Gratis Webhotell: Er det verdt det?
Det sies at «de beste tingene i livet er gratis», men for webhotell er kanskje ikke dette tilfellet. Likevel finnes det gode alternativer som koster svært lite eller ingenting i det hele tatt.
Helt siden internettets spede begynnelse har det vært mulig å publisere innhold for et bredt publikum uten å måtte betale. Metodene har blitt stadig bedre, og i dag kan du skape flotte og profesjonelle nettsider helt uten kostnad.
Tenk på åpne bloggplattformer som WordPress, Googles Blogger eller Tumblr. Eller nettsidebyggere som Weebly eller Wix. Disse lar deg lage og vedlikeholde et nettsted uten å bruke penger, og uten å måtte lære deg koding, webservere eller andre tekniske ting.
Men hva om du er teknisk interessert og ønsker å utforske disse områdene? Kanskje du vil jobbe med Linux-administrasjon, konfigurere Apache Server, eller administrere en MySQL-database? Det er også mulig å gjøre dette uten å betale, og drive et profesjonelt nettsted.
Før vi går videre, la oss være klare på én ting: Alle gratisplattformer, også Weebly og Wix, tilbyr en grunntjeneste og tar betalt for tilleggsfunksjoner. For eksempel domenenavn. Noen gratisplattformer lar deg ikke bruke et eget toppdomene; de tvinger deg til å bruke deres, som et underdomene, med mindre du betaler. Glem derfor å bruke det fancy domenenavnet du kom på.
SSL/TLS-sertifikater er en annen funksjon du kanskje må ofre for å unngå kostnader. Dette kan være en ulempe, da søkemotorer foretrekker nettsider med sikker tilkobling, og mangel på SSL kan påvirke din synlighet på Google og andre søkemotorer. Men det positive er at du kan starte gratis, og senere kjøpe tilleggstjenester som domenenavn og SSL-sertifikater hvis nettstedet ditt blir vellykket.
Husk at totalkostnaden kan bli høyere enn å kjøpe en full tjeneste fra starten. Dette er prisen du betaler for å være forsiktig. Med det sagt, la oss se på noen alternativer.
000webhost
000webhost eies av Hostinger, en webhotellleverandør med rimelige priser. Gratisversjonen tilbyr hosting for ett domene, 300 MB lagringsplass, 1 MySQL-database, 1 FTP-konto, månedlig trafikk på 3 GB og ingen reklame.
Du får også en nettsidebygger, cPanel og automatisk installasjon av WordPress, men ingen e-postkontoer eller underdomener. Gratisversjonen mangler også SSL-sertifikater og kundestøtte via billetter; eneste alternativet er forumene.
Med Hostinger i ryggen kan du stole på 000webhosts 99 % oppetid og deres ti år i bransjen.
Infinity Free
Når du ser Infinity Frees funksjoner, spør du deg: «Hvor er haken?». Svaret er enkelt: Det finnes ingen. Dette er et gratis webhotell med få begrensninger.
Du kan opprette en konto på få minutter og nyte ubegrenset lagringsplass og båndbredde, opptil 400 MySQL-databaser, gratis DNS og gratis SSL. Infinity Free tilbyr ikke domeneregistrering, men du kan hoste et domene du har registrert andre steder, hos dem.
Infinity hevdes å være den raskeste gratis hostingen i verden ifølge uavhengige tester. De tilbyr 99,9 % oppetid, noe som er bedre enn mange betalte tjenester. Du kan bruke Softaculous for å installere over 400 skript, applikasjoner og innholdsstyringssystemer, som WordPress, Joomla og Drupal, med få klikk.
Hvis nettstedet ditt blir populært og du trenger flere funksjoner, kan du oppgradere til en betalt plan hos iFastNet Premium Hosting, hovedsponsoren til Infinity Free. Planene inkluderer Cloudflare Railgun, e-posttilgang, full PHP-støtte, full DNS-administrasjon og utviklerfunksjoner. Disse planene starter fra 3,99 dollar per måned.
