Et skrivebordsmiljø for Linux er en samling av programvareverktøy og applikasjoner som arbeider sammen for å skape en helhetlig og brukervennlig opplevelse (UX).
Mange Linux-entusiaster foretrekker å samhandle med operativsystemet via kommandolinjen, men det er også fullt mulig å benytte det grafiske brukergrensesnittet (GUI).
En av de store fordelene med Linux er det enorme utvalget av tilgjengelige skrivebordsmiljøer. Samtidig kan det store antallet valgmuligheter gjøre det vanskelig å bestemme seg for hva som passer best for den enkelte.
Vi har derfor samlet en oversikt over noen av de mest anerkjente skrivebordsmiljøene som kan installeres på de fleste Linux-distribusjoner.
La oss dykke inn!
XFCE
XFCE er kjent for sin kompatibilitet med et bredt spekter av Linux-distribusjoner. Selv om Xfce ikke er det mest sofistikerte miljøet, utmerker det seg med sin ytelse. Det er et lettvektsmiljø med et omfattende brukergrensesnitt, og det kan installeres på flere UNIX-baserte systemer. Det er rapportert å kunne kompileres på plattformer som Ubuntu, NetBSD, Solaris, Cygwin, OpenBSD og macOS X, samt arkitekturer som x86, PPC, Sparc og Alpha.
XFCE-verktøyene er designet for å samarbeide og tilby de nødvendige funksjonene til et moderne skrivebordsmiljø. De er modulære, slik at brukeren kan sette sammen sitt eget personlige arbeidsmiljø ved å velge mellom ulike alternativer.
Egenskaper:
- Inkluderer en skrivebordshåndterer som lar deg legge til bakgrunnsbilder, ikoner og andre elementer på skrivebordet.
- Hurtig, portabel og ressursbesparende.
- Viser installerte applikasjoner i kategorier for enkel navigering.
- Inneholder essensielle filhåndteringsverktøy, inkludert mulighet for masseomdøping.
- Utmerket paneladministrasjon og et bredt utvalg av panel-apper.
- Enkel eksport og import av konfigurasjoner.
XFCE inkluderer også en rekke tilleggsprogrammer, som en terminalemulator, bildeviser og programvare for CD- og DVD-brenning, i tillegg til et standard sett med moduler.
GNOME
GNOME (GNU Network Object Model Environment) er et gratis programvareprosjekt med åpen kildekode som har som mål å skape nettverksuavhengige applikasjoner basert på åpen kildekode-teknologi. GNOME er i dag det mest populære skrivebordsmiljøet for Linux.
GNOME har vokst i popularitet til det punktet at mange oppfatter det som en integrert del av Linux. Flere plattformer, som Debian og Fedora, bruker GNOME som sitt standard skrivebordsmiljø.
Egenskaper:
- GNOME Shell Extensions gir mulighet for å utvide funksjonaliteten.
- Innstillingsapplikasjonen er oversiktlig og enkel å bruke.
- Dynamiske og fleksible arbeidsområder.
- Tilpasningsmuligheter med en rekke temaer og design for å endre brukergrensesnitt og opplevelse.
- Systemomfattende søkefunksjon.
Med GNOME kan du søke i hele systemet. Ikke bare applikasjoner, men også dokumenter, bilder og til og med avinstallerte programmer.
KDE Plasma
Etter GNOME er KDE Plasma det nest mest populære skrivebordsmiljøet for Linux. Det leveres med et bredt utvalg av verktøy og tjenester som dekker de fleste bruksbehov. Det inkluderer applikasjoner som Dolphin, en kraftig filbehandler, og KGeoTag, et program for geotagging av bilder. Standard ikonsettet «Oxygen» har et tiltalende utseende som minner om virkelige objekter.
Egenskaper:
- Svært fleksibelt – skrivebordet kan tilpasses på en rekke måter, inkludert bruk av widgets.
- Et tiltalende og brukervennlig grensesnitt.
- Eksepsjonell tilpasning og integrert avansert søk.
- Konvergens på tvers av forskjellige enheter.
KDE Plasma inkluderer mange innebygde applikasjoner fra forskjellige sjangere, som utviklingsverktøy, utdanningsapplikasjoner, spill, grafikk, multimedia og sikkerhetsverktøy. En fullstendig oversikt over tilgjengelige KDE Plasma-applikasjoner finnes her.
MATE
MATE er en videreutvikling av GNOME 2. Det tilbyr en intuitiv og engasjerende skrivebordsopplevelse for Linux og andre Unix-lignende operativsystemer ved å benytte seg av klassiske paradigmer.
Egenskaper:
- Lett og enkelt å bruke.
- Full støtte for HiDPI og følger GNOME2 HIG-standardene.
- Svært tilpassbart og krever ikke bruk av en komposisjonshåndterer.
MATE er under aktiv utvikling for å integrere nye teknologier, samtidig som det opprettholder en tradisjonell skrivebordsopplevelse. Ubuntu MATE har lave systemkrav, noe som gjør det egnet for både moderne arbeidsstasjoner, enkeltkort-datamaskiner og eldre systemer. MATE-skrivebordsmiljøet bidrar til å forbedre både ytelse og utseende til maskinen din.
