Typer skjermkortkontakt forklart

Vi forstår alle viktigheten av skjermkort (grafikkkort), spesielt spillere. Mange ganger må vi også koble til eksterne grafikkort for å forbedre kvaliteten på grafikk-/videoskjermen i enheten vår. I slike tilfeller må du forstå forskjellige skjermkortkontakttyper. Denne artikkelen vil snakke om en rekke videoskjermer, videoporter og skjermkort; vi vil gå i detalj om PC-skjermporttyper, Dataskjermkabeltyper og alt som kan gjøres med videoskjermer. På slutten av denne artikkelen vil du lære om videoinngangs- og utgangsstrømmer, typer kabelpinner, grafikkort og forskjellige typer videoskjermer. Denne artikkelen kan også være en god guide for spillere til å forstå hvordan de kan optimalisere spillytelsen og forbedre spillopplevelsen.

Typer skjermkortkontakt forklart

Her har vi forklart om typer skjermkortkontakt og dataskjermkabeltyper i detalj.

Hva er et skjermkort?

Det er viktig å forstå hva et skjermkort er for å forstå mange andre konsepter som blir forklart i artikkelen senere. Et skjermkort er en maskinvareenhet som beregner og kontrollerer utseendet til et bilde på en skjerm. Det forbedrer kvaliteten på skjermen. Denne maskinvaren er ansvarlig for behandlingen av grafikk. Den er koblet til hovedkortet på en datamaskin. Moderne grafikkkort kommer med en rekke porter som kobles til eksterne enheter som TV eller skjermer for å vise bedre video og lyd. Vi skal nå lære om skjermkortkontakttyper og de forskjellige formålene de brukes til. Nedenfor er en liste over de beste videokontakttypene.

Merk: Et førsteklasses grafikkort kan legge en stor belastning på strømforsyningen til enheten, og det er noe du bør unngå.

Videokortkontakttyper

Følgende er typer skjermkortkontakt.

1. PCI Express x16-kontakt

Dette er det vanligste grensesnittet til hovedkort som brukes i våre enheter som PC-er. Tidligere hovedkort pleide å ha ISA-spor og de ble brukt til å koble alt til datamaskinen og ikke bare grafikkort. Etter hvert som PC-teknologien utviklet seg, var ikke ISA-sporene raske nok for datagrafikk. I 2004, PCIe ble lansert, som står for Peripheral Component Interconnect Express. Det var en versjon med høyere hastighet av vanlige PCI-er. Disse PCIe-sporene kommer i forskjellige størrelser. For eksempel: PCIe x1- eller PCIe x16-spor.

  Slik får du tilgang til iCloud på en PC

PCI Express kommuniserer data til og fra spor i noe som kalles lanes. Du kan visualisere dataene som flyter her som en linje med personer eller objekter. Hvis én bane med personer eller mer presist data går til et PCIe-spor, er det en PCIe x1-kontakt. Hvis vi ønsker å få mer data til kortet, kan vi ikke øke hastigheten på kortet, men vi kan legge til flere baner. Så hvis du øker antall baner med 4, får vi PCIe x4. I dette tilfellet får vi 4 flere baner for dataene å reise så vi 4 ganger så mye data samt 4 ganger dataoverføringshastigheten. Hvis vi kan øke banene med en faktor på 16, får vi PCIe x16-kontakter som er den mest moderne av skjermkortkontakttyper. Noen funksjoner til PCI Express x16-kontakter er

 • Den leverer 75W til grafikkort.
 • Data flyter i baner.
 • Det er tilstrekkelig for grafikkort i mellomklassen.
 • Det er tilstrekkelig for grafikkort med høyere mellom- og høyfrekvens. Disse grafikkortene krever en ekstern tilkobling som vi bruker 6-pinners og 8-pinners kontakter til.

De nevnte kontaktene vil kobles til individuelle komponenter på en datamaskin, for eksempel grafikkort. Etter hvert som teknologien utviklet seg, trenger vi kraftigere kontakter for å levere mer strøm til CPU-ene; det var da 8-pinners kontakten ble lagt til. 6- og 8-pinners PCIe-strømkontaktene brukes også til å gi avanserte PCI-Express-skjermkort ekstra strøm slik at de kan kjøre. Disse kontaktene kobles ikke til hovedkortet, de kobles direkte til skjermkortet, og avhengig av skjermkortet vil de bruke enten 6- eller 8-pinners kontaktene eller begge samtidig.

