VPN

7 grunner til at du bør bruke en VPN

Viktige takeaways

  • Hold deg sikker på offentlig Wi-Fi: Bruk en VPN for å kryptere dataene dine og beskytte tilkoblingen din mot potensielle sikkerhetsrisikoer når du bruker offentlige Wi-Fi-nettverk.
  • Spar penger og få tilgang til begrenset innhold: Ved å bruke en VPN kan du omgå regionblokkering og få tilgang til nettsteder og strømmetjenester fra forskjellige land. Dette kan hjelpe deg å spare penger på netthandel og få tilgang til et bredere spekter av innhold.
  • Sikre personvern og omgå sensur: VPN-er lar deg opprettholde personvernet ditt på nettet og omgå myndighetenes sensur eller blokkeringer på visse nettsteder eller tjenester. Men bruk av en VPN i visse land kan være forbundet med risiko, så det er viktig å være forsiktig.

Du har hørt om VPN-er, men du er ikke sikker på om du bør bruke en. Kanskje du bruker en på jobben – men hvorfor skal du bruke en VPN hjemme?

Hva er en VPN?

Et VPN (Virtual Private Network) er i hovedsak en hemmelig tunnel mellom to datamaskiner, med krypterte data overført mellom de to enhetene. Operativsystemer har programvare for å sette opp en VPN fra en til en annen på et enkelt nettverk.

Stefan.co/Shutterstock

VPN-tjenester som NordVPN, ExpressVPN, PrivadoVPN, etc., gir kryptert, privat tilgang via deres VPN-servere til det bredere internett. Mellom datamaskinen din og deres server er dataene skjult. Det er en god måte å holde seg skjult på nettet, selv om å logge på sosiale nettverk og andre kontoer vil redusere personvernet uansett.

  Slik bruker du en VPN på en Chromebook

Her er hvorfor du bør bruke en VPN

Det høres bra ut å øke personvernet ditt på nettet, ikke sant? Men det blir bedre – her er de viktigste måtene folk bruker en VPN på:

  • Bruk offentlig Wi-Fi trygt
  • Spar penger ved å handle online og bestille ferier
  • Se oversjøiske Netflix-biblioteker og slå andre regionblokkerte tjenester
  • Unngå statlig sensur
  • Sørg for personvern når du jobber eksternt og samarbeider på nettet
  • Forbedre internetthastigheten
  • Bruk peer-to-peer-nettverk trygt

Nedenfor skal vi se nærmere på hver av disse grunnene til hvorfor du bør bruke en VPN.

1. Få sikker tilgang til offentlig Wi-Fi

Alle bruker offentlig Wi-Fi på et tidspunkt. Enten i et kjøpesenter, transportknutepunkt, høyskole, kafé osv., er det nesten helt sikkert gratis Wi-Fi. Men hvor sikkert er det? Det er ingen enkel måte å finne det ut på, men usikrede trådløse rutere er et problem. Det er heller ikke lett å se om du kobler til et ekte Wi-Fi-nettverk eller et falskt nettverk satt opp av svindlere – den digitale versjonen av et Man-in-the-Middle (MITM)-angrep.

Å bruke en VPN er en flott løsning på dette problemet. Et gratis eller betalt VPN-abonnement via en nettleserplugin, skrivebordsklient eller mobilapp kan kryptere dataene dine og beskytte enhver tilkobling du oppretter.

Rahai1/Shutterstock

De fleste VPN-leverandører har flere servere plassert rundt om i verden. Dette gjør at regionblokkering og lokalisering kan omgås.

Et resultat av dette er at du kan spare penger når du handler på nettet, eller bestiller hotell, flyreiser og ferier. Nettforhandlere har vist seg å bruke «dynamisk prissetting» som bestemmes av plasseringen din og hvor ofte du besøker en vare for å se priser.

Vår guide for å finne billigere flyreiser med en VPN forklarer hvorfor dette skjer og hvordan du kan dra nytte av en VPN for å få billigere flyreiser. Den samme taktikken kan brukes på mange andre gjenstander, fra biler og PC-er til sko og bøker.

