Slik sletter du din personlige informasjon fra People-Finder-nettsteder

Det var en tid på internett da ingen ville vite om du var en hund, men de dagene er for lengst forbi. Det er nå utrolig enkelt å finne dypt personlig informasjon om noen på nettet takket være datameglere, mer kjent som «people-finder»-sider.

Din personlige informasjon er (sannsynligvis) der ute

People-finder-nettsteder er en veritabel skattekiste av informasjon. De har ofte adresse, telefonnummer, e-post og alder. De inkluderer til og med data fra rettsdokumenter og andre offentlige eller offentlige poster. I disse dager kan du ikke bare finne ut rasen til en bloggende hund, men også sist gang han hadde ringorm.

Hvis du vil sjekke ut denne skumle magen på nettet, er det bare å Google deg selv eller et familiemedlem. Med mindre du er en offentlig person som er ofte i nyhetene, vil de beste resultatene sannsynligvis være fra Hvite sider, Spokeo, BeenVerifiedog andre lignende nettsteder.

People-Finders vet mye om deg

Disse nettstedene viser ofte en alarmerende mengde informasjon på forhånd, men gir enda mer bak en betalingsmur. Noen ganger jakter de på de mest basale menneskelige motivasjonene. For eksempel erter BeenVerified at du bør «sjekke kjæresten din.» Hvis du klikker for mer informasjon, har det en tendens til å ta kunstig lang tid å «kompilere resultater.» Dette er et psykologisk verktøy utviklet for å få deg til å investere i prosessen og mer sannsynlig å betale ut penger når betalingsmuren dukker opp.

Noen av disse sidene er enda mer skruppelløse enn som så! I 2011, MyLife.com ble saksøkt for å ha lurt folk til å tro at de ble etterforsket, og deretter gitt dem falske navn mot et gebyr. Saken ble til slutt avvist, men nettstedet ble saksøkt igjen i 2015 for å villede folk til å gi opp både personlig informasjon og kontanter.

  Slik endrer du Kik Display-brukernavn

Å selge til forbrukere er generelt ikke engang den primære forretningsmodellen for disse nettstedene – det er ofte bare en sidemas.

«At selge direkte til forbrukere skalerer ikke,» sa Nader Henein, senior forskningsdirektør ved Gartner. «Datameglere selger primært til organisasjoner som ønsker å berike sin informasjon om en stor gruppe individer.»

Spokeos datameglerside som viser søkeresultater for

Disse nettstedene henter data om deg fra sosiale medier. Imidlertid kommer det meste fra offentlige registre, som rettsdokumenter og eiendomstransaksjoner, eller andre elektroniske data, som søkehistorikk.

Mange selskaper er mer enn villige til å selge informasjonen din til disse datameglerne – selv tilsynelatende ufarlige kilder, som garanti- og konkurranseregistreringer vil gjøre det. Med mindre et skjema spesifikt sier at et selskap ikke vil selge din personlige informasjon, kan du trygt anta at det før eller siden ender opp på et nettsted som Spokeo.

Du kan komme deg ut av denne elendige affæren og slette din personlige informasjon fra disse sidene. Avhengig av tilnærmingen din, kan det imidlertid være vanskelig eller dyrt.

Til tross for en overflod av råd om det motsatte, er en ting som sannsynligvis ikke vil være spesielt effektiv å redusere fotavtrykket ditt på sosiale medier. Det er fordi sosiale medier bare gjenspeiler en liten prosentandel av dataene disse selskapene samler inn om deg.

«Det er bare toppen av isfjellet,» sa Henein.

Bruk loven til din fordel

Avhengig av hvor du bor, kan loven være på din side. Selv om det ikke er noen føderal lov som ligner på Nasjonalt ikke ring-register i USA trådte en lov i kraft i California 1. januar 2020 som beskytter de 40 millioner menneskene der.

De California Consumer Privacy Act lar folk delvis be om at deres personlige opplysninger blir slettet fra nettsteder. Det ligner på General Data Protection Regulation, en europeisk lov som trådte i kraft i 2018.

  Slik slår du Mac-en på og av

Hvis du bor i California, kan du bruke ressurser på Dine digitale rettigheter å sende forespørsler om sletting av data til et stort antall nettsteder for personsøk. Nettstedet tilbyr også en nettleserutvidelse for Chrome og Firefox som vil sende inn en sletteforespørsel når du besøker et støtende nettsted.

