tipsbilk.net

Slik tømmer du system- og internettbufferen på en Mac

Viktige takeaways

 • Å tømme Macens system- og nettleserbuffere kan frigjøre lagringsplass. Men det koster penger, siden disse midlertidige filene hjelper deg å navigere på Mac-en din raskere.
 • Du kan tømme cacher manuelt, eller bruke tredjeparts Mac-rengjøringsapper som CleanMyMac X eller OnyX for å gjøre prosessen enklere.

Å tømme system- og nettleserbuffer på Mac-en kan hjelpe deg med å frigjøre mye lagringsplass for andre viktige filer. Men hvordan går du frem for å tømme hurtigbufferen på Mac-en, og bør du? Les videre for å finne ut.

Hva er cacher, og hvorfor slette dem?

Cacher er midlertidige filer opprettet av operativsystemet og applikasjonene du bruker. De inkluderer midlertidige internettfiler, for eksempel bilder og HTML-dokumenter, laget av en nettleser som Safari eller Chrome.

Disse hurtigbufferfilene hjelper deg å navigere på Mac-en din raskere. Siden de lagrer disse dataene, sparer datamaskinen din tid fordi den ikke trenger å laste ned alt på nytt.

  Multitasking? Hvordan sette opp doble skjermer med HDMI

Dette bringer oss til et viktig poeng: du trenger vanligvis ikke å slette cacher. Med mindre du leter etter en rask og enkel måte å få tilbake litt ledig plass på, er det best å la dem være. Mange applikasjoner kjører sine egne oppryddingsrutiner for å forhindre at cacher blir ballonger til uhåndterbare størrelser.

Du bør sikkerhetskopiere Mac-en din før du tømmer cacher for å unngå å permanent slette noe viktig ved et uhell!

Slik tømmer du nettleserbufferen på en Mac

macOS støtter ulike nettlesere; standarden er Safari, som de fleste bruker. Vi viser deg hvordan du tømmer Safaris bufferfiler og hvor du finner alternativet i populære nettlesere. Følg disse instruksjonene:

 • Start Safari, mus opp til menylinjen og velg Innstillinger.
 • Gå til Avansert-fanen i innstillingsvinduet.
 • Sjekk alternativet Vis funksjoner for nettutviklere nederst.
 • Klikk nå på Utvikle i menylinjen og velg Tøm cacher fra rullegardinmenyen.
 • Google Chrome, for eksempel, har dette alternativet i delen Personvern og sikkerhet i nettleserens innstillinger. Noen nettlesere, som Microsoft Edge, samler hurtigbufferen med informasjonskapsler og andre nettleserdata. Men de har en bryter som lar deg velge kun cache-filer fra partiet.

  Slik sletter du Macens systembuffer

  For å tømme systembufferfiler som er spesifikke for brukerkontoen din, må du gjøre følgende:

    Reparer feil 523: Opprinnelsen er ikke tilgjengelig
 • Start Finder, og klikk deretter Gå > Gå til mappe fra menylinjen øverst.
 • I søkeboksen som vises, skriv ~/Library/Caches og klikk på det første resultatet.
 • Velg alle Mac-filene og -mappene du vil slette, og dra dem til papirkurven. Alternativt kan du Ctrl-klikke og velge Flytt til papirkurven.
 • Nå, Ctrl-klikk papirkurven på Dock og velg Tøm papirkurven.
 • Hvis du vil slette cacher knyttet til en annen brukerkonto, må du gå til den spesifikke brukerens cache-katalog. Du kan gjøre dette ved å endre mappeplasseringen i det andre trinnet til /Brukere/[username]/Bibliotek/Cache. Erstatte [username] med den aktuelle brukerkontoen.

  For å tømme systembufferfiler som deles mellom brukerkontoer, gå til /System/Library/Caches i stedet.

  Bruk apper til å tømme Mac-bufferen

  Mens du kan tømme disse cachene manuelt, gjør noen Mac-rengjøringsapper prosessen raskere. De er ganske nyttige for å lage ledig plass, så vi anbefaler dem hvis du vil legge til litt automatisert kontroll over Mac-lagringen.

  Vårt favorittvalg er CleanMyMac X på grunn av dets minimalistiske grensesnitt og innebygde antivirus. Det er ikke gratis, koster $39,95 per år, men du kan dra nytte av dens 7-dagers gratis prøveversjon for å tømme hurtigbufferen.

    Hvordan skjule eller slette Amazon-bestillingshistorikk

  Hvis du vil ha et gratis alternativ, bør du vurdere å installere OnyX i stedet. Gå til Vedlikehold, slå på cachene du vil slette i Rengjøringsdelen, og klikk på Kjør oppgaver. Den har også noen nyttige funksjoner, som planlagt oppstart og avslutning (som mangler i macOS Ventura og Sonoma).

  Uansett hvilken app du bruker, må du først gi den lagringstilgang ved å gå til Systeminnstillinger > Personvern og sikkerhet > Full disktilgang og aktivere bryteren for den appen. Ellers vil du ikke kunne bruke den riktig.

  Nedlasting: CleanMyMac X ($39,95 per år, gratis prøveversjon tilgjengelig)

  Nedlasting: OnyX (Gratis)

  Med mindre du har utrolig trangt om plass eller ønsker å feilsøke en bestemt app ved å slette cachen, bør du sannsynligvis la Mac-ens cache-filer være i fred. Det er mange måter å skape ledig plass på macOS uten å berøre cachene dine.

  Du kan flytte bibliotekene og sikkerhetskopiene av enheter andre steder, slette unødvendige store filer eller til og med koble en ekstern lagringsstasjon til Mac-en for å gi deg litt plass til å puste.

  x