UVENTET BUTIKKUNNTAK Feil i Windows 10 (RETTET)

Operativsystemer fungerer ikke alltid slik du vil at de skal, inkludert Windows. De er utsatt for alle slags programvare- og maskinvareproblemer, som ofte resulterer i Blue Screen of Death-feil som tar opp hele skjermen og hindrer deg i å gjøre noe på PC-en din.

Det er imidlertid ingen grunn til panikk. Blåskjermmeldinger er ledsaget av stoppkoder som du kan slå opp på nettet for å finne enkle løsninger. Det er sannsynligvis slik du havnet på denne siden når du undersøkte UVENTET BUTIKKUNNTAK.

Hva er UVENTET BUTIKKUNNTAK?

UVENTET BUTIKKUNNTAK er en Blue Screen of Death-feil som oppstår på Windows 10 og eldre versjoner. Det ødelegger datamaskinen din og hindrer deg i å bruke den til arbeid eller lek.

Stoppkoden utløses vanligvis av maskinvarefeil. Det betyr at for å bli kvitt feilmeldingen, er det nødvendig å identifisere og feilsøke det underliggende maskinvareproblemet.

Det kan være ett eller flere problemer. Noen brukere har rapportert at det ikke opprettes minidumps etter at PC-en deres krasjer.

Slik fikser du UNEXPECTED STORE EXCEPTION på Windows 10

Du trenger ikke å henvende deg til en dataspesialist for å få hjelp eller for å begynne å lære PC-feilsøking. Så lenge du følger instruksjonene nedenfor, bør du være i stand til å løse UVENTET STORE UNNTAK-feil på kort tid.

Vi anbefaler imidlertid å opprette et systemgjenopprettingspunkt på din Windows 10-PC før du prøver en ny løsning. Det gir deg muligheten til å angre eventuelle programvareendringer du gjør, i tilfelle du ved et uhell gjør mer skade enn nytte.

1. Frigjør diskplass

Utilstrekkelig diskplass kan være årsaken bak stoppkoden for UVENTET STORE UNNTAK. Hvis du ofte blir varslet av Windows 10 om lite diskplass, kan du fikse det ved å gjøre mer plass på harddisken.

Sørg for å flytte store filer til en ekstern harddisk, inkludert videoer, filmer og til og med installerte spill. Videre bør du avinstallere de store programmene du ikke bruker lenger.

Når det kommer til søppelfiler, kan du gå til en systemrenser eller bare bruke Microsofts integrerte Diskopprydding-verktøy. Før du bruker den, bør du sjekke nedlastingsmappen og papirkurven for å se om det er noen filer du vil sikkerhetskopiere eller gjenopprette.

Slik bruker du Diskopprydding:

Sørg for at du er logget på som datamaskinadministrator
Trykk Win + E for å åpne filutforskeren, høyreklikk stasjonen der Windows er installert, og åpne Egenskaper
I kategorien Generelt klikker du Diskopprydding
Merk av for alle elementene i området Filer for å slette, og klikk på Rydd opp i systemfiler
Etter at Windows skanner PC-en for filer, velg alle, klikk OK og Slett filer for bekreftelse
Start datamaskinen på nytt

  Kan du bruke AirDrop på en Windows-PC eller Android-telefon?

2. Oppdater Windows 10

Et bredt spekter av maskinvareproblemer er forårsaket av manglende eller ventende Windows-oppdateringer. Du kan til og med ende opp med stoppkoden UVENTET STORE UNNTAK på denne måten.

Slik oppdaterer du Windows 10:

Lukk eventuelle ulagrede prosjekter og avslutt applikasjoner
Trykk på Windows-tasten, skriv inn Se etter oppdateringer og trykk Enter
Vent til Windows ser etter oppdateringer. Hvis det er noen, klikk Last ned
Start datamaskinen på nytt for å fullføre installasjonen av oppdateringene. Du må kanskje gjøre dette flere ganger

3. Oppdater driverne

Hvis du har en foreldet eller manglende driver installert på Windows 10, kan dette føre til problemer med maskinvarefunksjonalitet samt BSOD-feil som UNEXPECTED STORE EXCEPTION.

