Whitepaper – hva, formål, typer og hvordan du skriver det

Hvis du er en bedrift som er avhengig av innholdsmarkedsføring, kan det være lurt å vurdere whitepapers.

Whitepaperen er en viktig driver for å forbedre bedriftens profil som tankeleder, skille merkevaren din fra konkurrentene dine og generere nye potensielle kunder.

Denne artikkelen vil gi deg kunnskapen du trenger for å maksimere fordelene med hvitboken. Vi vil dekke hva de er, hvorfor du trenger dem, og hvordan du skriver en effektiv whitepaper.

Hva er Whitepaper?

En hvitbok er en autoritativ, omfattende og overbevisende rapport for å løse et spesifikt problem og tilby en løsning.

Bedrifter bruker whitepapers for å bygge tillit hos tilfeldige lesere ved å illustrere deres ekspertise gjennom bevis og fakta. Mange merker eller markedsførere krever en e-postadresse eller en annen form for kontaktinformasjon for nedlasting for å fange opp potensielle kunder.

I motsetning til andre markedsføringsmetoder, er ikke whitepaper laget for å være en produktpitch. Det er en informasjonsartikkel laget gjennom grundig forskning og fakta for å hjelpe leserne med å løse problemene sine.

Hvorfor bør du skrive en hvitbok

Å lage verdifullt innhold i form av fakta og data kan hjelpe leserne med å løse problemene sine. Her er hovedgrunnene til at du bør vurdere å skrive en whitepaper:

 • Whitepapers er potensielle kunder: Å ta tak i bransjeomfattende problemer og inkludere målrettede søkeord kan hjelpe deg med å stige i søkerangeringene og generere potensielle kunder.
 • Whitepapers hjelper deg med å bli en tankeleder: Svært teknisk innhold som tilbyr en effektiv løsning hjelper deg å bli en ekspert i din bransje og høres ut som en. Du kan øke nyhetsbrevregistreringen din ved å skrive whitepapers, ettersom flere og flere mennesker ser etter å følge bransjeledere for å lære av dem.
 • Whitepapers gir virksomheten din et konkurransefortrinn: Når du er den eneste som publiserer høykvalitets whitepapers i virksomhetskategorien din, vil du automatisk få anerkjennelse; dermed flere og flere kunder ønsker å kjøpe fra deg.

La oss nå se på noen typer whitepapers du kan publisere for å engasjere publikum.

Ulike typer whitepaper

#1. Nummerert liste

Forbrukere elsker å lese nummererte lister fordi de er lett fordøyelige og lar dem forstå informasjonen de trenger raskt.

Disse whitepapers bruker nummererte punkter for å formidle budskapet og sikter vanligvis mot et mer uformelt publikum.

Noen eksempler på brukstilfeller for nummererte lister er:

 • Forklar produktets fordeler: 10 grunner til å outsource bestillingen din
 • Oppføring av praktiske tips: 11 måter å vinne kundene tilbake på
 • Svare på vanlige spørsmål: 8 feil du gjør når du kjører Facebook-annonser

Når du skal bruke det: Gitt det enkle formatet, er den nummererte listen whitepaper perfekt for potensielle kunder øverst i trakten for å bidra til å bygge merkevarebevissthet og bygge tillit hos publikummet ditt.

  Slik sletter du Upwork-konto

#2. Problemløsning

Hvitboken for problemløsning hjelper med å overbevise leserne om at de trenger det du prøver å selge. Denne formen for whitepaper posisjonerer problemet på en måte som fremhever hvordan produktet ditt er den ideelle løsningen.

Når du skal bruke den: Denne typen brukes vanligvis for å tiltrekke og utdanne potensielle kunder i de tidlige og midtre stadiene av kundereisen. Leserne er allerede klar over problemene sine og søker etter måter å løse utfordringene på.

