8 måter å sjekke hvilken Intel-prosessorgenerasjon du har på Windows

Vet du hvilken Intel-prosessorgenerasjon som kjører på datamaskinen din? Er det den nyeste og mest avanserte modellen? Eller er det en utdatert versjon som trenger en oppgradering? Å vite hvilken Intel-prosessorgenerasjon datamaskinen din er avgjørende når du oppgraderer, feilsøker og maksimerer ytelsen.

Nedenfor er trinnene for enkelt å sjekke hvilken Intel-prosessorgenerasjon du har på Windows.

1. Hvordan sjekke Intels prosessorgenerasjon ved hjelp av systeminnstillinger

På Windows kan du raskt sjekke generasjonen av Intel-prosessoren gjennom systeminnstillinger. For å gjøre dette, gå til Windows-søkefeltet og skriv «Innstillinger». Velg deretter Innstillinger-appen fra søkeresultatene. Du kan også bruke Win + I for å åpne den direkte.

I Innstillinger-vinduet klikker du på System-alternativet for å åpne det. Deretter ruller du ned i panelet til høyre og klikker Om for å se systeminformasjonen din.

Her finner du prosessornavnet ditt og Intel-prosessorgenerasjonsnummeret. Du kan også sjekke tilleggsspesifikasjoner som RAM og OS-versjon her.

2. Hvordan sjekke Intels prosessorgenerasjon ved hjelp av Enhetsbehandling

En annen måte å sjekke generasjonen av Intel-prosessoren er gjennom Enhetsbehandling. For å gjøre dette, høyreklikk på Start og velg Enhetsbehandling fra alternativlisten. Du finner en liste over forskjellige enheter og maskinvare i enhetsbehandlingsvinduet. Utvid Prosessor-delen for å se Intel-prosessorens navn og generasjon.

  DocuFreezer Konverterer MS Doc, Excel, PPT-filer til PDF og bilder [Windows]

Her kan du også sjekke andre detaljer som maskinvare-IDer, produsenter og driverleverandører. For å se dem, høyreklikk på prosessoren og velg Egenskaper. Bytt deretter til fanen Detaljer og klikk på rullegardinmenyen Eiendom.

Du kan bruke systeminformasjonsverktøyet for en grundig systemrapport. Dette verktøyet gir mer enn bare Intel-prosessorgenerasjonsidentifikasjon. Den gir detaljert innsikt i installerte drivere, systemmodeller, BIOS-versjoner, Windows-versjoner, minne og mer.

For å åpne dette verktøyet, skriv inn Systeminformasjon i Windows-søkefeltet. Velg den deretter fra søkeresultatene. Du kan også bruke Win + R for å åpne Kjør-kommandoen, skriv inn msinfo32 og trykk Enter.

Prosessornavnet ditt er i Systemsammendrag-delen på panelet til høyre.

4. Hvordan sjekke Intels prosessorgenerasjon ved hjelp av filutforsker

Hvis du bruker Windows Filutforsker, trenger du ikke engang å forlate den. Du kan sjekke generasjonen av Intel-prosessoren direkte fra Filutforsker-vinduet.

For å gjøre dette, klikk på Denne PC-en fra venstre sidepanel, og velg deretter Egenskaper.

Du finner Intel-prosessorgenerasjonen i delen Enhetsspesifikasjoner.

Denne skjermen viser også Windows Edition, OS-bygg, systemtype og andre detaljer.

5. Hvordan sjekke Intels prosessorgenerasjon ved hjelp av Task Manager

Task Manager er et innebygd Windows-verktøy som viser hvilke programmer og tjenester som kjører på datamaskinen din. For å åpne den, høyreklikk på en tom plass på oppgavelinjen og velg Oppgavebehandling fra hurtigmenyen. Alternativt kan du trykke på Ctrl + Shift + Esc-tastene for å åpne den direkte.

  Løs Windows Store-feil 0x80240024

Du vil se flere faner i Oppgavebehandling-vinduet som prosesser, ytelse, apphistorikk og mer. Klikk på Ytelse-fanen og utvide CPU-delen.

