Windows

Tilpass Windows 11-oppgavelinjen fullstendig – komplett veiledning

Windows 11-oppgavelinjen oppfører seg annerledes enn de tidligere versjonene. Høyreklikkmenyen er annerledes, innstillingene har blitt fullstendig overhalt, og til og med å feste ikoner til oppgavelinjen fungerer annerledes.

Etter å ha installert Windows 11, er det første du sannsynligvis vil legge merke til endringene på oppgavelinjen. Det er en haug med nye ikoner alle flyttet til midten mens Cortana ser ut til å bli degradert fra resepsjonsjobben. Disse endringene på forhånd er bare toppen av isfjellet.

Hvis du har problemer med å tilpasse den nye Windows 11-oppgavelinjen, har vi dekket deg. Vi vil vise deg hvordan du justerer oppgavelinjen i Windows 11 etter eget ønske og deler også noen hacks for å få tilgang til funksjoner som ikke lenger er offisielt tilgjengelige i Windows 11.

Fjern standardikonene.

Det er noen få ikoner på oppgavelinjen som standard som ikke kan fjernes ved å bruke løsne-funksjonen. Bortsett fra Start-menyen, kan du fjerne de andre ikonene ved å bruke oppgavelinjeinnstillingene. Høyreklikk på oppgavelinjen og klikk deretter på alternativet Oppgavelinjeinnstillinger.

Her øverst vil du se alle standardelementene på oppgavelinjen med en veksleknapp ved siden av dem. Bare slå av elementene du ikke vil se på oppgavelinjen, og de vil bli fjernet.

Flytt oppgavelinjeikonene til venstre.

Jeg har ikke noe imot oppgavelinjeikoner i midten, men jeg flyttet dem likevel til venstre på grunn av Start-menyen. I midten må jeg rette musen for å klikke på Start-menyen. Men i det ytterste venstre hjørnet kan jeg bare blindt bevege musen i retning nederst til venstre, og det fungerer, noe som sparer meg for litt fokus.

Hvis du også vil flytte oppgavelinjeikonene til venstre, går du bare til oppgavelinjeinnstillingene som vi gjorde ovenfor. Her blar du ned og åpner oppgavelinjens atferdseksjon. Etterpå velger du Venstre i oppgavelinjejusteringsalternativet.

  Slik kjører du System File Checker (SFC) i Windows 11/10

Fest ikoner til oppgavelinjen

Hvis du liker bekvemmeligheten med å bruke dra-og-slipp-funksjonen til å feste ikoner til oppgavelinjen, vil det dessverre ikke fungere i Windows 11. Foreløpig må du bruke de andre metodene for å feste appen til oppgavelinjen. Det enkleste ville være å søke etter appen ved hjelp av Windows Search og deretter høyreklikke på den og velge Fest til oppgavelinjen.

For å gjøre det fra Windows Utforsker, må du først høyreklikke på app-ikonet og velge alternativet Vis flere, og deretter vil du se alternativet Fest til oppgavelinjen.

Aktiver automatisk skjul på oppgavelinjen

Windows 11 beholder automatisk skjul-funksjonen som i tidligere versjoner, og den kan finnes i oppgavelinjeinnstillingene. Rull ned i oppgavelinjeinnstillingene og åpne delen for oppgavelinjeatferd. Merk av i avmerkingsboksen ved siden av alternativet Skjul oppgavelinjen automatisk. Nå, med mindre du holder musepekeren over oppgavelinjeområdet, vil oppgavelinjen forbli skjult.

Gjør Windows 11-oppgavelinjen gjennomsiktig.

Du kan også få oppgavelinjen til å endre fargen i henhold til bakgrunnen og få den til å se gjennomsiktig ut. Du må gjøre det fra Windows 11-innstillingene, slik:

Klikk på Start-menyen og velg Innstillinger fra den.

Velg her Personalisering i venstre panel og klikk deretter på Farger.

Aktiver nå alternativet Transparency Effects, og det vil gjøre oppgavelinjen gjennomsiktig.

Skjul/vis systemstatusfeltikoner.

I tidligere versjoner av Windows kunne du enkelt skjule/vise ikoner i systemstatusfeltet rett fra oppgavelinjen. I Windows 11 endres imidlertid navnet på systemstatusfeltet til oppgavelinje-overflyt, og du må administrere det fra oppgavelinjeinnstillingene.

I oppgavelinjeinnstillingene er det en dedikert del for oppgavelinjehjørneoverflyt. Du kan klikke på den for å åpne alle appene som kan vise ikonet på oppgavelinjens hjørneoverflyt. Du må individuelt slå på/av apper her for å skjule/vise ikonene deres i høyre hjørne av oppgavelinjen.

