Spionerer antivirusprogrammet ditt virkelig på deg?

Avast samler inn brukernes nettleserhistorikk og selger dataene til tredjeparter, ifølge en felles undersøkelse av PCMag og Hovedkort. Dette er bare det siste eksemplet på gratis antivirusprogramvare som høster data. Tross alt må det gratis antiviruset tjene penger på en eller annen måte.

Oppdatering: 30. januar 2020, Avast annonsert det vil stenge ned til Jumpshot-datterselskapet, som solgte brukernes nettleserhistorier til markedsførere.

Avasts samler inn og selger nettleserloggen din

Bruker du Avasts antivirus? Som standard samler Avast nettsurfaktiviteten din og tilbyr den til markedsførere gjennom et datterselskap som heter Jumpshot. Selskaper som betaler Avast kan se full «clickstream-data» for å se hva Avast-brukere gjør på nettet. Her er hvordan Michael Kan formulerer det på PCMag:

Dataene som samles inn er så detaljerte at klienter kan se de individuelle klikkene brukerne gjør på nettleserøktene, inkludert tiden ned til millisekundet. Og selv om de innsamlede dataene aldri er knyttet til en persons navn, e-postadresse eller IP-adresse, blir hver brukerhistorikk likevel tildelt en identifikator kalt enhets-ID, som vil vedvare med mindre brukeren avinstallerer Avast antivirusproduktet.

  Skann og rediger utskrevne bilder i bulk på din iPhone ved hjelp av Pic Scanner

Avast sier at disse dataene er «anonymisert», men PCMag og hovedkort var i stand til å koble dem til enkeltpersoner. Hvis du for eksempel vet hvilken Amazon-bruker som kjøpte et spesifikt produkt på et bestemt sekund på en bestemt dato, kan du identifisere den «anonymiserte» personen og deretter se tilbake gjennom nettleserloggen deres.

Avast høster dataene gjennom sitt skrivebordsantivirus

Hvis du har Avast installert med standardinnstillingene, selges nettleserloggen din til markedsførere gjennom Jumpshot. Disse dataene samles ikke inn gjennom Avasts nettleserutvidelse. I stedet samles det inn gjennom hovedskrivebordet Avast antivirusapplikasjon.

Når du installerer Avast, vil du se en melding som spør om du vil dele data. De fleste som klikket «Jeg er enig» skjønte sannsynligvis ikke alt de var enig med også.

Hvis du har Avast installert, kan du åpne Avast-applikasjonen og gå til menyen > Innstillinger > Generelt > Personvern for å kontrollere hvilke data som samles inn og deles. Deaktiver alternativene for datadeling her.

Vi anbefaler bare å avinstallere Avast. Men hvis du vil la den være installert og deaktivere datainnsamlingen, er det her du gjør det.

Nettleserutvidelser er bare en del av problemet

Antivirusprogramvare pakker ofte nettleserutvidelser som samler inn detaljerte data for markedsføringsformål. I oktober 2019, Adblock Plus-skaper Wladimir Palant katalogisert måten flere Avast-nettleserutvidelser samler inn og overfører data om folks nettleserhistorier. En AVG-nettleserutvidelse gjorde det samme også – det er ikke overraskende, ettersom Avast kjøpte AVG for noen år siden.

  Hvordan fungerer laser- og lampeprojektorer, og hvilke passer for deg?

Google og Mozilla slått ned, fjerner nettleserutvidelsene fra Chrome Nettmarked og Mozilla Addons-nettstedet inntil Avast gjorde noen endringer. De er nå tilgjengelige for nedlasting igjen. Det er ikke klart nøyaktig hvor mye datainnsamlingen var begrenset, men Avast er også mer «gjennomsiktig» i sin personvernpolicy.

Mens Google og Mozilla kan slå ned på hva et antivirusselskaps nettleserutvidelser kan gjøre, er det ingen som stopper et selskap som Avast fra å samle inn data ved å bruke skrivebordsapplikasjonen. Det kan være en grunn til at Avast engasjerer seg i slik engrosdatainnsamling gjennom sin skrivebordsapplikasjon.

Vi anbefaler ikke å installere antivirusnettleserutvidelsene, men du kan ikke unngå personvernproblemer bare ved å unngå nettleserutvidelsene.

Gratis antivirusprogramvare må betales for på en eller annen måte

Gratis antivirusprogramvare må på en eller annen måte tjene penger, så det er ingen overraskelse at selskaper som Avast har vendt seg til å samle inn og tjene penger på kundenes data.

Tidligere har Avast til og med innlemmet en «shopping»-funksjon som la til annonser på andre nettsider mens du surfer. Avast gjør ikke det lenger, men datainnsamlingen føles ikke helt ute av karakter.

  Hvordan sette opp aliaser på Ubuntu

Som vi påpekte tilbake i 2015, er gratis antivirusprogramvare egentlig ikke «gratis» lenger. Mange antivirusselskaper har vendt seg til å endre standardsøkemotoren din, bytte nettleserens hjemmeside og integrere ekstra programvare «tilbud» i installasjonsprogrammene deres. I dag sporer mange andre antivirusprogrammer sannsynligvis surfingen din og selger antagelig disse dataene.

Hvilken antivirusprogramvare sporer deg ikke?

Ikke alle gratis antivirus sporer deg nødvendigvis. Vi har ikke undersøkt alle antivirus der ute. Noen kan tilby en gratis prøveversjon som ikke samler inn og selger data, i stedet prøver å selge deg selskapets betalte antivirusprodukt.

For eksempel Wladimir Palant, som avslørte datainnsamlingen i Avast og AVGs nettleserutvidelser, sa som svar på en kommentar om at han ikke har funnet noen indikasjon Kasperskys gratis antivirus spionerer på sine brukere. Tilbake i 2019 var Kaspersky imidlertid tidligere injisere en unik identifikator inn i nettsurfingstrafikk som ville ha gjort det mulig for brukerne å bli identifisert på nettet.

Vi anbefaler Microsofts Windows Defender, som er integrert i Windows 10. Microsofts antivirus har ingen agenda utover å holde skadevare fra datamaskinen din. Den sporer ikke nettsurfingen din. Den prøver ikke å selge deg ekstra programvare, selv om Microsoft tilbyr mer avansert sikkerhetsprogramvarekontrakter for bedrifter.

Vi liker og anbefaler også Malwarebytes, som vi har funnet gjør en god jobb med å oppdage og fjerne søppelprogramvare. Gratisversjonen av Malwarebytes kan ikke kjøres i bakgrunnen. Den tilbyr kun manuelle skanninger. Malwarebytes tjener penger på Premium-abonnementer i stedet for å spore brukerne.