Slik kjører du CHKDSK på Windows 10/11

Harddisker kan få problemer. Fysisk skade på en harddisk er ofte uopprettelig, men en disk kan ha programvareproblemer og de kan fikses. Du må kanskje bruke en myriade av verktøy for å fikse dem, avhengig av problemet, men før du kan fikse et problem, må du diagnostisere det.

Kjør CHKDSK

Windows 10 kommer med mange innebygde diagnoseverktøy for å identifisere hva som kan være galt med en programvare- eller maskinvarekomponent. For harddisker har Windows verktøyet Sjekk disk (CHKDSK). Dette er et kommandolinjeverktøy som du kan bruke til å sjekke en harddisk for feil og reparere dem.

Verktøyet kan brukes på en intern og ekstern stasjon. Hvis du vil kjøre verktøyet på Windows-stasjonen, må du kjøre det fra utenfor Windows, dvs. du må få tilgang til ledeteksten fra utenfor Windows via feilsøkingsmenyen.

Hvordan kjøre CHKDSK

For å kjøre CHKDSK-verktøyet må du ha administratorrettigheter på systemet ditt. Du bør også være kjent med parameterne for denne kommandoen. Parametrene vil bestemme handlingen som verktøyet utfører.

Grunnleggende syntaks

chkdsk [Drive] /Switch

Eksempel

chkdsk D: /r

En vanlig kommando ser slik ut:

chkdsk D: /f /r /x

/f, /r og /x er alle brytere og de forteller verktøyet hva det skal gjøre.

/f forteller verktøyet å fikse eventuelle feil det finner.
/r forteller verktøyet å se etter dårlig sektor.
/x ber verktøyet demontere stasjonen før den starter kontrollprosessen.

I tillegg til disse tre bryterne, finnes det også følgende brytere;

/i Utfører en rask disksjekk og er mindre grundig. Den kan bare brukes med NTFS-stasjoner.
/perf gir verktøyet tilgang til flere systemressurser slik at det fungerer raskere
/scan vil ikke demontere stasjonen før du sjekker den (kan ikke brukes med /x-bryteren av åpenbare grunner)
/v vil vise navnet og banen til hver fil i stasjonen mens den kjører sjekken

Det er noen flere brytere som du kan bruke med dette verktøyet og Microsoft har detaljert dokumentasjon for dem. Generelt sett vil ikke dette verktøyet slette dataene dine, men systemet kan bremse mens det kjører.

Konklusjon

CHKDSK-verktøyet kan reparere feil på en stasjon, men det kan også mislykkes i å fikse visse problemer. Du kan prøve andre diskreparasjonsverktøy i stedet. Programvareproblemer kan noen ganger gjøre en stasjon ubrukelig, og du må kanskje kjøpe en ny.