Windows 10s Buggy-maskinvaredriveroppdateringer blir fikset

Windows Update oppdaterer ikke bare Windows 10-operativsystemet automatisk – det oppdaterer også maskinvaredrivere automatisk. Det har resultert i mange feil, men Microsoft gjør forbedringer – og gjør noen av disse driveroppdateringene valgfrie.

Hvordan Windows 10 har oppdatert driverne dine

Mye er skrevet om Windows 10s automatiske operativsystemoppdateringer, men maskinvaredrivere blir ofte oversett. Enhetsprodusenter kan laste opp nye versjoner av driverne til Windows Update og Windows 10 installerer dem automatisk når de er tilgjengelige.

Maskinvaredrivere kan inneholde alvorlige sikkerhetsproblemer eller feil som fører til alvorlig ustabilitet i operativsystemet. De fleste oppdaterer ikke maskinvaredriverne manuelt, og de fleste PC-produsenter har forferdelige driveroppdateringsverktøy. Det er derfor Windows leverer maskinvaredrivere og deres oppdateringer gjennom Windows Update.

Dette gjør det også mulig å installere Windows 10 på en ny PC uten å lete etter de fleste maskinvaredrivere – Windows vil automatisk finne og installere de relevante driverne.

Bugs, Bugs, Bugs

Dessverre har denne automatiske oppdateringsprosessen gang på gang ført til at feil har sniket seg inn. Her er bare noen få eksempler. Følgende drivere ble alle automatisk installert av Windows Update, noe som førte til at maskinvare plutselig gikk i stykker uten noen åpenbar grunn:

  Hvordan få Windows 11 ISO

I mars 2017 ga Microsoft ut en enhetsdriver som brøt MTP-protokollen som brukes av Android-telefoner, mediespillere og andre bærbare enheter. De ville ikke vises i Filutforsker før du gikk gjennom en 13-trinns prosess i Enhetsbehandling for å angre skaden.
I oktober 2018 ga Microsoft ut en Intel-lyddriveroppdatering som brøt lydavspillingen på enkelte systemer. Microsoft sa at lyddriveroppdateringen ble «feilaktig skjøvet til enheter.»
En måned senere ga Microsoft ut en Intel-grafikkdriveroppdatering som brøt lydavspilling på andre systemer. Microsoft sa at Intel hadde gitt ut feil versjoner av skjermdriverne til PC-produsenter.
I februar 2016 brukte brikkeprodusenten FTDI Windows Update for å presse en oppdatering som identifiserte og deaktiverte falske sjetonger modellert på designet. Visst, de var forfalskninger – men FTDI brukte Windows Updates automatiske driveroppdateringer for å bryte ellers funksjonell maskinvare som noen hadde blitt lurt til å kjøpe. Dette var andre gang FTDI brukte Windows Update til å angripe forfalskninger. I 2014 brukte FTDI Windows Update for å presse en driver som faktisk «murt” den forfalskede maskinvaren, noe som gjør den ikke-funksjonell.

Anekdotisk har vi hørt om mange andre tilfeller av automatiske driveroppdateringer som forårsaker kaos på velfungerende systemer. Dette er bare noen av eksemplene vi husker.

Det ville vært fint om disse oppdateringene ble testet bedre og om noen av dem var valgfrie. Microsoft gjør nettopp det med noen nylige endringer.

Gjør deg klar for valgfrie driveroppdateringer

Microsoft lar nå driverprodusenter merke noen driveroppdateringer som «Manuelle» i stedet for «Automatiske» når de laster dem opp til Windows Update. Dette nye alternativet var gjort tilgjengelig for produsenter 19. februar 2020.

  Hvordan bytte fra en Windows-PC til en Mac

Fra og med Windows 10s kommende 2004-oppdatering, også kjent som 20H1 og ventet våren 2020, vil disse driverne være tilgjengelige bak en ny «Vis valgfrie oppdateringer»-kobling på skjermbildet Windows Update Settings.

Denne skjermen viser valgfrie driveroppdateringer for PC-ens maskinvare. Det står «Hvis du har et spesifikt problem, kan en av disse driverne hjelpe. Ellers vil automatiske oppdateringer holde driverne oppdatert.» Med andre ord, Microsoft oppfordrer folk flest til ikke å bry seg med disse oppdateringene.

Viktige driveroppdateringer med sikkerhetsrettinger og oppdateringer for andre alvorlige feil vil fortsatt merkes som «automatisk» og installeres automatisk av Windows Update.

Alle automatiske driveroppdateringer vil få en langsom utrulling

Microsofts kunngjøring sier at alle partnerne deres nå vil kunne merke maskinvaredriveroppdateringer som «automatiske.» Til å begynne med høres det litt tvilsomt ut – trenger vi virkelig flere automatiske maskinvaredriveroppdateringer?

Det ser imidlertid ut til at Microsoft er i ferd med å gjøre mye mer testing av disse driverne. Når en ny driverversjon er merket som «automatisk», vil den sakte rulles ut til Windows 10-PCer med «struping», akkurat som store oppdateringer for Windows 10. Bare et lite antall PC-brukere får oppdateringen til å begynne med. Microsoft kan automatisk oppdage problemer og sette utrullingen på pause. Windows Update vil ikke bare automatisk tilby driveroppdateringen til alle PC-er.

  Slik oppdaterer du Minecraft på Windows 10 (PC)

Microsofts Kevin Tremblay forklarer hvordan dette skal gjøre driveroppdateringer mindre buggy i en kommentar til Microsoft Tech Community:

Alle sjåfører publisert som automatiske er underlagt sjåførflyging og gradvis utrulling. I disse periodene vurderer vi telemetri rundt ytelsen til sjåføren, og dens effekter på den generelle systemhelsen. Vi fanger opp mange driverproblemer på denne måten før de treffer Windows-brukerbasen stort. Fra et sluttbrukerperspektiv tror vi at dette vil resultere i at drivere av høyere kvalitet (stabile, ytelsesdyktige) leveres, og en bedre evne til å holde seg oppdatert.

Det er ikke klart nøyaktig hvor mange maskinvaredrivere som gikk gjennom denne gradvise prosessen før endringen i februar 2020. Imidlertid var det definitivt ikke alle. En artikkel publisert i 2019 på Microsofts Hardware Dev Center-portal for maskinvareprodusenter sier «Til slutt vil alle drivere som sendes til Windows Update gå gjennom gradvis utrulling.» Det antyder at noen driveroppdateringer ble presset umiddelbart til alle aktuelle enheter uten den gradvise utrullingsprosessen.

Microsoft kjemper mot Windows 10s feil

Microsoft sliter fortsatt med feil – bare se på den nylige feilen i en sikkerhetsoppdatering som får folks filer til å forsvinne.

Men totalt sett har Microsoft gjort Windows 10s oppdateringer mer stabile. Windows 10s november 2019-oppdatering var den beste hittil, og Microsoft gir den kommende 2004-oppdateringen en lang feiltestperiode for øyeblikket.

Driveroppdateringer blir ikke feilfrie over natten, men å kreve at driveroppdateringer går gjennom den gradvise testprosessen er et fornuftig skritt som burde forbedre ting.