7 Beste Jamstack-rammeverk i 2024: Guide for Utviklere

Jamstack er en moderne tilnærming til webutvikling som ikke er bundet til et bestemt sett av teknologier. Den er fleksibel og tilpasningsdyktig, slik at utviklere kan velge det rammeverket som passer best for å bygge deres Jamstack-nettsted.

Mangfoldet av valgmuligheter kan imidlertid virke overveldende. Derfor skal vi i denne artikkelen utforske noen av de fremste rammeverkene for Jamstack.

Hvis du ønsker å fordype deg i hva Jamstack innebærer og hvordan det kan brukes til å lage raske og sikre nettsider, anbefaler vi å lese artikkelen «Jamstack for nybegynnere».

Jamstacks økende popularitet

Siden lanseringen i 2015 har Jamstack opplevd en markant vekst. Tall indikerer at stadig flere utviklere tar i bruk Jamstack (19 % i 2021 sammenlignet med 13 % i 2020). I tillegg har antall Jamstack-nettsteder økt med hele 50 % fra 2020 til 2021.

Både e-handelsaktører og teknologiselskaper omfavner Jamstack-filosofien, med 48 % som planlegger å implementere Jamstack i løpet av det kommende året.

Hvis du vurderer å velge Jamstack, er du absolutt på rett vei. Du kan utforske de ulike rammeverkene ved å lese dokumentasjonen, se introduksjonsvideoer eller bygge en testside.

Next.js

Next.js gjør det mulig å skape høyytelses nettsteder raskt. Populariteten skyldes dens evne til å utvikle responsive webapplikasjoner med React. Det lar deg bygge statiske nettsteder og fullstack webapplikasjoner ved å bruke React.

I følge Jamstack Developers Survey fra 2022 benytter omtrent halvparten av alle utviklere Next.js for å utvikle sine Jamstack-nettsteder.

I tillegg drar du nytte av et aktivt fellesskap som gir rask hjelp ved feilsøking. Du får også tilgang til et enormt bibliotek av komponenter. Next.js er også svært tilpassbart, med innebygd støtte for TypeScript og CSS.

Du kan bruke Next.js til å betjene statiske nettsteder samtidig som du implementerer dynamiske funksjoner for server-side rendering.

Nøkkelfunksjoner:

  • Dynamisk HTML-streaming
  • Datahenting
  • Innebygde optimaliseringer
  • API-ruter
  • Klient- og server-side rendering
  • Avansert ruting og layout
  • Mellomvare

Selv om Jamstack primært handler om å servere statisk innhold, gir Next.js deg muligheten til å utvikle hybridapplikasjoner som rendres på serveren og deretter serveres statisk på nettet.

Gatsby.js

GatsbyJS er et annet populært front-end-rammeverk for å bygge raske Jamstack-baserte statiske nettsteder og webapplikasjoner. Med et engasjert fellesskap og omfattende dokumentasjon, er Gatsby kjent for å være brukervennlig for utviklere.

Du kan også konfigurere Gatsby for å oppnå raskere byggetider og sikre at applikasjonene dine er SEO-vennlige fra starten av.

Gatsby bruker React under panseret og er et åpen kildekode-prosjekt. Rammeverket har en unik tilnærming til datalag, som gjør at data kan hentes fra ulike kilder.

Nøkkelfunksjoner:

  • Gir lynrask ytelse med utsatt statisk generering, statisk nettstedsgenerering og intelligent sidegjengivelse
  • Tilbyr et stort utvalg av plugins, startere og temaer
  • Gir utviklere tilgang til Webpack, GraphQL og annen banebrytende teknologi
  • Lar deg skalere nettsteder umiddelbart for å møte etterspørsel

Gatsby er et utmerket valg for bedrifter og utviklere som ønsker å bygge raske og funksjonsrike nettsteder. Utviklere kan dra nytte av en moderne arbeidsflyt som er basert på de nyeste webstandardene og teknologiene. I tillegg får man tilgang til et imponerende økosystem med boilerplates, startere og plugins.

Gatsby tilbyr også alternativer for tilgjengelighet og skalerbarhet.

Nuxt.js

Nuxt.js er et Vue-basert rammeverk med åpen kildekode, ideelt for å utvikle ditt neste Jamstack-nettsted. Den modulære designen gjør utviklingen enkel og intuitiv. I dag tilbyr Nuxt over 160 moduler.

I tillegg til modulariteten, gir Nuxt utmerket ytelse rett ut av boksen. Som utvikler kan du også bruke bundle-analysatoren til å optimalisere applikasjonen ytterligere. Totalt sett er Nuxt lett å lære og mestre, noe som gjør det til et utmerket valg for utvikleropplevelse.

Nøkkelfunksjoner:

  • Imponerende modularitet
  • Filsystembasert ruting
  • Datahenting
  • SEO-vennlig
  • Automatisk import av komponenter

Nuxt tilbyr en god statisk sidegjengivelse, noe som gjør det velegnet for Jamstack-utvikling. Det forbedrer denne funksjonen ved å tilby gjengivelse på serversiden, slik at du kan bygge en dynamisk side i Vue.js før du gjengir den på serveren, og deretter levere den statistisk via CDN eller plattformer som GitHub Pages eller Netlify.

Hugo

Hugo er en statisk nettstedsgenerator som er drevet av Go. Det er et utmerket verktøy for Jamstack, selv om du ikke har kjennskap til Hugo fra før. Du kan konfigurere Hugo uten å måtte redigere noen av Go-filene.

Hugos enkle utførelsesform gjør det raskt og effektivt, noe som er ideelt for å utvikle både statiske og dynamiske nettsteder på kort tid.

