Spill deg til ro: 7 spill som reduserer stress og styrker hjernen

I en tid der stress og angst nærmer seg det vi kan kalle epidemiske dimensjoner i samfunnet, søker stadig flere mennesker etter strategier for å finne ro, lette på spenninger og ta tilbake følelsen av kontroll i hverdagen.

Dette fører naturlig nok mange inn på veier som meditasjon, fysisk aktivitet og et balansert kosthold. Selv om disse metodene har vist seg å være effektive, er det en ofte oversett tilnærming til stressreduksjon – nemlig spilling.

Det finnes faktisk en rekke hjernefremmende spill som ikke bare kan bidra til å redusere stress, men også styrke kognitive evner. Dette skyldes at visse spill kan hjelpe oss med å være mer til stede i det daglige ved å forbedre fokus, konsentrasjon og problemløsningsferdigheter. Disse elementene kan i sin tur hjelpe oss å unngå å dvele ved fortiden eller bekymre oss for fremtiden. Og en ekstra bonus? De er morsomme! La oss se nærmere på noen av disse spillene.

Rubiks kube

Rubiks kube, som ble oppfunnet i 1974, ble raskt en global sensasjon. Målet med spillet, som de fleste vet, er å starte med en tilfeldig og uorganisert kube, og ved å rotere de ulike sidene, bringe den tilbake til utgangspunktet der hver side har én enkelt farge.

Rubiks kube er kjent for sin kompleksitet og tilbyr en rekke fordeler, inkludert forbedret hukommelse, tålmodighet, problemløsningsevner og mental smidighet. Det er interessant å merke seg at da Erno Rubik først skapte kuben, var han usikker på om den i det hele tatt kunne løses. Det tok ham en hel måned etter at han hadde utviklet prototypen for å finne en løsning.

Puslespill

Puslespill er en utmerket aktivitet for å styrke korttidshukommelsen. Jo flere brikker et puslespill inneholder, desto mer må hjernen arbeide. Dette skyldes at hjernen må observere, analysere og sortere hundrevis (noen ganger tusenvis) av små brikker for å finne de som passer sammen.

I tillegg stimulerer puslespill både venstre og høyre hjernehalvdel. For å fullføre et puslespill, må man bruke logikk, intuisjon og kreative evner.

Sudoku

Visste du at mellom 10 og 15 % av den amerikanske befolkningen lider av demens? Hvis dette er en statistikk som bekymrer deg, kan det være verdt å prøve Sudoku.

En nylig studie publisert i International Journal of Geriatric Psychiatry, viser at Sudoku kan bidra til å forbedre hjernefunksjonen og holde demens i sjakk. Personer som regelmessig løser Sudoku og puslespill har faktisk hjernefunksjoner som tilsvarer mennesker som er ti år yngre.

Sjakk

Sjakk er et spill som spilles og elskes over hele verden. På grunn av den tilsynelatende uendelige kompleksiteten og mulighetene for strategi, bruker folk fra alle samfunnslag mye tid på å lære sjakk og utfordre sinnet.

Som et resultat, er det mange fordeler ved å spille dette hundre år gamle spillet, som redusert stress og angst, forbedret hukommelse og økt fokus. En studie fra 2019 fant også at sjakk er et effektivt middel for å beskytte eldre mot demens.

Kabal

Neste på listen er Kabal, som er et av de eldste og mest spilte kortspillene i historien. Spillet ble introdusert mot slutten av 1700-tallet, og det finnes nå hundrevis av forskjellige varianter, hver med sine egne regler og vinnerbetingelser.

Det grunnleggende konseptet i de fleste versjoner av Kabal er å ordne kortene i en bestemt rekkefølge (vanligvis fra ess til konge i hver farge), samtidig som man er begrenset til noen få tillatte trekk. For å vinne krever spillet tålmodighet, kritisk tenkning, hukommelse og evnen til å gjenkjenne mønstre, noe som er grunnen til at Kabal ofte blir ansett som et av de beste spillene for å øke kognitiv ytelse.

Kryssord

Kryssord er et annet klassisk spill som kan hjelpe deg å slappe av, senke skuldrene og gi hjernen en god treningsøkt. Disse spillene kan bidra til å forbedre ordforrådet mens du prøver å finne de manglende ordene fra ledetrådene, samtidig som du utvider kunnskapsbasen din (spesielt innen populærkultur). I tillegg kan du også bruke kryssord for å styrke sosiale bånd.

Siden kryssord krever et bredt spekter av kunnskap, kan folk i mange aldre og med forskjellig bakgrunn delta. Så ikke nøl med å spørre personen ved siden av deg om hjelp neste gang du står fast.

Scrabble

Scrabble er et annet spill som vil bidra til å forbedre dine vokabularferdigheter, da du må prøve å lage ord ut av bokstavbrikkene du har tilgjengelig. Med en hel ordbok full av ord å velge mellom, kan du være sikker på at hver runde vil være unik hver gang du spiller Scrabble.

Dette gjør spillet både morsomt og engasjerende, og det kan også være en fin måte å konkurrere og samhandle med venner og familie. Scrabble har vist seg å gi en rekke mentale og fysiske helsefordeler, som redusert blodtrykk, forbedret immunforsvar og styrket hukommelse.

Konkluderende ord

Disse åtte spillene er effektive verktøy for å redusere stress og samtidig styrke kognitive funksjoner. Selv om de fleste av disse spillene kan være utfordrende, er poenget å fokusere fullt ut på oppgaven. Dermed kan du bruke spill som et middel for å lære noe nytt og stimulere hjernen.