Slik kjører du sfc /scannow (systemfilkontroll) på Windows 10

Hver gang du opplever PC-problemer, er den vanligste feilsøkingsløsningen som alle bør prøve å bruke de innebygde verktøyene til operativsystemet.

For eksempel, hvis du opplever generiske Windows 10-feil, systemkorrupsjon eller noe lignende, er og bør systemfilkontrollen være den beste løsningen.

Hva er systemfilkontrollen

Systemfilkontrollen, også kjent som sfc.exe, er et verktøy som har vært med Windows OS siden Windows 98, selv om det tjente et annet formål sammenlignet med i dag.

Fra og med Windows Vista ble systemfilkontrollen inkludert i Windows Resource Protection (WRP), slik at den ikke bare beskytter typiske data, men også registre og kritiske systemfiler.

  Tving Windows-apper til å åpne som maksimert

Dagens Windows-brukere kan bruke systemfilkontrollen til å skanne, oppdage og gjenopprette data som kan ha blitt ødelagt eller slettet på grunn av skadelig programvare, korrupsjon eller brukermisbruk.

Hvordan fungerer sfc /scannow?

Helt siden SFC ble inkludert i WRP, vil alle endringer som er brukt på noen av Windows» kjernesystemfiler bli oppdaget av SFC, og den modifiserte filen gjenopprettes ved å bruke en bufret kopi som ligger i selve Windows-mappen.

På grunn av dette, når du støter på noen form for tap av data eller korrupsjon, er det best å bruke dette verktøyet først, før du utfører en faktisk systemgjenoppretting.

Hvordan kjører jeg systemfilkontrollen?

Systemfilkontrollen ble laget for å være ekstremt enkel å få tilgang til og bruke, spesielt siden du forventes å bruke den under forhold der kanskje mange av Windows» høyere funksjoner ikke lenger er tilgjengelige.

  Slik åpner du EPUB-filer på Windows 10 (uten Microsoft Edge)

Som sådan, her er hvordan du kan utløse en full systemfilkontrollskanning:

Trykk på Windows-tasten for å åpne Start-menyen
Skriv inn cmd og start ledeteksten ved å bruke Kjør som administrator
Avhengig av hva du vil at SFC skal gjøre, kan du skrive inn en av disse to linjene i ledeteksten:
sfc /scannow
Bruk denne hvis du vil at SFC skal oppdage og reparere eventuelle manglende eller ødelagte data

sfc /verifyonly
Bruk denne hvis du vil at SFC skal oppdage manglende eller ødelagte data

Når du har begynt å kjøre en av disse skanningene, er alt du trenger å gjøre å vente på at PC-en din går gjennom alle dataene som er lagret på den.

  Slik fikser du "Et annet program blir installert" Installasjonsfeil på Windows 10

Husk at siden SFC skanner hele PC-en din, vil skannetidene vare lenger på PC-er med større lagringsplass og mer data på dem sammenlignet med PC-er som knapt har noe lagret på seg.

KONKLUSJON: Systemfilkontroll

Det er stort sett alt det er å vite om systemfilkontrollen.

Husk at systemfilkontrollen er en kjernekomponent i Windows OS, og reparasjonshastigheten er ganske høy, så når du opplever datakorrupsjon på PC-en, prøv å bruke den først.

Har du noen gang prøvd å bruke SFC for å løse et PC-problem? I så fall, la oss få vite hvordan det gikk for deg ved å gi oss tilbakemelding i kommentarfeltet nedenfor.