Slik fikser du feilen «Utilgjengelig oppstartsenhet» innen 2 minutter

Blant forskjellige blåskjermfeil, er en av de hyppigst forekommende etter en større oppdatering feilen «utilgjengelig oppstartsenhet». Dette frustrerende problemet hindrer din evne til å bruke systemet effektivt og forstyrrer den generelle funksjonaliteten til operativsystemet ditt.

Når du støter på denne feilen i Windows, blir enhetens lastetid forstyrret, og skjermen blir blå, og viser ofte en feilkode. Følgelig klarer ikke systemet å starte opp riktig.

I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom ulike metoder for å løse den utilgjengelige oppstartsenhetsfeilen og gjenopprette systemstabiliteten. Vi vil presentere flere mulige alternativer for å takle dette problemet effektivt.

Videre vil vi gi verdifulle tips for å forhindre at du møter problemet med utilgjengelig oppstartsenhet i fremtiden. Ved å følge disse instruksjonene bør du være i stand til å overvinne denne feilen og få datamaskinen til å sikkerhetskopiere og kjøre problemfritt.

Hva er den utilgjengelige oppstartsenhetsfeilen på Windows?

Vanligvis oppdaterer Windows seg selv automatisk hver gang en ny utgis. Dessverre kan denne automatiserte oppdateringsprosessen noen ganger føre til uforutsette problemer.

Bare se for deg at du venter spent på at Windows skal starte på nytt etter den siste oppdateringen, bare for å bli møtt av en skremmende feil på skjermen: «utilgjengelig oppstartsenhetsfeil.» Men hva betyr det egentlig?

Vel, «utilgjengelig oppstartsenhetsfeil» er en Blue Screen of Death (BSOD)-feil som kan oppstå på Windows-operativsystemer.

I hovedsak betyr det at systemet ikke kan få tilgang til oppstartsenheten, som vanligvis er harddisken eller SSD-en der Windows er installert. Følgelig klarer ikke Windows å starte riktig, noe som resulterer i et systemkrasj, med BSOD som viser den spesifikke feilmeldingen «utilgjengelig oppstartsenhetsfeil.»

Vanlige årsaker til feil ved utilgjengelig oppstartsenhet

Feilen «utilgjengelig oppstartsenhet» kan oppstå på grunn av ulike faktorer, for eksempel angrep av skadelig programvare, korrupte systemfiler, defekte harddisker, inkompatible enhetsdrivere og mer. Når du har identifisert årsaken til denne feilen, kan du fortsette å løse den blå skjermen ved å følge feilsøkingsmetodene som er beskrevet nedenfor.

La oss gå nærmere inn på hver årsak.

1. Ødelagte eller utdaterte enhetsdrivere: Ødelagte eller skadede drivere, spesielt lagringsenhetsdrivere, kan forårsake denne feilen. Dette skjer når operativsystemet ikke får tilgang til de nødvendige driverne, noe som fører til feilen for utilgjengelig oppstartsenhet. Dette kan være en betydelig årsak til denne feilen.

2. Maskinvareproblemer: Problemer med maskinvaresystemet, som SSD (solid-state-stasjon) og andre lagringsenheter, kan være en annen årsak til en utilgjengelig oppstartsenhetsfeil som hindrer Windows i å få tilgang til oppstartsenheten. Eksterne faktorer som defekte kabler, platefeil eller en løs systemtilkobling kan også føre til denne feilen.

3. Feil BIOS-innstillinger: Feil konfigurasjon i BIOS- eller UEFI-innstillingene kan også være en av årsakene til den utilgjengelige oppstartsenhetsfeilen som forbyr OS-oppstartsenheten. Sørg for at BIOS-innstillingene er riktig konfigurert for å unngå alvorlige feil.

4. Filsystemfeil: Problemet kan skyldes et problem med filsystemet på oppstartsenheten. Korrupsjon av filsystemet kan oppstå som et resultat av feilaktige nedleggelser eller uventede strømbrudd. Vær forsiktig så du ikke slår av systemet brått eller kraftig.

