7 funksjoner og spesifikasjoner du bør vurdere når du kjøper en bærbar datamaskin med høy ytelse

Viktige takeaways

  • Vurder CPU- og GPU-effekten til en bærbar datamaskin med høy ytelse, siden det påvirker både strøm og batterilevetid.
  • RAM-frekvens og lagringskapasitet er viktige hensyn, med 5200MHz DDR5 RAM og en 1TB NVMe SSD anbefalt.
  • Vær oppmerksom på skjermen: sikte på QHD-oppløsning, 120Hz oppdateringsfrekvens og et sideforhold på 16:10 for optimal produktivitet og brukeropplevelse.

Å kjøpe en bærbar datamaskin kan være en skremmende oppgave, spesielt gitt det vanvittige antallet valg du har på tvers av pris- og ytelsesområder. Hvis du kjøper en bærbar PC for første gang eller ikke er godt kjent med språket til CPU-kjerneklokker og GPU VRAM-typer, er det veldig enkelt å ta feil valg, et som kan komme med et stort prislapp.

Avhengig av hva du skal gjøre med den bærbare datamaskinen, maskinvarekravene dine, og i forlengelsen av den bærbare datamaskinens prislapp kan variere mye. Den beste delen? Det er nesten ikke så komplisert som det ser ut til å være.

CPU og GPU Watt

Hvis du kjøper en bærbar datamaskin med høy ytelse, er sjansen stor for at du allerede har sett på CPU- og GPU-kombinasjonen du ønsker. Mens CPU-klokkehastigheter, kjerner og tråder er vanlig kunnskap, ofte annonsert som et salgsargument av produsenten, er watt et annet viktig tall som ofte blir oversett.

CPU-watt, et konsept som også gjelder for GPUer, betegnes ved bruk av TDP (Thermal Design Power) eller, når det gjelder GPUer, TGP (Total Graphics Power). De måler den maksimale kraften din CPU og GPU kan trekke fra systemet.

Bildekreditt: Gavin Phillips/MakeUseOf

Generelt sett, jo høyere strømforbruk, desto kraftigere er CPU/GPU. Et høyere strømforbruk kan imidlertid påvirke batterilevetiden negativt, så når det kommer til bærbare datamaskiner, reduseres ofte TDP eller TGP (sammenlignet med komponentenes skrivebordsmotparter) for å balansere ytelse med optimal batterilevetid.

For eksempel kan du se to bærbare datamaskiner med en i7-13600K med identiske spesifikasjoner. Men hvis man har en lavere TDP, vil sistnevnte prestere bedre, om enn på bekostning av batterilevetiden. Dette gjelder også GPUer; to bærbare datamaskiner med identiske RTX 4060-er vil yte forskjellig hvis det er en TGP-forskjell mellom dem.

Minne og lagring

Neste i rekken er RAM og lagring. I skrivende stund er den beste RAM du kan få DDR5. Imidlertid er det mer til RAM enn bare RAM-type. Minnefrekvens gjør en stor forskjell.

  Hvordan finne din tapte telefon ved hjelp av Lookout

Uavhengig av RAM-type kommer hver RAM-pinne med en bestemt frekvens: hastigheten som minnet fungerer med. Jo høyere dette tallet er, jo bedre vil RAM-en yte og jo dyrere blir det.

5200MHz er en god hastighet å sikte på her. Rundt 32 GB 5200 MHz DDR5 RAM er mer enn nok for omtrent alle spill og de fleste profesjonelle arbeidsbelastninger. Hvis du gjør noen virkelig tunge løft, kan det hende du må bumpe den opp til 64 GB (tung videoredigering, 3D-designprogrammer, etc.). På baksiden kan du klare deg med 16 GB minne også, men pass på å ikke gå under det, selv om du må trappe ned minnehastigheten for å passe budsjettet ditt.

Når det gjelder lagring, er 1TB NVMe SSD minimumet du bør sikte på. Hvis den bærbare datamaskinen kommer med et 2,5-tommers SATA SSD-spor, kan du gjerne bruke det til masselagring eller sikkerhetskopiering, men det er ikke en god idé å gjøre den til oppstartsstasjonen. HDD-er i 2023 er et strengt nei for en bærbar med høy ytelse.

Skjermen

En annen viktig del av en bærbar datamaskin med høy ytelse er en god skjerm, noe som ofte blir oversett. Skjermen er det du bruker mest på en bærbar datamaskin (eller hvilken som helst datamaskin for den saks skyld) og bør være opp til merket, spesielt hvis du bruker den bærbare datamaskinen til profesjonelt arbeid som foto- eller videoredigering.

Avanserte bærbare datamaskiner, uavhengig av merke, har vanligvis gode skjermer. Når det er sagt, er det noen få minimumsstandarder du bør sikte på. For det første kan det hende at Full HD 1920 x 1080-oppløsning ikke reduserer den i fremtiden. Det kan være greit hvis du har en svakere GPU, for eksempel RTX 4050, men vi anbefaler det ikke med mindre du må kutte hjørner i henhold til budsjettet ditt.

Du trenger ikke nødvendigvis en 4k OLED-skjerm på en 15-tommers bærbar PC. QHD (2560 x 1440) er et godt sweet spot, ettersom du vil kunne bruke skjermen til sitt fulle potensial med de fleste, om ikke alle, moderne GPUer.

En annen viktig ting å huske på er oppdateringsfrekvensen, som er en annen måling enn bildefrekvens. 120Hz er minimum her, da det vil være nyttig når du spiller og forbedre din generelle brukeropplevelse, enten du redigerer en video, kjører simuleringer eller bare surfer på internett.

