IT-automatisering: Øk effektiviteten og reduser kostnadene!

Automatisering av IT: En Dypdykk i Teknologi og Trender

IT-automatisering dreier seg om å anvende teknologi for å rasjonalisere og automatisere repeterende og manuelle oppgaver. Dette resulterer i økt effektivitet, reduserte kostnader og forbedret kundeopplevelse.

IT-Automatisering: En Oversikt

IT-automatisering benytter seg av teknologi og intelligente systemer for å modernisere og optimalisere oppgaver, prosesser og operasjoner. Automatiseringen spenner fra bruk av enkel skripting til avanserte teknologier som kunstig intelligens (AI), maskinlæring (ML) og robotisert prosessautomatisering (RPA).

Den utfører regelbaserte oppgaver, enten med eller uten menneskelig assistanse.

Hovedformålet med IT-automatisering er å automatisere aktiviteter som krever omfattende menneskelig innsats, med mål om å redusere feil, øke produktiviteten, redusere kostnader og forbedre kundeopplevelsen.

Ulike bransjer, inkludert helsevesen, detaljhandel, produksjon og logistikk, implementerer automatisering for å effektivisere manuelle og repeterende oppgaver. Dette styrker beslutningstaking og identifisering av avvik.

Ved å automatisere rutineoppgaver kan IT-team fokusere på mer verdiskapende arbeid som innovasjon og strategiske mål, og dermed øke verdien for organisasjonen.

Takket være teknologiske fremskritt er IT-automatisering ikke lenger begrenset til lokale systemer, men har utvidet seg til skybaserte tjenester, containerisering og mikrotjenester. Dette gjør det mulig for bedrifter å allokere ressurser mer effektivt og skalere virksomheten.

Denne artikkelen vil utforske de IT-automatiseringsverktøyene og -teknologiene som vinner terreng i markedet og blir stadig mer populære.

Fremvoksende Trender Innen IT-Automatisering

IT-automatiseringsfeltet er i kontinuerlig utvikling, drevet av nye trender som inkluderer nyskapende teknologier, praksiser og tilnærminger. Disse trendene er et resultat av fremskritt innen områder som AI, naturlig språkbehandling (NLP), ML, RPA, cloud computing og andre relaterte felt.

Ifølge Statista, forventes den globale automasjonsindustrien å nå hele 265 milliarder amerikanske dollar.

La oss undersøke noen av de viktigste trendene innen IT-automatisering.

Lavkode- og Nullkodeplattformer

Lavkodeplattformer gjør det enklere for IT-personell, programmerere og utviklere med begrensede kodeferdigheter å lage tilpassede applikasjoner. På den annen side gir nullkodeplattformer forretningsbrukere uten programmeringskunnskaper muligheten til å håndtere sine spesifikke utviklingsbehov selvstendig.

Med tanke på den enkle og raske utviklingen av applikasjoner ved hjelp av lavkode- og nullkodeplattformer, forventes det globale lavkodemarkedet å nå rundt 65 milliarder USD innen 2027, ifølge Statista.

Disse plattformene tilbyr brukere visuelle grensesnitt og ferdige komponenter. De gir enkeltpersoner muligheten til å enkelt lage arbeidsflyter, automatisere oppgaver og integrere ulike systemer uten omfattende koding. Målet er å effektivisere driften og minimere innsatsen.

Organisasjoner og enkeltpersoner uten utviklingskompetanse, men som ønsker å holde tritt med automatisering og digital akselerasjon, kan dra nytte av disse plattformene for å opprettholde konkurranseevnen.

Disse plattformene gir mange fordeler, inkludert kostnadsreduksjon, tidsbesparelser og økt produktivitet. Eksempler på lavkode- og nullkodeplattformer inkluderer Microsoft Power Apps og IBM Watson Orchestrate.

AI-Hyperautomatisering Med NLP og ML

Hyperautomatisering, en ny trend innen automatisering, har blitt anerkjent av Gartner som en av de viktigste teknologitrendene. I motsetning til standard automatisering kombinerer hyperautomatisering avanserte teknologier som AI, ML, RPA og NLP.

Disse innovative teknologiene forbedrer automatiseringsprosessen for å håndtere komplekse og uforutsigbare oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens eller inngripen.

