Knipse perfekte bilder i svakt lys: 7 kamera-innstillinger du MÅ mestre!

Viktige punkter

  • For å ta gode bilder i svakt lys, er det viktig å justere ISO-innstillingen. Hold ISO-verdien så lav som mulig for å unngå støy, men øk den når det er nødvendig. Kompenser ved å endre lukkertid eller blenderåpning.
  • Bruk serieopptaksmodus for å øke sjansene for å få et skarpt bilde under dårlige lysforhold. Dette er spesielt nyttig ved raske hendelser eller nattfotografering utendørs. Uskarpe bilder kan fortsatt reddes i etterkant.
  • Vurder å bruke blenderprioritet for å åpne blenderen og slippe inn mer lys. Denne modusen egner seg godt til å ta spesielle bilder, som portretter med bokeh-effekt. Men tenk på motivet før du justerer blenderåpningen.
  • Lær å bruke lysmåleren for å finne de riktige eksponeringsnivåene. Sikt mot å holde deg nær 0, men å gå ned til -1 er noen ganger akseptabelt.

Ettersom lys er sentralt i fotografering, må du tilpasse kamerainnstillingene for å få fine bilder i svakt lys. Det finnes mange innstillinger du kan leke med, og vi skal se på de viktigste i dag.

1. ISO

ISO er en viktig del av eksponeringstrekanten (hva er eksponeringstrekanten i fotografering?). Denne innstillingen styrer hvor lyst eller mørkt bildet ditt blir, og vanligvis trenger du en høyere ISO når du fotograferer i svakt lys.

Mange fotografer bruker ISO 400-1000 for svakt lys. I overskyet vær fungerer ofte en verdi rundt 400-640. Men om natten må du nok øke dette tallet (med mindre du bruker stativ).

Selv om du må øke ISO, bør du likevel holde tallet så lavt som mulig. Over et visst punkt vil bildene dine bli mer kornete. Du kan bruke AI-funksjoner i Lightroom for å fikse dette, sammen med manuelle justeringer – men det er best å få det riktig i kameraet.

Husk at når du øker ISO, må du kompensere ved å redusere lukkertiden eller gjøre blenderåpningen smalere.

2. Serieopptak

Håndholdt fotografering er vanligvis greit i godt lys, men risikoen for uskarpe bilder øker betraktelig i dårligere lysforhold. Selv med stativ vil du trolig oppleve noen uskarpe bilder.

Det er vanskelig å unngå uskarpe bilder i svakt lys, og litt flaks spiller også en rolle. Serieopptaksmodus kan imidlertid hjelpe deg med å få minst ett skarpt bilde i en serie.

Serieopptak er spesielt nyttig når du fanger raske sportsbegivenheter om natten. Det er også ideelt for nattfotografering utendørs. Noen kameraer lar deg velge denne innstillingen via en bryter, mens du må gå inn i hovedmenyen på andre.

Det er verdt å merke seg at selv uskarpe bilder noen ganger kan reddes. Du kan lese denne guiden som forklarer hvordan du kan fikse uskarpe bilder hvis du har dette problemet.

3. Blendeprioritetsmodus

I tillegg til å justere enkeltinnstillinger på kameraet, kan du ofte velge ulike moduser som hjelper deg med å ta bedre bilder i dårlig lys. Blendeprioritetsmodus er en du bør vurdere.

Når du bruker blendeprioritet, kan du åpne blenderen – også kalt F-tall – mer. Dette slipper mer lys inn i enheten, og ISO og lukkertid justeres automatisk. Denne modusen er spesielt nyttig hvis du prøver å ta unike bilder, som bokeh-portretter.

Blendeprioritet krever likevel at du tenker på motivet. Det gir for eksempel ikke mening å åpne blenderen mye hvis du vil fange et landskap om natten. Du kan lese om hvordan du bruker blendeprioritet hvis du er nybegynner og vil lære mer.

4. Lysmåleren

Nybegynnere gjør ofte feilen å ikke tenke på hvor mye lys som kommer inn i kameraene, men det kan enkelt løses ved å lære å bruke lysmåleren. Og det gode er at lysmåleren er veldig enkel å forstå.

Hva er egentlig lysmåleren? Enkelt sagt er det måleren du ser som går fra +3 til -3. For å få riktig eksponering bør du vanligvis holde deg så nær 0 som mulig. Men i noen situasjoner er det greit å gå ned til rundt -1.

Du kan styre lysmåleren på flere måter. Hvis du bruker manuell modus, vil måleren automatisk bevege seg avhengig av blenderåpning, lukkertid og ISO-innstillinger. Men i blenderprioritet og lukkertidsprioritet kan du endre hjulet på kameraet for å justere de andre aspektene.

Lysmåleren er også kjent som eksponeringskompensasjon (hva er eksponeringskompensasjon i fotografering?).

5. Bildestabilisering

Avhengig av om du fotograferer håndholdt eller med stativ, kan bilde- og objektivstabilisering være enten en fordel eller en ulempe.

Når du bruker bildestabilisering, rister kameraet litt. Derfor kan funksjonen skape problemer for bildene dine hvis du bruker stativ. Men hvis du fotograferer håndholdt, kan den bidra til å sikre at bildene dine blir skarpere.

Du kan vanligvis justere bildestabiliseringsinnstillingene dine via en knapp på kameraet. Du vil se om den er på eller av fordi skjermen skal varsle deg.

6. Selvutløser

Selv om du har kameraet på et stativ, kan det å ta bilder med en gang føre til at kroppen din beveger kameraet for mye. Og når det skjer, reduseres sjansene dine for å få skarpe bilder betraktelig.

En enkel måte å unngå dette på er å bruke selvutløseren på kameraet. Du kan ofte velge om du vil ha to eller ti sekunders forsinkelse etter at du trykker på utløserknappen. Dette gir deg nok tid til å fjerne deg fra enheten og nok tid til at kameraet kan fange scenen uten for mye risting.

7. Lukkertid

Lukkertid er en av de første tingene nybegynnere lærer å kontrollere med kameraet. Og i svakt lys må du ofte bruke en lengre lukkertid enn i normalt lys.

Lengre lukkertider slipper mer lys inn i kameraet og lar deg fange scenen riktig. Men et vanlig problem er at bildene dine blir mer uskarpe uten en stabil overflate.

Mange fotografer følger regelen om å bruke samme lukkertid som objektivets brennvidde (f.eks. 80 mm = 1/80 sekund). Men med kortere objektiver har jeg funnet ut at du noen ganger kan halvere lukkertiden (f.eks. 50 mm objektiv = 1/25 sekund). Du må kanskje eksperimentere, da dette avhenger av produsenten og kameramodellen. Hvis du bruker et stativ, som er et av de viktigste fototilbehørene for nybegynnere, har du mye større fleksibilitet.

Ta bedre bilder i svakt lys ved å justere disse kamerainnstillingene

Svakt lys byr på utfordringer for fotografer, men å justere kamerainnstillingene er en fin måte å sørge for at du får gode bilder. Du kan justere ISO, bruke selvutløser og til og med slå av eller på bildestabilisering.

Nå som du har lest denne veiledningen, vet du forhåpentligvis hvilke kamerainnstillinger du bør endre neste gang du skal ut for å ta bilder om natten. Disse tipsene fungerer også i overskyet vær og for innendørs fotografering der du har begrenset kunstig belysning.