Slik bruker du Google Sheets IF-funksjonen

Hvis du vil kjøre en logisk test i en Google Regneark-formel, og gi forskjellige resultater, enten testen er SANN eller FALSK, må du bruke HVIS-funksjonen. Slik bruker du det i Google Regneark.

Som navnet antyder, brukes IF for å teste om en enkelt celle eller celleområde oppfyller visse kriterier i en logisk test, hvor resultatet alltid er enten SANN eller FALSKT.

Hvis HVIS-testen er TRUE, vil Google Sheets returnere en tall- eller tekststreng, utføre en beregning eller kjøre gjennom en annen formel.

Hvis resultatet er FALSE, vil det gjøre noe helt annet. Du kan kombinere IF med andre logiske funksjoner som AND og OR eller med andre nestede IF-setninger.

Bruke IF-funksjonen

HVIS-funksjonen kan brukes alene i en enkelt logisk test, eller du kan sette inn flere HVIS-setninger i en enkelt formel for mer komplekse tester.

For å starte, åpne din Google Sheets regneark og skriv deretter =IF(test, verdi_hvis_sann, verdi_hvis_falsk) inn i en celle.

Erstatt «test» med den logiske testen, og erstatt deretter «value_if_true» og «value_if_false»-argumentene med operasjonen eller resultatet som Google Regneark gir når resultatet er enten TRUE eller FALSE.

I eksemplet vist nedenfor brukes en IF-setning til å teste verdien til celle B3. Hvis celle B3 inneholder bokstaven B, returneres TRUE-verdien i celle A3. I dette tilfellet er det en tekststreng som inneholder bokstaven A.

  5G E er ikke ekte 5G. Her er det du trenger å vite

Hvis celle B3 ikke inneholder bokstaven B, vil celle A3 returnere FALSE-verdien, som i dette eksemplet er en tekststreng som inneholder bokstaven C.

I eksemplet som vises, inneholder celle B3 bokstaven B. Resultatet er SANN, så SANN-resultatet (bokstaven A) returneres i A3.

Beregninger fungerer også godt som en logisk test. I det følgende eksempelet tester HVIS-formelen i celle A4 om celle B4 har en numerisk verdi som er lik eller større enn tallet 10. Hvis resultatet er SANN, returnerer det tallet 1. Hvis det er usant, returnerer det Nummer 2.

I eksemplet har celle B4 en verdi på 9. Dette betyr at resultatet av den logiske testen er FALSE, med tallet 2 vist.

Nestede IF-uttalelser

Hvis du ønsker å utføre en lengre, kompleks logisk test, kan du sette inn flere IF-setninger i samme formel.

For å neste flere IF-setninger sammen til en enkelt formel, skriv enkelt =IF(første_test, verdi_hvis_sann, HVIS(andre_test, verdi_hvis_sann, verdi_hvis_falsk)). Selv om dette bare viser en enkelt nestet IF-setning, kan du neste så mange IF-setninger sammen som du trenger.

Som et eksempel, hvis celle B3 er lik 4, returnerer IF-formelen i A3 en 3. Hvis celle B3 ikke er lik 4, brukes en andre IF-setning for å teste om celle B3 har en verdi mindre enn 10.

Hvis den gjør det, returner tallet 10. Hvis ikke, returner en 0. Denne eksempeltesten har sin egen nestede IF-setning som det første «verdi_hvis_falsk»-argumentet, og krever at den første testen er FALSE før den andre testen vurderes.

  Hvor er det beste stedet for en smart høyttaler i et rom?

Eksemplet ovenfor viser alle de tre potensielle resultatene av denne testen. Med den første logiske testen (B3 er lik 3) som returnerte et SANN-resultat, returnerte HVIS-formelen i celle A3 tallet 4.

Den andre logiske testen returnerte et annet SANN resultat i celle A4, med verdien av B4 mindre enn 10.

Det eneste FALSE-resultatet returneres i celle A5, der resultatet av begge testene (enten B5 er lik 3 eller mindre enn 10) er FALSE, og returnerer FALSE-resultatet (en 0).

Du kan bruke en nestet IF-setning som «value_if_true»-argumentet på samme måte. For å gjøre dette, skriv =IF(first_test, IF(andre_test, value_if_true, value_if_false), value_if_false).

Som et eksempel, hvis celle B3 inneholder tallet 3, og hvis celle C3 inneholder tallet 4, returner en 5. Hvis B3 inneholder en 3, men C3 ikke inneholder en 4, returner en 0.

Hvis B3 ikke inneholder 3, returner tallet 1 i stedet.

Resultatene av dette eksemplet viser at for at den første testen skal være sann, må celle B3 være lik tallet 3.

Derfra bruker «value_if_true» for den innledende IF en andre, nestet IF-setning for å lage en andre test (om C3, C4, C5 eller C6 inneholder tallet 4). Dette gir deg to potensielle «value_if_false»-resultater (en 0 eller en 1). Dette er tilfellet for cellene A4 og A5.

Hvis du ikke inkluderer et FALSE-argument for den første testen, vil Google Sheets returnere en automatisk FALSE-tekstverdi for deg i stedet. Dette er vist i celle A6 i eksemplet ovenfor.

  Slik endrer du telefonnummeret ditt i GroupMe

Bruke IF med AND og OR

Ettersom HVIS-funksjonen utfører logiske tester, med SANN- eller FALSE-resultater, er det mulig å neste andre logiske funksjoner som OG og ELLER inn i en HVIS-formel. Dette lar deg kjøre en innledende test med flere kriterier.

OG-funksjonen krever at alle testkriterier er korrekte for at et SANN resultat skal vises. ELLER krever at bare ett av testkriteriene er riktig for et SANN resultat.

For å bruke HVIS OG, skriv =HVIS(AND(OG Argument 1, OG Argument 2), verdi_hvis_sann, verdi_hvis_falsk). Bytt ut OG-argumentene med dine egne, og legg til så mange du vil.

For å bruke HVIS ELLER, =HVIS(ELLER(ELLER Argument 1, ELLER Argument 2), verdi_hvis_sann, verdi_hvis_falsk). Erstatt og legg til så mange ELLER-argumenter du trenger.

Dette eksemplet viser HVIS OG og HVIS ELLER som brukes til å teste de samme verdiene i B- og C-kolonnene.

For HVIS OG må B3 være lik 1 og C3 må være mindre enn 5 for at A3 skal returnere en «Ja»-tekststreng. Begge resultatene er SANN for A3, med ett eller begge resultatene FALSE for cellene A4 og A5.

For HVIS ELLER må bare én av disse testene (B3 er lik 1 eller C3 mindre enn 5) være SANN. I dette tilfellet returnerer både A8 og A9 et SANN resultat (“Ja”) ettersom ett eller begge resultatene i kolonne B og C er riktige. Bare A10, med to mislykkede resultater, returnerer FALSE-resultatet.