tipsbilk.net

Slik fikser du rødt lys-feil på hovedkortet ditt

Viktige takeaways

 • Feilsøking av det røde lyset på hovedkortet ditt er overraskende enkelt hvis du tar de riktige trinnene, for eksempel å sjekke tilkoblinger og sette inn komponenter på nytt.
 • Røde LED-lys på hovedkort kan lyse på grunn av feil kabeltilkoblinger eller problemer med maskinvarekonfigurasjon, men nyttige etiketter kan gjøre feilsøkingen raskere.
 • CPU-, DRAM-, BOOT- og VGA-lampene på hovedkort kan indikere spesifikke problemer med relaterte komponenter, og å løse disse problemene kan innebære å oppdatere BIOS, sjekke kompatibilitet eller sette inn maskinvare på nytt.

Det kan være skremmende å legge merke til at det er et rødt lys på hovedkortet ditt mens selve systemet ikke starter opp, spesielt hvis hovedkortet ditt nekter å indikere hvorfor lyset dukket opp.

Men når du tar de riktige trinnene, er det overraskende enkelt å feilsøke det røde lyset på hovedkortet.

Hvorfor vises det røde feillyset på hovedkortet?

Den røde LED-en på hovedkortet kan lyse av flere grunner. Det vises ofte fordi kablene ikke er riktig tilkoblet, eller det er et problem med maskinvarekonfigurasjonen. Noen ganger har hovedkort flere røde lys ved siden av nyttige etiketter.

Hvis hovedkortet ditt har disse etikettene, er feilsøkingen raskere, men ikke alltid så rask som du skulle tro. Ellers bør du kunne løse problemet gjennom generell feilsøking.

Hvordan fikse det røde feillyset på et hovedkort

Som med alle andre feilsøkingsprosesser, er den ideelle måten å starte med de enkleste trinnene. Du bør begynne med å se etter en etikett ved siden av den røde LED-en, og at alle kabler er riktig tilkoblet – og hvis alt annet feiler, kan du vurdere trinn som å bytte hovedkort eller PSU.

  8 selskapsformasjonstjenester for å hjelpe deg med å starte en bedrift i Storbritannia

Før du starter, koble datamaskinen fra strømkilder, fjern eksterne enheter og fjern eventuelt batterier som er installert i datamaskinen.

Sjekk om det røde lyset har en etikett

Før du tar andre feilsøkingstrinn, bør du sjekke om det røde lyset på hovedkortet er merket. De fleste moderne hovedkort har fire røde lysdioder merket CPU, DRAM, BOOT og VGA. Avhengig av type hovedkort og hvilken LED som lyser, kan du begrense de mulige feilsøkingstrinnene som kreves ned til et håndterlig utvalg.

Bildekreditt: Mac Coyzkie/YouTube

LED-en som oftest lyser er CPU-lyset. Det vil vises hvis POST oppdager problemer relatert til CPU-en din, inkludert men ikke begrenset til kompatibilitetsproblemer og feil installasjoner. Mulige årsaker til et opplyst CPU-lys omfatter:

 • BIOS-versjonen din er eldre enn CPU-en din og må oppdateres.
 • CPU-en din er inkompatibel med hovedkortet (sjekk hovedkortet QVL).
 • CPU-en din var ikke riktig installert, eller CPU-en har bøyde pinner.
 • Kablene til CPU-en din er ikke riktig tilkoblet.
 • Termisk pasta flekket inn i områder der den ikke hører hjemme.
 • CPU-en din er død eller defekt.

Mindre vanlig lyser DRAM-lyset. Dette lyset indikerer at det er noe galt med RAM-en din. Mulige årsaker til et opplyst DRAM-lys inkluderer:

 • RAM-pinnene dine sitter ikke riktig.
 • RAM-pinnene du bruker er inkompatible med hverandre.
 • Dine RAM-pinner er inkompatible med hovedkortet ditt (sjekk hovedkortet QVL).
 • Klemmene som holdt RAM-en på plass, klikket ikke ordentlig på plass.
 • RAM-pinnene dine kan være defekte eller skadet (prøv å teste en om gangen).
 • CPU-pinnene dine kan være bøyd (uforklarlig kan dette føre til at DRAM-lyset tennes).

Du kan også finne at BOOT-lyset lyser på hovedkortet ditt. Du kan trygt anta at din HDD/SSD er årsaken til denne indikatoren. Det er noen grunner til at BOOT-lyset kan lyse, inkludert:

 • Du har ikke noe operativsystem installert.
 • HDD/SSD er ikke riktig plassert eller tilkoblet.
 • SATA-porten HDD/SSD er koblet til er defekt eller deaktivert.
 • PC-en din prøver å starte opp fra en av dine ikke-oppstartbare HDD/SSD-er.
 • Din HDD/SSD er død eller ødelagt.
 • BIOS kan ikke finne din HDD/SSD.
 • Hovedkortet ditt støtter ikke din HDD/SSD-type eller grensesnittprotokoll.
  7 beste sitatkontrollverktøy for å forbedre forskningen din

Det sjeldneste feillyset å tenne er VGA-lyset. I likhet med CPU-lyset, lyser VGA-lyset når POST oppdager et problem med grafikkortet ditt. Mulige årsaker til at VGA-lyset kan lyse inkluderer:

 • GPU- eller PSU-strømkablene er feil tilkoblet.
 • PCIe-sokkellåsen på GPU-en klikket ikke på plass.
 • GPU-en er ikke installert i riktig spor, eller GPU- eller PCIe-sporet er skadet.

