tipsbilk.net

Stadier, strategier, ledelse og mer

Produktets livssyklus kan være et kraftig verktøy for markedsførere og beslutningstakere i et selskap for å forbedre sine markedsføringsstrategier, planer og kundelojalitet, optimalisere kostnadene og se bedre fortjenestemarginer.

Hvert produkt har en livssyklus, enten det er en bil, medisinsk utstyr, kosmetikk, smarttelefoner eller noe annet.

Å vite når du skal lansere et produkt, gjøre nødvendige forbedringer, fjerne det fra markedet eller lage et nytt er avgjørende for å forbli konkurransedyktig i markedet og tjene penger.

I denne artikkelen vil jeg diskutere produktets livssyklus, dens stadier, strategier for hvert trinn, eksempler og fordeler.

Hva mener du med produktets livssyklus?

Hele levetiden til et produkt i det øyeblikket det går i utvikling til det er utgått fra markedet, kalles produktets livssyklus. Det inkluderer ulike stadier:

 • Produktutvikling ved hjelp av egnede ferdigheter, verktøy, teknikker og prosesser
 • Introduksjon i markedet for tiltenkte brukere
 • Vekst, når produktets etterspørsel, salg og popularitet øker
 • Modenhet, når produktet har oppnådd maksimal suksess og har begynt å vise en viss nedgang
 • Nedgang er når produktets popularitet og salg raskt avtar og derfor fjernes fra et marked.

Produktets livssyklus er et nyttig verktøy for markedsførere, produktledere og andre viktige interessenter i et selskap. Det hjelper dem å finne ut det mest passende tidspunktet for å lansere et produkt eller en tjeneste, starte utviklingen og designen, lage markedsføringsstrategier, redusere eller øke prisene, tilby rabatter til et passende tidspunkt, utvide rekkevidden til nye land eller markeder, eller slutte sin produksjon.

Eksempel på produktets livssyklus (casestudie)

La oss ta iPhones som et eksempel. iPhones er av høy kvalitet, enten du snakker om deres kvalitet, funksjoner eller sikkerhet, og æren går til utviklingsteamet og viktige beslutningstakere.

Kilde: eple

Når produksjonen er ferdig, lanseres de i visse markeder med etterspørsel. De holder prisene høye for hovedsakelig å tiltrekke seg premiumkunder. På dette stadiet holder de også salgs- og markedsføringskostnadene høye. Etterspørselen begynner å øke når den nærmer seg vekststadiet. Mer markedsføring gjøres for å nå flere målgrupper, og salget øker kraftig.

I modenhetsfasen kan salget avta etter hvert som konkurransen øker. Dette fortsetter til sakene begynner å avta når bedre produkter med avansert teknologi og funksjoner introduseres.

Hvordan fungerer produktets livssyklus?

Virker ikke produktets livssyklus analog med livet til et menneske?

Jeg tror det gjør det.

Et menneskes liv begynner i livmoren, hvor det begynner å utvikle seg til ni måneder. Deretter blir babyen født til verden. De begynner da å vokse i form av intellekt, høyde, kroppsmasse osv. opp til en viss alder. De studerer, velger yrke og bygger et liv for seg selv, og er på toppen av sin helse og karriere.

Deretter modnes de og helse- og inntektskildene deres begynner å vise en innledende nedgang. De dør på grunn av en sykdom, ulykke eller rett og slett alder og forlater den fysiske verden. Dette markerer slutten på et menneskes livssyklus.

På samme måte begynner livssyklusen til et produkt i hodet til produktteam, beslutningstakere og interessenter. De begynner å utvikle produktet med hver av dets deler eller funksjoner. Når produktutviklingen er fullført, lanserer selskapet produktet i markedet.

Deretter begynner produktet å oppnå vekst med tiden ved hjelp av de riktige markedsføringsstrategiene. På dette stadiet viser produktet selskapet større salg, inntekter og berømmelse. Så kommer det et punkt når produktet møter mye konkurranse og markedsmetning og til slutt begynner å avta salg og popularitet.

