anrop på Android.

    Jeg får stadig tekstmeldinger fra e-poster. Hvordan blokkerer jeg disse?

    Det er få ting som er mer irriterende enn å motta en svindel-SMS fra en e-postadresse. Disse falske meldingene er ofte så urealistiske at de virker mer latterlige enn som reelle svindelforsøk. Mange brukere rapporterer at de mottar flere slike meldinger hver dag, og de inneholder ofte upassende innhold. Hvordan stopper du dette?

    Dessverre tilbyr ikke Android-enheten din (selv Android 10) en enkel løsning på dette problemet. Det finnes imidlertid håp, men det krever litt innsats. Denne typen blokkering krever at operatøren griper inn. Du må kontakte din mobiloperatør og be dem om å blokkere muligheten for å sende SMS fra e-postadresser. Dessverre er ikke alle kundeservicerepresentanter klar over denne muligheten, så vær forberedt på å være vennlig og tålmodig. Spør etter deres tekniske supportteam og forklar at du ønsker å blokkere disse meldingene.

    Vil folk vite om jeg blokkerer dem?

    Heldigvis vil det ikke være noen åpenbar indikasjon eller varsel som forteller en innringer at du har blokkert dem. Telefonen vil oppføre seg som om nummeret er utilgjengelig, og den som ringer vil kanskje høre en beskjed som «dette nummeret er ikke i bruk» eller noe lignende.

    Hvis den som ringer er tilstrekkelig bestemt, kan vedkommende forsøke å kontakte deg fra et annet telefonnummer. I så fall vil den andre personen sannsynligvis skjønne at du har blokkert det opprinnelige nummeret.

    Vil blokkering av et telefonnummer også blokkere tekstmeldinger?

    Ja. Hvis du blokkerer et telefonnummer, vil du ikke lenger motta verken samtaler eller tekstmeldinger fra det nummeret.

    Avsluttende tanker

    Bare fordi vi lever i en verden som er konstant tilkoblet, betyr det ikke at du må tolerere uønsket spam og robosamtaler.

    De fleste moderne smarttelefoner har innebygde funksjoner som gjør det mulig å deaktivere og blokkere innringere som slipper gjennom FTCs register.