  Hvordan bruke en VPN med DraftKings

3. Se Netflix og slå andre strømmebegrensninger

Sannsynligvis den mest kjente bruken av VPN-er er å dra nytte av Netflix-biblioteker fra andre land. For eksempel, i India er samlingen av filmer og serier du kan streame ganske annerledes enn hva som er tilgjengelig i USA.

Netflix sine biblioteker er forskjellige fra land til land, så du kan enkelt bytte plassering for å se hva som er tilgjengelig rundt om i verden. Dette har en sekundær fordel; hvis du er en hyppig reisende og har en Netflix-konto, kan du fortsette å se favorittprogrammene dine fra hjemlandet ditt, i stedet for å være begrenset til de lokale alternativene.

Netflix er selvfølgelig ikke den eneste strømmetjenesten på nett; du kan bruke de fleste av dem på samme måte.

Ikke alle VPN-tjenester tilbyr en løsning for regionblokkering, så sjekk funksjonene før du registrerer deg.

Andre lokaliseringsbegrensninger kan også unngås med en VPN. Spill utgitt i territorium A kan nås via territorium B forutsatt at du kobler til en VPN-server på det første stedet.

4. Unngå statlig sensur

Elnur/Shutterstock

Enkelte land og økonomiske soner rundt om i verden har brutale restriksjoner på menneskelig uttrykk. Andre blokkerer rett og slett tilgang til bestemte nettjenester.

En VPN kan brukes til å undergrave disse blokkeringene, selv om dette ikke er uten risiko. Enkelte land har blokkert VPN-er, for eksempel Kina, selv om noen rapporter indikerer at det fortsatt er mulig å koble til servere som eies av store VPN-leverandører.

Krypterte internettforbindelser kan ikke observeres av offentlige operatører. Som et resultat har dissidenter og regjeringsopposisjonsgrupper i undertrykkende stater muligheten til å samle og dele informasjon. Slik aktivitet følger selvfølgelig med risiko.

  Fullfør anonymitet med Mullvad VPN [Hands-on Testing & Review]

5. Møt og arbeid i samarbeid og med personvern

Bruk av en VPN førte alltid med seg et nivå av ønskelig personvern, men dette ble et viktig salgsargument for eksternt arbeid og internasjonalt samarbeid etter «arbeid hjemmefra»-revolusjonen, drevet av hendelsene i 2020.

Mens videochattjenester og nettbaserte samarbeidsverktøy tilbyr kryptering, skader det ikke å legge til et ekstra lag med beskyttelse. Dette er dobbelt sant hvis du er koblet til en bedriftsressurs.

Personvernet til arbeidet ditt og kollegene dine forbedres med en VPN-tjeneste.

6. Kryptering kan forbedre Internett-hastigheter

Her er en litt overraskende bruk for en VPN. Til tross for at hele dynamikken med å bruke en VPN innebærer å opprette en ekstra tilkobling (til VPN-serveren), kan bruk av en faktisk øke hastigheten på internettilgangen din.

Dette skyldes at Internett-leverandører bruker noe som kalles «trafikkforming» for å identifisere data som passerer gjennom nodene og prioritere deretter. Så banktjenester, netthandel, bedrifter og andre viktige data er gitt en raskere rute enn spill, videostrømming og standard nettlesing.

Men siden Internett-leverandører ikke kan identifisere krypterte data, kan de ikke prioriteres. Følgelig vil du ofte oppdage at kryptering av forbindelsen din med en VPN har en liten hastighetsforbedring for standard innenlandsbruk.

7. Bruk Torrent-nettverk trygt

sdx15/Shutterstock

Den siste hovedgrunnen til å bruke en VPN er å trygt få tilgang til peer-to-peer-nettverk som BitTorrent. Selv om noen torrenter bryter med opphavsretten og kan få deg i mye trøbbel, er ikke dette hele historien.

Torrenting og andre peer-to-peer-nettverk har ulike juridiske bruksområder, fra tilgang til offentlige verk til nedlasting av Linux-distribusjoner. Noen overivrige Internett-leverandører blokkerer ethvert nettsted med BitTorrent-lenker, selv når de gir muligheten til å laste ned og dele legitime filer.

Med en VPN aktiv på din PC eller mobilenhet kan du få tilgang til torrentfiler uten slike blokkeringer.

x