Slik installerer du en SSD på din stasjonære PC

Sammenlignet med harddisker har Solid State-stasjoner (eller SSD-er) nå blitt mer populære blant PC-entusiaster av to enkle grunner – overlegen hastighet og pålitelighet. Hvis du fortsatt bruker en HDD og ser etter en oppgradering eller bygger en ny stasjonær PC, vil det å velge en SSD gi datamaskinen et betydelig ytelsesløft. Du vil merke en betydelig forskjell i app-lastetider, kopiering av filer og mer. Så la oss ikke kaste bort tid og gå gjennom trinn-for-trinn-prosessen for å installere en SSD på din stasjonære PC. Å installere en SSD er ikke så vanskelig, men nervene kan bli for store for nye PC-byggere. Med det sagt, ikke bekymre deg, da vi forklarer hvordan du velger en kompatibel SSD, finner riktig spor og installerer lagringsstasjonen på skrivebordet ditt.

Installer SSD på PC-en din: En trinn-for-trinn-veiledning (2023)

I denne artikkelen vil vi hjelpe deg å skille mellom de forskjellige SSD-sporene på et hovedkort, da de støtter forskjellige SSD-er basert på pin-kontaktene. SSD-en din fungerer ikke før den er koblet til høyre spor på hovedkortet. For å vite mer om SATA- og M.2-spor på hovedkortet ditt, sjekk ut den koblede artikkelen. Med det ute av veien, la oss lære hvordan du installerer M.2 og 2,5-tommers SATA SSD på PC-en.

Ting å huske før du installerer en SSD

Sjekk SSD-kompatibilitet med hovedkort

Hvert moderne hovedkort støtter NVMe SSD-er opp til en viss generasjon. De fleste hovedkort på markedet i dag har støtte for NVMe Gen 4 SSD. Disse sporene er bakoverkompatible med Gen 3 også. Du kan konfigurere M.2-spor i BIOS, og vi anbefaler at du gjør dette før du fortsetter med SSD-installasjonsveiledningen. Hvis du planlegger å kjøpe en budsjett SSD, har vi listet opp de beste alternativene for deg her.

I tillegg er det SATA SSD-er som enten kommer i en 2,5-tommers eller M.2-formfaktor. Sporet for å plugge inn en M.2 SATA SSD er ikke det samme som NVMe M.2 SSD-spor. Se hovedkortets håndbok for å bekrefte hvilke M.2-spor du har tilgjengelig. Noen hovedkort kommer nå med NVMe Gen 5 SSD-støtte, som støtter Intels 13. generasjons Raptor Lake CPUer (les Core i9-13900K anmeldelse) og Ryzen 7000-serien CPUer. Imidlertid ruller disse nye SSD-ene ut akkurat nå og er ganske dyre.

Migrer eller installer operativsystemet

Vær klar til å migrere ditt eksisterende operativsystem (OS) eller ha installasjonsdisken for et nytt OS for hånden. Kloning av Windows-partisjoner på en ny SSD kan føre til noen problemer noen ganger, i det minste i vår personlige erfaring. Den mest anbefalte metoden er å sikkerhetskopiere alle dataene dine og utføre en ren installasjon av Windows 11 på din nye SSD. Imidlertid er det mange OS-migreringsverktøy tilgjengelig der ute i tilfelle du trenger å beholde OS-partisjonen og dens data.

  Hvordan kan du fjerne en linje fra Verizon-planen din

Se etter nødvendige strømkabler

Strømforsyningen (PSU) har flere kontakter som kobles til hovedkortet på din PC. Blant disse kontaktene finner du SATA-strømkontakter, og du må ha den klar før du installerer en 2,5-tommers SATA SSD i PC-en. I tillegg trenger du en SATA-kabel som følger med hovedkortboksen og er også tilgjengelig online. Disse SATA-strømkontaktene og -kablene ser slik ut.

Samle de nødvendige verktøyene

Selv om dette er en selvfølge, trenger du noen viktige verktøy for å installere SSD-en i PC-bygget. I dette tilfellet trenger du en Philips-skrutrekker. Sørg i tillegg for at du har monteringsskruene (følger med hovedkortet for M.2 SSD eller med PC-dekselet for en 2,5-tommers SATA SSD).

Arbeidsplassen din bør være ren, og de nødvendige verktøyene må organiseres før du fortsetter. Du bør ha hovedkorthåndboken for hånden for å bekrefte noen få ting som varierer fra kort til bord. Til slutt, husk å jorde deg selv for å unngå elektrostatisk skade. En fin måte å sikre dette på er å bruke et antistatisk håndleddsarmbånd.

Slik installerer du M.2 SSD på din PC

Før du fortsetter med SSD-installasjonen, husk å åpne sidepanelene på PC-dekselet med en Philips-skrutrekker. Du vil da ha fått tilgang til hovedkortet og dets ulike porter. Husk også å gå inn i BIOS på Windows 11 og endre innstillingene for å velge riktig NVMe-generasjon av SSD-en din.

