5 førsteinntrykk fra å komme i gang med visionOS

visionOS SDK og simulator gir oss en første titt på hvordan operativsystemet vil se ut. Dette er en viktig milepæl for visionOS, ettersom det lar utviklere begynne å bygge apper for plattformen.

SDK-en tilbyr et bredt spekter av verktøy for utviklere for å skape oppslukende opplevelser, og simulatoren er et kraftig verktøy for å teste apper i ulike miljøer. visionOS er et operativsystem som har potensial til å omforme hvordan vi samhandler med datamaskiner.

Kom i gang med visionOS-simulatoren

Apple har kalt visionOS sitt første «romlige operativsystem», designet for å tilby en helt ny mixed reality-opplevelse som sømløst integreres med dine fysiske omgivelser.

VisionOS-simulatoren kan installeres på en Mac ved å laste ned den nyeste Xcode 15 beta sammen med visionOS-utviklerverktøyene.

Foreløpig kan du bare oppleve visionOS på Mac-skjermen, som åpenbart ikke gir samme nivå av fordypning som Vision Pro-headsettet. Du kan imidlertid få en ide om hvordan operativsystemet og inkluderte apper fungerer. Du kan samhandle med Home View og appvinduer og til og med kjøre og teste applikasjoner du har bygget selv.

1. Hjemmevisningen er en konstant påminnelse om watchOS

Når du starter opp i visionOS, blir du møtt av Home View, som er et virtuelt rom som fungerer som det sentrale knutepunktet for alle appene og aktivitetene dine. Appoppsettet ligner apprutenettet til Apple Watch, der de sirkulære appikonene er ordnet på lignende måte.

  Hvordan finne IP-adresse fra Xbox Live Gamertag

På venstre side av Home View er en dokkingstasjon som lar deg få tilgang til FaceTime-kontaktene dine og består av menyen Environments, som lar deg forvandle omgivelsene dine til et helt nytt rom. Du kan for eksempel velge et Yosemite-bakteppe for å gi deg selv et helt nytt virtuelt arbeidsmiljø, komplett med de ruvende granittklippene i Yosemite nasjonalpark.

2. Spotlight-søk ligger i kontrollsenteret

Kontrollsenteret kan nås ved å trykke på rullegardinpilen øverst på skjermen i Home View eller en annen app. Den inkluderer de vanlige tilkoblingsalternativene, for eksempel Wi-Fi, Bluetooth og AirDrop, samt en nå-spiller-widget. Plasseringen av Spotlight-søk er imidlertid ganske uvanlig, siden den, i motsetning til Apples andre operativsystemer, nå er plassert i kontrollsenteret.

Du kan også aktivere gjestemodus i kontrollsenteret, som lar andre prøve ut Vision Pro-hodesettet ditt. For å gjøre dette, må du sette opp et passord. Når gjestemodus er aktivert, vil alle som taster inn passordet ha et fem-minutters vindu å sette på hodesettet, hvoretter økten avsluttes automatisk.

3. De fleste apper er overført fra iPadOS

Apple har skissert tre måter å designe apper for visionOS på: Windows, Volume og Spaces. Windows gir en opplevelse som ligner på iPad-apper, mens Volume legger til dybde til appen, og Spaces fordyper deg fullstendig i opplevelsen og skaper et nytt miljø.

  Hvordan lage, redigere og bruke signaturer i Microsoft Outlook

Selv om en haug med forhåndsinstallerte apper er tilgjengelige for visionOS, er bare noen få optimalisert for plattformen. De fleste apper har ganske enkelt blitt portert fra iPadOS med mindre endringer, noe som resulterer i 2D-apper som presenteres i et 3D-rom.

De eneste appene som har blitt litt finjustert for visionOS er Freeform, Safari, Photos og Settings. Noen apper har et lite ikon i hjørnet som lar deg justere appvinduene mellom liggende og stående modus, akkurat som du ville gjort ved å snu iPaden.

Likhetene mellom visionOS og iPadOS er tydelige gjennom hele operativsystemet. Det er tydelig at visionOS er tungt basert på iPadOS, og det er sannsynlig at Apple vil fortsette å låse ned plattformen på en lignende måte som sine mobile operativsystemer.

4. Endre størrelsen på Windows for å lage en stor virtuell TV er den beste delen

Det mest overbevisende aspektet ved visionOS er hvordan du kan samhandle med headsettet. Apple har utviklet et håndbevegelsessystem for Vision Pro-hodesettet som lar brukere kontrollere enheten uten fysiske inndataenheter.

visionOS tilbyr to måter å skrive på: ved hjelp av skjermtastaturet eller et eksternt Bluetooth-tastatur. Skjermtastaturet er et flytende vindu som kan flyttes hvor som helst på skjermen. Alternativt kan et eksternt Bluetooth-tastatur brukes normalt akkurat som med alle andre enheter.

Appvinduer kan også flyttes hvor som helst i omgivelsene dine ved å samhandle med den nederste linjen i hver app. De kan også stables oppå hverandre. Du kan også endre størrelsen på hvert appvindu i henhold til dine individuelle preferanser, noe som betyr at du ikke lenger er begrenset av størrelsen på skjermen din, da du nå kan bruke all plassen i miljøet ditt.

  6 Workplace Chat-programvare du kan bruke til å snakke med teamet ditt

Den beste delen av dette er å gjøre et stort Safari-vindu til størrelsen på en TV hvor som helst du vil, enten det er kjøkkenet, stuen eller til og med soverommet ditt, noe som gir så mye fleksibilitet til dataopplevelsen din.

5. Selv simulatoren føles veldig oppslukende

Til tross for at jeg opplever visionOS på en Mac-skjerm, har det allerede overbevist meg om at det har et stort potensial. Det gir en ny måte å samhandle med datamaskiner som føles kjent og enkel å bruke på samme tid. Grensesnittet er ekstremt godt designet, og hver komponent fungerer sømløst sammen.

Apple har også lagt mye arbeid i å sørge for at utviklere ikke trenger å møte en bratt læringskurve mens de utvikler apper for visionOS ved å stole på de samme prinsippene som brukes til å lage iOS- og iPadOS-apper.

visionOS har en lys fremtid foran seg

visionOS-simulatoren er et glimt inn i fremtiden for databehandling. Det tilbyr en helt ny måte å samhandle med brukergrensesnittet på som er både oppslukende og intuitivt. Håndbevegelsessystemet er utrolig naturlig og enkelt å bruke, og muligheten til å endre størrelse på appvinduer og flytte dem rundt i omgivelsene dine er utrolig kraftig.

Selvfølgelig er visionOS fortsatt i sine tidlige utviklingsstadier, men potensialet er ubestridelig. Dette kan være fremtiden for hvordan vi samhandler med teknologi i våre daglige liv, og det er virkelig spennende å se hva som er i vente for fremtiden for romlig databehandling.