Betydningen av API-sikkerhet
Sikkerhet rundt API-er (Application Programming Interfaces) er kritisk i dagens digitale landskap. Nesten alle applikasjoner benytter seg av API-er for å kommunisere og utveksle data. De fungerer som innganger til applikasjonen din, og det er derfor essensielt at disse er tilstrekkelig beskyttet mot uautoriserte aktører.
La oss undersøke noen vanlige sårbarheter som kan utgjøre en trussel mot applikasjonenes sikkerhet.
Vanlige API-sårbarheter
1. Kryss-side skripting (XSS)
XSS-angrep er ikke bare et problem for nettapplikasjoner, men kan også ramme API-er dersom inngående brukerdata ikke renses grundig. Angripere kan da injisere ondsinnet kode på serveren og skaffe seg uautorisert tilgang til sensitiv informasjon.
2. Brudd på hastighetsbegrensning
Dersom API-ets hastighetsbegrensninger ikke håndheves korrekt, kan angripere overbelaste serveren med et stort antall forespørsler. Dette kan føre til at serveren krasjer og at brukere får problemer med å nå applikasjonen.
3. Mangelfull autentisering
Dersom API-et ikke bruker en pålitelig autentiseringsmetode, risikerer man at uvedkommende får tilgang til systemet. Autorisering er også viktig, da den definerer hvilke ressurser en autentisert bruker har tilgang til, og i hvilket tidsrom.
4. Usikker dataoverføring
Data som sendes via API-et bør alltid krypteres. Uten kryptering er det en risiko for at data kan bli fanget opp av angripere ved hjelp av et «mann-i-midten»-angrep. Derfor er det sterkt anbefalt å bruke en sikker protokoll som HTTPS for dataoverføring.
5. Utdaterte avhengigheter
API-er benytter seg ofte av eksterne avhengigheter for å utføre komplekse oppgaver. Dersom disse avhengighetene har kjente sikkerhetshull, kan API-et indirekte bli sårbar. Det er derfor viktig å sørge for at alle avhengigheter er oppdaterte.
Nå som du har blitt introdusert for vanlige sårbarheter, la oss se på noen beste praksiser for å sikre API-ene dine.
Se også: Alternativer til Postman for API-testing.
Beste praksis for API-sikkerhet
API-versjonskontroll
Regelmessig vedlikehold og oppdatering av API-er er viktig, spesielt med tanke på avhengigheter. Disse kan ha alvorlige sårbarheter. Benytt semantisk versjonering for å varsle API-brukere om oppdateringer. Å holde API-et oppdatert er en grunnleggende forholdsregel for å forhindre utnyttelse.
Autentisering
Det finnes flere måter å autentisere API-brukere. Brukernavn/passord er den mest enkle, men også den mest sårbare da den kun er basert på passordets styrke.
API-nøkler er en annen metode hvor hver bruker får en unik nøkkel for tilgang.
JWT (JSON Web Token) konverterer legitimasjon til et digitalt signert token. Brukeren sender tokenet med hver forespørsel for validering. JWT har også en utløpstid.
OAuth er ansett som den mest effektive løsningen, som gir tredjeparts tilgang ved hjelp av eksisterende påloggingsinformasjon. For eksempel kan du bruke en Google-konto til å logge inn på en applikasjon uten å trenge et eget passord.
Autorisasjon
Autorisasjon er forskjellig fra autentisering. Etter autentisering bestemmer autorisasjon hvilke API-ressurser en bruker har tilgang til. For eksempel kan en lærer ha tilgang til alle studentdata, mens en student kun har tilgang til egne data. Begge er autentisert i systemet, men autorisert til ulike handlinger.
Korrekt autorisasjon er essensielt for å hindre uautorisert tilgang til ressurser.
Dataredaksjon
Dataredaksjon er prosessen med å selektivt avsløre informasjon for å beskytte sensitive data. Dette kan forbedres ved hjelp av autorisasjon. Personvernlover som GDPR krever at sensitiv informasjon beskyttes. Uvedkommende skal ikke ha innsyn i private eller sensitive data.
Implementer datareduksjon gjennom mellomvare eller en gateway-manager.
Kryptering
Kryptering er nå en grunnleggende sikkerhetsforanstaltning. Det er obligatorisk når det håndteres sensitive data. Det minste du kan gjøre er å bruke HTTPS, som inkluderer TLS (Transport Layer Security) og SSL (Secure Socket Layer) protokoller.
Ende-til-ende-kryptering er en annen metode for å sikre data under overføring. I tillegg bør data som lagres i databasen også krypteres, i tilfelle uvedkommende får tilgang.
Feilhåndtering
Detaljerte feilmeldinger kan avsløre informasjon om applikasjonens infrastruktur til angripere. Bruk generiske feilmeldinger og implementer tilpasset feilhåndtering. Pass på at sensitiv systeminformasjon ikke logges.