Som du kan se, selv om hovedkortets røde lysfeil er et godt utgangspunkt, spesifiserer den ikke alltid hovedkortfeilen – så ytterligere feilsøking er nødvendig.

Kontroller at kablene er riktig plugget inn

Hvis de forrige feilsøkingstrinnene ikke fungerte – eller hvis hovedkortet ditt er en eldre modell med bare én umerket rød LED – må du ta bredere, generaliserte trinn for å finne ut hva som kan være galt. Hvis du ikke allerede har gjort det, prøv å koble fra og koble til eventuelle kabler til hovedkortet eller dets installerte komponenter.

Sjekk om maskinvaren din er kompatibel

Hvis tilkoblingene ikke var den skyldige, kan problemet være at maskinvaren din er inkompatibel. Sørg for at hovedkortet, HDD/SSD, RAM, GPU, CPU og PSU alle er kompatible. Det er noen måter du kan sjekke maskinvarekompatibiliteten på, men den enkleste metoden innebærer å bruke et nettsted som BuildMyPC, PC Part Picker eller NewEggs PC Builder. Du kan også bruke hovedkortets QVL for å sjekke kompatibilitet.

Tilbakestill hovedkortets BIOS

I noen tilfeller kan feilkonfigurasjoner føre til at hovedkortets røde lys lyser. Dette problemet er spesielt vanlig med ustabile overklokkingskonfigurasjoner. Hvis tidligere feilsøkingsmetoder har mislyktes, kan du prøve å gjenopplive hovedkortet ved å tilbakestille BIOS til standardinnstillingene. Start datamaskinen og trykk på BIOS-tasten (vanligvis F2 eller F12) til BIOS vises.

Når BIOS er lastet, naviger gjennom ulike alternativer til du finner alternativet Factory Default. Avhengig av BIOS kan den også hete noe som Tilbakestill til standard eller Setup Defaults. Trykk på Enter for å laste fabrikkinnstilling, og trykk deretter på Enter igjen hvis det vises en melding som ber deg om å bekrefte. Avslutt til slutt BIOS, lagre endringene og kontroller om det røde lyset fortsatt lyser.

  Hva er Amazon Luna, og hvordan bruker du det?

Ikke glem at tilbakestilling av BIOS også vil fjerne alle installerte BIOS-oppdateringer. Hvis CPU-en din var avhengig av en BIOS-oppdatering for å fungere ordentlig, må du installere BIOS-oppdateringen på nytt før systemet starter opp.

Alternativt kan du tilbakestille BIOS ved å fjerne og installere CMOS-batteriet på nytt.

Sett hovedkortets maskinvarekomponenter på nytt

Siden feil tilkoblinger kan føre til at det røde lyset på hovedkortet ditt tennes, er det også verdt å kontrollere at all maskinvare på hovedkortet sitter riktig. Slipp tappene og fjern RAM-en, og sett den inn igjen. Koble PC-en til strøm og sjekk om lyset fortsatt lyser. Du bør også prøve å installere CPU, HDD/SSD, GPU og PSU på nytt.

Bytt ut CMOS-batteriet

Det er ganske vanlig at et utladet CMOS-batteri får det røde lyset på hovedkortet til å lyse. I de fleste tilfeller kan du raskt bytte ut CMOS-batteriet ved å bestille og installere et CR2032-batteri – men sørg for å dobbeltsjekke at dette er riktig type. Plasseringen av CMOS-batteriet avhenger av hovedkortets formfaktor.

Sjekk om hovedkortet eller PSU er døende

Sist, men ikke minst, kan et døende hovedkort eller PSU føre til at det røde lyset på hovedkortet ditt tennes. Hvis du tror PSU er problemet, kan du prøve å koble den til et annet system og bytte ut kablene. Hvis ingen andre feilsøkingsmetoder fungerer og det ikke hjelper å bytte ut PSU, bør du anta at hovedkortet ditt potensielt er dødt og søke en erstatning.

Ta vare på PC-en din

Det kan være skremmende når PC-en din ikke starter og hovedkortet viser et feillys, men så lenge du er villig til å ta de riktige feilsøkingstrinnene, er det ingen grunn til å bli skremt. De fleste hovedkort i dag gjør årsaken til det røde lyset lett identifiserbar gjennom etiketter, og selv om hovedkortet ditt er umerket, er strategier som å sette komponenter på nytt og sjekke tilkoblinger ofte tilstrekkelig for å gjenopprette PC-en til full funksjonalitet.

x