Slik sikrer du din Windows 7-PC i 2020

Microsoft støtter ikke lenger Windows 7 med sikkerhetsoppdateringer. Med andre ord er Windows 7 nå akkurat som Windows XP – et eldre operativsystem som gradvis vil samle uopprettede sikkerhetshull. Slik holder du den så sikker som mulig.

Vi anbefaler å oppgradere til Windows 10. Faktisk kan du fortsatt oppgradere fra Windows 7 til Windows 10 gratis. Men hvis du holder deg til Windows 7 foreløpig, har vi noen sikkerhetstips.

Bedriftsbrukere kan betale for sikkerhetsoppdateringer

Vi anbefaler at bedrifter og andre organisasjoner betaler for utvidede sikkerhetsoppdateringer hvis de fortsatt bruker Windows 7. Dette alternativet er ikke tilgjengelig for hjemmebrukere, og den nøyaktige prisen på oppdateringene avhenger av om du har Windows 7 Enterprise eller Windows 7 Professional.

Koble din Windows 7 PC fra nettverket

Selv om du trenger Windows 7 av en eller annen grunn, trenger du ikke bruke det til alt. Hvis du trenger Windows 7 for å koble til en bestemt maskinvareenhet eller kjøre et program som ikke kjører på Windows 10, anbefaler vi å holde den Windows 7-datamaskinen utenfor nettverket ditt, hvis mulig.

Ondsinnede nettsteder og andre nettverksbaserte angrep vil ikke være et problem. Ditt Windows 7-system kan ikke kompromitteres og vendes mot andre enheter på nettverket ditt. Du trenger ikke å bekymre deg for sikkerhetsproblemer hvis Windows 7-systemet er avskåret fra det farlige internett.

  Slik fikser du en Windows-oppdatering som venter på installasjon (LØST)

De

Hvis du trenger å kjøre et eldre program som ikke kjører på Windows 10, kan det også være verdt å oppgradere til Windows 10 og kjøre den eldre applikasjonen i en virtuell Windows 7-maskin på Windows 10-skrivebordet. Husk at de fleste eldre applikasjoner vil kjøre helt fint på Windows 10, så dette burde ikke være nødvendig for de fleste applikasjoner.

Vi vet at mange vil fortsette å kjøre Windows 7 og koble det til internett. Hvis du er det, har vi noen sikkerhetstips for å låse ting.

Kjør støttet sikkerhetsprogramvare

Vi anbefaler å kjøre et godt antimalware-verktøy som fortsatt støtter Windows 7. Pass på at det aktivt mottar oppdateringer.

Microsoft sier det tilbyr ikke lenger nedlastinger sitt eget Microsoft Security Essentials-verktøy, selv om MSE fortsatt virker tilgjengelig for nedlasting på Microsofts nettside. Kanskje planlegger Microsoft å trekke nedlastingene snart. Men hvis du har Microsoft Security Essentials installert, vil den fortsette å motta signaturoppdateringer for skadelig programvare frem til 2023.

Andre sikkerhetsprogramvarefirmaer tilbyr fortsatt antivirus som støttes på Windows 7. For eksempel, Lifehacker anbefaler Bitdefender gratis.

Uansett hva du velger, anbefaler vi også Malwarebytes. Gratisversjonen av Malwarebytes lar deg utføre manuelle skanninger for å fjerne skadelig programvare og annen søppelprogramvare fra systemet ditt, og det kjører også på Windows 7.

  Tastatur skrive tall i stedet for bokstaver (Windows 10)

Microsoft har fjernet sitt EMET-sikkerhetsverktøy som hjelper til med å beskytte mot angrep til fordel for Exploit Protection innebygd i Windows 10. Imidlertid er anti-utnyttelsesprogramvare innebygd i Premium-versjonen av Malwarebytes.

Bruk en sikker nettleser

Hvis du fortsatt bruker Windows 7, bør du definitivt unngå å kjøre Internet Explorer. Det har til og med Microsoft anbefalt å gå ut av Internet Explorer til en mer moderne, sikker nettleser.

Google Chrome kjører fortsatt på Windows 7 og vil støtte det med sikkerhetsoppdateringer til minst 15. juli 2021.
Microsofts nye Edge-nettleser, basert på samme underliggende kode som Chromium, støtter også Windows 7 og vil inntil minst 15. juli 2021.
Mozilla Firefox kjører fortsatt på Windows 7 også. Mozilla har ikke sagt hvor lenge den vil støtte Firefox på Windows 7.

Siden selve operativsystemet ikke lenger mottar oppdateringer, får sikkerhetsprogramvaren og nettleseren en ny betydning for å blokkere deg fra trusler på nettet.

Sikre dine operativsysteminnstillinger

Hvis du bruker Windows 7, bør du definitivt besøke Windows Update og sørge for at du er oppdatert med alle oppdateringene Microsoft har gitt ut for det. Vi anbefaler også at Windows Update automatisk ser etter oppdateringer. Microsoft kan gi ut spesielt kritiske oppdateringer for Windows 7 selv etter avsluttet støtte, akkurat som det gjorde for Windows XP.

Hold øye med oppdateringsnyheter også. Microsoft ga ut en viktig sikkerhetsoppdatering for Windows XP som du måtte laste ned manuelt tilbake i 2019.

  Slik aktiverer du Google Chromes mørk modus på Windows 10

Tipsene for å sikre din Windows-PC er de samme som før. La viktige sikkerhetsfunksjoner som brukerkontokontroll og Windows-brannmuren være aktivert.

Unngå å klikke merkelige lenker i spam-e-poster eller andre merkelige meldinger som sendes til deg – dette er spesielt viktig med tanke på at det vil bli enklere å utnytte Windows 7 i fremtiden. Unngå å laste ned og kjøre rare filer.

Fjern (og oppdater) installerte applikasjoner

Windows 7 ble utgitt for lenge siden, så du kan ha ganske mange programmer du egentlig ikke trenger installert. Enda verre, de kan være utdaterte.

For eksempel er gamle versjoner av nettleserplugin-moduler som Java, Adobe Flash, Adobe Reader og QuickTime alle potensielt sårbare for angrep. Gå gjennom listen over installerte programmer i Windows 7s kontrollpanel og fjern alle programmer du ikke bruker.

Sørg for at alle applikasjonene du bruker er oppdatert til de nyeste tilgjengelige versjonene også. For eksempel, hvis du fortsatt har en gammel versjon av WinRAR installert, må du oppdatere den manuelt, ellers kan PC-en din være sårbar for ondsinnede ACE-arkiver.

Det er ingen sølvkule her. Windows 7 vil bli farligere over tid ettersom feil rundt funnet. De nøyaktige angrepene Windows 7 er sårbare for vil imidlertid avhenge av hvilke sikkerhetsfeil som blir funnet, hvor alvorlige de er og hvor enkle de er å utnytte.

Du kan fortsette å bruke Windows 7, og det vil fortsatt fungere normalt – med noen gnagemeldinger. Bare husk at Microsoft har vasket hendene for å lappe sikkerhetshull på maskinen din. Vi elsker Windows 7, men tiden har gått.