For å fikse dette problemet kan du installere drivere på nytt og oppdatere dem til den nyeste versjonen.

Slik installerer du drivere på nytt:

Høyreklikk på Start-knappen og klikk på Enhetsbehandling
Velg og høyreklikk en enhet fra listen, og klikk deretter på Avinstaller enhet
Følg instruksjonene på skjermen for å fjerne enheten
Start datamaskinen på nytt. Windows vil automatisk installere riktig driver på nytt

Hvis du har problemer med å finne den defekte driveren, foreslår vi at du gir Microsofts DriverVerifier et skudd. Den viser dybdeinformasjon om hver installerte enhetsdriver.

Når du har startet PC-en på nytt, bør du sjekke om du fortsatt mottar blåskjermmeldingen. Hvis du gjør det, fortsett med følgende trinn.

Slik oppdaterer du drivere:

Høyreklikk på Start-knappen og klikk på Enhetsbehandling
Høyreklikk en enhet i listen og velg Oppdater driver
Klikk Søk automatisk etter oppdatert driverprogramvare
Hvis du ser meldingen De beste driverne for enheten din er allerede installert, klikker du på Søk etter oppdaterte drivere på Windows Update

Dessverre mislykkes Microsoft vanligvis i å hente nyere driverversjoner fra Internett. En alternativ løsning er å manuelt laste ned driveren fra produsentens nettside.

Men hvis du ikke vil risikere å få feil driver for operativsystemet og arkitekturtypen, er det bedre å bruke et driveroppdateringsverktøy.

Det hjelper også med å oppdatere flere drivere samtidig. Du trenger bare å starte verktøyet. Den vil skanne datamaskinen din for alle gamle drivere og laste ned nyere versjoner fra nettet.

4. Sjekk RAM-en din

Datamaskinen din kan ha problemer med RAM-kortet, noe som kan føre til forskjellige maskinvareproblemer, inkludert feilkoden UVENTET STORE UNNTAK.

Du kan imidlertid raskt bekrefte dette uten å måtte henvende deg til tredjeparts programvareløsninger, takket være Windows Memory Diagnostic.

Slik bruker du Windows Memory Diagnostic:

Avslutt alle kjørende prosesser
Trykk på Windows-tasten, skriv Windows Memory Diagnostic og trykk Enter
Klikk Start på nytt nå og se etter problemer

Før datamaskinen starter Windows, vil den diagnostisere systemminnet og reparere eventuelle problemer den identifiserer. Hvis du foretrekker noe litt mer avansert, se nærmere MemTest86.

5. Reparer harddisk- og systemkorrupsjon

Hvis harddisken din har korrupte sektorer, kan du fikse dem ved å bruke CHKDSK (Check Disk), et integrert Windows-verktøy. Når det kommer til Windows-filene, bør du gå til SFC (System File Checker).

  Hvordan fikse en skriver i feiltilstand på Windows 10

For mer alvorlige problemer bør du imidlertid sjekke ut DISM (Deployment Image Servicing and Management). Alle tre verktøyene kan startes fra ledeteksten.

Ikke bekymre deg siden du ikke trenger noen tidligere erfaring med konsollmiljøet. Bare følg instruksjonene nedenfor, og du skal være i stand til å fikse feilen UVENTET STORE UNNTAK på kort tid.

Slik bruker du CHKDSK:

Trykk Ctrl + R, skriv cmd, og trykk Ctrl + Shift + R for å kjøre ledetekst med forhøyede rettigheter
Kjør chkdsk c: /f hvis du har Windows installert i standard C: partisjon. Ellers, erstatt c: med høyre partisjonsbokstav
Når du blir bedt om å planlegge oppgaven ved neste omstart av systemet, skriv y og trykk Enter
Avslutt CMD og start PC-en på nytt

Hvis du fortsatt får Blue Screen of Death-feilmeldinger, fortsett med neste verktøy.

