8 personverntips når du bruker MacBook på et offentlig sted

Å forlate hjemmet eller den vanlige arbeidsplassen og jobbe et offentlig sted, som en kaffebar, kan være en fin måte å forbedre produktiviteten på. Noen ganger kan det til og med være nødvendig hvis din vanlige arbeidsplass ikke er tilgjengelig.

Arbeid på offentlige steder kan imidlertid åpne for flere personvernrisikoer. Du jobber der folk du ikke kjenner kan finne måter å se informasjon på MacBook. Du har ikke råd til å ta den samme risikoen som du ville tatt hvis du jobbet i et mer privat miljø.

Vi har samlet noen viktige skritt du bør ta for å forbedre personvernet ditt mens du arbeider offentlig.

1. Ha et passord, og ikke bruk passordtips

Noen mennesker tror ikke de trenger passord på enhetene sine, som kan opprettes hvis de er permanent på et trygt sted. Men hvis du tar med deg MacBook på et offentlig sted, anbefaler vi på det sterkeste at du legger til et passord.

Du kan legge til et passord i Systeminnstillinger > Berørings-ID og passord. Velg Angi fra Passord-delen, og skriv inn et nytt passord som er vanskelig å gjette. Motstå fristelsen til å legge til passordhint fordi det kan gi noen som vet informasjon om deg ledetråder om passordet ditt.

Hvis du føler passord er for kjedelige, bør du vurdere å sette opp Touch ID på en MacBook som støtter det. På den måten kan du logge på Mac-en din uten å skrive noe.

  Hvordan legge til brukere til Jira-tavler

2. Lås Mac-en automatisk når den er inaktiv

Fordi de fleste offentlige steder du vil jobbe på kan være steder hvor du også enkelt kan få mat, drikke eller drikke, kan det hende du må forlate MacBook-en din for å bruke badet. Det betyr at du sannsynligvis vil la Mac-en stå uten tilsyn en liten stund.

Enten det er på badet eller et lite ærend, bør du stille inn MacBook til å låse når du lar den være uten tilsyn. Slik setter du det opp:

 • Klikk på Apple-menyen i menylinjen og velg Systeminnstillinger fra rullegardinmenyen.
 • Velg Lås skjerm på sidefeltet.
 • Sett alternativene Start skjermsparer når inaktiv og Slå av skjerm på batteri når inaktiv til 1 minutt.
 • Sett alternativet Krev passord etter at skjermspareren starter eller visningen er slått av til Umiddelbart.
 • Med disse innstillingene vil MacBook-en din låse seg ett minutt etter at den blir stående uten tilsyn.

  Du bør låse Mac-en ved å trykke på Touch ID- eller Power-knappen hvis du vet at du vil la den være uten tilsyn. Denne automatiske låseinnstillingen er en beredskap i tilfelle du glemmer å låse Mac-en din før du forlater den.

  3. Arbeid med en svak skjerm eller en personvernskjerm

  Hvis du gjør noe sensitivt på Mac-en din, og du heller vil at noen ved siden av eller bak du ikke kan se det, bør du senke lysstyrken så lavt du klarer. Eller du kan kjøpe en skjermbeskytter for personvern.

  Du kan senke lysstyrken på MacBook-en din ved å trykke på F1 på tastaturet eller ved å bruke glidebryteren på berøringslinjen. Og hvis du tror at den ikke er svak nok på det laveste, kan du bruke en app til å senke Mac-ens lysstyrke enda mer.

    Administrer prosjekter, tid, faktura, nettbetalinger og mer ved å bruke Paymo

  En skjermbeskytter for personvern vil også redusere vinklene du kan se skjermen fra og drastisk redusere skjermens lysstyrke og fargenøyaktighet.

  4. Bruk FileVault-kryptering

  En av fordelene med å bruke et passord på Mac-en er at du kan legge til FileVault på toppen av det. FileVault er Apples krypteringsteknologi for macOS som krypterer alle dataene på harddisken din når du låser Mac-en, og den dekrypterer alt umiddelbart etter at du har låst den opp.