  Implementere Preload, Prefetch, Preconnect i WordPress

Med rask nedgang fjernet selskapet til slutt produktet fra markedet. Dette markerer slutten på produktets livssyklus.

Nå vet du hvor mye de ligner 😊

Stadier av produktets livssyklus

#1. Utviklingsstadiet

Basert på typen virksomhet vil du planlegge å utvikle et produkt. Dette setter i gang produktets livssyklus, hvor du må bestemme hvilken type produkt som skal utvikles. For eksempel, hvis du er et mobilt produksjonsselskap, vil du kanskje lage en ny smarttelefon med unike funksjoner og utseende som kan lokke målkundene dine.

Dette krever mange diskusjonsøkter med produktteamet ditt, investorer og andre interessenter. Du må brainstorme mange aspekter av produktet for hele livssyklusen. Du må planlegge hvert trinn og lage solide strategier for å nærme deg hvert trinn.

Det innebærer grundig markedsundersøkelse, vurdering av smertepunktene til kunder, konkurrentundersøkelser, bedriftens evner til å løse disse smertepunktene gjennom en løsning, og mer.

Når du er ferdig, kan du begynne å utvikle produktet ved å bruke ressursene dine, teamekspertisen og andre faktorer. Du vil starte med en prototype og teste den for å evaluere funksjonaliteten. Hvis du oppdager problemer, korriger dem umiddelbart. Deretter kan du produsere noen fullverdige produkter og introdusere dem til målmarkedet.

#2. Introduksjonsstadiet

Neste opp er introduksjonsstadiet, når du lanserer produktet ditt på markedet. Det er tilrådelig å introdusere et parti med produkter i en mindre region for å evaluere hvordan det fungerer. I dette stadiet må du lage effektive markedsføringsstrategier for produktet for å markedsføre det før målgruppen.

For det må du finne ut hvor det er mer sannsynlig at publikum legger merke til produktet. Det kan være sosiale mediekanaler, YouTube, TV, reklametavler osv. Ut fra det, lag din merkevare og produktmeldinger og skreddersy annonser. Vis din USP, unike funksjoner og andre fordeler kunder kan benytte seg av med produktet.

Som et resultat kan du være vitne til innledende salg, og det vil vokse sakte med tiden, gitt produktet har potensial. På dette stadiet bør du vurdere å ta tilbakemeldinger fra kunder fra de som har brukt produktet.

Denne inngangen vil hjelpe deg å oppdage problemer i produktet, slik at du kan løse dem og lansere flere produkter på markedet med forbedrede versjoner. Fortsett å gjenta og forbedre produktet for å møte kundenes behov og øke salget.

#3. Vekststadium

I en produktlivssyklus er vekststadiet der produktet ditt har vunnet popularitet i markedet og konsekvent gir deg salg og inntekter. Her fortsetter produktetterspørselen å øke. Det betyr at konkurransen også vil øke i markedet. Andre merker vil kanskje sabotere strategiene dine eller replikere dem.

Dermed må du strebe etter å slå konkurrentene ved å vurdere og forbedre dine metoder og strategier. I dette stadiet er det også viktig å holde tritt med kundens forventninger ved å opprettholde kvaliteten på produktet. Du kan til og med forbedre kvaliteten og bruken ved å introdusere flere funksjoner til den.

Fortsett å ta tilbakemeldinger fra kunder i ulike kanaler og ta opp problemer proaktivt for å gi inntrykk av at du faktisk bryr deg om kundene. Videre kan du nå planlegge å utvide produktdekningen til andre regioner, hvis det er aktuelt. For dette må du forstå den nye markedsdynamikken, utfordringene og konkurrentene grundig, og finne ut måter å takle dem på.

Når det er gjort, introduser det i markedet og kjør enda bedre markedsføringsstrategier i større skala. Dette vil skape lysere muligheter for å generere høyere salg, inntekter og avkastning på investeringen (ROI). Du kan bruke overskuddet til å investere i å skape flere produkter, opprettholde driften og utvide virksomheten din.

