Root Android-telefonen din? Fordeler, ulemper og hvorfor du kanskje ikke trenger det lenger!

Viktige punkter å huske

  • Android har utviklet seg betydelig, noe som har redusert behovet for rooting. Standardprogramvaren (lager-ROM) er blitt bedre, og produsentene leverer flere oppdateringer til operativsystemet.
  • Rooting kan likevel være fordelaktig for å installere egendefinerte ROM-er og sikre tilgang til de nyeste Android-versjonene, spesielt for rimeligere eller mindre kjente enheter.
  • Rooting kan hindre de fleste finansapplikasjoner i å fungere og øke risikoen for sikkerhetsproblemer.

Tidligere var det vanlig for mange Android-brukere å roote den nye telefonen sin. Dette var nødvendig for å fikse problemer, legge til nye funksjoner og forbedre batterilevetiden. Men Android har utviklet seg mye siden den gang. Er det derfor nødvendig å roote enheten din i dag?

Grunner til å roote en Android-enhet

Selv om mange av de viktigste grunnene til å roote er utbedret, finnes det fortsatt gode argumenter for å roote og modifisere Android, fra ytelsesforbedringer til sikkerhetsoppdateringer.

Installer tilpassede ROM-er og OS-oppdateringer

Muligheten for å installere en tilpasset ROM er fortsatt det største trekkplasteret for modding av Android. Teknisk sett er ikke rooting nødvendig for dette, en ulåst bootloader og en tilpasset gjenoppretting er tilstrekkelig, men disse går ofte hånd i hånd. Ved å roote telefonen kan man benytte en app for automatisk flashing som ROM-installasjonsprogram, og tilpassede ROM-er er ofte forhåndsrootet.

Før i tiden var det essensielt for entusiaster å bruke en tilpasset ROM for å kompensere for mangler i Android-operativsystemet og erstatte de lite attraktive brukergrensesnittene som produsenter la på enhetene sine. I dag er Android mye mer polert, og de fleste standard-ROM-er er langt mindre problematiske enn tidligere.

Likevel representerer en tilpasset ROM fortsatt den beste, og ofte eneste, måten for mange brukere å benytte den nyeste versjonen av Android. Situasjonen har forbedret seg betydelig den siste tiden, der Samsung nå lover opptil fire OS-oppdateringer for sine flaggskipmodeller, og Pixel-telefoner får så mange som syv.

For de som har en rimelig telefon eller et nettbrett, eller en enhet fra en mindre kjent produsent, kan en tilpasset ROM være den beste måten å få den nyeste Android-versjonen. Enda viktigere er det at med riktig ROM vil man fortsette å motta sikkerhetsoppdateringer lenge etter at den offisielle støtten for enheten er avsluttet.

Fjern unødvendige apper (Bloatware)

Til tross for at mange brukere er misfornøyde med det, fortsetter produsenter og operatører å installere ekstra apper på telefonene sine. Ofte er det ikke mulig å avinstallere denne «bloatwaren», selv om Android tilbyr en deaktiveringsfunksjon som fjerner appene fra appoversikten og hindrer dem i å kjøre.

Ikke alle apper har en deaktiveringsmulighet, eller man foretrekker å fjerne dem helt. Selv om man kan bruke ADB-verktøyet for å fjerne «bloatware», vil en rotet telefon med Titanium backup gjøre jobben enklere.

Og så er det det ultimate steget for å fjerne «bloatware»: å fjerne Google helt. Det å fjerne Google-applikasjoner og koble seg fra Google Play Services er et stort steg, men det er verdt å vurdere for de som ønsker å ha full kontroll over hvem som får tilgang til deres data.

Ta kontroll over telefonen

En av de største fordelene med rooting er å få full kontroll over telefonen. Det gir muligheten til å nekte tillatelser til visse apper og hindre at apper kjører i bakgrunnen og sløser batteri og datatrafikk.

Også her har Android gjort store fremskritt i de nyeste versjonene. Android tilbyr nå mer detaljerte tillatelseskontroller og er bedre til å styre hvilke apper som kan kjøre i bakgrunnen, noe som gjør at populære root-apper som Greenify ikke lenger er nødvendige.

Men for de som ønsker full kontroll, er rooting fortsatt veien å gå. Det åpner telefonen for et bredt utvalg av ekstra apper, hvorav noen er små og nerdete verktøy, mens andre utfører viktige funksjoner som fortsatt mangler i Android-operativsystemet.

For eksempel kan brannmurappen AFWall+ brukes for å styre hvilke apper som har internettilgang og hvordan. Man kan begrense visse apper til å kun koble til via Wi-Fi og ikke mobilnett, og forhindre at apper som ikke trenger internettilgang i det hele tatt kobler seg til. Dette er ideelt for å administrere både personvern og sikkerhet.