Installasjonsveiledning for M.2 NVMe SSD

1. Bekreft først hvilket M.2-spor som støtter NVMe-standarden på hovedkortet ditt. Vanligvis er det forskjellige M.2-spor på et moderne hovedkort som kan ta enten en SATA M.2 SSD eller en NVMe M.2 SSD med spesifikke spor for forskjellige NVMe-generasjoner. Du må se hovedkorthåndboken for å bekrefte plasseringen av NVME M.2-spor, og det vil være den endelige posisjonen for å installere vår M.2 NVMe SSD.

2. Når du er sikker på riktig plassering for å installere NVMe SSD-en din, åpner du opp et eventuelt SSD-kjøleribbedeksel som kan finnes på hovedkortet.

3. Skyv deretter SSD-en inn i hovedkortets NVMe M.2-spor i en 45-graders vinkel.

4. Etter at den har festet seg godt inn, trykk ned fra motsatt ende av SSD-en. Under M.2-sporet vil det være en standoff, og NVMe SSD-en din vil hvile godt på toppen av den. Vår hadde en avstand med en installasjonsmetode uten verktøy – se hovedkorthåndboken hvis noe føles ukjent.

5. Sett nå kjøleribbedekselet tilbake på toppen av NVMe SSD-en, og skruen for den skal være på linje med SSD-en og dens avstander under. Fortsett med å skru inn SSD-en ved å installere kjøleribben på nytt.

Merk: I tilfelle det ikke finnes en SSD-kjøleribbe på hovedkortet ditt, kan du skru inn SSD-en direkte med en unik skrue som følger med hovedkortet. Sørg for at avstanden eksisterer nedenfor, og hvis den ikke er på rett plassering, kan du ganske enkelt fjerne den og skru den på riktig sted (bestemt av SSD-ens lengde). Du må også sørge for å fjerne SSD-kjøleribbens plastdeksel, hvis noen.

  23 selskaper som tilbyr GRATIS tjenester under Covid-19

6. Vel, det er det. Du har installert en NVME M.2 SSD på datamaskinen. Du kan nå gå til delen der vi sjekker om SSD-en er riktig installert og gjør den klar til bruk.

Installasjonsveiledning for M.2 SATA SSD

Videre, hvis du planlegger å installere en ekstra M.2 SATA SSD eller oppgradere en eksisterende, må du bekrefte hvilket M.2-spor som støtter SATA SSD-er på hovedkortet ditt.

1. Moderne hovedkort har dedikerte M.2-spor der SATA SSD-er støttes. Disse er plassert på forskjellige posisjoner, vanligvis nederst. Du kan se hovedkortets håndbok for å finne ut hvilket M.2-spor som støtter SATA SSD-er.

2. Nå kan du fortsette å installere M.2 SATA SSD på samme måte som NVMe SSD, som vi beskrev ovenfor. Den eneste endringen du trenger å gjøre er å sikre at du installerer den i SATA M.2-porten i stedet.

Merk: Her er en visuell beskrivelse av pin-out-forskjellene mellom NVMe M.2 og SATA M.2 SSD-er.

Bildekilde: Dell Forums

Slik installerer du 2,5-tommers SATA SSD på PC-en

1. Bekreft først plasseringen av SATA-spor på hovedkortet. Bruk nå SATA-kabelen og koble den til den ene siden av hovedkortets SATA-hunkontakt.

Merk: Pass på at du kobler SATA-kabelen til en av de første SATA-portene, avhengig av hva som er tilgjengelig. Moderne hovedkort deaktiverer noen ganger de siste SATA-portene på grunn av båndbreddebegrensninger forårsaket av andre enheter.

2. Finn deretter posisjonen der en 2,5-tommers SATA SSD kan monteres i PC-dekselet. Plasser deretter SSD-en din der og skru den inn med skruene som følger med for å installere stasjoner i lagringsplassen. Du må bruke en Philips-hodeskrutrekker for dette trinnet.

3. Deretter kobler du inn SATA-strømkontakten og den andre enden av SATA-kabelen til SATA SSD-en. Du kan spore kablene til strømforsyningen for å finne SATA-strømkontaktene.

5. Og vips! Du har lært hvordan du installerer en 2,5-tommers SATA SSD på PC-en din. Men det er fortsatt noen ting du må gjøre. Ved å få tilgang til BIOS, må du sjekke om din nye SSD blir gjenkjent eller ikke. Deretter må du formatere SSD-en, som gjør den klar til bruk.

