Slik viser du bilde EXIF-data

De fleste bildene som tas i dag er tatt på smarttelefoner. Kameraet på en smarttelefon tar mer enn et bilde når det tar et bilde. Kameraet har tilgang til telefonens mange sensorer, data og enhetskonfigurasjoner, og mye av denne informasjonen er inkludert når et bilde tas. Hvis du for eksempel vil sjekke om et bilde ble tatt på en iPhone, kan du normalt sjekke ved å se på bildets EXIF-data.

Bilde EXIF-data

EXIF-data lagres av alle kameraer, ikke bare de på telefonene våre. Profesjonelle kameraer vil lagre informasjon om kamerainnstillingene som ble brukt til å ta et bilde, men telefonkameraer har tilgang til mer informasjon og derfor lagrer de mer av det som EXIF-data. For eksempel vil et bilde tatt på en telefon sannsynligvis inneholde lengde- og breddegradskoordinater for det nøyaktige stedet bildet ble tatt.

  Hvordan sette inn en klokke i PowerPoint

EXIF-data er ganske enkelt å se hvis du vet hvordan du ser det. Profesjonelle bildebehandlingsverktøy lar deg se på alt som er lagret, mens grunnleggende bildevisningsverktøy kanskje bare viser en liten delmengde av informasjonen i stedet for alt.

Vis bilde EXIF-data – Windows-filegenskaper

Filutforsker i Windows lar brukere se egenskaper for en fil. Dette er en grunnleggende oversikt og viser kanskje ikke alle dataene som er lagret for et bilde. Det er en rask måte å se EXIF-bildedata på.

Åpne Filutforsker.
Naviger til bildet du vil se EXIF-data for.
Høyreklikk på bildet og velg Egenskaper fra hurtigmenyen.
Gå til fanen Detaljer for å se EXIF-data.

  Forbedre iPhone-bærer og WiFi-signalstyrke med signalforsterker

Vis bilde EXIF-data – Windows IrfanView

Hvis du vil se hver eneste bit av informasjon som er lagret i EXIF-dataene til et bilde, trenger du en tredjepartsapp på Windows 10.

nedlasting og installer IrfanView (det er gratis).
Åpne bildet i IrfanView.
Trykk på E-tasten.
EXIF-data vil vises i et nytt vindu.

Vis bilde EXIF-data – macOS-forhåndsvisning

macOS kommer med et kraftig bildebehandlingsverktøy, men Finder selv kan vise grunnleggende EXIF-data som følger med et bilde.

Åpne Finder.
Naviger til bildet og åpne det i forhåndsvisning.
Gå til Verktøy>Vis inspektør.
Et vindu åpnes med flere faner som viser EXIF-dataene for bildet.

  Slik eksporterer eller sletter du Outlook.com-søkeloggen

Kan EXIF-data slettes?

EXIF-data kan slettes. For å slette EXIF-dataene, må du installere en tredjepartsapp for jobben. Det er mange gratis apper for både macOS og Windows som kan slette EXIF-data.

Bør du slette EXIF-data?

EXIF-data kan ofte være en sikkerhetsrisiko, for eksempel hvis du laster opp selfier på nettet, kan de inneholde stedsdata. Bildet kan gi bort hjemmeadressen din eller steder du ofte besøker. Det er normalt en god idé å slette EXIF-data fra personlige bilder som du planlegger å laste opp på nettet. Sletting av EXIF-data reduserer ikke kvaliteten på bildet.

Kan EXIF-data forfalskes?

EXIF-data kan forfalskes. Det er mange apper som kan redigere dataene, og hvem som helst kan endre hver enkelt informasjonsbit som er lagret for et bilde.