Her finner du prosessornavnet ditt og Intel-prosessorgenerasjonen. Hvis du for eksempel ser 12. generasjons Intel(R) Core(TM) i5-12500H, har du en 12. generasjons Intel Core i5-prosessor.

DirectX Diagnostic Tool er et annet Windows-verktøy som gir detaljert informasjon om systemmaskinvaren og -konfigurasjonen. Dette verktøyet er utviklet for å feilsøke DirectX-lyd- og videoproblemer, men du kan også sjekke generasjonen av Intel-prosessoren.

For å åpne dette verktøyet, høyreklikk på Start og velg Kjør. Skriv inn dxdiag i inndatafeltet og klikk OK eller trykk Enter. Denne kommandoen åpner DirectX Diagnostic Tool.

I vinduet DirectX Diagnostic Tool klikker du på System-fanen. Se etter prosessorlinjen i delen Systeminformasjon, du vil finne navnet og generasjonen til prosessoren din.

Øyeblikksbildet ovenfor viser at systemet mitt har en 12. generasjons Intel Core i5-12500H-prosessor.

Denne informasjonen er viktig ved feilsøking og oppgradering av datamaskinkomponenter. Du kan også sammenligne ytelsesforskjeller mellom ulike Intel-prosessorgenerasjoner.

7. Hvordan sjekke Intels prosessorgenerasjon ved hjelp av ledeteksten

Hvis du er teknisk kunnskapsrik, kan du også bruke kommandoprompt for å sjekke generasjonen av Intel-prosessoren. For å gjøre dette, skriv inn CMD i Windows-søkefeltet og velg kommandoprompt-appen fra søkeresultatene. Hvis kommandoprompt er nytt for deg, her er en rask opplæring om kommandolinjebruk.

  Slik caster du fra Kodi på Android, Windows eller Mac

I ledetekst-vinduet skriver du wmic cpu get name og trykker på Enter. Du vil se prosessornavnet sammen med Intel-prosessorgenerasjonen.

8. Hvordan sjekke Intels prosessorgenerasjon ved hjelp av Windows PowerShell

PowerShell ligner på kommandoprompt, men har tilleggsfunksjoner og funksjonalitet. Så hvis du vil ha en mer avansert systemrapport som inkluderer din Intel-prosessorgenerasjon, er bruk av PowerShell det beste alternativet.

For å åpne PowerShell, høyreklikk på Start-knappen og velg Terminal fra alternativlisten. Hvis den åpner ledeteksten i stedet, klikker du på nedoverpilen og velger Windows PowerShell fra listen. Alternativt kan du bruke Ctrl + Shift + 1-tastene for å åpne et PowerShell-vindu direkte.

Skriv inn følgende kommando i PowerShell-vinduet og trykk Enter. Du får prosessornavnet ditt og Intel-prosessorgenerasjonen.

 Get-CimInstance Win32_Processor | Select Name 

For å finne det totale antallet kjerner og tråder i prosessoren, skriv inn følgende kommando i PowerShell-vinduet og trykk Enter. Du vil se gjeldende kjernetelling for CPU-en din.

 (Get-CimInstance Win32_Processor).NumberOfCores 

På samme måte, skriv inn følgende kommandoer og trykk Enter for å få det totale antallet tråder.

 (Get-CimInstance Win32_Processor).NumberOfLogicalProcessors 

Dette er noen av måtene du kan sjekke generasjonen av Intel-prosessoren din. Nå kan du bruke disse tipsene før du kjøper en ny CPU eller oppgraderer en gammel for å sjekke Intel-prosessorgenerasjonen.

Bli kjent med Intel-prosessorens generasjon

Forhåpentligvis hjalp disse metodene deg med å verifisere din Intel-prosessorgenerasjon. Nå vet du hvilken versjon datamaskinen din kjører. Hvis den er utdatert, kan oppgradering av den forbedre ytelsen og stabiliteten. Bare sørg for at hovedkortet ditt støtter prosessoren.