tipsbilk.net

Trenger du virkelig å godta alle informasjonskapsler mens du surfer?

Viktige takeaways

  • Godta strengt nødvendige informasjonskapsler for optimal nettsidefunksjonalitet.
  • Vurder å godta ytelsesinformasjonskapsler for å bidra til å forbedre nettsteder.
  • Avvis markedsføringsinformasjonskapsler for å beskytte personopplysninger og unngå overdreven annonsering.

Popup-vinduer for samtykke til informasjonskapsler er så vanlige at du sannsynligvis bare klikker på godta alle uten å lese den fine skriften. Trenger du virkelig å godta alle informasjonskapsler?

Når du bør godta informasjonskapsler

De fleste ganger, når du besøker et nettsted for første gang, opprettes det Internett-informasjonskapsler. Nettleseren din lagrer disse filene på enheten din, og ved ditt neste besøk på nettstedet henter nettleseren informasjonskapslene og sender dem til nettstedets nettverksserver.

På denne måten kan nettverksservere enkelt identifisere deg og enheten din, huske informasjon om dine tidligere besøk og gjøre nettstedet mer nyttig.

Informasjonskapsler er ikke alle dårlige. Faktisk er noen ganske kule. Her er de tre informasjonskapslene vi anbefaler at du godtar mens du surfer.

1. Strengt nødvendige informasjonskapsler

Disse informasjonskapslene er såkalte fordi enkelte deler av nettstedet ikke kan fungere uten dem. De lar deg vedlikeholde skjemaer, handlekurver og samtykkepreferanser, navigere fra en side til en annen og tilbake, eller til og med forbli pålogget.

  8 beste Arma 3-serververtsleverandører i 2022 [Updated]

Selv om det er en god idé å godta viktige informasjonskapsler, finner du ingen måte å avvise dem på de fleste nettsteder.

Du kan bare slå av nødvendige informasjonskapsler ved å justere nettleserinnstillingene, selv om dette kan påvirke hvordan nettsteder fungerer.

2. Ytelsesinformasjonskapsler

Selv om det ikke er avgjørende, kan du også godta ytelses- eller analyseinformasjonskapsler. Gjennom disse informasjonskapslene innhenter nettsteder informasjon (anonymt), som hvor mange personer som besøker nettstedet deres, hvor mye tid de bruker, hvilke sider de besøker og hvilke lenker de klikker på.

Hvis du er opptatt av å hjelpe nettstedene du besøker med å forbedre design, innhold og funksjonalitet, bør du godta ytelseskapsler.

3. Funksjonelle informasjonskapsler

Du kan også godta funksjonelle eller personaliseringskapsler. Disse informasjonskapslene hjelper nettsteder med å huske preferansene dine angående språk, tidssone, font, påloggingsinformasjon og andre ting, noe som også hjelper sidene å laste raskere.

Selv om disse informasjonskapslene ikke er avgjørende, forbedrer de nettleseropplevelsen din. Tenk deg å måtte velge ditt foretrukne språk hver gang du besøker et nettsted du bruker litt for ofte!

Du trenger ikke å kompromittere nettleseropplevelsen din ved å teppe nekte alle informasjonskapsler.

  R vs. Python: 11 nøkkelforskjeller

Når du kan avvise informasjonskapsler

Ikke alle informasjonskapsler er nødvendige eller fordelaktige for deg.

Selv om markedsføringsinformasjonskapsler ikke er spesielt skadelige, er de hovedsakelig til fordel for nettstedet eller en tredjepart (vanligvis annonsenettverk eller sosiale medieplattformer). Disse informasjonskapslene kan også behandle personlig identifiserbar informasjon (PII) fra overvåking av nettlesingsaktivitetene dine, noe som øker risikoen for datainnbrudd.

Med markedsføringsinformasjonskapsler, også kalt sporings-, målrettings- eller annonseringsinformasjonskapsler, er målet å lage en profil av interessene dine for å levere relevante annonser. Dette er grunnen til at du kan gjøre et engangssøk etter jeans for kvinner og deretter motta rygg-til-rygg-annonser for jeans for kvinner.

Selvfølgelig høres det bra ut å bare se annonser som er relevante for deg, men du kan finne ut at eksemplet ovenfor er mer tilfelle. Hvis du avviser markedsføringsinformasjonskapsler, vil du fortsatt se annonser – bare ikke de annonseplattformene anser som «relevante for deg».

De fleste nettsteder vil tillate deg å godta eller avvise informasjonskapsler ved ditt første besøk. I noen tilfeller vil du imidlertid bli overtalt til å godta viktige informasjonskapsler.

I andre tilfeller vil det se ut som om du nettopp blir informert, uten mulighet til å ta noen valg.

Men siden alle nettsteder er lovpålagt å informere deg og innhente samtykke før du lagrer informasjonskapsler på enhetene dine, vil du finne retningslinjene for informasjonskapsler gjemt bort et sted i popup-meldingen. For eksempel, etter å ha blitt presentert for popup-meldingen i bildet nedenfor, klikket jeg på alternativet for å velge bort preferanser og fant en måte å godta eller avvise informasjonskapsler.

  World Clock er en visuell tidsregistreringsapp med et dag/nattverktøy [Mac]

Du bør alltid vurdere nettstedets retningslinjer for informasjonskapsler før du godtar noen informasjonskapsler. Noen nettsteder viser deres tydelig, men du må grave litt for andre.

En annen måte å administrere innstillingene for informasjonskapsler på er å akseptere bare nødvendige informasjonskapsler som standard. Du kan gjøre dette ved å endre nettleserens informasjonskapselinnstillinger eller installere utvidelser som kan blokkere sporingsinformasjonskapsler.

Du kan også bruke en inkognito- eller privat nettlesingsmodus for å administrere innstillingene for informasjonskapsler. Denne modusen forhindrer nettsteder i å lagre informasjonskapsler ved å slette dem når du lukker vinduet. Det kan imidlertid hende at denne modusen ikke fullstendig hindrer nettsteder i å samle inn data om deg, spesielt hvis du ikke blokkerer tredjeparts informasjonskapsler i denne modusen.

Du trenger ikke å godta alle informasjonskapsler mens du surfer

Informasjonskapsler er ikke alle dårlige. Det er imidlertid ikke nødvendig eller fordelaktig for deg å godta hver informasjonskapselforespørsel.

Vurder å ta deg tid til å studere forespørsler om informasjonskapsler og administrere tillatelsene du gir. Du kan beholde en jevn nettleseropplevelse samtidig som du begrenser unødvendig sporing.

x