Hyperautomatisering er allsidig og kan brukes i mange bransjer, inkludert helsevesen, forsyningskjedestyring, bank, finansielle tjenester og detaljhandel. Markedsstørrelsen forventes å nå 118,66 milliarder dollar i 2030, fra 35,08 milliarder dollar i 2022, ifølge Grandviewresearch.

Hyperautomatiseringsprosessen forbedrer effektivitet, produktivitet og beslutningstaking betydelig. Automatisering av ulike prosesser, mønstre og arbeidsflyter gir en betydelig ytelsesforbedring.

ML forbedrer kontinuerlig ytelsen til hyperautomatisering, noe som resulterer i bemerkelsesverdig effektivitet i mønstergjenkjenning og trendprediksjon. I tillegg muliggjør NLP oppgaver som involverer forståelse av skrevet tekst, språklige nyanser og meningsfulle interaksjoner.

Hyperautomatiseringsløsninger gir en rekke fordeler til ulike bransjer. Ved å forenkle prosesser og automatisere oppgaver øker disse løsningene effektiviteten, nøyaktigheten og kundetilfredsheten. De gir også organisasjoner muligheten til å håndtere forretningsutfordringer og holde seg konkurransedyktige.

Skyautomatisering

Skyautomatisering innebærer bruk av ulike metoder og verktøy for å optimalisere administrasjon, distribusjon og drift av skybaserte ressurser og tjenester. Den er avhengig av programvare og skript som automatiserer oppgaver som tidligere ble utført manuelt av IT-administratorer.

Hovedmålet med skyautomatisering er å forbedre effektiviteten, minimere menneskelige feil og raskt skalere skyressurser basert på behov.

Automatisering av ulike aspekter av skymiljøet omfatter et bredt spekter av oppgaver, inkludert tildeling av ressurser, konfigurering, administrering av distribusjoner, sikring av sikkerhet og samsvar, overvåking av ytelse og skalering av ressurser.

Markedsstørrelsen for skyautomatisering anslås å nå 414,85 milliarder dollar innen 2030, fra et marked på 53 milliarder dollar i 2021, ifølge en rapport fra verifisert markedsforskning.

Oppgaver som kan automatiseres inkluderer oppretting av virtuelle maskiner, konfigurering av lagring, installering av programvare, justering av sikkerhetstiltak, optimalisering av ytelse, distribusjon av kode og overvåking av applikasjoner.

For å oppnå skyautomatisering brukes ofte skyadministrasjonsverktøy eller infrastruktur som kode (IaC) og orkestreringsverktøy. Det er imidlertid viktig å vurdere organisasjonens behov og faktorer som størrelsen på skymiljøet og ønsket automatiseringsnivå før implementering av automatiseringsløsninger.

Det er mange fordeler med skyautomatisering. Det gir økt smidighet ved å redusere tiden det tar å lansere produkter eller tjenester. Det gir også kostnadsbesparelser ved å optimalisere ressursutnyttelsen og muliggjør skalering basert på forretningsbehov.

Mange ledende leverandører tilbyr skyautomatiseringsløsninger, inkludert Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP), Terraform, Red Hat Ansible Automation Platform og VMware vRealize Automation.

Moderne Orkestreringsplattform

I dagens teknologiske landskap fungerer orkestrering som et verktøy som gjør det mulig for organisasjoner å effektivisere og overvåke komplekse arbeidsflyter. Ved å velge riktig type orkestrering kan bedrifter forbedre effektiviteten, fleksibiliteten og skalerbarheten.

Orkestrering omfatter koordinering og administrasjon av datasystemer, applikasjoner og tjenester for å utføre arbeidsflyter eller prosesser. Disse arbeidsflytene automatiserer ulike oppgaver som databehandling, applikasjonsdistribusjon, infrastruktur, maskinlæring og automatisering av forretningsprosesser.

Organisasjoner kan utnytte ulike typer orkestrering etter behov. Eksempler på slike typer inkluderer skyorkestrering, applikasjonsorkestrering, arbeidsflytorkestrering, tjenesteorkestrering og dataorkestrering.