Hvitbok om problemløsning er effektiv for å generere nye potensielle kunder. Det er fordi når folk møter problemer, henvender de seg vanligvis til Google. Når en godt optimert produktløsnings whitepaper kan bringe nettstedet ditt til toppen av søkeresultatene, kan du tiltrekke flere øyne til nettstedet ditt.

#3. Bakgrunnsbilde

Bakgrunnsdokumentet forklarer hvordan et produkt fungerer og dets kontekst. Når du viser frem nye trender, funksjoner eller annen informasjon i din bransje, hjelper et bakgrunnsdokument leserne å forstå produktet ditt.

De har en tendens til å ha følgende egenskaper:

 • Forklaring på hvordan et spesifikt produkt eller tjeneste fungerer
 • Data og vitenskapelige studier som beskriver effektiviteten til produktet ditt
 • Godt støttede påstander som beviser at virksomheten din er bransjeledende

Når du skal bruke den: Den brukes best i sluttfasen av kundereisen. Når potensielle kjøpere sammenligner en kortliste med løsninger, trenger de spesifikk informasjon om produktet eller tjenesten din.

Hvis noen er nær bunnen av salgstrakten, kan et bakgrunnsdokument forsikre dem om at produkttilbudet ditt er det de leter etter.

Hvordan skrive en hvitbok på riktig måte

Nå er du klar til å begynne å skrive utkastet til whitepaper. Husk at whitepapers er mye mer intensive enn et standard blogginnlegg.

Trinn 1: Velg et emne og stil

Å velge riktig emne for whitepaper vil påvirke resultatet betydelig. Du vil generere flere potensielle kunder, innsikt og delinger ved å velge et emne av seriøs interesse for målgruppen din.

Utvikle en kundeprofil for å hjelpe deg med å identifisere publikums utfordringer, mål og behov.

Du kan spørre deg selv:

 • Trenger jeg å forklare hvordan produktet mitt løser et problem for en bestemt målgruppe for å generere nye potensielle kunder?
 • Trenger jeg å lage en godt undersøkt rapport for å hjelpe til med å pleie potensielle kunder nedover salgstrakten?
 • Er det en kompleks funksjon eller ny trend som potensielle kunder må forstå før de kjøper?

Disse spørsmålene hjelper deg med å finne ut hvilken type whitepaper du skal skrive og emnet du skal skrive om.

Trinn 2: Utfør undersøkelser

Whitepapers er svært tekniske og pedagogiske, så du vil foreta omfattende forskning om emnet.

Du kan gjøre det ved å:

 • Detaljering av en unik prosess
 • Samle unike casestudier
 • Kjøre en original studie
 • Søk etter troverdige data, undersøkelser og forskningsstudier
 • Les andre artikler om emnet

Profftips: Utfør alltid grundige undersøkelser før du begynner å skrive. Forskningen bør være fra autoritative bransjekilder for å støtte argumentet ditt og bevise premisset ditt.

Trinn 3: Lag en disposisjon

En langdryg forskningsartikkel uten en skikkelig disposisjon vil ende opp med å forvirre leserne. Skisser emnet ditt i et klart og konsist format.

Vi anbefaler å ha en innholdsfortegnelse med klikkbare lenker som Googles Whitepaper.

Trinn 4: Skriv din whitepaper

Utfør omrisset og begynn å skrive hoveddelen av rapporten. Det er lurt å samle forskningen din og gi leserne verdifulle takeaways og ivrig innsikt.

Sørg for å skrive i en faktabasert tone slik at innholdet ditt ikke fremstår som reklame. Legg til underoverskrifter for å dele opp større deler for lesere som foretrekker å skumlese. Oppgi kildene dine underveis.

  11 måter å gjøre nettstedet ditt pålitelig

Trinn 5: Rediger og avgrens

La utkastet ditt ligge i en dag, og kom så tilbake for å se gjennom dokumentet med et nytt perspektiv. Prøv å lese den høyt og sørg for at den har riktig flyt og ingen grammatiske feil. La tillitsfulle kolleger, redaktører og andre nøkkelledere i organisasjonen din se på det om nødvendig.