Slik bruker du SFC:

Start kommandoprompt som administrator
Kjør sfc /scannow
Vent til verktøyet sjekker systemet og reparasjoner er feil
Start maskinen på nytt

Hvis stoppkoden UVENTET STORE UNNTAK ble forårsaket av en skadet systemfil, bør den forsvinne nå. Men hvis det ikke gjør det, kjør det neste verktøyet.

Slik bruker du DISM:

Åpne ledetekst med administratorrettigheter
Kjør DISM /online /cleanup-image /scanhealth
Hvis den finner noen feil, kjør DISM /online /cleanup-image /restorehealth for å fikse dem
Start PC-en på nytt og kjør CMD som administrator igjen
Kjør sfc /scannow
Start datamaskinen på nytt

6. Rulle tilbake Windows 10

Nylig datamaskinaktivitet kan ha tatt en toll på operativsystemet ditt, noe som har resultert i registerkorrupsjon og diskfeil. Du kan imidlertid enkelt angre disse endringene ved å rulle tilbake Windows 10 til et tidligere sjekkpunkt.

Systemgjenoppretting fungerer ikke alltid som forventet, men det er fortsatt verdt et forsøk. Bare husk at du ikke lenger vil ha spillene og applikasjonene du installerte etter å ha opprettet et spesifikt gjenopprettingspunkt.

Slik bruker du systemgjenoppretting:

Sørg for at du er logget på som administrator
Trykk Ctrl + R, skriv kontrollpanel og trykk Enter
Klikk på Gjenoppretting
Klikk Åpne Systemgjenoppretting
Velg et gjenopprettingspunkt, klikk på Neste og følg instruksjonene
Start PC-en på nytt

På den annen side, hvis du ikke har opprettet noen systemgjenopprettingspunkter, eller hvis Windows ikke klarer å angre endringene etter omstart, er det nest beste å fjerne de skyldige programmene.

7. Avinstaller nylige programmer

Noen av programvarene du nylig har installert støttes kanskje ikke av operativsystemet ditt, noe som resulterer i blåskjermfeilen UVENTET BUTIKKUNKT.

Hvis stoppkoden begynte å vises på skjermen kort tid etter at du har installert en ny applikasjon, må du bare fjerne den fra PC-en.

Slik avinstallerer du nylige apper:

Høyreklikk på Start-knappen og gå til Apper og funksjoner
Sett Sorter etter til Installeringsdato for å ordne alle apper etter dato for oppsett (nyeste først)
Velg den første oppføringen i listen, klikk på Avinstaller og følg instruksjonene
Start datamaskinen på nytt
Hvis du nylig har installert flere apper, fjern alle

Det innebygde avinstalleringsprogrammet for Windows kan imidlertid ikke eliminere gjenværende filer og registeroppføringer. For å unngå dette scenariet kan du bruke et programvareavinstalleringsprogram i stedet. Dessuten kan du stole på at én fjerner flere programmer samtidig.

8. Deaktiver overklokking

Hvis du aktivert overklokking i BIOS for å øke CPU, GPU eller RAM, kan du ha skadet harddisken og forårsaket stoppkoden for UVENTET STORE UNNTAK. Spesielt hvis kjøleren din jobber overtid.

  Hva ble Windows-kofferten brukt til?

Den gode nyheten er at du enkelt skal kunne fikse dette ved å slå av og avinstallere overklokkingsprogramvaren fra datamaskinen. Ellers kan du endre det fra BIOS.

Slik deaktiverer du overklokking i BIOS:

Start PC-en på nytt og trykk på tasten eller tastekombinasjonen som vises på skjermen for å gå inn i BIOS-modus
Få tilgang til avanserte innstillinger
Deaktiver overklokking
Lagre gjeldende konfigurasjon, avslutt BIOS og start datamaskinen på nytt
Sjekk om du fortsatt mottar BSOD-feil

9. Oppdater BIOS

Hvis BIOS-en din er utdatert, bør du ikke bli overrasket over at du får blåskjerm-feil. Men du kan fikse dette ved å identifisere din nåværende BIOS-versjon og oppdatere den.