Orkestrering av Datapipeline

Administrering av komplekse datapipelines kan være utfordrende, med mange oppgaver som må håndteres og risiko for feil. Datapipeline-orkestrering gir en løsning ved å automatisere disse oppgavene og sikre pålitelighet og effektivitet.

Datapipeline-orkestrering omfatter automatisering av utførelse og overvåking av datapipelines. Det inkluderer koordinering av oppgaveavhengigheter, utføring av oppgaver i riktig rekkefølge, feildeteksjon og løsning, samt generering av varsler og logger. Uten et orkestreringssystem på plass, blir det svært vanskelig å vedlikeholde data.

Verktøy som brukes for datapipeline-orkestrering er Airflow, Luigi, Apache NiFi, StreamSets, Google Cloud Dataflow og Amazon Simple Workflow Service.

Alt i alt kan organisasjoner bruke datapipeline-orkestrering til å forbedre åpenhet og innsyn i prosessene. Det muliggjør datastyring og kostnadseffektivitet gjennom hele livssyklusen til pipelinene.

Selvbetjeningsautomatisering (SSA) innebærer bruk av teknologi og programvareløsninger for å gjøre det mulig for brukere å utføre oppgaver selvstendig og få tilgang til ressurser. Det eliminerer behovet for menneskelige operatører eller IT-støttepersonell, slik at brukerne kan effektivisere driften ved å håndtere rutineoppgaver selv. Dette reduserer behovet for manuell inngripen og fremmer effektivitet.

Selvbetjeningsautomatisering i IT-Driftsteam

Selvbetjeningsautomatisering (SSA) omfatter bruk av teknologi og programvare for å gjøre det mulig for brukere å utføre oppgaver og få tilgang til ressurser på egen hånd. Det eliminerer behovet for menneskelige operatører eller IT-støttepersonell, slik at brukerne kan håndtere rutineoppgaver selv.

Denne tilnærmingen reduserer behovet for manuell intervensjon og øker effektiviteten.

Selvbetjeningsautomatisering brukes i ulike områder som IT, kundeservice, HR og økonomi. IT Service Management (ITSM), kundestøtte, HR og finanssektoren bruker det for å forbedre brukerinteraksjoner.

Ved å redusere direkte involvering og manuell intervensjon reduseres kostnader, menneskelige feil minimeres og produktiviteten økes.

Ledende organisasjoner som tilbyr selvbetjeningsautomatisering inkluderer Freshworks, Aisera, ServiceNow og HelpScout.

Innovative Chatbots

Innovative chatbots er mer avanserte og interaktive enn tradisjonelle. Disse chatbotene bruker AI-teknologi for å forbedre svarene sine ved å lære av brukerinteraksjoner. De har evnen til å forstå språk og gi svar på spørsmål.

Chatbots har potensial til å transformere kundeinteraksjoner ved å tilby døgnkontinuerlig service, svare på spørsmål og legge til rette for salg. Ettersom AI fortsetter å utvikle seg, kan vi forvente en økning i bruken av chatbots i fremtiden.

En rapport fra Precedence Research anslår at det globale chatbot-markedet vil nå rundt 4,9 milliarder dollar innen 2032, fra 0,84 milliarder dollar i 2022.

Noen kjente eksempler på kommersielt tilgjengelige chatbots inkluderer Amazon Alexa, Facebook Messenger Bots, Slack Bots, Google Dialogflow og Amazon Lex.

Ved å inkludere AI-funksjoner forbedrer disse chatbotene sin funksjonalitet og gir intelligente opplevelser samtidig som de effektivt forstår språk og gir svar på komplekse spørsmål. De kan også tilpasses etter preferanser.

Noen nyere eksempler på AI-drevne chatbots inkluderer LaMDA (Google AI), ChatGPT (OpenAI) og Metas nye AI-modell, Llama 2.

Datasikkerhet

Automatisering er ikke begrenset til andre områder; også datasikkerhet drar nytte av det. Automatisering innen datasikkerhet omfatter bruk av teknologi for å automatisere sikkerhetsoppgaver som skanning etter sårbarheter, håndtering av hendelser, administrasjon av sikkerhetsoppdateringer, klargjøring av brukere, konfigurering og mer.