Sist men ikke minst, prøv å finne en 16:10 sideforholdsskjerm hvis du kan. Det virker kanskje ikke som en stor forskjell på papiret, men den lille ekstra vertikale plassen kan gjøre underverker for produktiviteten – enten du leser en lang artikkel eller har ekstra tidslinjeplass på Premiere Pro.

  Hvordan lage en glassflaske Minecraft

Termisk ytelse

Den termiske ytelsen til en bærbar datamaskin er vanskelig å bedømme med mindre du allerede har enheten i hånden, så anmeldelser er det beste alternativet her. Produsenter kan pakke kraftige komponenter i et tynt, lett chassis, men å avkjøle dem riktig kan være utfordrende.

High-end CPUer og GPUer avgir mye varme; jo mer kraft de trekker, jo høyere blir varmetrekket. Dette betyr at de fleste, om ikke alle, høyytelses bærbare datamaskiner vil bli varme til en viss grad.

Jo varmere den bærbare datamaskinen din kjører, desto større er sjansen for problemer som termisk struping og at maskinen blir ubehagelig å bruke med mindre den står på et skrivebord. Dårlig termisk ytelse kan også påvirke levetiden til maskinen din. Derfor er det et must å finne en bærbar datamaskin med en god termisk løsning.

Som nevnt før, kan det være vanskelig å bedømme en bærbar datamaskins termiske ytelse bare ved å se på spesifikasjonene. Noen termiske løsninger, som flytende metall og dampkamre, fungerer imidlertid bedre enn tradisjonelle kjøleløsninger som brukes i bærbare datamaskiner på lavt og mellomnivå.

Tastaturet

Mens de fleste spillere og andre profesjonelle som trenger en bærbar datamaskin med høy ytelse kan ha et eksternt tastatur de liker å bruke, må det innebygde tastaturet på den bærbare datamaskinen også være bra.

Les spesifikasjonene for å finne ut hva slags tastatur den bærbare datamaskinen du vurderer har. Mekaniske lavprofilsvitsjer er gullstandarden her, men det viktigste her er nøkkelreiser og tilbakemeldingene du får.

Rundt 1,2 til 1,5 mm nøkkelvandring vil være mer enn nok for en komfortabel skriveopplevelse. Sjansen er stor for at tastaturet også vil være bakgrunnsbelyst, men vi anbefaler ikke å svette for hardt over RGB, da det også vil påvirke batterilevetiden til den bærbare datamaskinen din betydelig.

Havnesituasjonen

De fleste moderne bærbare datamaskiner dropper forskjellige porter til fordel for USB-C, og med god grunn. Du kan koble omtrent alt til den og til og med lade den bærbare datamaskinen samtidig hvis den støtter strømforsyning. Avhengig av bruken din og hvor ofte du reiser med den bærbare datamaskinen, er det ingen dårlig idé å ha noen ekstra porter for hånden.

For det første er en dedikert HDMI eller DisplayPort praktisk siden du ikke alltid trenger å ha med deg en dongle. Det samme gjelder for en Ethernet-port – like viktig som å ha god Wi-Fi er, en rett opp kablet Ethernet-tilkobling slår alt. Sist men ikke minst, sørg for å ha minst et par USB-A-porter for å koble til flash-stasjoner og annet periferiutstyr også.

  7 gratis Coursera-kurs for grafiske designere for å utvikle, forbedre eller tilpasse designferdigheter

Sannheten er at portene du trenger på den bærbare datamaskinen i stor grad vil avhenge av din spesifikke brukssituasjon. Vurder nøye hva du skal koble til den bærbare datamaskinen. USB-C-lading er også en god ting å vurdere, siden det å dra rundt på en tung kraftkloss raskt kan føre til ryggsmerter.

I slike tilfeller blir en Thunderbolt 4-port (eller i det minste en USB-C-port med strømforsyning) et must. Vi har en rask forklaring på USB Power Delivery som referanse.

Batteritid

Hvis du skal være på farten, er batterilevetiden avgjørende. Husk at de fleste bærbare datamaskiner med høy ytelse ikke vil gi deg fantastisk batterilevetid, men de har programvareverktøy som lar deg endre den såkalte «ytelsesmodusen» på den bærbare datamaskinen din slik at du kan få mest mulig ut av batteriet ditt.

Bærbare batterier måles i watt-timer (Wh). Jo større dette tallet er, jo bedre batterilevetid. Dette kommer imidlertid også på bekostning av vekten, siden batterier har en tendens til å være noen av de tyngste komponentene i den bærbare datamaskinen.

Bærbare batterier topper vanligvis med 99Wh, men disse finnes nesten utelukkende i 16-tommers eller større bærbare datamaskiner, noe som vil være vanskelig å bære. Hvis du skal reise med den bærbare datamaskinen, anbefaler vi en 14-tommers eller lignende enhet. Jada, du får ikke de kraftigste komponentene. Du vil imidlertid se bedre batterilevetid enn bærbare datamaskiner med CPU/GPUer med høyere effekt. 60Wh til 70Wh er et godt sted å sikte på hvis batterilevetiden betyr noe for deg.

Når du kjøper avanserte bærbare datamaskiner, er det lett å gå seg vill i markedsføringsglimt og ikke lese det som står med liten skrift. Selv om de fleste, om ikke alle, moderne bærbare datamaskiner kommer med god maskinvare som vil yte godt uavhengig av bruksområdet ditt, kan det å være klar over hva du vil ha og arbeidsbelastningen du kjører på datamaskinen din bidra til å kutte gjennom rotet og velge ut den beste bærbare datamaskinen for deg.

Det er her det å lese det som står med liten skrift blir viktig, siden det ofte er der forskjellen mellom bærbare datamaskiner som ser identiske ut på papiret ligger. Og i noen tilfeller kan den forskjellen være det du trenger.