7 tips og triks for en jevn blenderarbeidsflyt

Til tross for at den er åpen kildekode, er Blender et av de mest funksjonsrike og populære 3D-modelleringsverktøyene som er tilgjengelige for designere. Enten du lager videospill, 3D-modeller for CAD, eller til og med bare liker å spille med verktøyene i Blenders kit, vil tipsene og triksene i denne artikkelen hjelpe deg med å forbedre arbeidsflyten og få mest mulig ut av funksjonene som tilbys.

1. Bruk tastatursnarveier og bindinger

Tastatursnarveier er en av de kraftigste funksjonene i Blender, eller en hvilken som helst kompleks programvare. De lar deg fullføre handlinger som vanligvis tar flere klikk med én enkelt tastekombinasjon, noe som sparer tid og gjør arbeidsflyten din jevnere.

Blender har mange tastatursnarveier tilgjengelig for brukere. Noen av handlingene du utfører i Blender kan bare gjøres med tastaturet. En rask titt på dette Blender 3.0 juksearket for hurtigtaster er alt du trenger for å komme i gang, men her er noen av de mest avgjørende snarveiene du bør vite:

 • Trykk på Tab for å bla gjennom objekt- og redigeringsmodus i Blender.
 • Trykk på G for å flytte objekter, S for å skalere objekter og R for å rotere objekter.
 • Ctrl + Z vil angre dine tidligere handlinger, mens Shift + Ctrl + Z vil gjøre om alle angrehandlinger du utfører.
 • Hold Ctrl mens du flytter, skalerer eller roterer et objekt for å gjøre endringen i trinn.
 • Hold nede Shift mens du flytter, skalerer eller roterer et objekt for å gjøre endringen med større kontroll.

Du kan endre hvilken som helst tastebinding i Blender ved å gå til Rediger > Innstillinger > Tastatur.

2. Administrer objektene dine med Blender Outliner

Du vil utvikle arbeidsflyten din etter hvert som du bruker Blender mer og mer, men det er verdt å starte med noen gode vaner for å gjøre prosessen enklere. En av de enkleste og beste vanene å sette seg inn i er å bruke Blenders Outliner-vindu for å administrere objektene i scenen din. Som standard er Outliner plassert i øverste høyre hjørne av hvert Blender Workspace.

  Kommer vi til å bli forelsket i Siri og Cortana?

Blender Outliner er en hierarkisk visning av alle objektene i scenen din. Du kan slette, velge og redigere objekter fra Outliner, men det er noen viktige bruksområder for denne delen av Blender:

 • Navngi objekter: Å tildele et relevant navn til hvert av objektene i blenderscenen din vil gjøre det mye lettere å finne dem senere.
 • Opprett og administrer samlinger: Blender-samlinger er grupper av objekter. Du kan plassere to objekter i samme samling uten å måtte gi dem et foreldre/barn-forhold, og gjør det mulig for deg å velge alle objektene med letthet, samtidig som Outliner blir penere og lettere å lese.
 • Skjul objekter: Ved å klikke på øyeikonet ved siden av hvert objekt eller samling kan du skjule objektet og gjøre det usynlig i visningsporten. På samme måte vil kameraikonet stoppe objektet fra å vises i gjengivelser.

Å lære å bruke Blenders Outliner tidlig er en av de beste måtene å forbedre arbeidsflyten på, men du kan gå mye lenger for å forbedre tiden din med denne programvaren.

3. Tilpass oppsettet

Blender kan være veldig skremmende når du laster den inn for første gang, med en tilsynelatende uendelig rekke forskjellige alternativer, vinduer og faner å jobbe med. Arbeidsområder bidrar til å konsolidere verktøyene du bruker oftest, og gir deg et unikt brukergrensesnitt for hver av oppgavene du utfører.

Blender kommer med 11 forhåndsdefinerte arbeidsområder:

