Slik får du tilgang til en ekstern Linux-datamaskin fra en iPad

De som er Linux-brukere som også tilfeldigvis eier en iPad juni lurer på hvordan de kan få tilgang til en ekstern Linux-datamaskin fra den. Til tross for at det er en mobil enhet, er det mulig. I denne veiledningen viser vi deg hvordan.

Kommandolinjetilgang

For å få kommandolinjetilgang til en Linux-datamaskin (server eller skrivebord) fra en iPad, må du bruke en SSH-klient. Det er mange SSH-klienter på iPad OS tilgjengelig for brukere å installere. I denne veiledningen vil vi fokusere på «Terminal og SSH.»

Hvorfor «Terminal & SSH» og ikke noen andre SSH-klienter i appbutikken? For det første har appen ingen annonser. I tillegg har den mange nyttige funksjoner som kommer godt med.

For å komme i gang, åpne appbutikken på iPaden og last ned «Terminal & SSH» app til enheten din. Det bør bare ta et par sekunder siden appen er relativt liten. Når installasjonen er fullført, åpner du appen.

Sette opp en tilkobling

Med Terminal & SSH-applikasjonen åpen og klar til bruk, trykk på «Servere»-delen inne i den og finn +-tegnet. Trykk på +-tegnet for å opprette en ny tilkobling i appen. Finn deretter «Navn»-tekstboksen og skriv inn navnet på den nye tilkoblingen.

  Hvordan spille Stellaris på Linux

Etter å ha satt opp navnet på den nye tilkoblingen, gå ned til «verten» og skriv inn vertsnavnet eller IP-adressen til det eksterne Linux-skrivebordet eller -serveren. Vær oppmerksom på at din eksterne Linux-PC må kjøre en OpenSSH-server for å få tilgang til den eksternt.

Når vertstekstboksen er fylt ut, finner du delen «Port». Som standard kjører OpenSSH på port 22, så fyll det ut. Hvis du bruker noe annet enn port 22, må du spesifisere det i «port»-boksen.

Med porten konfigurert i den nye tilkoblingen, legg til brukernavnet til den eksterne datamaskinen du prøver å koble til. Finn deretter «Passord»-tekstboksen og fyll ut passordet ditt.

Hvis du har en offentlig eller privat nøkkel, klikk på knappen «Importer offentlig nøkkel» eller «Importer privat nøkkel» og gå gjennom trinnene for å legge til nøkkelen din.

Til slutt fjerner du merket for «Bruk SFTP»-knappen. Denne funksjonen vil komme i veien hvis du bare ønsker å bruke SSH-terminalfunksjonene.

  Hva er en TTY på Linux? (og hvordan du bruker tty-kommandoen)

Kobler over SSH

Når du har satt opp en tilkobling, vil den nye tilkoblingen dukke opp i listen over servere. For å koble til den eksterne Linux-datamaskinen din fra iPaden, trykk ganske enkelt på tilkoblingen din, og et terminalvindu åpnes.

Hvis du har SFTP aktivert, må du trykke på tilkoblingen din etterfulgt av terminalikonet for å bruke kommandolinjen.

Filoverføringstilgang

Vil du overføre noen filer til/fra Linux-datamaskinen til iPaden? I så fall må du bruke SFTP-funksjonen som er inkludert i «Terminal & SSH»-appen. For å aktivere denne funksjonen, start med å gå til serverlisten din.

Når du er på serverlisten, trykker du på «i»-ikonet ved siden av tilkoblingen for å få tilgang til innstillingene for den. Etter det, finn alternativet «Bruk SFTP», og velg det for å aktivere filoverføringer. Trykk deretter på tilkoblingen din for å få tilgang til den i «Terminal & SSH» filoverføringsfunksjonen.

Når du aktiverer SFTP, kan du overføre filer til og fra Linux-maskinen direkte fra iPad.

Eksternt skrivebordstilgang

Det er mange måter å eksternt få tilgang til skrivebordsmiljøet til en Linux-PC fra iPad. Den desidert enkleste løsningen er ikke å rote rundt med VNC eller RDP eller andre tilpassede løsninger, men i stedet bruke AnyDesk.

  Hvordan spille Spelunky på Linux

AnyDesk støtter Linux og er veldig enkelt å installere på alle Linux OS. Den har også utmerket støtte for iPad. For å komme i gang med å få tilgang til Linux-skrivebordet fra iPad via AnyDesk, installer AnyDesk-appen på både Linux og iPad og start dem.

Når AnyDesk-appen er lansert på både Linux-skrivebordet og iPad-en, skriv inn innstillingene i AnyDesk på Linux, og merk av i boksen som sier «Aktiver uovervåket tilgang.» Denne innstillingen lar deg få tilgang til Linux-skrivebordet ditt selv når ingen er på det, så lenge det er på og AnyDesk kjører.

Merk: du trenger ikke å aktivere «uovervåket tilgang» for å bruke AnyDesk for å få tilgang til Linux-skrivebordet fra iPad. Å ikke aktivere denne funksjonen vil imidlertid gjøre det mye mer kjedelig og tidkrevende å få tilgang til Linux-systemet eksternt.

Med «uovervåket tilgang» aktivert, finn ID-koden i Linux AnyDesk-klienten og skriv den inn i iPad AnyDesk-appen. Du må deretter skrive inn passordet for «uovervåket tilgang». Når du gjør det, har du ekstern tilgang til Linux-skrivebordet ditt rett fra iPad!