Opplev VR: Fra Pokémon Go til uendelige muligheter!

Gjenopplev Pokémon Go-fenomenet

Husker du Pokémon Go, spillet som feide over verden? Denne applikasjonen forsterket virkeligheten ved hjelp av GPS-data, og plasserte de ikoniske lommemonstrene i brukerens umiddelbare omgivelser. Dermed ble smarttelefoner omgjort til virtuelle Pokémon-detektorer. Utrolig nok har appen blitt lastet ned over en milliard ganger siden lanseringen i 2016.

Se for deg nå at du kunne fange disse monstrene med et bærbart apparat over øynene dine, mens du sitter komfortabelt hjemme. I stedet for å se dem på en armlengdes avstand gjennom mobiltelefonen utendørs, ville du oppleve dem som en integrert del av din virkelighet. Dette er kjernen i virtuell virkelighet, eller VR.

Med VR vil de digitale elementene smelte sammen med din oppfatning av verden, og du vil føle deg fullstendig nedsenket i det genererte miljøet. Dette er en transformativ opplevelse.

Grunnleggende om VR: Hva er det?

VR, eller Virtual Reality, er en teknologisk nyskapning som har fått betydelig oppmerksomhet i det siste. Det gir en unik mulighet for kunder til å oppleve produkter på en helt ny måte, i et simulert, men likevel overbevisende, miljø.

VR bruker interaktiv programvare for å skape et tredimensjonalt virtuelt miljø som brukeren kan utforske. For å oppleve VR fullt ut, kreves et spesialdesignet hodesett. Dette hodesettet gir brukeren både visuelle og auditive inntrykk, og skaper en illusjon av å være i et dataskapt rom.

Ifølge en analyse fra Statista, forventes VR/AR-markedet å generere en økonomisk effekt på rundt 29,5 milliarder dollar innen utgangen av året. Videre forventes det at 82 millioner VR-headset vil bli solgt innen 2020. Dette antyder en økende interesse og ønske hos forbrukerne om å utforske VR-teknologien.

Men hvordan kan bedrifter dra nytte av denne teknologien? Og er bruken av VR begrenset til spesifikke bransjer?

La oss utforske dette nærmere.

VR i markedsføring

Mange tenker kanskje på VR som et rent spillverktøy, som med Pokémon Go. Men VR har et mye bredere bruksområde. I 2016 lanserte Oreo en spennende VR-kampanje som transporterte seerne til et fantasifullt landskap med melkefloder og Oreo-kjeks i cupcakessmak – en hyllest til merkets nyeste produkt.

Dette var en 360-graders opplevelse av en Oreo-kjeksportal i naturlig størrelse, som seerne kunne oppleve med Googles Cardboard VR-headset. Dette markerte Oreos første steg inn i den virtuelle verden.

Innen 2017 hadde bevisstheten rundt VR-enheter økt til 51 %. Flere merkevarer som Facebook og Great Bear Rainforest tok i bruk VR for å styrke sine markedsføringsstrategier og øke engasjementet.

Hvis du vurderer å integrere VR i markedsføringen din, er det flere bruksområder du bør kjenne til:

#1. Behandling av spesifikke sykdommer

Helsevesenet har i økende grad tatt i bruk VR- og AR-teknologi. VR brukes spesielt i terapi for å behandle pasienter med fobier og angstlidelser.

Terapeuter får en dypere innsikt i hvordan pasienter reagerer på stressende situasjoner i et kontrollert, men realistisk, miljø. Ved å overvåke fysiologiske reaksjoner som svette og puls, kombinert med biosensorer, kan de tilpasse behandlingen. VR brukes også i behandling av autisme, der det hjelper pasienter med å forbedre kommunikasjons- og sosiale ferdigheter. I tillegg kan teknologien diagnostisere visuelle eller kognitive svekkelser ved å spore øyebevegelser.

Spesialiserte apper, som VeinSeek Pro, benytter AR- og VR-teknologi for å lokalisere blodårer hos pasienter under injeksjoner.

#2. Virtuelle omvisninger og sanntids produktdemonstrasjoner

En effektiv metode for å overtale kunder til å kjøpe et produkt, er å la dem oppleve det i praksis. Å se hvordan produktet ser ut og fungerer i et reelt scenario er nøkkelen til en vellykket salgsprosess.

VR kan brukes i en rekke sammenhenger, fra produksjon og emballasje til interiørdesign. Bedrifter kan bruke VR til å demonstrere produktets funksjoner og gi forbrukerne en dypere forståelse av prosessen bak produktet.

Et godt eksempel er Lowes. De tilbyr en virtuell virkelighetsopplevelse der kunder kan visualisere hvordan hjemmene deres vil se ut etter oppussing. Gjennom Lowe’s Holoroom kan kunder velge interiørelementer som benkeplater, apparater og romløsninger, for å se det endelige resultatet.

