tipsbilk.net

Slik formaterer du et SD-kort på din Mac

Viktige takeaways

  • SD-kort er fortsatt nyttige for videospillkonsoller, digitale kameraer og mobiltelefoner, til tross for bekvemmeligheten av skylagring.
  • Du kan formatere et SD-kort på Mac-en enten ved å bruke et innebygd SD-kortspor eller en SD-kortleser koblet til en USB-port.
  • Når du formaterer et SD-kort, velg det riktige filsystemformatet basert på enheten du skal bruke det med, og vurder å bruke et verktøy som SD Card Formatter eller Disk Utility for en brukervennlig opplevelse.

SD-kort er ikke den mest praktiske måten å overføre data på, spesielt med skylagring som et alternativ. Imidlertid har de fortsatt sine bruksområder, inkludert med videospillkonsoller, digitale kameraer og mobiltelefoner.

Du kan ofte formatere et SD-kort med hvilken enhet du bruker det i. Det kan imidlertid være raskere å bruke en datamaskin, og det kan være lurt å bruke det bare med en datamaskin uansett. Slik håndterer du kortformateringsbehovet på macOS.

Koble et SD-kort til din Mac

Først må du koble til SD-kortet ditt. Tilnærmingen du tar vil avhenge av Mac-funksjonene og kortets format.

Koble til et SD-kort

For det første er det to hovedmetoder for å lese et SD-kort med en Mac. Den enkleste og mest praktiske metoden er å sette kortet inn i et innebygd SD-kortspor. Dette er imidlertid ikke tilgjengelig på alle modeller.

Over tid har Apple flip-floppet SD-kortstøtten over hele linjen. Enten du har en Mac mini, en iMac eller en MacBook Pro, kan den ha et SD-spor, eller ikke; alt avhenger av modellens alder.

Du bør være i stand til å finne Macens SD-kortspor hvis den har en, men hvis du vil sjekke, Apples støtteside har en liste over modeller som inkluderer en fysisk spilleautomat.

  Hvordan bli kvitt Hollow Arrow på iPhone

Standardalternativet til et SD-kortspor er en SD-kortleser, som vanligvis kobles til enten en USB-A- eller USB-C-port. Mange USB-C-huber inkluderer et SD-kortspor, og multikortlesere for generell bruk håndterer ofte SD-kort sammen med andre typer.

Forstå forskjellige SD-kortformater

Det finnes mange typer SD-kort, alt i fysisk størrelse og kapasitetsformat. MiniSD- og microSD-formatene er fysisk mindre kort som ikke støtter Mac SD-spor. Men du kan fortsatt bruke dem med en passiv adapter: et kort som har samme størrelse som et fullt SD-kort, med et spor for mindre formater.

SDHC-, SDXC- og SDUC-formatene gir større kapasitet for både SD- og microSD-størrelser. I tillegg støtter standard SD og de mindre populære miniSD-størrelsene SDIO. Selv om disse detaljene stort sett er uviktige, bør du være klar over hvilken faktisk kapasitet (f.eks. 32 GB) kortet ditt er hvis du har tenkt å formatere det fullstendig.

Bruke Diskverktøy til å formatere et SD-kort

Diskverktøy er en app som leveres med macOS. Den skal være til stede i mappen /Applications/Utilities. Du kan bruke Diskverktøy til mange forskjellige diskrelaterte oppgaver, både på interne og eksterne lagringsenheter.

Begynn med å velge SD-kortet ditt fra listen på venstre side. Hvis du bruker en Mac med innebygd SD-kortspor, bør den vises i den interne delen. Et SD-kort koblet til en ekstern leser vil vises i Ekstern-delen. Pass på at du velger selve kortet, etter navn, i stedet for den fysiske enheten. Det er lettere å gjøre dette hvis du velger Vis kun volumer fra Vis-menyen øverst til venstre.

Når du har valgt kortet, bekrefter du at det er det du vil formatere. Du kan for eksempel sjekke kapasitet og brukt plass. Klikk deretter på Slett-knappen øverst i vinduet. Du kan angi et navn for kortet og dets format.

Velge et filsystemformat

Det er viktig å velge et passende filsystemformat, da det kan påvirke kompatibiliteten med andre enheter.

  7 urbane fotograferingsfeil du bør unngå å gjøre

Hvis du formaterer SD-kortet for å bruke det i en annen enhet, for eksempel et digitalkamera, bør du unngå Mac OS-formater og velge enten MS-DOS (FAT) eller ExFAT. Bruk FAT hvis kortet er på 32 GB eller mindre, slik alle SD- og SDHC-kort er. Bruk ExFAT hvis kortet er større enn 32 GB, for eksempel et SDXC- eller SDUC-kort.