2. 6-pinners kontakter

Disse kontaktene kan brukes til å levere 75 watt ekstra energi til vår grafiske prosesseringsenhet. En PCIe x16-kontakt brukes også til å levere 75 watt energi, og ved å legge til en 6-pinners kontakt får vi ytterligere 75 watt energi, som legger opp til et totalt strømforbruk på 150 watt. Hvis grafikkortene dine bruker mer enn 75 watt energi, kommer de med en 6-pinners PCI Express-kontakt. Mid-range grafikkort bruker 6-pinners kontakter.

  Ta bevegelige bilder med iPhone og lagre som GIF-er

3. 8-pinners kontakter

Som navnet tilsier, er det en 8-pinners kontakt som kobles til hovedkortet som gir mer strøm til de nyere, strømkrevende CPUene. Disse pinnene brukes til å levere 150 watt energi til grafikkortet ditt. Ved å bruke en 8-pinners kontakt kan et grafikkort få totalt 225 watt energi; 75 W fra PCIe x16 og 150 W fra 8-pinners kontakten. De mest moderne og førsteklasses grafikkortene kommer med en 8-pinners kontakt. Noen ekstremt strømkrevende grafikkort kan ha en 6-pinners kontakt og en 8-pinners kontakt eller to 8-pinners kontakter også.

4. 12-pins kontakt

Da NVIDIA laget sitt kraftigste grafikkort, trengte det mye ekstra kraft; det var da den 12-pinners kontakten ble introdusert. Den er nesten like stor, men har mer kraft enn en 8-pinners kontakt.

Dataskjermkabeltyper

Det er viktig å forstå dataskjermkabeltyper fordi det spiller en avgjørende rolle i forbindelsen mellom en skjerm og CPU. Disse kablene kreves også for tilkobling av TV-en og videospilleren. Listen nedenfor vil hjelpe deg å forstå ulike typer datamaskinskjermkabel, så vel som de beste videokontakttypene

1. DVI-kabel

Bilde av Andreas Lischka fra Pixabay

DVI står for Digital Video Interfaces. Vanligvis er skjermkort med lav pris utstyrt med DVI. Den støtter en maksimal oppløsning på 1920×1080 piksler, men dyrere skjermkort støtter også en oppløsning på 2560×1600 piksler. Noen funksjoner i en DVI-kabel er

 • Den brukes til å overføre videosignaler i digitalt format.
 • Den brukes til LCD-skjermer.
 • Den opererer med et veldig høyt signal.
 • Den overfører både analoge og digitale signaler.

2. HDMI-kabel

Bilde av Michi fra Pixabay

HDMI står for High Definition Multimedia Interface. De fleste moderne husholdningsapparater som LCD-TVer, projektorer, Blu-ray-spillere osv. er utstyrt med en HDMI-port. Alle moderne bærbare datamaskiner og PC-er er også utstyrt med en HDMI-port slik at du kan koble til en hjemmekino eller en LCD-TV. Selv her overføres signalet i digitalt format. Noen funksjoner i HDMI-kabler er

 • Den støtter lydoverføring sammen med videooverføring. Det er ikke nødvendig å bruke en separat høyttaler.
 • Den støtter høy oppløsning.
 • Den har lange kabler som kan gå opp til 30 meter.
 • Det støttes på mange enheter.
  Ny trend innen cloud computing [+4 Providers]

3. USB-kabel

Bilde av OpenClipart-Vectors fra Pixabay

USB står for Universal Serial Bus. Den brukes vanligvis til å koble datamaskinene våre med andre enheter for å dele filer og overføre data. Noen funksjoner i en USB-kabel er

 • Det er ikke dyrt.
 • Den er enkel å bruke.
 • Den har forskjellige størrelser og koblingstyper.
 • Kablene er små i lengden.

4. VGA-kabel

Bilde av Richard Revel fra Pixabay

VGA står for Video Graphics Array. Den kobler kun til videosignaler og ikke lyd. Den ble laget av IBM og er utdatert. Den kan bare brukes når du ikke har andre alternativer tilgjengelig. Den har et blått trapesformet grensesnitt og overførte analoge signaler. Men etter hvert som LCD-flatskjerm-TV-er begynte å dukke opp, krevde de en større oppløsning og sakte begynte VGA å bli overflødig. Selv om de sjelden brukes i dag, kommer ulike enheter som fjernsyn, projektorer, skjermer osv. med VGA-port.

***

Vi håper denne videoen har hjulpet deg med å forstå ulike skjermkortkontakttyper. Denne informasjonen kan være spesielt nyttig hvis du er en gamer. Det kan være nyttig å forstå disse dataskjermkabeltypene hvis du ønsker å forbedre videokvaliteten eller den generelle opplevelsen av grafikkortet. Hvis du har noen egne innspill eller ønsker å dele tankene dine om denne artikkelen, vennligst gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor.

x