  Slik sletter du en Badoo-konto

#4. Modenhetsstadiet

Etter vekststadiet fortsetter produktet å være populært og tiltrekke seg salg. Du kan si at markedet for produktet har blitt mettet. Du kan verken se vekst eller nedgang nevneverdig i markedet. Her er konkurransen høyere enn noen gang, og det finnes mange lignende produkter på markedet fra forskjellige merker.

På dette stadiet må du fortsette å beholde kunder ved å bruke ulike strategier som å bygge sterkere relasjoner, jobbe med tilbakemeldinger osv.

Ingen produkter vil imidlertid forbli i markedet, uansett hvor bra det er, siden teknologier, teknikker og kundekrav endres. Det er her du vil merke at salget har begynt å synke. Selv om det ikke synker raskt, øker ikke salgstallene så raskt. Dette er modenhetsstadiet i et produkts livssyklus.

I dette stadiet kan også markedsførings- og produksjonskostnadene reduseres. Så hvis du fortsatt ønsker å tjene penger, gi kundene flere fordeler, som større rabatter, attraktive tilbud osv. slik at de kjøper mer fra deg.

#5. Decline Stage

Et produkts salg og markedsandel begynner å synke raskt uansett hvor mye innsats du legger ned når det går inn i nedgangsfasen. Dette kan skje på grunn av mange årsaker – utdatert teknologi, konkurranse, kundepreferanser og så videre.

Folk ser alltid etter bedre produkter som er avanserte, brukervennlige, rike på funksjoner og som fortsatt er rimelige for dem. Når de finner noe bedre, kommer de til å bytte til det.

Så hvis produktet ditt kommer inn på dette stadiet, vil jeg foreslå at du slutter å produsere eller markedsføre det og sparer kostnadene. Hvis det er mulig, kan du innovere og relansere produktet med forbedrede versjoner.

Mange merker begynner også å selge det samme produktet til andre markeder eller land der etterspørselen fortsatt er der. Alternativt kan du lage et nytt, avansert produkt som kan møte moderne krav.

Hvorfor bør du bry deg om produktets livssyklus?

 • Effektiv produktadministrasjon: Produktlivssyklus lar markedsførere og beslutningstakere finne ut i hvilket stadium produktet deres befinner seg. På denne måten blir det enklere å administrere produktet, som kostnadene, funksjonene og andre aspekter.
 • Forbedrede strategier: Basert på stadiet til et produkt kan du lage passende strategier for markedsføring, distribusjon av ressurser og bruk av de riktige ferdighetene og metodene. Dette vil hjelpe deg med å utsette produktnedgang og forlenge livssyklusen.
 • Bedre beslutningstaking: Enten du lanserer et produkt eller fjerner det fra hyllene, kan du ta bedre beslutninger om produktet ditt til rett tid.
 • Økning i avkastning: Med forbedrede strategier og beslutninger kan produktets livssyklus gi en forbedret avkastning på investeringen din. Du kan høste maksimalt utbytte av markedsføringstiltak, spare kostnader og optimalisere driften.
 • Øk kundelojalitet: Ved å forbedre produktet og kundeservicen i ulike stadier, kan du se bedre kundelojalitet og -tilfredshet.
 • Tilpasning til endringer: Å vite når du skal forbedre produktet ditt, avslutte det eller lansere et nytt produkt gjør det enkelt å tilpasse seg endringer og forbli relevant i markedet.

Strategier for produktlivssyklusstyring

Produktlivssyklusstyring (PLM) refererer til prosessen med å administrere et gitt produkt i hvert stadium av dets livssyklus, fra utvikling og introduksjon til vekst, modenhet og nedgang, gjennom ulike styringsstrategier.

#1. Strategier for utviklingsstadiet

Utviklingsstadiet krever en samarbeidende tilnærming fra ulike avdelinger i et selskap for å skape et produkt av høy kvalitet for å løse kundenes smertepunkter. Ikke bare produktutviklingsteamet, men beslutningstakere, markedsteam og andre interessenter må også delta aktivt.

Du kan diskutere planen din med teamet ditt, lytte til alles innspill og velge den beste planen for å nærme deg produktets utvikling og andre stadier. Dette vil bestemme løpet av livssyklusen.