Bekreft at den nye SSD-en din er riktig installert

Start nå opp PC-en og trykk på Delete- eller F2-tasten kontinuerlig for å gå inn i BIOS-innstillingene. Den første oppstartsskjermen på PC-en din vil også fortelle deg den riktige knappen for å gå inn i BIOS. Ellers kan du gå til hovedkortprodusentens nettsted eller se i manualen for å finne informasjon om det samme.

I BIOS-innstillingene vil du se de forskjellige lagringsenhetene koblet til hovedkortet ditt under delen «Disk eller lagringsinformasjon». Her vil BIOS vise SSD-ens merke, type (NVMe eller SATA) og kapasitet.

  9 beste driveroppdateringer for å holde enhetens maskinvaredrivere oppdatert

Gjør din nye SSD klar til bruk

For brukere som oppgraderer sin eksisterende PC og bruker en eksisterende oppstartsstasjon, logg på Windows først. Etter installasjonen av en ny SSD, vil det dukke opp en popup som ber deg formatere stasjonen før den er klar til bruk. Hvis du får det, formaterer du bare stasjonen gjennom popup-vinduet, så er stasjonen klar til bruk.

I tilfelle popup-vinduet ikke vises, er dette hvordan du kan formatere en ny SSD og bekrefte dens tilstedeværelse i Windows 11. Åpne Start-menyen ved å trykke på «Win»-tasten og skriv «Opprett og formater harddiskpartisjoner.» Deretter, ved å klikke på søkeresultatet får du tilgang til diskadministrasjonsverktøy.

Rull deretter ned til stasjonslisten, og du vil legge merke til at den nye stasjonen er merket som «Uallokert plass.» Høyreklikk på SSD-oppføringen for å få tilgang til alternativet som lar deg lage et nytt volum. Gå gjennom denne veiviseren, og når du er ferdig, se denne veiledningen for å formatere den nye SSD-en i Windows 11.

ofte stilte spørsmål

Kan jeg bare koble til en ny SSD?

Ja, du kan ganske enkelt koble til en ny SSD i et kompatibelt spor. For en 2,5-tommers SSD må du også koble til SATA-strømkabelen. For M.2 SSD-er går de av hovedkortets strøm.

Hvilket spor skal jeg installere M.2 SSD?

M.2-sporene for å installere din M.2 SSD på hovedkortet er forskjellige for både SATA- og NVMe SSD-er. Du må alltid bekrefte med hovedkortets manual i hvilken M.2-spor du skal installere SSD-en.

Er M.2 og NVMe i samme spor?

Nei. Et kompatibelt M.2-spor er der du kobler til NVMe SSD-en. SATA M.2 SSD-er kobles imidlertid til et annet M.2-spor på PC-ens hovedkort.

Kan du sette Gen 4 NVMe i en Gen 3-spor?

Ja, du kan installere en Gen 4 NVMe SSD i en Gen 3-spor. Men husk at Gen 4 NVMe SSD vil kjøre med Gen 3-hastigheter. Så ikke kast bort pengene dine med mindre du snart oppgraderer til et PCI-e Gen 4-kompatibelt hovedkort.

Gjør Gen 4 NVMe en forskjell?

Ja, en god Gen 4 NVMe utgjør en betydelig forskjell i hastigheter sammenlignet med Gen 3. Den praktiske bruken avhenger imidlertid av brukeren. For eksempel må en innholdsskaper jobbe med store mengder data. De nyeste NVMe SSD-ene er nyttige i disse scenariene.

Hvorfor blir ikke min SATA M.2 SSD gjenkjent?

Hvis du kobler inn M.2 SATA SSD-en til et inkompatibelt M.2-spor som det som er designet for NVMe, vil stasjonen ikke gjenkjennes.

Hvorfor blir ikke min NVME M.2 SSD gjenkjent?

Å plugge inn M.2 NVME SSD-en i et inkompatibelt M.2-spor som det som er designet for SATA SSD-er, vil føre til at stasjonen ikke gjenkjennes.

Installere en SSD på datamaskinen

Så det er stort sett alt du trenger å vite om å installere en NVMe eller SATA SSD på hovedkortet i din stasjonære PC. Etter å ha fulgt trinnene ovenfor, vil du ha installert en SSD på PC-en din. Kommer du fra en tradisjonell harddisk (HDD)? I så fall vil forskjellen i hastighet være astronomisk. Oppstarts- og spillinnlastingstidene vil være raske, og du vil aldri gå tilbake til harddisker. For aktivt å sjekke solid-state-stasjonens helse og optimalisere den, anbefaler vi å bruke SSD-administrasjonsprogramvare som Samsung Magician. Les denne artikkelen for å lære om hvordan Microsoft bruker DirectStorage API, eksklusivt for NVMe SSD-er, for å levere bedre lastetider og detaljerte eiendeler i PC-spill. Hvis du møter noen problemer under installasjonen eller er i tvil, gi oss beskjed i kommentarene nedenfor.