Bruke SD-kortformatering på macOS

En separat app kan virke unødvendig siden macOS alltid inkluderer Diskverktøy. Derimot, SD-kortformater er et vennligere alternativ, dedikert til oppgaven med å formatere SD-kort. Den håndterer detaljer som filsystemet for deg, og vil til og med formatere et ExFat-kort som FAT12 hvis sistnevnte er mer effektivt. Det er også gratis å laste ned og bruke.

Appen har et veldig enkelt grensesnitt med få alternativer. Velg først kortet ved å bruke den første rullegardinmenyen. Vanligvis vil du jobbe med ett SD-kort om gangen, som appen vil forhåndsvelge. Sjekk at kapasiteten er det du forventer. Det vil vanligvis ikke være hele beløpet som er annonsert på kortet, av flere grunner, men det bør være omtrent likt.

Det er to tilgjengelige formateringsalternativer: Rask og Overskriv. Rask er det raskere alternativet fordi det frigjør plass uten å faktisk slette rådataene. Overskriv-metoden sletter faktisk de gamle dataene, så du bør bruke den hvis sikkerheten er et problem og du vil sikre at ingen noen gang kan gjenopprette dataene.

Til slutt kan du levere en volumetikett som er et navn på SD-kortet for å hjelpe deg med å gjenkjenne det senere. Det kan være nyttig å inkludere kapasiteten eller produsenten i dette navnet, spesielt hvis du jobber med flere forskjellige kort.

Bruke kommandolinjen

Ikke bruk dette alternativet med mindre du er veldig trygg!

Du bør ha en dyp forståelse av begreper som filsystemformat og partisjon før du fortsetter. Du bør også gjenkjenne nøyaktig hvilken disk du har å gjøre med når det vises en volumidentifikator som disk2. Vær veldig forsiktig så du ikke ved et uhell formaterer feil stasjon!

  Nettverksovervåking og administrasjon på en enkel måte med Auvik

Med disse forbeholdene er diskutil-verktøyet kommandolinjeekvivalenten til Diskverktøy. Åpne Mac Terminal-appen og begynn med å liste opp de tilgjengelige stasjonene på systemet ditt:

 diskutil list 

Du bør kunne identifisere hvilket som er SD-kortet ditt via navnet. I listen over stasjoner vil du se en identifikator, vanligvis noe sånt som disk2. Du bør sørge for at du er sikker på at du arbeider med riktig enhet før du fortsetter. For å slette alt innhold, men beholde den samme underliggende strukturen (filsystemet), bruk omformateringskommandoen, for eksempel:

 diskutil reformat disk2 

Hvis du vil endre filsystemet, bruk følgende avanserte kommando:

 diskutil eraseDisk "HFS+" NameOfSDCard disk2 

HFS+ er typen filsystem du ønsker å bruke. Du kan se hvilke filsystemer din versjon av diskutil støtter med følgende kommando:

 diskutil listFilesystems 

De full mannside gir detaljerte instruksjoner om hvordan du bruker dette komplekse, men kraftige verktøyet.

Feilsøking av problemer med SD-kortformatering på Mac

Du bør ikke støte på noen problemer, spesielt hvis du bruker en av de brukervennlige GUI-metodene. Men hvis noe går galt, vil det sannsynligvis ha en av følgende årsaker.

Prøver å formatere et skrivebeskyttet kort

SD-kort har en fysisk bryterlås som du kan bruke for å forhindre utilsiktet tap av data. Hvis et kort er i skrivebeskyttet modus, vil du ikke kunne formatere det. Under Diskverktøy får du en feilmelding, men selve meldingen kan være ganske kryptisk:

SD Card Formatter-appen gir en vennligere «Kan ikke formatere skrivebeskyttet kort»-feil:

For å slå av skrivebeskyttet modus, skyv bryteren mot slutten med kontaktene.

Formatering med et inkompatibelt filsystem

Ved å bruke Diskverktøy er det mulig å velge et filsystem som er inkompatibelt med SD-kortet du formaterer. For eksempel kan forsøk på å formatere et gammelt 8MB-kort med Mac OS Extended (Journaled)-typen resultere i en feil som vist:

Med mange alternativer, velg den rette for deg

Et verktøy som SD Card Formatter kan forenkle prosessen med å formatere et SD-kort, men Apples innebygde Disk Utility-app kan også gjøre jobben. Vær forsiktig med å forstå forskjellene mellom filsystemer, spesielt når du bruker et avansert verktøy som diskutil på kommandolinjen.

x