  Hva er Call Sheets? [Explanation and Free Templates]

5. Windows-oppdateringsproblemer: Enkelte oppdateringer eller endringer i Windows-systemet kan føre til konflikter eller feil, noe som resulterer i utilgjengelig oppstartsenhetsfeil. Noen ganger forårsaker nye oppdateringer og endringer i systemet denne feilen, noe som resulterer i en konflikt med funksjonaliteten til operativsystemet.

6. Skadelig programvare eller virus: Noen ganger påvirker virus og skadelig programvare oppstartsenheten, noe som forstyrrer oppstartsprosessen og forårsaker feilen for utilgjengelig oppstartsenhet. Kjør et autentisk antivirusprogram i bakgrunnen for å beskytte PC-en eller den bærbare datamaskinen mot uventede større angrep.

7. Defekte maskinvarekomponenter: Problemet med maskinvarekomponentene blir generelt ignorert og fokuserer kun på programvareårsaken. Men til deres overraskelse kan inkompatibilitet med andre maskinvarekomponenter, for eksempel RAM eller hovedkort, på en eller annen måte påvirke oppstartsprosessen og forårsake den utilgjengelige oppstartsenhetsfeilen.

8. Diskkrypteringsprogramvare: Dette er minst sannsynlig at dette skjer, men det er sjanser for at det skjer ettersom noen diskkrypteringsverktøy som Vera Crypt, File Vault eller sikkerhetsprogramvare kan motstå oppstartsprosessen.

Flere feilsøkingsmetoder er til din disposisjon for å løse feilen «utilgjengelig oppstartsenhet» i Windows 10/11. Ikke desto mindre er det unødvendig å utføre alle disse teknikkene hvis du finner den riktige løsningen som passer ditt Windows-operativsystem.

Nedenfor vil vi gjøre deg kjent med de mest anbefalte feilsøkingsmetodene for å løse dette problemet. La oss utforske dem individuelt.

Start systemet på nytt

Hvis du kommer over en «utilgjengelig oppstartsenhet»-feil på Windows-skjermen, er et av de første trinnene du kan ta for å løse problemet å starte systemet på nytt. Omstart hjelper ofte med å midlertidig fikse feil, feil eller feil som kan forårsake dette problemet.

Hvis en enkel omstart ikke løser feilen, kan du prøve å bruke System File Checker-verktøyet (SFC) som en alternativ tilnærming. Dette verktøyet er utviklet for å søke etter ødelagte systemfiler på datamaskinen din og forsøke å reparere dem. For å starte Windows på nytt og fortsette med feilsøkingen, følg trinnene nedenfor.

1. Trykk på Windows-tasten + X.

2. Velg Slå av eller logg av.

3. Klikk Start på nytt.

Fjern/avinstaller alle installerte pakker

Ofte kan eventuelle nylig installerte pakker til slutt føre til en utilgjengelig oppstartsenhetsfeil i Windows 10 eller 11. Hvis for eksempel en oppdatering blir presset på systemet ditt som er satt til automatisk installasjonsmodus, vil den bli installert uten at du vet det.

Hvis du mistenker at de nylig installerte pakkene er kilden til problemet, kan du avinstallere dem én etter én.

Forhåpentligvis vil sletting av oppdateringene én etter én til slutt fjerne pakken som skaper problemet. Fordi du ikke kan starte Windows normalt når dette problemet oppstår, bør du avinstallere pakkene ved å gå til Reparer og bruke DSM-kommandoen.

Merk: Sørg for å lagre alt arbeidet ditt, siden denne prosessen krever omstart av systemet.

1. Før du begynner, slå av den bærbare datamaskinen/PC-en.

2. Slå den på med strømknappen på den bærbare datamaskinen. Trykk lenge på strømknappen i 5 sekunder til den slår seg av automatisk.

3. Gjenta trinn II minst 3 ganger til skjermbildet Forbereder automatisk reparasjon vises.

Merk: Denne prosessen tar sikte på å få frem skjermbildet Forbereder automatisk reparasjon som bare vises hvis Windows ikke kan starte opp på riktig måte. Denne skjermen vil dukke opp, og Windows vil prøve å fikse seg selv. Hvis denne skjermen viser første gang du slår på datamaskinen, kan du hoppe over dette trinnet.