Inndatavalidering og datarensing
Inndatavalidering er essensielt siden man ikke vet hvilke data som sendes inn før brukeren gjør det. Rensning fjerner uønsket kode fra data. Uten rensing kan en angriper injisere JavaScript-kode, som vil kjøres på serveren. Mangelfull rensing kan føre til XSS-angrep.
Intrusjonsdeteksjonssystemer (IDS)
IDS overvåker nettverkstrafikk som kommer til API-et. Hvis systemet oppdager uvanlig aktivitet, kan det logge og varsle relevante parter. Det finnes to hovedtyper: nettverksbaserte og vertsbaserte systemer. Nettverksbaserte overvåker trafikken på flere punkter, mens vertsbaserte overvåker trafikken på en enkelt vert. IDS er en nyttig måte å oppdage angrepsforsøk før de skader systemet.
IP-hvitelisting
IP-hvitelisting tillater kun utvalgte IP-adresser å få tilgang til API-et og nettverket. Denne metoden er mindre praktisk for offentlige API-er, da det kan være vanskelig å håndtere alle IP-adressene. Det er mest nyttig når du vet at kun et begrenset antall applikasjoner skal ha tilgang til API-et.
JSON Web Tokens (JWT)
JWT brukes til å autentisere brukere. Et digitalt signert token, generert fra brukerens legitimasjon, sendes til brukeren. Dette tokenet skjuler den faktiske legitimasjonen og krever ikke lagring i databasen eller på klientsiden. Et JWT består av tre deler: en header, en payload og en signatur. Payloaden inneholder brukerinformasjon, mens headeren kan inneholde algoritmen som brukes. Signaturen er digitalt signert av serveren og klienten i hver forespørsel. JWT har som regel en utløpsdato.
Loggføring og overvåking
Overvåking av trafikken til API-et er viktig for å oppdage uønsket aktivitet. Overvåk alle forespørsler, men sørg for at sensitive data ikke logges.
Hastighetsbegrensning
Uten hastighetsbegrensning er API-et sårbart for DDoS-angrep. Angripere kan oversvømme systemet med et stort antall forespørsler på kort tid, som kan føre til at serveren krasjer. Hastighetsbegrensning forhindrer tjenestenektangrep ved å begrense API-trafikk.
Sikre avhengigheter
Sårbarheter kan også finnes i tredjepartsavhengigheter. Regelmessig overvåkning og skanning av avhengigheter er derfor viktig. Oppdater avhengigheter med oppdateringsversjoner som fikser sikkerhetsproblemer, og velg avhengigheter som har et sterkt fokus på sikkerhet.
Sikkerhetsoverskrifter bør returneres med API-svaret for å instruere nettleseren om sikkerhetsinstillinger. Viktige overskrifter inkluderer:
- Cache-Control: Sett til no-store for å unngå lagring av sensitiv informasjon i nettleseren.
- Content-Security-Policy: Hvis du setter den til frame-ancestors «none», unngår du innramming av API-svar i en iframe.
- Content-Type: Viktig for å hindre at nettleseren gjetter innholdstypen, noe som kan føre til snusangrep. Sett til application/json for JSON-svar.
- X-Content-Type-Options: Sett til nosniff for å instruere nettleseren til å kun se etter innholdstypen i Content-Type header.
Sikkerhetsstandarder og rammeverk
Design API-et ved å bruke kjente sikkerhetsstandarder for å sikre at de er oppdatert med de nyeste sikkerhetshensyn.
Token utløpstid
Hvis du benytter bæretokens, bør disse ha en kort utløpstid, da dette krever re-autentisering. I JWT brukes som regel to tokens: et tilgangstoken og et oppdateringstoken. Tilgangstokenet har en kort utløpstid, mens oppdateringstokenet har en lengre utløpstid. Uansett bør alle tokens ha en utløpstid.
Brannmur for nettapplikasjoner (WAF)
En WAF overvåker, filtrerer og blokkerer ondsinnet nettverkstrafikk. Det er ofte en effektiv måte å forhindre HTTP-angrep.
API-gatewayer
API-gatewayer forenkler API-sikkerhet og rutehåndtering. De tilbyr også overvåkings- og analyseverktøy.
Null-tillit
Null-tillit innebærer at ingen enheter eller brukere stoles på. Sikkerheten er lagdelt og implementert ved flere sjekkpunkter. Selv utviklere som jobber med API-et stoles ikke på. Alle grensesnitt overvåkes og analyseres for sikkerhetsbrudd. Automatisering er nyttig i slike tilfeller.
Konklusjon
Man kan gjøre mye for å sikre sine API-er, men det er alltid potensielle smutthull som kan utnyttes. Null-dags sårbarheter kan oppstå, men ved å holde API-et oppdatert med de nyeste sikkerhetsstandardene reduseres risikoen.
Se nærmere på de beste dynamiske testverktøyene for applikasjonssikkerhet.