Trinn 6: Legg til grafikk og design

Legg til visuelt tiltalende design for å styrke innholdet ditt. Du bør jobbe med en designer for å legge til diagrammer, grafer, tabeller og illustrasjoner for å hjelpe publikum med å se poengene dine. Det finnes maler og programvare som gjør det mye enklere å lage disse bildene.

Trinn 7: Vurder å ansette hjelp fra Fiverr

Hvis du trenger hjelp til å skrive whitepaper, kan du leie en frilanser fra Fiverr. Det er mange dyktige forfattere som tydelig kan formidle budskapet ditt.

Bare gå til Fiverr og registrer deg for en konto.

Deretter kan du søke etter Whitepapers under kategorien Skriving og oversettelse eller bare skrive det inn i søkefeltet.

Du kan bla gjennom forfattere basert på deres erfaringsnivå, budsjett, leveringstid og andre tjenestealternativer.

Det kan være lurt å legge til søkeord i søket etter bransje, for eksempel «krypto-whitepaper» eller «digital marketing whitepaper». Dette lar deg finne whitepaper-skribenter med relevant erfaring.

Når du har funnet en kvalifisert skribent, kan du bestille en spillejobb basert på tjenestetilbudet deres.

Hvordan formatere en hvitbok?

Hvitboken bør organiseres nøye for å fange leserens oppmerksomhet og gjøre opplevelsen deres morsommere.

Her er et format du kan bruke for å organisere innholdet og gjøre papiret lettere å forstå:

 • Tittel: Avisen trenger en engasjerende tittel for å pirre lesernes nysgjerrighet; ellers vil de ikke klikke på den med det første
 • Sammendrag: En kort oversikt over hva leserne kan forvente er vanligvis inkludert i innledningen
 • Problemstilling: Angir tydelig grunnlaget for hvorfor papiret eksisterer
 • Bakgrunn: Graver i hvorfor problemet eksisterer, dets skadelige effekter og dets fremtredende plass i bransjen
 • Løsning: Bør kommuniseres tydelig og løse problemene som er lagt opp
 • Konklusjon: Dekk en oversikt over de viktigste funnene og funksjonsanbefalingene til leseren
 • Referanser: Inkluder kilder for eventuelle påstander, slik at leserne kan faktasjekke dem hvis de vil

Beste Whitepaper-eksempler

Whitepapers er en markedsføringsinnsats, og når de gjøres riktig, vil de øke autoriteten din. Her er noen utmerkede whitepaper-eksempler du kan modellere etter for å gi deg de beste sjansene for å lykkes.

#1. Google Clouds AI Adoption Framework

Google laget en whitepaper for å hjelpe leserne å forstå hvordan de kan ta i bruk AI i virksomheten.

Denne artikkelen dekker et teknisk dypdykk i AI, som bidrar til å presentere seg selv som en autoritet. De organiserer også whitepaperet sammen ved å legge ut bakgrunnen og problemet før de tilbyr løsningen.

#2. Zendesks benchmark for kundeopplevelse

Zendesks whitepaper skisserer mønstrene og innsiktene fra deres grundige undersøkelser av kundeservice.

Det er effektivt fordi det bruker massevis av visuelle elementer og data for å hjelpe leserne med å se hva som er trender innen kundeservice og hjelpe leserne til å forstå hvordan de står seg opp mot sine bransjekolleger.

#3. Ciscos nettverk og din konkurranseevne

Ciscos whitepaper deler omfattende data om bruk av konkurransefortrinnet ditt i markedsføring. Det er flott for merkevarebevissthet siden det bruker grafikk og statistikk for å fremheve hvorfor bedrifter trenger sikkerhet.

Distribusjon av whitepaper – hvordan det gjøres

Å samle og skrive informasjonen på en whitepaper er bare halve kampen. Du vil aldri motta de ønskede fordelene hvis den ikke er effektivt distribuert for maksimal rekkevidde.