  Hva det er og hvorfor du trenger det

4. Vent til Windows fullfører diagnosen.

5. Velg nå Avanserte alternativer for at skjermbildet Windows Recovery Environment skal vises.

6. I skjermbildet Windows Recovery Environment velger du Feilsøking >> Avanserte oppstartsalternativer.

7. Velg ledeteksten.

Nå vil systemet starte selve oppstartsprosessen ved ledeteksten. Så snart kommandoskjermbildet vises, følg trinnene nedenfor:

  • Skriv inn dir c : (Bare hvis Windows er installert i stasjonen C) og trykk Enter.
  • Kjør Dism / Image: C:/ Get-Packages.
  • En sjekkliste over pakker installert på Windows vises. Dette vil hjelpe deg å gjenkjenne den siste pakken som ble installert.
  • For å avinstallere pakken, skriv inn følgende kommando og trykk Enter: dism.exe /image:c: /remove-package /[package name.]

8. Til slutt, start systemet på nytt etter at du har installert pakkene og sjekk om dette løser problemet eller ikke.

Hvis problemet vedvarer etter at du har fjernet nylige oppdateringer, bør du prøve å fjerne en annen nylig oppdatert pakke med samme metode. Du kan imidlertid prøve andre alternative metoder for å løse problemet med blå skjerm.

Aktiver Boot Windows i sikkermodus

Det er stor sannsynlighet for at forekomsten av denne feilen kan være forårsaket av en tredjepartsapp. For å være sikker på det, bør du starte Windows i sikker modus. Følg trinnene nedenfor for å gjøre det.

1. Slå den på med strømknappen på den bærbare datamaskinen. Trykk lenge på strømknappen i 5 sekunder til den slår seg av automatisk.

2. Gjenta dette trinnet minst 3 ganger til skjermbildet Automatisk reparasjon vises, og velg Avanserte alternativer > Feilsøking.

3. Velg Oppstartsinnstilling fra menyen for avanserte alternativer og deretter Aktiver sikkermodus. Det vil starte PC-en på nytt.

Oppdater systemenhetsdriverne

Sørg for at enhetsdriverne er oppdatert med den nyeste versjonen, spesielt de som er relatert til lagringsenheten. Feilaktige drivere kan forårsake flere problemer med systemet og Windows-operativsystemet hvis du bruker en eldre driver som forårsaker denne feilen.

Du kan oppdatere driverne dine på to måter: manuelt eller ved å bruke en tredjeparts driveroppdateringsprogramvare. Her vil vi manuelt oppdatere enhetsdriverne. Dette er hvordan:

Merk: Du kan velge alle drivere for oppdateringen fra enhetsbehandlingen.

1. Søk i Enhetsbehandling og start den.

2. Utvid Firmware og dobbeltklikk på System Firmware.

3. Vinduet Egenskaper for systemfastvare dukker opp; klikk på Drivere.

4. Velg Oppdater drivere.

5. Et vindu vises som viser to alternativer. For eksempel vil vi gå med Søk automatisk etter drivere. Hvis en oppdatering er tilgjengelig, blir den installert til den nyeste driveren og ber deg starte systemet på nytt. Hvis ikke, vil den varsle deg om den beste driveren som allerede er installert på Windows 10/11.

6. Hvis det ikke er noen oppdatering tilgjengelig, velg Søk etter oppdaterte drivere på Windows Update.

7. Til slutt vil den ta deg ned til Windows Update-siden og se etter oppdaterte drivere. Hvis det er noen, kan du oppdatere derfra.

Fjern alle ventende oppdateringspakker

Noen ganger blir Windows-oppdateringen sittende fast i en situasjon med ventende og ikke installering av oppdateringer, noe som forårsaker den utilgjengelige oppstartsenhetsfeilen. Slik kan du fikse det:

  42 Spørsmål og svar på Python-intervju i sanntid [2022]

1. Skriv cmd i søkemenyen, start ledeteksten og Kjør som administrator.

2. Skriv inn følgende kommando i cmd-vinduene og trykk Enter.

DISM.exe /image:C: /cleanup-image /revertpendingactions

Merk: Du kan erstatte bokstaven C med en annen stasjonsbokstav der Windows-installasjonen finner sted.