  Slik setter du inn en PDF-fil i Excel

Velg de riktige ferdighetene og talentene i utviklingsteamet og akkumuler tilstrekkelige midler til å opprettholde produksjon, markedsføring og andre kostnader. Du må også styrke arbeidsstyrken din med avanserte verktøy og teknikker for å akselerere produksjonen.

#2. Strategier for introduksjonsstadiet

Når du introduserer produktet på markedet, kan det være lurt å gjøre det i en liten region i utgangspunktet. Vurder hvordan den presterer der ved å ta hensyn til salgstall og tilbakemeldinger fra kunder. Det vil hjelpe deg å forstå de underliggende problemene som kundene står overfor. Løs dem umiddelbart og lanser dem i et større område.

I dette stadiet må du strebe etter å generere interesse for produktet ditt i øynene til målkundene dine. Dette krever bevissthet, effektiv markedsføring og å skille seg ut fra andre merker og deres produkter. Du kan gjøre det med PR, influencer marketing, sosiale medier osv., for å få folk til å snakke om produktet.

Prøv dessuten å holde prisene konkurransedyktige i bedriftssegmentet. Du kan også tilby gratis prøver eller prøveversjoner av produktet, spesielle lanseringspriser osv.

#3. Strategier for vekststadiet

Markedsføring bør være det største fokuset for bedrifter når et produkt er i vekststadiet. Det er når produktet ditt er populært og salg og inntekter øker betydelig.

Lag sterkere markedsføringsbudskap og få dem til å nå publikum gjennom ulike kanaler der målgruppen kan se dem. Det kan være TV-annonser, YouTube-annonser, sosiale medier-annonser osv.

Fortsett å komme tilbake før publikummet ditt, slik at de velger deg hver gang. Gjennomfør skikkelig markeds- og forbrukerundersøkelser før du går inn i det nye markedet og setter prisene strategisk.

Videre kan du legge til flere funksjoner til produktet ditt eller gi ut oppgraderinger for å tilpasse deg voksende teknologier og møte publikumsbehov. Du kan også jobbe med andre områder av virksomheten din, for eksempel å forbedre kundeopplevelsen og løse problemer hentet fra tilbakemeldinger.

#4. Strategier for modenhetsfasen

Med konkurranse som øker betydelig og markedsmetning, avtar salget og veksten når produktet ditt når denne fasen. Dermed må du lage strategier for å forlenge produktets livssyklus for å beholde markedsandelen og fortsette å tjene penger i lengst mulig tid.

For dette, forbedre produktet ved å jobbe med dets underliggende problemer og legge til verdifulle funksjoner. Du kan fornye merkevaren og emballasjen for å lokke forbrukere. Vurder å revurdere markedsføringsstrategiene dine og forbedre dem. I tillegg kan du justere prisene for å øke salget samtidig som du tjener penger. Gi attraktive rabatter og tilbud og forbedre kundeopplevelsen.

#5. Strategier for nedgangsfasen

Siden produktets salg og vekst går ned, må en bedrift optimere produktdistribusjonen og salgskanalene samtidig som tapene holdes på et minimum. Du bør også effektivisere driften og kundeservicen for å sikre at kundene kun får det beste produktet og tjenesten fra deg.

I tillegg kan det være lurt å redusere kostnadene eller gi flere rabatter og tilbud for å øke salget. Spør du meg, må ikke en bedrift gi ut produktvariasjoner i denne fasen. I stedet kan du prøve å krympe dekningsområdet ditt, og kun fokusere på lønnsomme områder. Ta mer vare på dine lojale kunder og gi dem grunner til å stole på deg.

Men hvis produktet ikke lenger er lønnsomt i målmarkedet, kan du avslutte det helt. Eller du kan flytte den til et annet marked der det er etterspørsel etter produktet ditt.

Konklusjon

Jeg håper denne artikkelen gir deg en ide om produktets livssyklus og stadier, slik at du kan lage passende strategier for produktene dine. Dette vil hjelpe deg med å forbedre salg, inntekt og kundelojalitet.

Deretter kan du også utforske noen beste PIM-programvare for å administrere produktdataene dine effektivt.

x