Hugo tilbyr mange innebygde maler og temaer for enkel bruk. Det er imidlertid en viss læringskurve for å beherske rammeverket.

Nøkkelfunksjoner:

  • Over 300 temaer å velge mellom
  • Kraftig malmotor
  • Eksepsjonell ytelse
  • Støtte for shortcodes
  • Flerspråklig støtte

Hugo er også svært raskt, så Jamstack-sider som bruker Hugo lastes vanligvis inn i løpet av et sekund.

Jekyll

Jekyll oppfyller alle kravene til et Jamstack-rammeverk. Det er enkelt i bruk og gir mulighet til å bygge statiske nettsteder ved hjelp av HTML, CSS, Liquid og Markdown, samtidig som det tilbyr bloggfunksjoner.

Du kan også enkelt bruke GitHub Pages til å hoste dine Jekyll-baserte Jamstack-nettsteder. Denne utvidbarheten med GitHub Pages skyldes at Tom Preston-Werner, medgründeren av GitHub, utviklet Jekyll.

I Jamstack-kontekst er Jekyll klassifisert som en statisk sidegenerator. Det kan imidlertid brukes til å bygge en rekke prosjekter, inkludert personlige blogger, bedriftsnettsteder og til og med webapplikasjoner.

Jekyll bruker Ruby under panseret, noe som kan gjøre avhengighetshåndtering litt tidkrevende.

Nøkkelfunksjoner:

  • Innebygd integrasjon med GitHub Pages
  • Lett å utvide
  • Stort fellesskap
  • Engasjerte bidragsytere som holder prosjektet aktivt

Med Jekyll kan du følge din utviklingsvei uten forstyrrelser. Du ber den om å gjøre noe, og den utfører det uten unødvendige forandringer. I tillegg er Jekyll et åpen kildekode-prosjekt.

TezJS

Hvis du ønsker å lage en rask og SEO-vennlig Jamstack-side, er TezJS et godt alternativ. Det gir utviklere en rask og skalerbar måte å utvikle Jamstack-nettsteder på, og opprettholder alle fordelene ved å skape moderne og visuelt tiltalende nettsteder.

TezJS utmerker seg også i SEO, og lar deg oppnå en Core Web Vitals-poengsum på over 98. I tillegg støtter TezJS flerspråklighet.

Nøkkelfunksjoner:

  • Støtter lazy loading av innhold
  • Rutebasert splitting
  • Dynamisk og automatisk ruting
  • Komponentbasert arkitektur
  • Håndtering av miljøvariabler

TezJS lar Jamstack-utviklere bygge robuste, SEO-orienterte og visuelt rike nettsteder som kan serveres statisk. Det er spesielt sterkt når det kommer til innholdsadministrasjon og tilbyr avanserte funksjoner for å administrere nettstedet ditt.

Docusaurus

Docusaurus er et nyere Jamstack-rammeverk som er ideelt for de som ønsker å bygge et førsteklasses dokumentasjonsnettsted. Det gjør det mulig for utviklere å skrive og administrere innholdet i markdown-filer.

Med Docusaurus kan du sette opp en Jamstack-side på under 5 minutter og tilpasse den etter dine behov.

Docusaurus er bygget på React, noe som betyr at du kan bruke React til å skape, utvide og tilpasse prosjektets layout. Det har også en pluggbar arkitektur, som gjør det lett å legge til nye funksjoner.

Nøkkelfunksjoner:

  • Støtte for oversettelser
  • Dokumentversjonskontroll
  • God innholdssøkefunksjon

Docusaurus er et utmerket valg for å lage innholdsfokuserte Jamstack-nettsteder, som for eksempel dokumentasjonsnettsteder. Det tilbyr MDX som lar deg bruke JavaScript i markdown-innhold, og dermed legge til interaktivitet, som diagrammer og varsler, på nettstedet ditt.

Andre bemerkelsesverdige Jamstack-rammeverk

Jamstack er en relativt ny tilnærming til å utvikle raske og moderne nettsider. Det har imidlertid opplevd en betydelig vekst på kort tid. For hvert år som går, tar stadig flere utviklere det i bruk. Jamstack-fellesskapet vokser, og det finnes flere fantastiske Jamstack-rammeverk du kan utforske. Disse inkluderer:

  • Hexo: Et Node.js-drevet bloggrammeverk som gir utviklere en enkel og intuitiv måte å skape raske Jamstack-nettsteder på. Hexo støtter distribusjon med én kommando og plugins for utvidelsesmuligheter.
  • GitBook: Ligner på Docusaurus og brukes av tekniske team for å opprette, administrere og dele dokumentasjon. Med GitBook kan team sentralisere produkt- eller tjenestekunnskap.
  • Astro: Et svært optimalisert og raskt Jamstack-rammeverk. Det bruker en front-end arkitektur med null JavaScript, noe som forbedrer nettstedets SEO og konverteringsrater.
  • VuePress: En Vue-drevet statisk sidegenerator som lar utviklere bygge minimale og markdown-fokuserte Jamstack-nettsteder.

Konklusjon

Jamstack er kommet for å bli og representerer en moderne måte å bygge nettsteder på. Det store utvalget av rammeverk, verktøy og statiske sidegeneratorer (SSG-er) gir utviklere fleksibilitet til å velge og utvide sine nettsteder på unike måter.

Nå har du en god oversikt over hvilke Jamstack-rammeverk som finnes.

Lykke til med din Jamstack-utvikling!

Du kan også lese om de beste CSS-rammeverkene/bibliotekene for front-end-utviklere.