En ideell organisasjon driver YourDigitalRights. Tjenesten er gratis og samler ikke inn dine personlige data.

Sletter deg selv manuelt fra People-Finders

Hvis du ikke bor i California, kan du fortsatt velge bort mange folk-finnere, det er bare en mer «manuell» prosess. Selv om noen nettsteder kan ha en lenke for å fjerne personlig informasjon, kan selve prosessen være innviklet.

Spokeo er kanskje den enkleste. Du finner bare profilsiden din på siden, gå til spokeo.com/optoutog skriv (eller lim inn) koblingen sammen med e-postadressen din slik at du kan bekrefte.

Andre er ikke like enkle. På Whitepages må du lime inn URL-en til profilen din på whitepages.com/suppression_requests, og skriv deretter inn grunnen til at du ønsker å velge bort. Etter det må du oppgi telefonnummeret ditt – ja, du må gi en datamegler telefonnummeret ditt. Du mottar da et anrop fra en robot, som gir deg en bekreftelseskode du må skrive inn på nettsiden for å fullføre prosessen.

Den ultimate uverdigheten? 411.info belaster faktisk et gebyr hvis du vil at den skal fjerne informasjonen din.

«Det er ulovlig i Europa,» sa Henein. «Men det er ingenting som hindrer dem i å ta betalt for dette i USA»

Totalt sett er det ikke vanskelig å fjerne informasjonen din. det er bare tungvint og tidkrevende, noe som er med vilje. Hvis du vil ha litt hjelp, Slett meg tilbyr detaljerte instruksjoner for en håndfull av de vanligste nettstedene. Privacy Duck har også noen veiledninger for bortvelging av video.

På samme måte Clearinghouse for personvernrettigheter har en ganske uttømmende database med over 200 datameglere. Det indikerer også om hvert nettsted har en måte du kan velge bort på, selv om du vil legge merke til at mange oppføringer er merket som «uklare». Hvis det er mulig å velge bort, klikker du på selskapets navn til venstre for å se detaljsiden, som vanligvis inneholder en lenke til nettstedets frameldingsskjema.

  Slik søker du om Apple-kortet

Å velge bort er en endeløs oppgave

Det kan være mye arbeid å fjerne deg selv manuelt fra nettsteder for personsøk. Og bare fordi du melder deg ut i dag, betyr det ikke at du forblir fravalgt for alltid. Hvis du flytter, endrer telefonnummeret ditt eller har en større livshendelse som er dokumentert et sted, kan det hende du finner at disse nettstedene legger deg til igjen.

«Når du ber om å slette informasjonen din, er de forpliktet til å slette informasjonen i dag,» sa Henein. «Men det er ingenting som sier at de ikke kan begynne å samle inn mer informasjon om deg fremover fra det tidspunktet.»

Betale for å slette deg selv fra People-Finders

En måte å dempe alt dette på er å registrere deg for en tjeneste som fjerner dine personopplysninger på dine vegne. Disse er dessverre ikke billige. Privacy Duck, for eksempel, er latterlig dyrt. Grunntjenesten, som rydder opp til to personer fra 91 datameglersider, koster 500 dollar per år (VIP-tjenesten dekker 190 nettsteder for 1000 dollar i året).

Til sammenligning, Slett meg er et røverkjøp! Denne tjenesten fjerner deg fra 38 vanlige nettsteder for $129 per år, med andre planer som går opp derfra.

Overfor disse prisene kan det se overbevisende ut å fjerne deg selv manuelt. Eller du kan spørre om det er så viktig å fjerne personopplysningene dine i utgangspunktet.

Kostnaden for personvern er evig årvåkenhet

Husk at uansett hvilken løsning du velger – gjør det selv eller investerer i en fjerningstjeneste – fjerner du bare resultater fra et bestemt sett med nettsteder. Hvis du vil holde informasjonen din borte fra disse sidene for alltid, kreves det evig årvåkenhet.

Din personlige informasjon vil sannsynligvis dukke opp igjen på disse nettstedene etter hvert som de får ny informasjon om deg. Så du må fortsatt rydde opp på egen hånd hvis eller når du slutter å betale for en abonnementstjeneste.