Deaktiver Vis skrivebord-knappen på oppgavelinjen

Vis skrivebord-knappen på oppgavelinjen er mye mindre i Windows 11 og viser ikke skrivebordet når du holder musepekeren på det. Men hvis du fortsatt ikke er interessert i å bruke denne funksjonen og føler at den tar unødvendig plass på oppgavelinjen, kan du deaktivere den.

  Hvordan fikse Outlook-søk som ikke fungerer på Windows 10

Gå til oppgavelinjeinnstillingene og åpne oppgavelinjens atferdseksjon. Fjern her merket for alternativet Velg det fjerne hjørnet av oppgavelinjen for å vise skrivebordet, og knappen vil bli fjernet.

Endre fargen på oppgavelinjen.

Du kan også bruke egendefinerte farger for oppgavelinjen som ikke vil bli påvirket av fargen på temaet ditt. Slik gjør du det:

I Windows 11-innstillingene klikker du på Personalisering i venstre panel og velger deretter Farger.

Velg her Egendefinert i delen Velg modus og Mørk i delen Velg standard Windows-modus.

Rull nå ned og aktiver alternativet Vis aksentfarge på Start og oppgavelinjen.

Sett deretter aksentfargealternativet til Manuell og velg hvilken som helst farge du liker nedenfor for å velge som oppgavelinjefarge. Du kan også åpne fargehjulet ved å klikke på alternativet Egendefinerte farger for å angi en egendefinert farge.

Flytt oppgavelinjen til toppen.

De tidligere versjonene av Windows tillot deg å flytte oppgavelinjen til toppen, venstre eller høyre side, men Windows 11 har tvunget den til å holde seg nederst. Hvis du fortsatt vil flytte oppgavelinjen i Windows 11, må du redigere Windows-registeret.

Selv da er det ingen garanti for at oppgavelinjen vil fungere etter hensikten, da det ikke er en offisiell løsning. Fra mine erfaringer og hva andre brukere har rapportert, vil flytting av oppgavelinjen til venstre eller høyre bryte den fullstendig. Så det eneste alternativet er å flytte den til toppen. Selv på toppen er Start-menyen justert litt til venstre sammenlignet med knappen.

Så før du følger instruksjonene nedenfor, husk at oppgavelinjen kanskje ikke fungerer som tiltenkt etter endringene.

Åpne Windows-registeret ved å bruke søkefeltet eller trykke på Windows+R-tastene og bruke Kjør-kommandoen regedit.

Gå her til den nedenfor nevnte stien. Du kan enten kopiere den og lime den inn i registersøkefeltet øverst eller manuelt åpne nevnte mapper i rekkefølge.

  Ta tilbake WP8 Music-appen til Windows Phone 8.1

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerStuckRect3

I StuckRect3 åpner du Innstillinger-tasten ved å dobbeltklikke på den, og du vil se en haug med verdier.

I den andre raden under FE-kolonnen endrer du verdien fra «03» til «01» og klikker på OK.

Du må starte Windows Utforsker på nytt for å se endringene. Bare trykk Ctrl+Shift+Esc-tastene for å åpne Oppgavebehandling, og høyreklikk her på Windows Utforsker-prosessen og velg Start på nytt. Hvis du foretrekker det, kan du også starte PC-en på nytt, og endringene trer i kraft.

Endre størrelsen på oppgavelinjen.

Hvis du vil ha en bedre oversikt over oppgavelinjens ikoner eller ønsker å få plass til flere ikoner på oppgavelinjen, kan du gjøre det ved å øke eller redusere størrelsen på oppgavelinjen. Du må imidlertid redigere registret for å få dette til. Men ikke bekymre deg, dette lille hacket vil ikke ødelegge oppgavelinjen. Her er hva du må gjøre:

Åpne registeret igjen og få tilgang til følgende plassering som jeg viste ovenfor.

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAvansert

Mens Avansert-mappen er valgt, høyreklikker du på en tom plass i høyre panel og velger Ny > DWORD (32-biters) verdi.

Navngi denne nye nøkkelen TaskbarSi og dobbeltklikk på den for å åpne den.

Under Verdidata endrer du verdien til 0, 1 eller 2 for å endre størrelsen til henholdsvis liten, middels eller stor. Her er mediet standardstørrelsen på Windows 11-oppgavelinjen.

Når du er ferdig, klikk på OK og start Windows Utforsker på nytt som vist ovenfor for å la endringene tre i kraft.

Siste tanker 👨‍💻

Sammen med disse tilpasningsalternativene vil jeg også anbefale deg å prøve ut tredjepartsverktøy for å tilpasse oppgavelinjen ytterligere og til og med få fjernet funksjoner i Windows 11. ExplorerPatcher er et godt erstatningsverktøy for oppgavelinjen for dette formålet. Du kan til og med prøve noen Windows 10 Start-menyalternativer. Mange av dem fungerer fint i Windows 11.

x