LXDE
Et annet elegant og portabelt skrivebordsmiljø er LXDE. LXDE står for Lightweight X11 Desktop Environment. Det bruker minimalt med RAM sammenlignet med andre skrivebordsmiljøer, siden det er svært ressurseffektivt. LXDE er spesielt egnet for arbeidsstasjoner med eldre spesifikasjoner, som netbooks eller utdatert maskinvare.
Egenskaper:
- Høy ytelse, raskt og lett.
- Lavt forbruk av ressurser, som RAM.
Det er kompatibelt med Unix og andre POSIX-kompatible plattformer som Linux, OpenBSD og FreeBSD.
Enlightenment
Et annet lett og kraftig skrivebordsmiljø er Enlightenment. Det er fullstendig tilpassbart og enkelt å sette opp. Det finnes mange konfigurasjons- og tilpasningsmuligheter som passer enhver preferanse. Dette skrivebordsmiljøet fokuserer på å utfordre grenser innenfor eksisterende teknologi, samtidig som det er lett, fleksibelt og attraktivt.
Enlightenment kan automatisk kjøre brukerskript eller apper under oppstart, omstart og nedstengning av systemet. Dette gjør det enklere å laste systemstatus-plugins, RSS-feedlesere (Really Simple Syndication) og andre enhetsdrivere.
Egenskaper:
- Innebygd kompositt og filbehandler.
- Bruker svært lite RAM sammenlignet med andre miljøer.
- Enkelt å bruke og fleksibelt.
Dette Linux-skrivebordsmiljøet fungerer som en motor for gjengivelse som kan starte applikasjoner, administrere brukergrensesnittet og til og med endre systeminnstillinger. Bibliotekene til Enlightenment Foundation Libraries (EFL) benyttes for å bygge Enlightenment-miljøet.
Deepin
Deepin er en Linux-distribusjon som har som mål å tilby brukere et attraktivt, brukervennlig, sikkert og stabilt system. Deepin Desktop Environment (DDE) ble opprinnelig utviklet eksklusivt for Deepin Linux-distribusjonen, men er nå kompatibelt med en rekke andre Linux-distribusjoner, som Arch Linux, Manjaro og flere andre.
Deepin har et elegant og intuitivt brukergrensesnitt, som gjør det svært effektivt. Standard oppsett gjør det ideelt for brukere som foretrekker et system med færre justeringer og tilpasninger. Brukeropplevelsen er bemerkelsesverdig lik tradisjonelle skrivebordsarkitekturer som Windows og Mac OS X, men med et litt mer raffinert utseende.
Egenskaper:
- Brukergrensesnittet er estetisk tiltalende, med likheter til Mac OS X.
- Støtter ulike distribusjoner.
Deepin Tool Kit, eller DTK, er en av de viktigste komponentene i Deepin. Det er et GTK-lignende rammeverk (widget-verktøysett på tvers av plattformer for å lage GUI) for å konstruere Deepin-applikasjoner.
LXQT
LXQT er et annet lettvekts skrivebordsmiljø. LXQT er en moderne utgave av LXDE som er velegnet for skyservere og utdatert infrastruktur på grunn av lavt RAM- og CPU-forbruk. LXQT utmerker seg med sin ytelse, selv på eldre enheter.
Egenskaper:
- Modulære og fleksible elementer.
- En robust filbehandler og lavt ressursforbruk.
- Mulighet for å endre systemets utseende på flere måter.
LXQT er standard skrivebordsmiljø på flere Linux-distribusjoner, inkludert Lubuntu – et lettvekts Linux-operativsystem basert på Ubuntu, og noen få andre.
Cinnamon
Cinnamon er det mest brukte skrivebordsmiljøet for Linux Mint. Det er et stabilt og pålitelig miljø som kan kjøres på de fleste større operativsystemer og Linux-distribusjoner, som Debian GNU/Linux, Ubuntu LTS, Artix og Manjaro Linux. Cinnamon er både brukervennlig og tilpassbart, og du kan enkelt tilpasse det etter dine egne preferanser. Temaer, utvidelser og moduler brukes alle for å tilpasse Cinnamon. Mange brukere tiltrekkes av brukergrensesnittets kjente og vennlige design.
Egenskaper:
- Fullpakket med de nyeste funksjonene for tradisjonelle stasjonære datamaskiner.
- Grensesnittet er raskt, attraktivt og stabilt.
- Svært fleksibelt og enkelt å tilpasse.
- Cinnamon lar deg tilpasse ikonplasseringen på flere skjermer.
- Temaene og utvidelsene som følger med er av høy kvalitet.
- Applikasjoner designet for andre skrivebordsmiljøer kan kjøres i Cinnamon.
Cinnamon er et skrivebordsmiljø som er designet for å være enkelt å bruke, særlig for personer som bytter fra Windows. Med kjerneteknologier hentet fra Gnome Shell, ligner skrivebordsoppsettet det i Gnome 2. Cinnamon er under kontinuerlig utvikling av sitt eget fellesskap og utviklere, og det kommer jevnlig oppdateringer med nye funksjoner.
Konklusjon
Det finnes ikke ett enkelt «beste» Linux-skrivebordsmiljø, da det avhenger av faktorer som minnebruk, portabilitet og funksjonalitet. Hver bruker har ulike behov, så velg det som passer best for deg.
Jeg håper denne artikkelen har vært nyttig for å lære om de beste Linux-skrivebordsmiljøene du kan bruke i 2022.
Du kan også være interessert i å lære mer om Linux-distribusjoner for systemadministratorer og utviklere.