Det er mange måter å distribuere whitepaper på, og strategien din kommer til syvende og sist ned på hvilken metode som er fornuftig. Hvis publikummet ditt er B2B-ledere, bør du vurdere en kanal som LinkedIn.

  Slik legger du inn podcaster i PowerPoint

De 10 tipsene nedenfor vil hjelpe deg med å planlegge distribusjon av whitepaper uansett hvem målgruppen din er:

 • Lag landingssider og kjør folk til landingssiden gjennom innholdsmarkedsføring eller annonser
 • Legg til popup-vinduer på relevante sider på nettstedet ditt
 • Plasser interne lenker i blogginnleggene dine
 • Inkluder hvitboken i nyhetsbrevene dine på e-post
 • Legg til hvitboken i e-postsignaturen din
 • Legg det ut på ditt sosiale nettverk
 • Legg det ut til bransjerelaterte grupper
 • Publiser en del på nytt på sosiale plattformer
 • Kjør betalte annonser til hvitboken din
 • Send inn gjesteinnlegg til relevante blogger
 • Feil som bør unngås mens du arbeider med en hvitbok

  B2B-kjøpere leser whitepapers for å ta informerte kjøpsbeslutninger. Dessverre er mange av dem salgsargumenter som kjeder leserne. Unngå følgende feil når du arbeider med whitepaper:

  • Bruk av whitepapers til å selge: Formålet med whitepaper er å utdanne leserne om problemet og løsningen. Ikke bruk dem som en måte å selge produktene dine på.
  • Dårlig struktur: Ha en tydelig struktur og format, som nevnt. Dette gjør whitepaper lett å lese og forstå.
  • Ingen distribusjonsplan: Å få whitepaper til riktig målgruppe er like viktig som å skrive den.
  • Velge feil emne: Ta tak i kundens største utfordringer, som vil ha stor innvirkning på fremtiden deres.
  • Ikke på linje med kjøperens reise: Sørg for at whitepaperen din svarer på kjøpernes spørsmål på bestemte stadier av kundereisen.

  Innen innholdsmarkedsføring er whitepapers en av de mest effektive måtene å tiltrekke seg interesse fra potensielle kjøpere på nettet. Her er noen tips og strategier for markedsføring av whitepapers for å få flere nedlastinger.

  #1. Opprett en landingsside med høy konvertering

  Landingssiden din må forklare hvorfor publikum bør gi fra seg kontaktinformasjonen og klikke på last ned.

  Snakk om verdien som whitepaper gir, så de er glade for å motta eksemplaret sitt. For eksempel laget Human Made en hvitbok som fremhever WordPresss Gutenberg-redigeringsfunksjoner.

  #2. Ha et banner eller pop-up på blogginnleggene dine

  Når lesere lander på bloggen din, bør det være et banner eller ikke-invasiv pop-up som leder leserne direkte til whitepaper.

  Dette bidrar til å øke kundeopplevelsen og tar publikum akkurat dit de vil.

  #3. Google Ads

  Du har sannsynligvis inkorporert mange søkeord i whitepaper. Dette gjør en Google-annonsekampanje med betaling per klikk effektiv siden du kan betale for å ha landingssiden din på den første siden i søkemotoren.

  #4. LinkedIn-kampanje

  LinkedIn tilbyr avanserte målrettingsfunksjoner som lar deg plassere annonsene dine foran den rette målgruppen. Du kan for eksempel målrette etter jobbfunksjon, bedriftsstørrelse, plassering, tittel og mye mer.

  Innpakning

  Mens whitepapers ofte blir underutnyttet, er de et av de mest effektive verktøyene for bedriftens innholdsmarkedsføringsstrategi.

  Når du har bestemt deg for målene dine for whitepaper, kan du lage en del av den for hver del av markedsføringstrakten.

  Enten du ønsker å intrigere kunder med en lettfordøyelig liste eller forklare de svært tekniske fordelene med produktet ditt, kan whitepapers være en grunnleggende innholdsdel for å bygge tillit og generere nye potensielle kunder for virksomheten din.

  x