3. Når DISM-verktøyet begynner å behandle kommandoen, reverseres alle gjeldende handlinger. Det kan ta litt tid å fullføre, så vær tålmodig og vent til prosedyren er fullført.

4. Til slutt, start vinduene på nytt etter at prosessen er fullført. Sjekk om dette løser problemet.

Det er slik du kan fjerne eventuelle ventende pakker som kan forårsake problemer på Windows-systemet ditt ved å bruke DISM-kommandoen med parameteren «/revertpendingactions».

Skann angrepet virus/skadelig programvare

Virusangrep og skadelig programvare kan være en av hovedårsakene til at du oppdaget feilen for utilgjengelig oppstartsenhet på Windows-systemet ditt. Dette kan imidlertid enkelt tas hånd om med en enkel skanning. Slik kan du skanne.

1. Start Innstillinger i søkemenyen for å starte den.

2. Velg Personvern og sikkerhet >> Windows-sikkerhet.

3. Under Windows og sikkerhet klikker du på Virus- og trusselbeskyttelse.

4. Klikk på Hurtigskanning under Windows-sikkerhet. Dette vil varsle deg hvis noen trussel oppdages, og hvis ikke, vil du bli varslet.

Tips for å forhindre utilgjengelige oppstartsenheter i fremtiden

For å hjelpe deg med å forhindre at utilgjengelige oppstartsenheter oppstår i fremtiden, bør du vurdere tipsene nedenfor som vil bidra til å unngå denne feilen.

1. Hold Windows oppdatert: Ved å holde Windows oppdatert til den nyeste versjonen kan du forhindre at du teller feilen for utilgjengelig oppstartsenhet, da den fikser eventuelle feil eller feil den støter på under prosessen.

2. Hold oversikt over lagringsenhetene dine: Hold oversikt over lagringsenhetene dine, for eksempel harddisker eller SSD-er, regelmessig for å sikre at de er i god stand. I mellomtiden kan du bruke produsentens diagnoseverktøy for raskt å oppdage og løse eventuelle feil.

3. Hold legitim antivirusprogramvare kjørende i bakgrunnen: Hold alltid anerkjent og autorisert antivirusprogramvare oppdatert og kjører i bakgrunnen av Windows. Ofte kan det å holde styr på de vanlige skanningene hjelpe deg med å fjerne problemer som den utilgjengelige oppstartsenheten. Forsøk også alltid å holde dem oppdatert for å unngå ytterligere problemer.

4. Utfør regelmessige sikkerhetskopier: Sikkerhetskopier dine viktige filer og systemdata regelmessig til en ekstern lagringsenhet eller en skybasert tjeneste. Dette vil tillate deg å gjenopprette systemet hvis det ikke starter opp eller har andre alvorlige problemer.

5. Opprett et systemgjenopprettingspunkt: Opprett et systemgjenopprettingspunkt før du gjør noen vesentlige endringer i systemet, for eksempel å installere nye applikasjoner eller endre systeminnstillinger. Hvis det oppstår problemer, vil du være klar med din tidligere stabile tilstand.

6. Oppdater drivere regelmessig: Hold enhetsdriverne oppdatert ved å se etter oppdateringer på produsentens nettsted eller bruke driveroppdateringsprogramvare med jevne mellomrom. Utdaterte eller inkompatible drivere kan bidra til å starte opp dette problemet med utilgjengelig oppstartsenhetsfeil.

Konklusjon

Oppsummert har vi grundig utforsket ulike metoder for raskt å løse feilen med utilgjengelig oppstartsenhet på bare 2 minutter. Hver av feilsøkingsteknikkene nevnt tidligere har vist sin effektivitet i å løse problemet.

Med tillit forsikrer vi deg om at en av disse løsningene utvilsomt vil vise seg vellykket. Bare identifiser den som passer ditt Windows-oppsett, så er du tilbake på sporet på kort tid.

Du kan også utforske hvordan du fikser Windows 0x80004005 feil.