 • Layout: Layout-arbeidsområdet er det første du ser når du laster inn Blender. Dette arbeidsområdet gir deg et sett med generelle verktøy som hjelper med modellering, animasjon og objektbehandling.
 • Modellering: Arbeidsområdet Modellering inneholder verktøy som hjelper med modellering.
 • Skulptering: Arbeidsområdet for modellering gir verktøy som hjelper med skulptur.
 • UV-redigering: UV-arbeidsområdet hjelper til med å kartlegge teksturer på 3D-objekter.
 • Texture Paint: Texture Paint-arbeidsområdet gir deg verktøyene til å male bildebaserte teksturer på objekter.
 • Shading: Shading-arbeidsområdet gjør det enklere å redigere materialer og måten de samhandler med lys.
 • Animasjon: Arbeidsområdet Animasjon gir deg animasjonsverktøy, som en tidslinje og grafredigerer.
 • Gjengivelse: Arbeidsområdet Rendering lar deg lage nye gjengivelser uten å åpne et nytt vindu.
 • Compositing: Arbeidsområdet Compositing lar deg importere bilder og gjengi informasjon som skal redigeres eller slås sammen.
 • Geometry Nodes: Geometry Nodes arbeidsområdet forenkler prosedyremodellering ved bruk av noder.
 • Scripting: Scripting-arbeidsområdet gir programmerere verktøy for å skrive skript som samhandler med Blenders Python API.
  Hva er AI as a Service (AIaaS) og hvordan fungerer det?

Ytterligere arbeidsområder er tilgjengelige ved å klikke på det lille +-symbolet på arbeidsområdevalglinjen. Du kan også redigere arbeidsområdene du bruker for å passe dine preferanser enda mer, noe som gir deg nesten full kontroll over Blenders brukergrensesnitt.

For å endre hovedoppsettet, hold musepekeren på de tynne linjene mellom hovedvinduene i Blender. Du bør se at markøren endres til en dobbeltsidig pil. Derfra, venstreklikk og dra for å justere størrelsen på vinduene i forhold til hverandre. Høyreklikk for å legge til vertikale og horisontale deler eller bytte/sammenføye vinduer for å gjøre dem om til en enkelt blokk.

Du kan endre innholdet i hvert vindu i Blender ved å klikke på den lille rullegardinmenyen øverst til venstre i hvert område.

Blenders standard visningsport er fin og stor, med et sett med visningskontroller øverst i høyre hjørne. Disse kontrollene lar deg rotere visningen av scenen med en aksesfære, flytte visningen ved hjelp av et klikk-og-dra-system, zoome inn og ut og bytte mellom perspektiv og ortografisk visning. Men du kan gjøre det meste av dette med bare rullehjulet ditt.

Du kan bruke rullehjulet til å zoome inn og ut ved å skyve det forover og bakover, men du kan også rotere visningen ved å trykke rullehjulet inn. Hvis du holder nede Shift mens du trykker på den midterste museknappen, kan du flytte visningen rundt. Å lære å navigere i Blender-visningsporten vil gjøre livet ditt mye enklere.

  10 beste bevegelsessensorer for ditt smarte hjem i 2023

6. Bruk tillegg

Blender har et vell av tillegg tilgjengelig, både gjennom selve programvaren og online. Det er alltid verdt å se etter tillegg når du sliter med en oppgave i Blender, siden det vanligvis finnes tillegg tilgjengelig for å hjelpe deg.

For eksempel er modellering av en gjenget bolt for 3D-utskrift en tidkrevende jobb som vil stoppe deg fra å bruke tid på viktigere aspekter av prosjektet ditt. Du kan spare all denne tiden ved å gå til oppgavelinjen, klikke på Rediger > Innstillinger > Tillegg​​​​​​, og søke etter BoltFactory i listen.

Når du har funnet det, klikker du på den lille avmerkingsboksen ved siden av tilleggets navn. Nå kan du legge til muttere og bolter gjennom Legg til > Mesh-menyen. Ulike tillegg oppfører seg forskjellig, men du kan finne instruksjoner for dem på nettet.

7. Utvid alternativene for import/eksportfilformat

Blender er et enormt stykke programvare med utallige funksjoner, men det er ikke alltid mulig å jobbe med de formatene du ønsker med et standardoppsett. Heldigvis er det tilgjengelige tillegg som lar deg legge til forskjellige formater til Blender.

Vil du bruke Blender til å lage modeller for 3D-utskrift? Ikke noe problem, bare legg til Eksporter til STL-tillegget, og alternativet vil være i Eksport-menyen for deg. Det samme kan sies for mange andre eksport- og importformater i Blender, noe som gjør det vel verdt å utforske alternativene dine før du bruker annen programvare for å konvertere filene dine.

Forbedre arbeidsflyten din og bli en Blender Pro

Det vil ta tid før du blir komfortabel med Blender og mestrer arbeidsflyten din, men disse tipsene bør hjelpe deg i gang. Du kan finne massevis av flotte ressurser rundt på nettet for å gjøre denne prosessen jevnere, fra å lage komplekse modeller til å redigere dine egne videoer med Blender, og de vil alle gjøre deg til en bedre 3D-artist.