Slik spiller du inn Linux-skrivebordet ditt i Wayland

Wayland er en ny skrivebordsprotokoll for Linux-stasjonære datamaskiner. Den har vært under utvikling en god stund, og den er et moderne alternativ til den mest brukte skrivebordsprotokollen på Linux: X11 Server.

Wayland har tonnevis av utmerkede moderne funksjoner, men mange apper er fortsatt avhengige av de gamle X11-måtene å gjøre ting på. Som et resultat kan brukere som bruker Wayland bli frustrerte når de prøver å gjøre ting som er enkelt på X11-stasjonære datamaskiner.

En slik ting som er enkel å gjøre på X11, men som er vanskelig å få til på Wayland, er skjermopptak. Heldigvis eksisterer Blue Recorder og gjør opptak av Wayland-stasjonære datamaskiner litt enklere.

I denne veiledningen viser vi deg hvordan du installerer Blue Recorder på Linux-skrivebordet som kjører Wayland, og hvordan du bruker det til å ta opp Linux-skrivebordet ditt med det.

Installerer Blue Recorder på Linux

Det er tre måter å få Blue Recorder i gang på Linux-skrivebordet. Du kan bygge den fra kilden, installere den via Snap-pakken eller installere den via Flatpak. Åpne et terminalvindu for å starte installasjonen.

For å åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Når terminalvinduet er åpent, følg med installasjonsinstruksjonene som er skissert nedenfor som samsvarer med Linux OS du bruker for øyeblikket.

Snap-pakke

For å installere Blue Recorder-applikasjonen på din Linux-PC, må du bruke Snapd-runtime. For å sette opp kjøretiden, vennligst følg med vår dybdeveiledning om emnet.

Merk: Ubuntu-brukere trenger ikke å sette opp Snap da det er forhåndskonfigurert ut av esken.

Når Snapd-runtime er konfigurert og kjører på systemet ditt, kan du bruke snap install-kommandoen nedenfor for å installere den siste utgaven av Blue Recorder.

sudo snap install blue-recorder

Flatpak

Blue Recorder er tilgjengelig som en Flatpak-pakke. Hvis du ønsker å installere det på systemet ditt, start med å aktivere Flatpak runtime på datamaskinen. Hvis du ikke allerede har Flatpak-runtime konfigurert på systemet ditt.

For å sette opp Flatpak-runtime på datamaskinen din, må du installere «flatpak»-pakken. Hvis du ikke kan finne ut hvordan du setter opp kjøretiden, vennligst følg vår dybdeveiledning om emnet.

Etter å ha satt opp Flatpak runtime, vil du kunne installere Blue Recorder-applikasjonen på datamaskinen din med de to kommandoene nedenfor.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub sa.sy.bluerecorder

Kildekode

Selv om vi ikke foreslår det, er det mulig å bygge programmet fra kilden. For å installere Blue Recorder fra kildekoden, vennligst klikk på denne link.

Ta opp skrivebordet ditt med Blue Recorder

For å begynne å spille inn Wayland Linux-skrivebordet, start Blue Recorder-appen via Linux-appmenyen. Når appen er åpen, finner du tekstboksen «Standard filnavn» og klikker på den med musen.

Etter å ha klikket på tekstboksen, skriv inn navnet på videofilen. Husk at dette er «standard», noe som betyr at hvert opptak du bruker vil starte med denne standardteksten, og legge til ting etter den (dato, klokkeslett osv.)

Når du har angitt standard filnavn, er det på tide å bestemme hvilken filtype du vil bruke. Som standard bruker Blue Recorder MKV-formatet. Dette formatet er anstendig, men hvis du foretrekker noe annet, klikk på rullegardinmenyen og velg et annet.

Nå som du har valgt videoformat, gå videre til «Velg et vindu» og «Velg et område». Deretter bruker du en av knappene for å velge hva du vil ta opp. Hvis du ikke velger noen av disse alternativene, vil Blue Recorder ta opp hele skjermen.

Når du velger en posisjon på skjermen for opptak, må du velge opptaksfunksjonene du vil bruke. Innspillingsfunksjoner inkluderer «Ta opp video», «Ta opp lyd», «Vis mus», «Følg mus», «Rammer» og «Forsinkelse».

Når du har valgt funksjonene du ønsker å bruke for opptaket, er det på tide å velge en lydkilde. For å gjøre det, finn «Audio Input Source»-menyen og klikk på den med musen.

Når du har valgt «Audio Input Source»-menyen, velg lydinngangsalternativet. Hvis du er usikker på hvilket alternativ du skal bruke, er det ok å la det stå på «Standard PulseAudio-inngangskilde.»

Til slutt, når du har konfigurert alle alternativene i «Blue Recorder», er det på tide å ta opp. For å spille inn Wayland-skrivebordet, finn «Record»-knappen og klikk på den med musen.

Når du klikker på «Record»-knappen, vil Blue Recorder begynne å ta opp. For å avslutte opptaket, klikk på «Stopp innspilling»-knappen.