Denne typen automatisering brukes i store virksomheter for å håndtere det store antallet sikkerhetsrelaterte hendelser og aktiviteter som foregår daglig.

Nedenfor er noen fordeler med automatisering av datasikkerhet:

  • Reduserer antall støttehenvendelser
  • Øker hastigheten og effektiviteten av sikkerhetsoperasjoner
  • Gir sikkerhetsteamene mulighet til å fokusere på strategisk ansvar
  • Reduserer manuelle feil
  • Forenkler overholdelse av sikkerhetsforskrifter

De viktigste verktøyene som brukes til å automatisere datasikkerhet er Security Information and Event Management (SIEM), Security Orchestration, Automation, and Response (SOAR) og Configuration Management Database (CMDB).

Selskaper som leder an innen dette området inkluderer Cisco, Palo Alto Networks, Symantec og IBM.

Digital Tvilling

En digital tvilling er en modell av et objekt eller system som speiler dets funksjoner ved hjelp av faktiske data. Det muliggjør risikofri utforsking av produktforbedringer og løsninger. Data fra sensorer, enheter og tilkoblinger brukes for å lage digitale tvillinger, som oppdateres i sanntid for å gjenspeile gjeldende forhold og ytelse.

Digitale tvillinger har ulike bruksområder innen produksjon, helsevesen, transport og energi. De gir fordeler som forbedret produktivitet, tilpassede helsebehandlinger, effektive transportoperasjoner og proaktivt energivedlikehold.

Det globale digitale tvillingmarkedet forventes å vokse med en imponerende årlig vekstrate på 42,6 % fra 2023 til 2030, noe som øker markedsstørrelsen fra 11,51 milliarder dollar til 137,67 milliarder dollar.

Integreringen av IoT, AI og programvareanalyse forbedrer brukeropplevelsen for disse tvillingene.

Noen viktige fordeler med digitale tvillinger inkluderer sanntidsovervåking av systemer eller prosesser, analyse for å forutse fremtidige trender eller problemer, og forståelse av komplekse systemer eller prosesser gjennom simuleringsbaserte representasjoner med fjernkontroll.

Noen eksempler: Digitale tvillinger brukes i helsevesenet for å simulere pasienter og planlegge operasjoner. Digitale tvillinger for energi forbedrer energisystemer, og digitale produkttvillinger vurderer produktets ytelse. Digitale tvillinger for fabrikker optimaliserer produksjonsplaner ved å identifisere flaskehalser og forbedre energiutnyttelsen.

For mer informasjon, se avsnittet om digital tvillingteknologi.

Serviceorkestrerings- og Automatiseringsplattformer (SOAPs)

Serviceorkestrerings- og automatiseringsplattformer (SOAPs) automatiserer IT-prosesser i hybride miljøer. Disse plattformene gjør det mulig for ledere innen infrastruktur og drift å implementere forretningstjenester ved å integrere arbeidsflytorkestrering, arbeidsbelastningsautomatisering og ressurstilgang.

Kilde: bmc.com

Gartner forutsier at rundt 80 % av organisasjoner som i dag bruker arbeidsbelastningsautomatisering, sannsynligvis vil ta i bruk SOAPs innen 2025. Disse SOAPene vil muliggjøre orkestrering av arbeidsbelastninger på tvers av IT- og forretningsområder.

SOAPs tilbyr en sentralisert administrasjonskonsoll og en orkestreringsmotor som effektivt håndterer arbeidsbelastninger, datapipelines og applikasjonsarbeidsflyter. De overgår tradisjonell arbeidsbelastningsautomatisering, da de omfatter datapipelines, skybasert infrastruktur og applikasjonsarkitekturer.

Noen eksempler på SOAP-bruk er: å gjøre det mulig for programvareselskaper å automatisere utrulling av programvareoppdateringer til klienter, automatisere behandling av lånesøknader for finansielle tjenester og automatisere timeplanlegging for pasienter i helsevesenet.

Følgende er noen av de beste selskapene som tilbyr SOAP-løsninger:

  • Amazon Web Services (AWS) Step Functions
  • BMC TrueSight Orchestration
  • OpenText Operations Orchestration
  • ServiceNow Now-plattformen
  • VMware Aria Automation

SOAPs balanserer DevOps-verktøykjeder og øker kundefokusert smidighet, kostnadsreduksjoner, driftseffektivitet og prosessstandardisering.