Det finnes brannmurapper, som NetGuard, som fungerer uten rooting, men disse krever en permanent lokal VPN-tilkobling, noe som ikke er praktisk for alle. Alternativet med rooting er langt mer kraftfullt.

Fordi man kan

Til syvende og sist er det mange som rooter telefonene sine bare fordi de kan. Det kan være at man liker den ekstra kontrollen det gir, ønsker å teste maskinvarens grenser ved å installere en tilpasset kjerne, eller bare ønsker å prøve noe annet. Hvis dette gjelder deg, og det å låse opp bootloaderen er det første du gjør når du pakker ut en ny telefon, vil ikke neste avsnitt være relevant for deg.

Hvorfor man ikke bør roote en Android-enhet

Enten man liker det eller ikke, er det risiko forbundet med rooting. Prosessen åpner for tilgang til deler av systemet som normalt er blokkert av sikkerhetsmessige årsaker. Dette kan føre til at en dårlig kodet app kan ødelegge telefonen, eller i verste fall kan en ondsinnet app forårsake enda større skade. Derfor er det viktig å vite hva man gjør og stole på alle apper man gir root-tilgang.

Det blir vanskeligere å gjøre

Mange produsenter og operatører prøver å låse enhetene sine, muligens som et resultat av risikoen.

I USA er det blitt en trend at mobiloperatører sender enheter med bootloadere som ikke kan låses opp. Noen telefonprodusenter legger hindringer i veien for å motvirke det. Det kan være at man må søke om en kode, melde seg inn i et program eller bruke en spesifikk app for å gjøre det. Alt avhenger av hvilken enhet man har. Pixel- og OnePlus-telefoner er blant de mest root-vennlige.

Man kan få problemer med apper

Man kan også miste appkompatibilitet. Android har en funksjon kalt SafetyNet som avgjør om en enhet er rotet eller om bootloaderen er låst opp. Utviklere kan bruke SafetyNet og bestemme om appene deres skal hindres i å fungere på enheter de anser som usikre.

Mange bank- og finansapper, i tillegg til lommebok-apper og Google Pay, vil ikke fungere på rotete telefoner. Dette er begrunnet i at rooting i seg selv er usikkert, og derfor vil apper som krever et visst beskyttelsesnivå kunne være blokkert. Dette kan til og med gjelde apper som trenger å beskytte innholdet de leverer, som Netflix.

Etter hvert som rooting og modding blir vanskeligere, og man må finne flere omveier, blir prosessen mer kompleks. Man kan komme til et punkt der ulempene med å roote oppveier fordelene, og man risikerer også større sjanse for å ødelegge telefonen.

Garantiproblemer

Hvordan påvirker rooting garantien? Enkelt sagt bør ikke urelaterte problemer påvirke garantien i det hele tatt. Hvis USB-porten løsner, skal ikke kravet avvises bare fordi man kjører en tilpasset ROM.

Men garantien dekker ikke programvareproblemer. Hvis man ødelegger telefonen i et forsøk på å installere en bestemt mod, må man ordne opp selv. Det er også verdt å huske at mods kan forårsake maskinvareproblemer. Hvis telefonen starter på nytt hver gang man starter kameraet, kan det være den egendefinerte kjernen som er synderen.

Uansett er det alltid en god idé å gå tilbake til standardinnstillinger før man legger inn et garantikrav. Samsung-telefoner, blant annet, registrerer det faktum at man har rotet eller installert en tilpasset ROM, og det finnes ingen måte å skjule det på.

Er Android bra nok uten rooting?

Vi har sett på både fordeler og ulemper, og det er gode argumenter for begge sider. Kanskje den beste grunnen til å ikke roote er at Android nå er bra nok uten. Android var tidligere ganske «rufsete i kantene», og rooting føltes som en nødvendighet.

Men det siste tiåret har operativsystemet blitt forbedret på alle måter. Brukergrensesnittet har nå et stilig og moderne utseende, man har mer kontroll over apptillatelser, noe som gjør systemet mer privat, batterilevetiden forbedres med hver oppdatering ettersom apper i bakgrunnen kontrolleres, og til og med oppdateringsprosessen er nærmest fullstendig løst.

Tidligere var rooting en god måte å forlenge telefonens levetid. I dag, hvis man velger riktig telefon, kan man forvente å bruke den i minst fem år før det er nødvendig å oppgradere.

Man trenger ikke lenger å roote

Så, er det nødvendig å roote Android-telefonen sin? Vi vil påstå at selv om det en gang var nødvendig, er det nå hovedsakelig forbeholdt hobbyister og entusiaster. Det kan fortsatt være gøy å tukle med enheten og utforske hva den er i stand til. Men for de fleste brukere er Android bra nok rett ut av esken.