Klikk på Start-knappen, skriv inn Systeminformasjon og åpne denne appen
Legg merke til Bios-versjonen/datoen i Systemsammendrag-delen
Besøk BIOS-produsentens nettsted, se etter nyere versjoner og last ned den nyeste
Pakk ut BIOS-oppdateringsfilen og kopier den til en USB-flashstasjon
Start PC-en på nytt og gå inn i BIOS-modus ved å trykke på tasten eller tastekombinasjonen som vises på skjermen
Lag en sikkerhetskopi av gjeldende BIOS-versjon
Kjør BIOS-oppdateringen fra USB-flashstasjonen. Pass på at du ikke slår av datamaskinen i løpet av denne tiden
Start datamaskinen på nytt og se etter BSOD-feil

10. Tilbakestill BIOS til standard

Eventuelle tilpassede endringer i BIOS kan være fatale for operativsystemet generelt hvis du ikke vet hva du gjør. Hvis du eller noen andre med tilgang til PC-en din har konfigurert BIOS-innstillinger, er det på tide å gjenopprette dem til standard.

Start PC-en på nytt
Under omstart trykker du på tasten eller tastekombinasjonen som vises på skjermen for å gå inn i BIOS-modus
Finn alternativet for å tilbakestille BIOS til standard og aktiver det
Lagre BIOS-innstillinger, avslutt og start PC-en på nytt

11. Fjern og sett inn maskinvarekomponentene på nytt

Hvis du har defekte USB-porter, kan feil enhetstilkobling skade maskinvaren og forårsake blåskjerm-feil som UVENTET BUTIKKUNNTAK. Prøv å bytte enhetene dine til forskjellige USB-porter.

Videre, hvis du nylig har koblet nytt utstyr til datamaskinenheten din, for eksempel et webkamera eller Wi-Fi-adapter, koble den fra og se om dette løste stoppkoden.

Og hvis du er villig til å skitne hendene dine, slå av maskinen for å fjerne og sette tilbake alle maskinvarekomponenter, inkludert RAM-kortet og hovedkortet.

Koble enhetene forsiktig inn igjen, sett dem i de riktige sporene og slå på PC-en for å sjekke resultatene. Det er et enkelt triks som ofte løser blåskjerm-feilmeldinger.

12. Ren oppstart Windows 10

En ren oppstart av Windows 10 skaper et trygt miljø for feilsøking av mange datamaskinproblemer, inkludert Blue Screen of Death-feil som UNEXPECTED STORE CECEPTION.

Trykk på Windows-tasten, skriv inn systemkonfigurasjon og trykk Enter
Gå til Tjenester-fanen, fjern merket for Skjul alle Microsoft-tjenester, og klikk Deaktiver alle
Gå over til Oppstart-fanen og klikk Åpne Oppgavebehandling
Høyreklikk på en oppføring med aktivert status og velg Deaktiver
Gjør dette for alle oppstartsapplikasjoner med aktivert status
Start datamaskinen på nytt

Et sammendrag av UNEXPECTED STORE EXCEPTION-rettinger

For å oppsummere er UNEXPECTED STORE CECEPTION en BSOD-feil forårsaket av maskinvarefeil. Du kan fikse det ved å frigjøre diskplass, oppdatere Windows 10 og enhetsdrivere til den nyeste versjonen og sjekke RAM-en.

Det er også verdt å prøve å reparere harddisk- og systemkorrupsjon ved hjelp av interne verktøy, å rulle tilbake Windows til et tidligere sjekkpunkt, eller å avinstallere nylige programmer hvis systemgjenopprettingsmodusen mislykkes.

Overklokking bør deaktiveres for å forhindre overoppheting som fører til maskinvareproblemer. Videre kan du oppdatere BIOS, tilbakestille BIOS til standard, fjerne og sette inn maskinvarekomponentene på nytt og utføre en ren Windows-oppstart.

Hvis alt mislykkes, er det på tide å vurdere å utføre en fabrikktilbakestilling på Windows 10.

Hvordan klarte du å kvitte deg med stoppkoden for UVENTET BUTIKKUNNTAK? Gikk vi glipp av et viktig skritt? Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor.