Utviklingsverktøyet visionOS SDK, sammen med simulatoren, gir oss et første innblikk i hvordan det kommende operativsystemet vil se ut. Dette er en betydningsfull milepæl for visionOS, som nå åpner for at utviklere kan starte arbeidet med å skape applikasjoner for den nye plattformen.
SDK-en tilbyr et omfattende utvalg av ressurser for utviklere, slik at de kan designe engasjerende og altoppslukende brukeropplevelser. Simulatoren er et robust verktøy for testing av applikasjoner i ulike scenarier. visionOS har et potensial til å endre måten vi interagerer med datamaskiner på.
Prøv visionOS-simulatoren
Apple har introdusert visionOS som sitt første «romlige operativsystem», med hensikt om å levere en ny type opplevelse i blandet virkelighet som sømløst integreres med våre fysiske omgivelser.
For å installere visionOS-simulatoren på en Mac, kreves nedlastning av den nyeste Xcode 15 betaversjonen, sammen med de nødvendige visionOS-utviklerverktøyene.
Foreløpig kan visionOS kun oppleves på Mac-skjermen, noe som ikke gir den samme dybden som det faktiske Vision Pro-headsettet. Likevel, får man et innblikk i hvordan operativsystemet og de medfølgende applikasjonene fungerer. Brukere kan utforske Home View, manipulere appvinduer og teste sine egne applikasjoner.
1. Hjemmevisningen minner om watchOS
Når visionOS startes, møtes brukeren av Home View, et virtuelt rom som fungerer som et sentralt sted for alle applikasjoner og aktiviteter. Oppsettet av applikasjonene ligner på app-nettet i Apple Watch, med sirkulære ikoner arrangert på lignende måte.
På venstre side av Home View finnes en dokk som gir rask tilgang til FaceTime-kontakter og menyen Environments, som forvandler omgivelsene dine til et helt nytt virtuelt rom. For eksempel, kan man velge et Yosemite-bakteppe for et virtuelt arbeidsmiljø med de imponerende granittklippene i Yosemite nasjonalpark.
2. Spotlight-søk er flyttet til kontrollsenteret
Kontrollsenteret er tilgjengelig ved å klikke på rullegardinpilen øverst på skjermen i Home View eller andre applikasjoner. Det inneholder de vanlige tilkoblingsmulighetene, som Wi-Fi, Bluetooth og AirDrop, i tillegg til en widget for «nå spilles». Plasseringen av Spotlight-søk er imidlertid uvanlig, da den nå finnes i kontrollsenteret, i motsetning til Apples andre operativsystemer.
Gjestemodus kan også aktiveres via kontrollsenteret, slik at andre kan teste Vision Pro-headsettet. Et passord må settes opp for å aktivere gjestemodus. Når passordet er tastet inn, vil gjesten ha et fem minutters tidsvindu til å bruke headsettet før økten automatisk avsluttes.
3. Flesteparten av appene er overført fra iPadOS
Apple har skissert tre hovedmåter å designe applikasjoner for visionOS: Windows, Volume og Spaces. Windows gir en opplevelse som ligner på iPad-applikasjoner, mens Volume tilfører dybde til applikasjonen, og Spaces gir en fullstendig altoppslukende opplevelse og skaper et nytt miljø.
Selv om det finnes en rekke forhåndsinstallerte applikasjoner tilgjengelig for visionOS, er kun et fåtall optimalisert for den nye plattformen. De fleste applikasjonene er overført fra iPadOS med mindre endringer, noe som resulterer i 2D-applikasjoner presentert i et 3D-rom.
Noen av applikasjonene som har fått justeringer for visionOS er Freeform, Safari, Bilder og Innstillinger. Noen applikasjoner har et lite ikon i hjørnet som gir mulighet til å veksle mellom landskaps- og portrettmodus, på samme måte som man ville snudd en iPad.
Likhetene mellom visionOS og iPadOS er tydelige gjennom hele operativsystemet. Det er tydelig at visionOS er sterkt basert på iPadOS, og det er sannsynlig at Apple vil fortsette å låse plattformen på samme måte som sine mobile operativsystemer.
4. Muligheten til å endre størrelse på vinduer og lage en stor virtuell TV er en av de beste funksjonene
Det mest overbevisende aspektet ved visionOS er måten man kan interagere med headsettet. Apple har utviklet et håndbevegelsessystem for Vision Pro-headsettet som lar brukere kontrollere enheten uten fysiske inndataenheter.
visionOS tilbyr to måter å skrive på: ved hjelp av skjermtastaturet eller et eksternt Bluetooth-tastatur. Skjermtastaturet er et flytende vindu som kan flyttes hvor som helst på skjermen. Alternativt kan et eksternt Bluetooth-tastatur brukes på samme måte som med andre enheter.
Appvinduer kan flyttes fritt rundt i omgivelsene ved å bruke den nederste linjen i hvert vindu. De kan også stables over hverandre. Størrelsen på appvinduene kan også justeres etter brukerens behov, noe som betyr at man ikke lenger er begrenset av skjermstørrelsen, da all plass i omgivelsene kan brukes.
Muligheten til å gjøre et stort Safari-vindu om til en TV-skjerm hvor som helst, enten det er på kjøkkenet, i stuen eller på soverommet, gir en utrolig fleksibilitet i brukeropplevelsen.
5. Selv simulatoren gir en oppslukende følelse
Til tross for at visionOS oppleves på en Mac-skjerm, er det allerede tydelig at systemet har et stort potensial. Det presenterer en ny måte å samhandle med datamaskiner som føles både kjent og enkel å bruke. Grensesnittet er svært godt designet, med hver komponent som fungerer sømløst sammen.
Apple har også lagt ned mye arbeid i å sikre at utviklere ikke møter en for bratt læringskurve når de utvikler applikasjoner for visionOS, ved å benytte de samme prinsippene som brukes for iOS- og iPadOS-applikasjoner.
visionOS har en lovende fremtid
visionOS-simulatoren gir oss et innblikk i fremtidens databehandling. Den gir en ny måte å samhandle med brukergrensesnittet som er både oppslukende og intuitiv. Håndbevegelsessystemet føles naturlig og enkelt å bruke, og muligheten til å endre størrelse på appvinduer og flytte dem rundt er en svært kraftfull funksjon.
visionOS er fortsatt i en tidlig utviklingsfase, men potensialet er ubestridelig. Dette kan være fremtiden for hvordan vi samhandler med teknologi i hverdagen, og det er spennende å se hva fremtiden bringer for romlig databehandling.