  Å jobbe på et offentlig sted kan utsette Mac-en for utspekulerte hackere som kan prøve å få tilgang til Mac-en din fysisk eller undersøke den på et offentlig nettverk. Med FileVault kan ikke dårlige skuespillere få tilgang til Mac-filene gjennom hacking av programvare eller maskinvare.

  For å aktivere det, gå til Systeminnstillinger > Personvern og sikkerhet. Rull deretter ned og klikk Slå på ved siden av FileVault.

  5. Last ned og installer en god VPN og antivirus

  Legg til et nytt lag med sikkerhet mens du er ute på de offentlige nettverkene med en VPN og antivirus. En VPN vil maskere IP-adressen din ved å kryptere internetttrafikken din, mens et antivirus proaktivt stopper skadelig programvare.

  Du trenger ikke engang å bruke penger på å få denne typen programvare. Sjekk ut vår guide om den beste gratis VPN-en for macOS, og velg fra listen vår over den beste virkelig gratis antivirusprogramvaren for din Mac.

  6. Sikkerhetskopier dataene dine og oppdater macOS regelmessig

  Andre mennesker, som ikke bruker offentlige nettverk, har luksusen av forsinkede oppdateringer. Men du, som bruker offentlige nettverk, gjør ikke det. Det er fordi Apple stadig ruller ut sikkerhetsoppdateringer for macOS, og offentlige nettverkshackere kan utnytte gamle macOS-sikkerhetshull.

    Er det en straff hvis jeg tar ut penger fra Acorns?

  Slå på automatiske oppdateringer ved å gå til Systeminnstillinger > Generelt > Programvareoppdatering. Klikk på Info (i)-ikonet ved siden av Automatiske oppdateringer og slå alt på.

  Du bør også regelmessig sikkerhetskopiere MacBook-en din slik at du ikke er redd for å miste dataene dine hvis du noen gang trenger å tilbakestille den.

  7. Deaktiver automatiske Wi-Fi-tilkoblinger

  Mac-en kobler seg automatisk til tilgjengelige Wi-Fi-nettverk når det ikke er noen kjente Wi-Fi-nettverk innen rekkevidde. Dette kan åpne deg for å bli med i risikable offentlige nettverk fordi de ikke krever passord.

  Gå til Systeminnstillinger > Wi-Fi og slå på Be om å bli med i nettverk. Dette vil be deg om et varsel når datamaskinen din ønsker å bli med i et ukjent nettverk, og du kan enten avslå eller godta.

  8. Slå av Bluetooth med mindre du absolutt trenger det

  Bluetooth kan være en stor sikkerhetsrisiko, spesielt hvis MacBook-en din er synlig. Du kan lese mer om truslene Bluetooth utgjør for enhetens sikkerhet i vår dedikerte veiledning om dette emnet.

  I alle fall er macOS designet for å holde Bluetooth på for funksjoner som AirDrop og AirPods. Du bør imidlertid bevisst gå til kontrollsenteret (bryterikonene øverst til høyre på menylinjen), klikke på Bluetooth og slå det av før du drar ut. Du bør bare slå den på når du virkelig trenger den og unngå å koble til enheter du ikke er sikker på.

  Mac-en din forblir synlig mens du forblir i Bluetooth-delen av Systeminnstillinger. Pass på at du ikke lar systeminnstillingene være på mens du driver med virksomheten din; du vil forlate datamaskinen i fare.

  Unngå å gjøre sensitivt arbeid på Mac-en din offentlig

  Selv om disse tipsene kan gjøre det mye tryggere å drive virksomheten din offentlig, anbefaler vi på det sterkeste at du unngår å gjøre virkelig sensitivt arbeid offentlig. Hvis tingene du gjør på MacBook-en din kan være upassende for andre seere, bør du kanskje gjøre det et sted hvor ingen kan se skjermen din eller få tilgang til dataene dine. Bruk et sikkert arbeidsområde i stedet.