Samarbeidsroboter (Cobots)

Samarbeidende roboter, eller cobots, er designet for å jobbe sammen med mennesker med fokus på sikkerhet. I motsetning til vanlige roboter er cobots mindre, lettere og utstyrt med funksjoner som skal minimere risikoen for å skade mennesker. Disse funksjonene inkluderer kraftbegrensningsmekanismer, myke materialer og sensorer.

Kilde: abb.com

Cobots har ulike bruksområder innen produksjon, helsevesen og logistikk. De kan utføre oppgaver som montering, sveising, maling og pakking. Ved å automatisere disse oppgavene, som tidligere ble utført av mennesker, bidrar cobots til økt produktivitet, forbedrede sikkerhetstiltak, forbedret kvalitetskontroll og kostnadsreduksjon.

Den globale forskningssiden MarketsandMarkets forutser at cobots-markedet vil vokse fra 1,2 milliarder USD i 2023 til 6,8 milliarder USD i 2029, med en imponerende årlig vekstrate på 34,3 %.

Ettersom kunstig intelligens (AI) utvikler seg, kan vi forvente fremveksten av avanserte cobots. Disse neste generasjons cobots kan ha datasynsegenskaper og inkludere maskinlæringsalgoritmer kombinert med robotteknologi. Denne integreringen vil gjøre dem i stand til å utføre ulike oppgaver med økte sikkerhetstiltak og nøyaktighet.

Denne transformasjonen vil endre forretningslandskapet. Integreringen av kunstig intelligens (AI) forbedrer egenskapene til cobots ved å integrere datasynsteknikker, maskinlæringsalgoritmer og robotteknologi. Denne integreringen gir cobots mulighet til å implementere strategier for å unngå kollisjoner, samtidig som de tilegner seg ferdigheter gjennom forbedret tilkobling. Dette forbedrer ytelsen til disse systemene betydelig.

Ledende selskaper innen utvikling, konstruksjon og løsninger for samarbeidsroboter inkluderer Universal Robots, ABB og Fanuc.

Robotic Process Automation (RPA)

Robotic Process Automation (RPA) har raskt vunnet terreng innen automatisering. Det er en game-changer for bedrifter, uansett størrelse, da det forenkler oppgaveadministrasjon og automatisering. RPA opererer etter forhåndsbestemte regler, noe som fører til økt effektivitet, produktivitet og reduserte kostnader totalt sett.

RPA bruker roboter som etterligner menneskelige handlinger for å automatisere oppgaver som prosesser, arbeidsflyter, datautvinning, innholdsoppretting, administrasjon av kommunikasjon, kundestøtte og levering av data.

Ifølge forskning, forventes RPA-markedet å vokse betydelig i løpet av det neste tiåret. Markedsstørrelsen var 2 659 millioner dollar i 2022, og forventes å nå rundt 66 079 millioner dollar innen 2032, noe som tilsvarer en årlig vekstrate på omtrent 37,9 %.

På grunn av sin fleksibilitet er RPA mye brukt i ulike sektorer som IT, finans, helsevesen, detaljhandel og produksjon. Den brukes blant annet til å automatisere arbeidsflyter og prosesser, effektivisere lånegodkjenninger, organisere timeplaner, oppfylle bestillinger og spore produksjon. RPA øker også nøyaktigheten og sikrer samsvar ved å redusere risikoen for menneskelige feil.

Kjente industriledere innen RPA inkluderer Microsoft Power Automate, en skybasert RPA-plattform, IBM Robotic Process Automation, SAP Build Process Automation og UiPath Business Automation-plattformen.

Avsluttende Ord

De nevnte eksemplene på automatisering illustrerer de økende trendene innen IT-automatisering. IT-feltet er i kontinuerlig utvikling, og nye teknologier og tilnærminger til automatisering endrer landskapet for ulike bransjer.

Bedrifter tar i bruk disse trendene for å optimalisere driften, øke produktiviteten og forbedre kundeopplevelsen.

Du kan også utforske populære Robotic Process Automation (RPA)-verktøy.