12 teknisk støttetips for familien for høytiden

De eneste sikkerhetene i livet er døden, skatter og å måtte gi teknisk støtte til dine slektninger i løpet av ferien fordi du «kjenner datamaskiner.» Spar deg selv litt tid, og følg vår 12-trinns plan for å rense og sikre alles dingser.

Oppdater datamaskinens operativsystemer

Vi anbefaler ikke nødvendigvis å oppdatere et operativsystem (OS) den første dagen en ny versjon utgis. Generelt sett er det imidlertid en god idé å holde operativsystemet oppdatert. Både Windows og macOS samler sikkerhetsoppdateringer med feilrettinger og funksjonsoppdateringer, så et oppdatert system er en av de enkleste og mest effektive måtene å holde en datamaskin trygg på.

På både Windows-datamaskiner og Mac-er er det enkelt å finne ut hvilken versjon av operativsystemet det kjører og oppgradere om nødvendig. Du kan følge instruksjonene våre for å oppdatere fastvaren på både Windows eller macOS.

Dette kan ta litt tid, så du vil sannsynligvis gjøre dette trinnet først.

Aktiver antivirusprogramvare og kjør en skanning

Antivirusprogramvare hindrer virus og andre ubehagelige ting fra å infisere en maskin. Den overvåker også alt som er lastet ned eller installert, sammenligner det med en liste over programmer som er kjent for å være skadelige, og hindrer det i å levere noe ondsinnet til systemet.

  Bluetooth 5.1: Hva er nytt og hvorfor det betyr noe

Vi anbefaler Windows Defender for Windows-maskiner. Det har vært innebygd i operativsystemet siden Windows 8. Det er også gratis og enkelt å bruke – bare slå det på, be det oppdatere virusdefinisjonene automatisk, og skann deretter maskinen.

Det er færre virus og skadelig programvare som retter seg mot Mac-er, men de øker. Installering av et antivirus bør imidlertid ikke forårsake noen problemer. Velg et anerkjent program, installer det, oppdater virusdefinisjonene og skann Mac-en.

Slå på anti-malware-programvare og kjør en ny skanning

Det er umulig for antivirusprogramvare å være 100 prosent effektiv mot alt, så du bør også installere et godt anti-malware-program. Vi anbefaler Malwarebytes for både Windows og Mac.

Installer den, oppdater skadevaredefinisjonene, og skann maskinen på nytt.

Se om passord er stjålet

Fordi vi bruker så mye av livet på nettet, og folk har en tendens til å bruke svært vanlige passord eller det samme på mange nettsteder, er det avgjørende at de vet om passordene deres er stjålet. Kryss av HaveIBeenPwned (HIBP) for å se om en e-postadresse eller passord for noen nettkontoer har blitt kompromittert.

Vi har dekket HIBP før, så hvis du aldri har brukt det, er det bare å følge instruksjonene.

Endre alle passord og installer en passordbehandling

Uansett om HIBP returnerer noen treff, er det å ha et unikt passord for hvert nettsted en av de beste måtene å forbedre sikkerheten på internett.

Dessverre er flere passord ofte veldig vanskelig å huske. Det er her en passordbehandler kommer inn. Den vil generere og lagre passord for hvert nettsted familiemedlemmet ditt logger på.

  Slik sjekker du iPhones batterihelse

Aktiver tofaktorautentisering overalt

Den beste måten å beskytte nettkontoer på er ved å aktivere tofaktorautentisering. Da Google gjennomførte en studie om sikkerhetshygiene, den så på hvor effektive ulike sikkerhetsmetoder var for å forhindre automatiserte roboter, og bulk-phishing og målrettede angrep.

Den eneste metoden som var 100 prosent effektiv mot alle tre typer angrep var tofaktorautentisering (2FA) ved hjelp av en app- eller maskinvarenøkkel.

Dette er grunnen til at vi anbefaler å bruke 2FA via en app. Imidlertid er 2FA med SMS (tekstmeldinger) fortsatt bedre enn å ikke bruke 2FA i det hele tatt.

Du kan aktivere 2FA på Google-kontoer, Apple ID-er, Office 365, Amazon, Twitter, Instagram, Slack og en hel haug med andre kontoer, inkludert Facebook, Yahoo! og Dropbox.

Ikke glem å kopiere gjenopprettingskodene, så hvis familiemedlemmet ditt mister eller ødelegger telefonen sin, kan han fortsatt enkelt komme seg inn.

Avinstaller unødvendige apper

En musepeker på en

Ubrukte apper kan være en sikkerhetsrisiko fordi folk ofte glemmer å oppdatere dem. De tar også opp plass på harddisken og kan redusere hastigheten på en datamaskin hvis de lastes inn i minnet når datamaskinen starter opp.

Fjerning av unødvendige apper gjør en datamaskin sikrere, øker plass på harddisken og kan få den til å kjøre litt raskere.

Slik kan du fjerne installerte apper fra Windows 10, avinstallere innebygde Windows-apper og fjerne alle apper fra macOS.

Oppdater alle gjenværende apper

Det er viktig å holde apper oppdatert fordi de nyeste versjonene vanligvis er de sikreste og mest pålitelige. De har også de nyeste funksjonene og kjører raskere. Slik oppgraderer du apper på Windows og Mac.

  5 måter å bruke din foreldede iPhone 4 på

Fjern unødvendige nettleserutvidelser

Nettleserutvidelser kan være nyttige, men de kan også redusere hastigheten og gjøre den mindre sikker. I verste fall kan de også aktivt spionere.

Dette kan være åpenbart for deg, men hvis du skal rydde opp i andres maskin, er det vanlig å finne en haug med skisserte utvidelser som gjør hvem vet hva.

Ta en titt på veiledningen vår om fjerning av nettleserutvidelser fra Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari og Opera, eller denne for Edge.

Oppdater operativsystemet på en mobil enhet

I likhet med datamaskiner, drar telefoner og nettbrett nytte av de siste oppdateringene til operativsystemene, da disse inneholder feilrettinger, sikkerhetsoppdateringer og funksjonsforbedringer.

Du kan følge trinnene i guidene våre for å oppdatere Android-enheter, iPhones og iPads til den nyeste tilgjengelige programvaren.

Avinstaller unødvendige apper på mobile enheter

En finger i ferd med å trykke på

Smarttelefoner er ryggraden i mange menneskers liv. De inneholder alt fra e-postkontoer og banktjenester, til medisinske data og fingeravtrykk eller ansiktslås.

Fordi telefoner (og nettbrett) inneholder så mye verdifull og privat informasjon, er det best å fjerne eventuelle uønskede apper. Tross alt, som vi nevnte tidligere, kan du ikke være sikker på at de ikke invaderer personvernet ditt.

Vi har dekket hvordan du avinstallerer apper på Android og iPhone eller iPad før, så sjekk disse for ytterligere instruksjoner.

Oppdater alle gjenværende apper på mobile enheter

Du er nesten ferdig – det er bare en ting til. Android, iOS og iPadOS prøver å holde apper oppdatert automatisk, men det skjer ikke alltid.

Noen ganger deaktiverer folk automatisk oppdatering fordi de vil vite hvilke endringer som vil bli gjort på enheten deres før de installerer den nyeste versjonen.

Du kan følge veiledningene våre for Android, iPhone og iPad for å sikre at en telefon eller et nettbrett kjører de mest oppdaterte appene.

Nå kan du gå tilbake til å overdrive og slappe av – helt til neste slektning ber deg om en rask tjeneste, det vil si.