På samme måte har IKEA utviklet en VR-app som lar kundene plassere møbler fra butikken i sine egne hjem for å se hvordan det ser ut. Denne opplevelsen gir kundene mulighet til å visualisere og realisere sine drømmehjem.

Ikke bare det, men kundene kan også eksperimentere med ulike tekstiler, veggfarger, og til og med endre tidspunktet på dagen for å se hvordan interiøret vil se ut i forskjellig lys.

#3. Spillifiserte opplevelser

Spillifisering, eller gamification, er en metode for å integrere spillelementer i oppgaver for å øke deltakelsen og engasjementet. Siden kunder i dag er stadig mer engasjert med AR- og VR-elementer, gir spillifisering store muligheter for bedrifter.

Et klassisk eksempel er McDonald’s Happy Goggles, som introduserte en enkel VR-opplevelse for barn. De omformet Happy Meal-esken til et VR-headset. Barna kunne brette esken om til et headset og skyve inn linsene som fulgte med for å oppleve et tilhørende skispill.

Spillifisering kan også brukes for å engasjere både kunder og ansatte for inspirasjon og interaksjon. I banksektoren kan det brukes til å belønne lojale kunder, mens moteselskaper kan la kunder se klær fra nye kolleksjoner fra ulike vinkler. Banken Widiba har laget et virtuelt system hvor kunder kan bruke VR-briller for å navigere i banken.

#4. Øke bevissthet

Mange bedrifter har et misjon bak sine produkter og tjenester. Ved å bruke VR kan de involvere kundene i misjonen og øke bevisstheten rundt merkevaren.

For noen år tilbake lanserte Toms Shoes en «kjøp en, gi en»-kampanje i VR. I butikkene kunne kundene oppleve en tur til Columbia, hvor de kunne se et barn motta et par sko som en direkte konsekvens av deres kjøp.

Kampanjen fikk stor anerkjennelse for sin immersive opplevelse. Den økte også bevisstheten rundt Toms Shoes» engasjement i et land som Columbia, hvor sko anses som en luksusvare.

Denne VR-strategien hjalp kundene til å forstå produktet bedre og ga dem et dypere perspektiv på bedriftens verdier.

#5. Produktopplevelse

Kanskje det mest innovative VR-bruksområdet er muligheten til å gi kundene en nær og personlig opplevelse av et produkt. VR lar deg fremheve de mest unike funksjonene og samtidig la dem oppleve bruken av produktet fullt ut.

Volvo benyttet seg av VR for å la kunder som ikke hadde lett tilgang til forhandlere prøvekjøre sine biler ved hjelp av Google Cardboard VR-headset.

På lignende vis skapte turskoprodusenten Merrell en svært oppslukende og unik VR-opplevelse som en del av lanseringskampanjen for sine tursko. De brukte TrailScape, en 4D multisensorisk turopplevelse, og Oculus Rift VR-teknologi for å la kundene oppleve å gå på ulike overflater og overvinne hindringer.

#6. Resultatdemonstrasjoner og merkevarebygging

En annen måte bedrifter kan bruke VR i markedsføring, er ved å demonstrere resultatene av å bruke et produkt eller en tjeneste.

For eksempel lanserte Limbic Life, produsenten av Limbic Chair, et samarbeid med VITALICS-forskning. Ved å kombinere stolen med et Gear VR-headset kunne brukerne bevege kroppen intuitivt og oppleve daglige aktiviteter med beina og hendene.

Kampanjen hadde som mål å la brukerne oppleve fordelene med stolen, nemlig økt glede og aktivitet. VR-teknologien gjorde dette mulig.

The New York Times og Google samarbeidet også i 2016 om å dele ut Google Cardboard VR-headset med den nye NYT VR-appen. Disse headsettet, som inneholdt filmer som «Displaced» og «Seeking Plutos Frigid Heart», ble tilbudt lojale abonnenter som en insentiv.

Dette VR-markedsføringsgrepet bidro til å etablere merkelojalitet for både The New York Times og Google Cardboard, samtidig som det økte interessen for filmene.

Konklusjon: VR i dag og i fremtiden

En stor utfordring for VR tidligere har vært størrelsen på headsettet. Dette har begrenset brukeropplevelsen. Bedrifter beveger seg nå mot mer mobile og ubundne enheter.

VR-enheter blir stadig mer avanserte, med kraftigere prosessorer som Facebooks Oculus Quest og Apples etterlengtede 8K VR/AR-headset. VR har kommet langt de siste årene. Med økt brukervennlighet og muligheter, forventer forbrukerne at bedrifter utnytter teknologien for å skape en intuitiv opplevelse.

Hvis du er en utvikler som ønsker å lære å lage VR-apper, kan du sjekke ut dette Coursera-kurset.