En fersk undersøkelse utført i samarbeid mellom PCMag og Hovedkort avslører at Avast samler inn data om brukernes nettleseraktivitet og videreselger disse opplysningene til tredjeparter. Dette markerer nok et tilfelle der kostnadsfri antivirusprogramvare benytter seg av datainnsamling som inntektskilde. For å opprettholde en gratis tjeneste, må antivirusleverandører generere inntekter på andre måter.
Oppdatering: Den 30. januar 2020 kunngjorde Avast at de ville legge ned datterselskapet Jumpshot, som var ansvarlig for salg av brukernes nettleserdata til markedsføringsfirmaer. Denne beslutningen kom som et resultat av den pågående kontroversen rundt selskapets datainnsamlingspraksis.
Avast: Dine nettleserdata selges videre
Dersom du er bruker av Avasts antivirusprogram, er det standard at din nettleserhistorikk registreres og videresendes til markedsføringsaktører via datterselskapet Jumpshot. Dette innebærer at bedrifter som betaler for tjenesten kan få innsyn i den komplette «klikkstrømmen», som gir et detaljert bilde av brukernes aktiviteter på nettet. PCMag beskriver det på denne måten:
De innsamlede dataene er så omfattende at kundene kan se hvert enkelt klikk brukerne gjør under en nettlesersøkt, ned til millisekundet. Selv om disse dataene ikke kobles til navn, e-postadresse eller IP-adresse, blir hver brukerhistorikk tildelt en enhets-ID som forblir konstant, med mindre Avast-produktet avinstalleres.
Avast hevder at dataene er «anonymisert», men både PCMag og Hovedkort har kunnet spore disse tilbake til enkeltpersoner. Eksempelvis, ved å vite hvilken Amazon-kunde som kjøpte et bestemt produkt på et spesifikt tidspunkt, kan man identifisere den «anonymiserte» personen og deretter undersøke vedkommendes nettleserhistorikk.
Datainnsamling via Avast-skrivebordsprogram
Med standardinnstillingene i Avast, blir din nettleserhistorikk solgt til markedsførere gjennom Jumpshot. Dataene blir ikke samlet inn via Avasts nettleserutvidelse, men via selve Avast-antivirusprogrammet på datamaskinen.
Under installasjonen av Avast blir du spurt om du ønsker å dele data. De fleste som klikker «Jeg er enig» er antakeligvis ikke klar over alle implikasjonene av dette samtykket.
Dersom du har Avast installert, kan du endre innstillingene for datainnsamling ved å åpne Avast-programmet, gå til Meny > Innstillinger > Generelt > Personvern, og deaktivere relevante alternativer.
Det anbefales generelt å avinstallere Avast helt, men om du ønsker å beholde programmet og bare stoppe datainnsamlingen, er det altså slik du gjør det.
Nettleserutvidelser: Bare en del av problemet
Antivirusprogramvare inkluderer ofte nettleserutvidelser som også samler detaljert data for markedsføringsformål. I oktober 2019 beskrev Wladimir Palant, skaperen av Adblock Plus, hvordan flere Avast-nettleserutvidelser innhenter og overfører data om brukernes nettleserhistorikk. En lignende praksis ble også observert i en AVG-nettleserutvidelse, noe som ikke er overraskende siden Avast kjøpte AVG for noen år siden.
Både Google og Mozilla grep inn og fjernet disse utvidelsene fra Chrome Nettmarked og Mozilla Addons-siden til Avast foretok endringer. Disse er nå tilgjengelige igjen, men det er uklart i hvilken grad datainnsamlingen er begrenset. Avast opptrer imidlertid mer transparent i sine personvernregler nå.
Selv om Google og Mozilla kan kontrollere hva antivirusleverandørers nettleserutvidelser får lov til å gjøre, er det ingen som hindrer selskap som Avast fra å samle inn data via sine desktopapplikasjoner. Dette kan være en forklaring på hvorfor Avast driver en slik omfattende datainnsamling.
Det anbefales ikke å installere antivirusleverandørenes nettleserutvidelser, men du kan ikke unngå personvernproblemer bare ved å unnlate å installere disse.
Gratis antivirus: Prisen betales på en annen måte
Gratis antivirusprogramvare må generere inntekter på en eller annen måte, og det er derfor ikke overraskende at selskaper som Avast har tydd til å samle og selge brukernes data.
Tidligere har Avast til og med integrert en «shopping»-funksjon som la til reklame på andre nettsteder under surfing. Avast praktiserer ikke dette lenger, men datainnsamlingen virker ikke som et brudd med selskapets tidligere praksis.
Som vi tidligere har påpekt, er gratis antivirusprogramvare ikke lenger fullstendig «gratis». Mange antivirusleverandører har begynt å endre standard søkemotor, endre nettleserens startside, og integrere ekstra programvare i installasjonsprosessen. I dag sporer antakelig mange andre antivirusprogrammer din nettleseraktivitet og selger disse dataene videre.
Hvilken antivirusprogramvare unngår dataspionasje?
Det er ikke nødvendigvis slik at all gratis antivirusprogramvare sporer deg. Vi har ikke testet alle antivirusprodukter på markedet. Noen tilbyr gratis prøveversjoner som ikke samler inn og selger data, men i stedet forsøker å selge deg den betalte versjonen.
Wladimir Palant, som avdekket datainnsamlingen i Avast og AVGs nettleserutvidelser, har i en kommentar uttalt at han ikke har funnet indikasjoner på at Kasperskys gratis antivirus spionerer på brukerne. Det bør likevel nevnes at Kaspersky i 2019 injiserte en unik identifikator i nettrafikken, noe som ville gjort det mulig å spore brukere på nettet.
Vi anbefaler Microsofts Windows Defender, som er integrert i Windows 10. Microsofts antivirus har ingen annen agenda enn å beskytte datamaskinen din mot skadelig programvare. Det sporer ikke din nettleseraktivitet, og forsøker ikke å selge deg ekstra programvare. Det skal dog nevnes at Microsoft tilbyr mer avanserte sikkerhetsløsninger for bedrifter.
Vi anbefaler også Malwarebytes som vi anser å være effektivt for å oppdage og fjerne skadelig programvare. Gratisversjonen av Malwarebytes kjører ikke i bakgrunnen, men tilbyr manuelle skanninger. Malwarebytes tjener inntekter på Premium-abonnementer i stedet for å spore brukerne.