Awardspace
Etter noen minutter hos AwardSpace har du en server med 1 GB SSD-lagring og et nettsted bygd med Zacky Website Builder, WordPress eller Joomla. Uten kostnad får du én MySQL-database, 5 GB månedlig båndbredde, 99,9 % oppetid og et domenenavn med et litt uvanlig suffiks.
Du får ikke gratis SSL, men et standard cPanel-grensesnitt for administrasjon, samt mulighet for å kjøpe tilleggstjenester som SSL-sertifikater og virtuelle servere.
Etterhvert som nettstedet ditt vokser, kan 5 GB månedlig båndbredde eller 1 GB lagring bli begrensende. Da kan du se på AwardSpaces premiumplaner som tilbyr ubegrenset lagringsplass og båndbredde, flere databaser, flere e-postadresser og generelt bedre ytelse. De tilbyr også 24/7-støtte og et komfortabelt antall besøkende per måned.
AwardSpaces premiumplaner er rimelige, men prisene gjelder kun det første året.
Gratis Webhotellområde
Disse har tilbudt gratis webhotell siden 2005, og garanterer at sidene dine ikke forsvinner over natten. Tjenesten vedlikeholdes av frivillige, som setter pris på om du oppgraderer til en betalt plan eller takker dem for gratistjenesten.
Gratistjenesten tilbyr støtte for IDN (internasjonalt domenenavn), rask hosting med dedikerte servere, 99,8 % oppetid, 1500 MB lagringsplass, ubegrenset trafikk, Apache, PHP, opptil 3 MySQL-databaser, daglige sikkerhetskopier og et enkelt kontrollpanel (ikke cPanel). Tjenesten mangler en nettsidebygger og ett-klikks installasjon.
Et punkt i funksjonslisten sier «ingen annonser for nye nettsider». Dette betyr at de ikke viser annonser på sider med lav båndbredde. Når nettstedet ditt får mange besøkende, må du enten betale for en oppgradering eller godta annonser.
FreeHostia
FreeHostias «Sjokolade»-webhotellplan (ja, det er navnet på gratisplanen) lar deg lage et profesjonelt nettsted med et ett-klikks installasjonsprogram for Joomla, WordPress, PrestaShop og andre PHP-applikasjoner.
Sjokoladeplanen tilbyr opptil 5 vertsbaserte domener, 250 MB diskplass, 6 GB månedlig trafikk, 1 MySQL-database og 3 e-postkontoer. FreeHostia bruker en lastbalansert klyngeplattform i et datasenter i Chicago.
FreeHosting
FreeHostings gratisplan tilbyr 10 GB lagringsplass, ubegrenset båndbredde, 1 e-postkonto og et flerspråklig cPanel. De er en populær leverandør med over ti års erfaring og over 15 000 kunder. Hvis nettstedet ditt trenger spesielle funksjoner, kan du kjøpe tilleggsfunksjoner mot en engangsbetaling.
Gapet mellom gratis og betalt plan er stort: fra null til 7,99 dollar per måned. Premiumfunksjoner kan være verdt pengene, da begrensningene fjernes, og du får raskere servere, hosting av flere nettsider, automatiske sikkerhetskopier, nettstatistikk og bedre PHP-ytelse.
Er «gratis» det beste alternativet?
Kanskje «nesten gratis» er bedre, med mindre du ikke forventer mye av nettstedet ditt. Du kan starte gratis og oppgradere senere, men da er du bundet til den samme leverandøren eller må flytte hele nettstedet. Ofte bruker leverandørene sine gratisplaner som lokkemiddel for å tiltrekke deg til deres betalte alternativer.
Det er fristende å starte gratis, fordi det gir inntrykk av at du ikke investerer noe. Men det stemmer ikke, du investerer tiden din. Hvis du verdsetter den, og innholdet du planlegger å publisere, bør du analysere gratisalternativene grundig før du starter.
Vurder kostnadene når nettstedet ditt begynner å tiltrekke seg besøkende og du må ta det seriøst. Sammenlign dette med de rimelige betalte tjenestene. De beste tingene i livet er kanskje ikke gratis, bare nesten gratis.